Veri depolamanın en eski yollarından biri: Teyp Sürücüler
Sabit disklerin düşük kapasiteli ve çok pahalı olduğu, CD ve DVD sürücülerinse adının bile bilinmediği dönemlerde çok miktarda veriyi ucuza depolayabilmenin yolu manyetik bant temelli teyp sürücülerden geçerdi. Tozlu Raflar'ın bu bölümünde genelde yedekleme ve veri taşıma çözümü olarak görülen teyp sürücülerin tüm tarihini ele alıyoruz.
Önümdeki notlarımda koskoca LTO yazmasına rağmen ben videoda ısrarla LOT dediğim için çok utanıyorum, özür dilerim... 🙂
Sevgiler, LP
İşin komik yanı, açılımını doğru söylüyorsunuz 🙂
haydar
Hayrola abi borsaya mı merak saldın aklın orada mı yoksa..:PPpp
Ziyaretçi
Halen isyerimizdeki IT bunu kullaniyor 🙂
Koray Üstüner
Ağzınıza sağlık. Çok keyifli bir bölüm olmuş.
Commodore 64 kasetlerinin (60 dakikalık) data kapasitesi ve veri aktarım hızı nedir? Çok merak ettim zamanında 3-5 dk oyun yüklemenin bedeli kaç kb? 🙂
LP
Koray hocam C64'ün teybi 300 baud hızıyla çalışıyor. Bu veri aktarımında kullanılan çok eski bir terim, doğrudan saniyede 300 bit olarak çevrilmesi mümkün değil. Ancak kimi kaynaklarda teybin saniyede 50 byte aktarabildiği ve 30 dakikalık banta 100kB kaydedebildiği belirtilmiş. Bunlar doğru olması mümkün değerler.
Yalnız belirtmek gerek ki bu bahsettiğim hızlar C64 ve teybin en standart halleriyle iletişim kurduğunda geçerli olan hızlar. Sonraları çıkan turbo sistemleri C64'ün teyp hızını 10 kata kadar arttırdı, dolayısıyla 30 dakikalık banta sığan veri miktarı da orantılı olarak arttı.
Sevgiler, LP
1996 Nisan ayında Pentium 100 işlemcili bilgisayarımı alırken yaygın olarak satılan disk kapasitesi 720MB-1GB idi. En büyük disk de yanlış hatırlamıyorsam 2 ya da 2.5GB idi. Tabi bunlar fiyat listelerinde bulunan modeller, belki listelerde olmayan daha yüksek kapasiteli hddler de vardır. Karşılaştırma için bilgi olsun.
Çok zevkli bir bölümdü Levent Abi ağzına sağlık 🙂
Şirkette HP Ultrium teyp yedekleme sistemi kullanılıyor. Hafta içi bilgi işlemde her gün 3 kere bir kasete yedek alınıyor. Akşam o günün kaseti muhasebedeki kasaya giriyor. Cuma akşamı o hafta kullanılmış olan 5 kaset banka kasasına gönderilip bankadan önceki haftanın 5 kasedi teslim alınıyor. Bina yıkılsa önceki haftaya dönüş, sunucu yansa önceki güne dönüş mümkün.
Harddiskler mekanik aksam içerdiklerinden güvenilmezler. Medya ile okuyucu kafa arasında mekanik etkileşim ve dolayısıyla okuma-yazma sırasında okuyucu kafanın medyaya zarar verme riski her zaman var. Kasette medya ile okuyucu kafa arasında mekanik bir etkileşim sözkonusu olmadığından medyanın okuyucu kafa teması nedeniyle zarar görmesi mümkün değil. Bu anlamda riski harddiske göre çok daha düşük.
Davut
Sizi beğenerek izliyorum gerçekten izlerken zevk aldığım tek site incelemeler olsun diğer
videolar olsun sizin siteniz emekleriniz için teşşekür ederim... Allah başarılarınızın devamını nasip etsin inşallah ileride uydu da teknoloji tv tekrar açılır ve sizi muhakkak orda da görmek isterim...
Saygılar sunarım çünkü siz gerçekten bunu hakediyosunuz üstadlarım..
Deli Yusuf
sayenizde eski günleri hasretle anıyor benim gibi eski topraklar
command
teşekkürler
istanbul daki firmada 1997-1999 arasında çalışırken az uğraşmamıştık bu dat'larla sonrasında yalova'daki depramle doğduğum yere dönüş yaptım. hey gidi günler hey, levent abi bu arada Comodore çok ilerisini gören bir firmaydı tek eksiği kolay bozulan teknolojileri sevmemesi ve sattığı ürünler halla çalışıyorsa firma nerden para kazansın şimdiki firmalar gibi 2-3 yılda bir ömrünü dolduran ürünler üretip yaşamaya devam ederler. kolay gelsin
Erdem
Çok güzel bir bölümdü elinize sağlık.
