10 adımda aracın performansını arttırma.
#akış #otoseyir
Bu yazıyı nereden nasıl gördüm bilemiyorum. Aramızdan başka paylaşan var mı bilemiyorum.
Biraz kendi yorumumu katarak yazacağım. Zaten bir çok kişinin ingilizcesi benden iyidir.
Ben öncelikleri kendim için belirledim. Bir çok kişi için de böyle olabilir. hatta pistte yarışanlar için bile aynısı geçerli.
http://305insider.com/10-vehicle-modifications-you-need-to-make-so-you-can-perform-like-the-pros/10/
1 Performans lastikleri :
Lastikler klişe bir tabir ile aracınızın yere temas eden en önemli parçası. Bu yüzdendir ki en çok dikkat edilmesi gereken parçalardan birisi. İster güvenli sürüşe odaklanın ister performans tutkunu olun lastiklerin kaliteli olanlar ile değiştirilmesi otomobilin karakterini direk etkiler. Aynı şekilde kötü seçimler de ciddi tehlike yaratabilir. Aracın motoru vs güçlendirilmeden önce yola tutunması düzeltilmeli. Yüksek sürat lastikleri genellikle kış koşullarında verimsiz olur. ( nokian gibi istisnalar hariç) Aracın fren mesafesi , yüksek hızlarda stabilite , viraj kabiliyeti ve direksiyon tepkisi hemen gelişir. Bu yüzden benim ilk dikkat ettiğim lastikler olur.
Aracın lastikleri iyi tutuyorsa virajlarda gereğinden fazla hız kesmezsiniz. Dolayısı ile yeniden hızlanmak için zaman ve yakıt kaybı olmaz. Bu konu süspansiyon için de geçerli iyi bir süspansiyon ile aracınızı her virajda yavaşlatmanıza gerek kalmaz. Bu bağlamda ister şehirler arası yolculuk yapın isterseniz pistte time trial yapın önceliğiniz kontrol olmalıdır. Aracın kontrolü iyi ise sizden çok daha güçlü araçlardan iyi zamanlar çıkarırsınız.
İr diğer konu sürekli yavaşlamadığınız için frenleriniz çok aşınmaz.
2. coilover , yaylar , gazlı amortisörler.
Aracın süspansiyon sistemi lastiklerin yola basması için en gerekli parçalardır. Coilover gibi komple sistemler kullanılabildiği gibi sadede yayları değişerek ilerlemeler de yapılabilir. Her ne kadar detaya girmek istemesem de eçok geniş bir konu. Sert amortisörler sportif sürüşlerde çok avantaj sağlasa da komfordon çalacaktır. Ayrıca bozuk yollarda tutunmanın kaybı sekme gibi durumlar olabilir. Önceki aracımda Koni gazlı amortisör ve ayarlı yaylar ile ciddi tutunma sağlamıştım. ancak bozuk yollar tam bir işkenceydi.
3 . Önce güvenik. Frenler
Frenler yine araçta en önemli parçalardandır. Önümüze çıkan engellerden önce kaçmayı deneriz. Sonra durmak tercih olur. Bu durumda frenler çok önemli. Bu gün piyasada bulunan arabaların tamamında önde soğutmalı disk ) Hava soğutmalı diskler 2 parça diskin bir birine bağlı olduğu parçalardır. aradaki boşluk sayesinde soğur. böylece performansı stabil kalır. Bunları slotlu veya delikli olanlarla değişebilirsiniz. delinmiş diskler uzun vadede çatlama yapabilir. slotlu olanlar balata tozlarını sağlıklı şekilde tahliye eder.
Çeşitli malzemelerden üretilmiş balatalar vardır. Bunlar iyi durdurma gücü sağladığı gibi diskin çabuk aşınması fren anında hatta normal sürüşte bile sesli çalışır. Eski tip kömürlü denilen balatalar ( aslında karbon ve asbest ) çok yumuşak tutuş sağlar. komforu fazladır ancak çabuk biter. Ani frenlerde çabuk deforme olur. En sinir olduğum ise çok fazla toz atar jantları berbat eder.
