Disk Modellerinde SMR / CMR Kullanımına Bir Bakış
Merhabalar, Black Friday gibi indirim zamanlarında takip edeceğimiz ürünlerden biri de dahili diskler. Bu tür ürünlerdeki fiyat artışı nedeni ile karar verirken çok detaylı bakıp en az sorun çıkaracak ürünü seçmeyi hedefliyoruz. Bu noktada, disk üreticileri tarafından 2013 yılından itibaren kullanılmaya başlayan SMR Diskler üzerine bazı tartışmalar mevcut.
SMR aslında bir kayıt teknolojisi ve diskin üzerine yazılacak verinin hangi yöntemle yazılacağı ile ilgili bir kavram, üreticilerin buna geçişi de temel olarak depolama yoğunluğunu ve yazılabilir disk kapasitesini arttırmak idi. Fakat SMR diskler ile ilgili bir sürü tartışma mevcut. Bu tartışmalarda bu diskleri satın alan kullanıcılar diskin yavaşlığı ve performans kayıpları ile ilgili birçok yerde yazılar yayımlandı (Reddit / Extremetech). NAS kullanıcıları ise bu sıkıntılardan en fazla etkilenen grup oldu ve bu durum üreticileri SMR olan ve olmayan disklerde marka ve model açısından ayrıma gitmeye ve mevcut modellerdeki SMR / CMR kullanımı ile ilgili tablolar yayınlamaya zorladı.
Bu notlar ışığında satın alacağımız disklerle ilgili araştırma yapmadan önce kullanıcı olarak bir senaryo oluşturdum:
Yoğun bir bilgisayar kullanıcısı olarak verileri depolayabileceğimiz ve yoğun yazma okuma işlemleri yapılacak, aynı zamanda dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarda ihtiyaca göre dahili disk olarak kullanabileceğimiz tercihen 2TB veya üstü ve tercihen 2,5 inch olacak bir disk satın almak istesek, mevcut disklerden hangisi alınabilir?
Bu senaryoya göre Amazon Amerika sitesindeki disk modellerini arattım, fazla ürün içerdiğini gördüğüm 3 marka WD, Seagate ve Toshiba marka diskleri göz önüne aldım ve bu markalara ait disklerde model bazında hangi yazma teknolojisi var güncel tarihi baz alarak araştırdım.
Bulgular
1. WD Diskler : Western Digital, SMR ve CMR yazma içeren modellerini şu tablo ile özetlemiş:
Belirtilen modellere ait disklerin tasarımları şu şekilde:
WD için konuşursak,
- 2,5 inch diskler
- 500 GB ve altı CMR'li
- 1 TB için: WD Red CMR, diğer ürünler ise SMR'li
- 2 TB için : Tek ürün olan Blue Serisi, SMR'li
- 2,5 inch diskler
- Sadece 2-6 TB arasındaki WD Red /WD Blue Ürünleri SMR/CMR (kesin ayrım belirtilmemiş) içeriyor, diğer ürünler CMR teknolojisine sahip.
Hedefimiz olan 2,5 inch için 2 TB- SMR içermeyen bir disk modeli bulunmuyor. Eğer SMR istemiyorsak WD için mecburen 3,5 inch disklere yönelmek zorundayız. Eğer 3,5 inch seçecek olursak Red Pro / Black ve Purple Modelleri CMR'li olduğu için bu modelleri dikkate alabiliriz.
2. Seagate Diskler
Segate'in verdiği tabloya göre:
- 2,5 inch diskler
- Barracuda Serisi: SMR
- Firecuda 1-2 TB: SMR
- Skyhawk: 1-2 TB: SMR
- 3,5 ich disklerde
- Barracuda 2-8 TB arası ürünler SMR içeriyor,1 TB Barracuda ve diğer tüm diskler CMR'li.
Seagate için de 2,5 inch için aradığımız koşullara uyan bir disk modeli yok. Ama 3,5 inch için Barracuda serisi hariç geniş bir ürün seçeneği var, burada bütçe ve ihtiyaçlar devreye giriyor, ilk bakışta genel kullanım için Barracuda Pro serisi göz önüne alınabilir duruyor.