Levent abinin tshort'uyle alcatel modemin rengi birebir tutuyor. üstelik tam arkasına koymussunuz sanki levent abinin kuyruğu gibi duruyor 🙂
Ömer Öncü
Yalnız hukuki terim olan tape bir kavramken bu tape(teyp) ler bir araçtır. Yani aynı şey değiller 🙂
Tape Türkçe değil o yüzden çok insanın kafası karıştı çoğu kişi teyp zannediyor 🙂 Aslında tam bir garabet. Karşılık olarak bin tane Türkçe kelime kullanılabilir. İşin kötüsü tape'nin cihaz anlamında kullanılan İngilizce tape kelimesiyle işlevsel alakası da var. Fransızca diyen de var buna o da ayrı konu. Ama o kısımlar önemli değil Türkçe değil bu kelime ve kesinlikle Türkçe bir kelime ile yer değişmeli. Şike olayları olmasa kimse böyle bir şeyi bilmeyecekti. Halka indiği için dinleme kayıtlarının dökümüne tape deniyor artık 🙂 Hukuk kendi halinde takılmaya devam etsin biz dalgamızı geçerken 🙂
ssenginss
Sitenizdeki videoları izlerken çok sık bir şekilde bilgisayarımda ani kitlenmeler oluyor reboot yapmak zorunda kalıyorum
bunun nedeni ne olabilir ? Özellikle play düğmesine basınca sık oluyor.
LP
İlk aklıma gelen çözüm Flash oynatıcınızın sürümünü güncellemeniz. Kesin değil ama çözüm olabilir.
Bora
elinize sağlık. harika bir program. ben kasetlerin devri bitti sanıyordum. meğer hala kullanılıyormuş. 🙂
İlk defa gördüğüm bir teknoloji , ellerinize sağlık.. Merak ettiğim birşey var. Bu teyp sürücüler eskiden kullandığımız kaset çalarlar gibi üzerine yeniden kayıt gibi bir sistemi barındırıyor mu ? Yani veriyi silip yeniden yazma gibi. Commador da gördüğüm kadarıyla yok.
LP
Selamlar, evet verileri silerek daha sonra tekrar kayıt yapmak mümkün. Kaset üreticilerinin belirttiği tekrar yazma sayısı 1000 kereyi buluyor.
Morley Smoker
Levent hocam yine güzel bölüm olmuş. Emeğinize sağlık. Sizden bir iki ricam olacaktı.
Birincisi imkan varsa ileriki bölümlerde aldığınız donanımların çalışırkenki hallerinide videoda gösterirseniz çok etkileyici olur. Mesela bu bölüm üzerinden örnek verecek olursak, siz konuşurken arada teyplerin takılıp içine dosya kopyalanması dosya okunması vb. gösterilse. Ya da diyelim ki eski bir bilgisayarı inceliyorsanız ve çalışıyorsa, bilgisayarı açıp kullanımını gösterseniz.
Diğer bir ricam, genelde donanım ve eski oyunları inceliyorsunuz ama ben geçmişteki interneti, yazılımları ve işletim sistemlerinide merak ediyorum. Bazı bölümlerinizde bunlara da yer verseniz. Mesela internet siteleri için archive.org işinizi görebilir.
LP
Selamlar,
Tanıtılan donanımlardan mümkün olanlarını tekrar çalıştırmak bizim de programa eklemek istediğimiz bir özellik. Yakın vade için söz veremiyorum ama orta vadede Tozlu Raflar'ı tümden yenileyip, bu bahsettiğimiz yönü daha öne çıkartabiliriz.
Eski işletim sistemleri Tozlu Raflar'a mutlaka konu olacaklar. Eski internet ve siteler içinse biraz çalışmak gerekiyor, bir donanımı elde tutup anlatmak gibi değil sonuçta.
Sevgilerle, LP
Selamlar;
Sizin commodore 64 teybinin kafa ayar deliği sanki oyularak genişletilmiş gibi duruyor; normalde ince saatçi tornavidalarının ancak girdibi bir delik vardı.
güzel bi programdı teşekkürler:)
esat nogay
Çok iyi bir yaklaşımınız var film tadında izledim resmen 🙂 Birde yazılım bölümü açılsa süper olur cad , cam programları programlama dilleri , güvenlik vs..
Merhaba, Tüm yazışmaları keyifle okudum, herkese teşekkürler. Benim elimde 1995 yılından bugüne kadar data arşivi yaptığım 400 - 500 adet 8 mm data tape ve 100-150 kadar da optical disk var. atmaya kıyamıyorum. Sizce bunları çöpe mi atmalıyım? içindeki datalar güncelliğini kaybeden çeşitli baskı öncesi görselleri içeriyor.
Arkadaşlar Merhaba benim sizlere bir sorum olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim,
yeni iş değiştirdim ve iş yerimde 125 kaset kapasiteli, 125 kasetide içinde takılı olan bir yedekleme sistemi vardır. 150 makinanın yedeğini günlük(hegün inc) haftalık(Cumartesi full) ve aylık(ayın ilk haftası full) olarak düzenli bir şekilde kasetlere alıyorum bu konuda bir sıkıntım yok,
iş yerimde yapı biraz büyük olduğundan doğru adım atmak istiyorum, sizlere sorum; aylık olarak bu kasetleri hangi mantıkla değiştirip kasada saklamalıyım yani 1-yedekleme sisteminden her ay hangi barkodlu kasetleri çıkarıp kasada saklamalıyım 2- kasadan hangi barkodlu kasetleri çıkarıp sisteme takmalıyım.
Aylık yedekleme sistemimizde 2 adet Pool vardır pool'un birisi genel Sunucu yedeklerini alıyor diğeri ise sadece veri tabanı olan sunucuların yedeklerini alıyor
Yularıdaki arkadaşın belirttiği gibi 5 kasetli bir sistem olsa işlerimiz biraz daha kolay gibi ama büyük yapıda ne gibi bir strateji izlemeliyim. şimdiden teşekkürler.