Ek not : İyi lastikler , iyi amortisörler fren performansına katkı sağlar. Büyük boy jantlar yine frenleri olumlu etkiler.
Fren hortumlarının çelik modeller ile değiştirilmesi ve dot 5.1 fren hidroliği kullanımı da etkili yöntemlerdir.
4 : Hafif alaşım jantlar.
Bu gün araçlarda 2 çeşit jant modeli vardır.
a) çelik ( sac jantlar.
b) alaşım jantlar.
Piyasada çelik jant diye satılan jantlar aslında aluminyum alaşımlı jantlardır. Yani bir bilgi kirliliği mevcuttur. Kapaklı sac jantlar ise çelikten üretilir. Genel olarak alaşım jantlar döküm olur ve ağırdır. Sac jantlar daha hafiftir. Eğer aracınızda hali hazırda alaşım jant varsa bunların tartılıp daha hafif olanı ile değiştirilmesi çok ciddi avantaj sağlar. Hızlanmada genel bir avantajı olduğu gibi normal kullanımda tüketim düşer. Her 1 kg hafifleme %10 kadar avantaj sağlar. ( ortalama ) Forged ( dövme ) jantlar hatta magnezyum , titanyum gibi alaşımlar kullanıldığında 17 " ebadda 6,5 kilo jant bulmak mümkün.
whell spacer ( flanş) denen yöntem ile çeşitli bijon aralıkları birbirine uydurulup tekerlek iz genişliği arttırılabilir. Ancak sağlıklı olup olmadıkları muamma.
5 Ağırlık azaltma ( weight reduction)
Bu uygulanabilirliği kısıtlı modifiye işlemi yine aracın motoruna dokunmadan verim arttırma yöntemlerinden birisi. Tutup arka koltukları iç panalleri sökmek gibi radikal kararları veremesek bile kullanılmayan eşyaların bagajdan atılması hatta ben gibi stepnesiz gezmek yapılabilecek kolay şeyler. Aracınızdan 50 kg atabilseniz farka inanamazsınız. Yine tüketimi azaltan bir yöntem olduğunu hatırlatırım.
6 : Emiş sistemi ( CAI , short ram vs vs )
Aracımız artık yola sağlam basıyor. güce de ihtiyaç duyuyoruz. O zaman en basit yöntem hava emiş sistemini iyleştirmek. Araç modifiyesinde her zaman kafaya takılan soru şu olur : Bunu fabrika neden yapmadı? Sen bmw mühendislerinden akıllı mısın?
Kesinlikle farklı şeyler bunlar. BMW mühendisi için ucuz üretim ve az yakıt birinci önceliktir. Ayrıca uzun ömür de istenir. Bu yüzden sinekten yağ çıkarmakla uğraşmazlar. Bu şekilde düşünürsek bizim ufak düzeltmelerle aracın verimini arttırmamız mümkün. Bunlar bilinçli yapılırsa aracı zararı olmaz. Veya göz ardı edilebilir seviyede bırakılabilir.
Peki emiş sistemleri ile ilgili neler yapabiliriz. Öncelikle otto çevrimli motorların çalışma prensibi üzerinden ilerleyelim. Ne kadar çok hava ( hatta oksijen) o kadar yakıt demek. Bunlar birbirine orantılı tabii. Bunun sonucunda fazla güç alınır. Bizim başlangıç noktamız motora temiz ve serin hava çektirebilmek. Atmosferik motorlarda CAi denen soğuk hava emiş sistemleri uygulanır. ( itb yi ayrı tutarım o çok daha profesyonel ve karmaşık bir sistem) Aracın standart emiş boruları ve filtre kutusu iptal edilip yerine büyükçe bir filtre ve ısı geçirmez kaplamalı borular takılır. Bu borular hava direnci oluşturmamalı. Mümkün olduğu kadar motorun sıcaklığından izole olmalıdır. Turbo araçlarda intercooler ile soğutma sağlanır. bu büyültülebilir.
ITB de ise her silindirin kendi gaz kelebeği olan direk emiş sistemi kullanılır. İnanılmaz yüksek güçler ve kesintisiz keyif.
Ek olarak eksantirik milleri değiştirilip subap kalkış zamanlaması ile oynamak da diğer bir seçenek.
