Çanakkale'de sadece biz savaşmamışız. Sayıları oldukça az ve genelde geri hizmette olsalar da bazı Alman Subayları da bizle birlikte savaşmışlar. Bu madalya da muhtemelen o Alman subaylarından birisine verdiğimiz bir Çanakkale Harp Madalyası. Bir asırdan uzun bir süre sonunda, böyle kutlu bir günde, böyle güzel bir emanete Almanya'da ulaşmış olmak da çok değerli. Almanlar bu madalyaya "Eiserner Halbmond" yani Demir Hilal demişler. Biz onlara bu madalyayı vermişiz, onlar da bize "Eisernes Kreuz" yani Demir Haç madalyasını vermişler. Ulu önder Atatürk'te her iki madalya da mevcut.

Müttefiklerin birbirlerine asker ve subay vermesi kadar doğal bir şey yok. Hatta çoğu Alman subay birliklerimizin başına komutan olarak geldi. Doğal işler.
Arkadaşta bu ne biçim iş dememiş zaten.
@patato "Çanakkale'de sadece biz savaşmamışız" ibaresine ithafen yazmıştım.
@memedeath mişli geçmiş zaman kullanma sebebim şaşırmış olmam değil, o dönemleri görmeden aktarıyor olmam.
@coppermine Kusura bakmayın. Ben yanlış anlamışım o zaman.
Katılıyorum, tarihi ve hatta siyaset tarihini konuşmayı tarihçilere bırakmak gerekli bence de, yoksa olay sadece İttihatçıların beceriksizliği değil Atatürk ve bir kaç silah arkadaşı haricinde genel bir beceriksizlik hali de var bence o dönemde. Bu noktada, mesela Sarıkamış’da donarak can veren şehitlerimizde Enver Paşa gibi bir İttihatçının büyük suçu olsa da, Sevr gibi paçavra bir anlaşmayı imzalamak da Damat Ferit Paşa gibi Padişah avanesi takımın başka bir beceriksizliği. Saymakla bitmez. Bu sebeple Çanakkale cephesinin baş komutanının da Otto Liman von Sanders Paşa gibi bir Alman generali olması bence nadir alınmış doğru kararlardan biri gibi durmakta.
"Çanakkale'de sadece biz savaşmamışız..." Ermeni diye aşağıladıkları vatadaşlarımızla birlikte savaşmışız.