Elektrikli araçlar, enerji tüketimi.

Bu yazıyı elektrikli araç almak isteyenlerin ve hatta elektrikli araç sahiplerinin bile aklında soru işaretlerinin bulunduğu tüketim konusunda 20 bin kilometre boyunca kullandığım aracım üzerinden elde ettiğim veriler ve kişisel tecrübemi paylaşmak için yazıyorum.

Tabii ki araçtan araca değişecektir (aracımın marka modelini yazıda belirtmeyeceğim) ancak, bu yazı sonucunda hem elektrikli araç sahiplerinin hem de araç almak isteyenlerin aklında bir fikir oluşacağını düşünüyorum. Özellikle belirtmek isterim ki bu yazı sadece benim aracım ve kişisel tecrübeme dayanarak hazırlanmıştır. Diğer elektrikli araç sahipleri linçlemezse sevinirim;)

Üyesi olduğum elektrikli otomobil whatsapp gruplarından benim aracım ile aynı marka model araçlar ile ilgili yapılan tüketim paylaşımları sonucunda aracımın enerji tüketiminden şüphelenip günlük kullanımım üzerinden bazı verileri kaydetmeye başladım. Aynı marka model araç kullanıcılarında 16 kWh/100 km gibi değerler alınırken benim aracımın değerleri 20 kWh/100 km üzerindeydi.

Benim aracım için bu fark menzil anlamında yaklaşık 100 km değişikliğe sebep oluyordu. Yani başka bir kullanıcı 500 km menzil alırken ben 400 km menzil alıyordum.

Bende sürüş alışkanlıklarımın dışına çıkarak ve/veya iklimlendirme sistemlerini daha az kullanarak bu tüketime etki edebiliyor muyum yoksa benim aracım daha mı fazla tüketiyor diye, bir süre boyunca aracımı ani hızlanmalar yapmadan daha sakin ve enerji tüketimine özen gösterecek şekilde kullanmaya başladım.

 

Rutin (iş ev arası, gidiş dönüş toplam 20km şehir içi) yaptığım mesafe ağırlıklı ve iklimlendirme açık şekilde olan yolculuklarda 16.6 kWh/100 km enerji tükettim.

 

Ev iş arası yaptığım ve iklimlendirme sistemini de yer yer sınırlandırdığım tek bir gidiş dönüş için 14.5 kWh/100 km seviyelerine kadar düşebildim.

Bu özenli kullanış deneyimim fabrika çıkışı ortalamamı dahi olumlu yönde etkiledi. Sonuçlarını ve deneyimlerimi aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;

Sürüş alışkanlıkları elektrikli araçlarda menzil üzerinde %25'lere varan değerlerde etki edebiliyor.
Ortalama 2+ ton ve 300+ beygir gücündeki bir elektrikli araç, kullanıma göre 16 - 20 kWs/100 km enerji tüketiyor. Bu kullanım üzerinden, kullandığınız kWs fiyatı ile çarparak 100 km için olan parasal maliyeti bulabilirsiniz.
Her ne kadar elektrikli araçlar şehir içinde daha fazla yakıt tüketiyor dense de, özellikle benim gibi ani kalkış/duruşlar yapıyorsanız şehir içinde daha fazla enerji tüketebiliyorsunuz.
Aracı sürekli regeneration modunda kullanmak, şehir içinde bile her zaman en yüksek tasarrufu sağlamıyor.

Bu yazıyı tamamen kendi aracımın enerji tüketimi odaklı olarak yazdım. Elektrikli araç kullandığım süreçte elektrikli araçlar ile ilgili bir çok tecrübe edindim, sorularınız varsa cevaplayabildiklerimi cevaplamaktan mutluluk duyarım.

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Omer @omerf97

    Normal araclardaki gibi en cok tuketimi kalkista yapiyor elektrikli araclar. Ben de soyle ornek vereyim cok agresif kullandigimda 33kwh/100km gibi bir rakama cikiyor fakat uzun yolda sakin kullanimda 17-20 arasi.

  • arandur @arandur

    Her türlü ekonomik değil mi, 1 lt yakıt fiyatına şehir içinde 100 km geziyorsunuz. Bu fosil yakıtlı otomobillerden yaklaşık 6 kat daha az tüketim demek.

  • huseyin/azuren @hegemen

    Mümkünse araç model yıl yazarsanız insanların hem daha araç hakkında bilgisi olması hemde kafalarında beygir motor ve kws kıyaslama fikirleri oluşur diye düşünüyorum.
    Teşekkürler bilgilendirme için.

  • AB9 @sqn

    otonom sürüşle bunlar çok daha aşağı inecek, bir de toplu taşıma araçları (20 kişilik sprinter gibi) yaygınlaştığında çok daha verimli ekonomiye, daha temiz şehirlere kavuşacağız. o yüzden gelecek elektrikli ve otonom araçlarda.

  • Ufkabakan @ufkabakan

    Bu detaylı veri için teşekkürler. Sürüş dinamiği ve yakıt tüketimi direk bağlantılı şeyler. Bire bir aynı marka model aracı aynı güzergahta kullanan 2 farklı şoför arasında fosil yakıta fark çok daha fazla olabilirdi, elektrikte bu fark bence daha az. Hatta sürüş dinamiği farkını Elektrikli>Dizel>Benzinli diye sıralayabilirim.

    Yeri gelmişken elektrikli araçlar hakkındaki kişisel görüşüm, şehir içi kullanım amaçlı ucuz, hafif, küçük araçlara ihtiyacımız olduğudur. AMI kadar olmasa da ZOE - AMI arası boyda 4 kişiyi "zorlayarak da olsa" taşısın ama küçük ve hafif olsun, günlük şehirt içi git gel 50km geçmeyecek yolda kullanılsın. Uzun yol içinse garajda bir tane premium araç dursun. Bir ailenin tek aracı olması için elektrikli mantıklı değil hala. Hele ayda 1 uzun yol yapan için eziyet şuan.

Tüm blog yazılarını gör