7 Eksoz sistemleri , headers ,katalizör iptali.
Eksoz sistemleri her nekadar piyasada apaçilerin en çok kurcaladığı sistem olsa da , aslında çok detaylı bir konudur. Aracın gücünü belirli bir seviyeye kadar yükselttiyseniz artık eksoz size bir sınır koyar. özellikle üst devirlerde aracın performansı çok kısıtlanır. Bunun için öncelikle motordan çıkış yapan ilk kısma müdahale ederiz. Eksoz manifoltu veya headers.
Burada temel mantık her pistonun çıkışındaki akış aynı oranda olmalıdır. Boruların birleşim yerine kadar aynı uzunluk dikkate alınmalı. piyasada genelde 4 silindirli araçlar için 4-2-1 veya 4-1-1 denilen headers tipleri olur. 4 silindirden sonra önce 2 parça boruya dönüşür. Sonra tek boru halinde susturuculara gider. Bu tip manifoltlarda aracın üst devirleri çok güçlenir. Ancak Alt devirler biraz zayıf kalır. 4-1-1 denen sistemlerde alt devirler doygun olurken üst devirler zayıflar. Kişisel önceliğe göre seçim yapılmalı.
Kat iptali denilen işlemde aracın emisyon kontrol sistemleri bypass edilir. Sanılanın aksine aracın zararlı gaz çıkışı çok çok artmaz. Ancak aracın çekişine etkisi azımsanamayacak kadar çoktur.
spor eksoz sistemleri ile aracın gücü üzerinde ciddi etkiler yapılır. iyi planlanmış eksoz sistemleri ile her devirde istenilen güç ve ses elde edilebilir.
8 Chip tuning , Ecu , piggy back , Stand alone sistemler ve yakıt sistemleri
Aracın motorunu ve diğer sistemlerini yöneten bilgisayarlar da manüpüle edilip güç ile ilgili müdehaleler yapılabilir.
Bazı araçlarda motorun işletim sistemine ( ecu ) daha verimli yazılım yüklenip modifiye edilebilir. Yakıt enjeksiyon zamanları , ateşleme ve avans kontrol edilebilir. Bilinçli yapılan bir chip tuning ile motora zarar verilmez. Ve yakıt tasarrufu da yapılabilir.
Ancak her aracın ECU su müdehale kabul etmez. Özellikle Honda , Toyota gibi araçlar sorunsuzluğu garanti altına almak için programlamaya izin vermez. Bunlarda pigy back denen yardımcı modüllerle veya Bağımız ( stand Alone ) Ecu ile kontrol sağlanır.
Hatta aracın oksijen sensörlerine direnç ıvır zıvır bağlayıp ( bir nevi ecuyu manipule etme) performans aldığını söyleyen adamlar da var. ( bilinçli yapılabilirse etkili olur aslında)
Hondalarda Apexi vtec controller veya V-afc denen yakıt karışımı kontrol eden cihazlar eklenebilir. Veya Özellikle K serisi motorlarda Hondata K-pro denen cihazlar kullanılabilir.
Atmosferik araçlaçlarda %20 civarı güçler rahatlıkla alınır
9 Haram beygir : Turbo ve Şüper şarj
Eğer çok yüksek güçler hedefleniyorsa bunun kısa yolu aşırı beslemedir. Hem daha ucuza daha çok güç alınır hem de diğer modifiye işleri ile kombine edilebilir.
Turbo kısaca motora yüksek basınçlı havanın bir türbin vasıtası ile doldurulmasıdır. Bu türbin ise hareketini eksoz gazlarının çevirdiği başka bir tribüne bağlı mil ile alır. Dolayısı ile tepkisi eksoz gazına bağlıdır. küçük boy turbolar çabuk harekete geçer ancak yüksek devir çeviremez. büyük boylarda ise gaz tepkisi azalır. Ancak üst devirler çok güçlenir. Yine bir tercih söz konusu.
Süper charger ise hareketini eksoz çıkışından değil motor volanından alır. Daha çabuk tepki verir. Keyfi daha çoktur. ancak gücü turbo kadar çok değildir.