3. Toshiba Diskler
- Toshiba'nın ürün listesi diğer markalara göre daha dar o yüzden ürün spesifik bakmamız gerekiyor,
- Amazon.com.tr'de göz attığımızda 2,5 inch bir model olarak en bilinen ürün TOSHIBA HDWL120UZSVA 2.5" Dahili HDD, 2TB L200 5400RPM SATA-3 6G 128MB karşımıza çıkıyor ve bu L200 serisinin SMR teknolojili olduğunu görüyoruz.
- 3,5 inch modellerde ise:
- NAS için önerilen örnek bir model (boyutu dikkate almadık) Toshiba HDWG21CXZSTA N300 12TB NAS 3.5-inch Internal Hard Drive - CMR SATA 6 Gb/s 7200 RPM 256 MB Cache beklendiği gibi SMR listesinde değil.
- Genel kullanım için olan Toshiba P300 3TB Desktop 3.5 Inch SATA 6Gb/s 7200rpm Internal Hard Drive mdelinde, 4TB olan SMR listesinde belirtilmiş fakat 3TB için bir bilgi verilmemiş, sadece SMR olabilir diye fikir yürütebiliyoruz.
Değerlendirme
Disk modellerinde ürün ailesi, fiyat ve yazma teknolojisi gibi değişkenler için işine girince ihtiyaca göre disk belirlemek zorlaşıyor. SMR halen daha performansı tartışılan bir teknoloji fakat artan disk gereksinimlerini karşılamak için üreticiler bu tür teknolojileri kullanmak zorundalar.
Eğer NAS gibi yoğun veri yazılan ortamlarda iseniz veya disklerinizde çok yoğun yazma ve okuma gerçekleştiriyorsanız SMR disklerin dezavantajları belirli, fakat bu dezavantajları fiyat ile kapatmaya çalışıyorlar. Alışveriş sitelerine göz atarsanız en uygun fiyatlı disklerin WD için Blue, Seagate için Barracuda serilerinin olduğunu göreceksiniz.
Bu nedenlerle disk alırken bütçe ve ihtiyacı çok iyi belirlemek gerekiyor, sadece basit veri depolama ihtiyacı varsa da CMR disklerinin peşinde koşmak mantıklı değil, ama eğer yoğun okuma yazma yapılacaksa SMR / CMR farkı da karar verirken göz önüne alınmalıdır.
Bizim senaryomuzda ise hedef ürünümüz olarak 2,5 inch olup 2 TB veya daha üstü boyutta olup SMR olmayan bir disk modeli tespit edemedik. Bu nedenle 2,5 inch disklerde çok fazla seçim şansımız yok bunu görmüş olduk, CMR disklere ihtiyaç duyuluyorsa 3,5 inch disklere bakılması gerektiği sonucu ortaya çıkmış oldu.
Kaynaklar
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Shingled_magnetic_recording
2. https://www.reddit.com/r/DataHoarder/comments/aor9f1/what_are_the_drawbacks_of_smr_drives/
Üretici Linkleri
https://nascompares.com/answer/list-of-wd-cmr-and-smr-hard-drives-hdd/
https://www.seagate.com/tr/tr/internal-hard-drives/cmr-smr-list/
Güzel derleme olmuş. Teşekkürler.
Teşekkürler, uygun bir zamanda performans farkını ve etkilerini başka bir yazıda özetlemeye çalışırım.
Güzel derleme. Keşke HGST (Hitachi) de ekleyebilseydiniz.
Güzel bir araştırma olmuş, emeğin için teşekkürler, Disk ihtiyacı öncesi çok yararlı bilgiler edindim.
Ben de geçen ay 6TB WD Red almıştım ki bu olay aklıma gelince 8TB'liğe çevirdim. Ev kullanıcısını ne kadar etkiler belli olmasa da bari olmuşken daha sağlıklı olanı olsun dedim.