Nitroksit : NOs
bunlar filmlerde filan çokça gördüğümüz ancak çok da ekili olmayan sistemler. Standart bir araca nitro takmanın pek bir esprisi yok. Üstelik tüplerin yeniden doldurulması başlı başına eziyettir.
Temel mantığı azotun motora girn havayı soğutması ile yürür.
Soğuk hava çok güç unutmayın.
10 ) Hafif volan , bornz / seramik debriyaj sistemleri , hafif şaftlar
Aracın motorundaki ve dönen parçalardaki ataleti azaltmak etkili bir yöntem tıpkı jantlardaki gibi. Bir parçanın durur vaziyetten ivme kazanması ağırlığı ile direk bağlantılıdır. Dolayısı ile motorun üzerine hafiletilmiş volan takmak kolay devirlenme sağlar. Ancak devirlerin istikrarını da bozabilir.
Artan gücün yere düzgün iletilebilmesi için debriyaj sistemlerinin sağlamlaştırılması gerekir. Aracın artan gücünün kayıpsız yola iletilmesi önce debriyaj sonra lastik sayesinde olur.
Arkadan itişli araçlarda şaftın ataletini azaltmak için karbon veya dövme aluminyum ile değişebilir.
Not : Bu işlemlerin bir kısmı kullanıcı tarafından yapılabilde de çoğu profesyonel işlerdir. Dolayısı ile yapılan işin etkinliği ve güvenilirliği uygulamaya bağlı değişir. Bazı işlemler yakıtta düşüşe neden olur. Dikkatli kullanıldığında ciddi tasarruf sağlanır. Ancak aracın sesini duymak için biraz fazla basılan gaz pedalı cüzdanı da delebilir.
Diğer önemli konu. Her zaman sürüş güvenliğine önem verin. Yarışmak için caddeleri otobanları değil pistleri kullanın.
Düzeltme veya ekleme için önerilere açığım.
Tercihim pist arabası olmayan araca hiçbir tuning yapmamaktan yana olmasına rağmen yapılışını görmek her zaman hoşuma gitmiştir. Günlük kullanımda stocktan sasmayacaksin bence. Yaziya gelince guzel bir yazi, çeviri güzel yapılmış ancak imla hatalarını göz ardi edemedim. Elinize sağlık.
Aracın kontrolüne yönelik modifiyeler iyidir. Ama yolda kullanılan araca +50hp eklemek çok mantıklı değil. Sana yetmiyorsa git daha güçlüsünü al. İmlaya dikkat ettim aslında ama ill ki eksiklikler vardır. Tekrar gözden geçireceğim.
Yakıt tasarrufu falan düşünülerek 10-20 bg lik chip tuningler mantıklı olabilir. Ama bu işi yapan arkadaşlar yerinde durmayo bilmediğinden arkasından kara dumanı sala sal gider. Normal bi aile arabasında bence yapılabilecek bütün değişikliklerkonfpr ve yakıt ekonomisi etrafında olmalı
Komfora yönelik çok mod yok. Yapabileceklerin de güvenliğe negatif etki eder.
Misal yumuşak yay ve amortisör yol tutuş kaybına neden olur. kalın profilli lastik fren ve yol tutuşu kötüleştirir.
Ses yalıtımı yapılabilir. Onun da fazlasını yaptığında tüketim artar. Komple yalıtım yapılmış araçlar gördüm. çok ekstrem uygulamalardı. Çok da etkiliydi. Ama ciddi paralar tutuyor.
Merhaba, BMW 320i e90 aracım biraz fazla yakıyor, aracın orijinalliğini bozmadan tüketimi düşürmek için ne önerirsiniz. Konuyla ilgili bildiğiniz güvenilir servis tavsiyesi de alabilir miyim, teşekkürler.
Merhaba ;
Aracın bakımları vs düzgün olduğunu varsayarak konuşursak yukardaki tavsiyeleri gözden geçirin. ağırlık azaltma etkili bir şey. kullanılmayan stepne vs. Hafif jantlar iyi etki eder.
Bunun haricinde ECU reMap yine çok etkili. Ben DrEcu ve Servispaşaoğlunu iyi bilirim.