Windows 11 Desteklemiyormu Veya Bıktınızmı (Güvenlik Açıkları vs.) => Ubuntu
Canonical tarafından geliştirilen sektörün en çok kabul ettiği başarılı bir linux işletim sistemidir, linux tarafındaki windows denebilir konumu itibariyle, yılda 2 adet büyük çaplı güncelleme ve birçok normal güncelleme almakta eğer LTS edition kullanmıyorsanız, LTS edition 2 senede bir güncellenmekte(sadece büyük çaplı güncellemeleri almıyor yine diğer iyileştirme vs. güncellemelerini alıyor), herhangi bir ücreti yoktur lakin sembolik olarak donate e açıktır.
Not-1: Bazı popüler ve güzel oyunlar native olarak linux tede var(CS Global vs.), ek olarak steam proton ile steam daki oyunları oynıyabilirsiniz, steam ayarlardam aktive etmeniz yeterli, aşağıda anlatmış oldugum uygulamayı kullanırsanız steam dışında kalan oyunlarıda oynıyabilir ve gerek duyduğunuz birçok windows uygulamasını kullanabilirsiniz.
Not-2: "Wine"(ara uyumluluk katmanıdır, windows çalıştırıyor diye düşünmeyin kendi içinde) kullanarak windows uygulamalarını linux tede çalıştırabilirsiniz, wine "ilk elden" belli başlı dev sistemler için geliştiriliyor sadece, ubuntu debian macos gibi, wine güncel grafik teknolojilerini desteklemekte DX12, DLSS, RAY TRACING vs. gibi ve sürekli geliştirilmekte, steam tarafındanda desteklenmektedir, aynı zamanda open source dur incelemek isterseniz.Lutris üstünden kullanmanız tavsiye edilir.
Not-3: "Darling"(ara uyumluluk katmanıdır, macos çalıştırıyor diye düşünmeyin kendi içinde) kullanarak macos uygulamalarını linux tede çalıştırabilirsiniz, gelişim sürecindedir ve kıvama gelmemiştir lakin ilerliyen zamanda macos tarafındaki uygulamalarda emrinize amade olucak.
Not-4: Yazılım için anlatmaya gerek yok zaten.Microsoft tarafındaki .Net Core/SQL Server üstünede çalışmanız mümkün eğer öyle bir projede çalışıyorsanız.
Not-5: GS Connect(tavsiyem) veya KDE Connect kullanarak sisteminiz ile android cihazlarınız arasında tam bir eko sistem kurabilirsiniz.
Not-6: Arayüz özelleştirmelerinin detaylı şekilde incelenmesini tavsiye ederim, varsayılan halde kullanmak zorunda değilsiniz, herhangi birşey yüklemeden ubuntu hali hazırda size birçok seçenek sunmakta, ek olarak "dconf editor" kurarak harika değişiklikler yapabilirsiniz, bu editor işletim sistemine extra birşey yüklemez hali hazırda olan ayarları daha detaylı olarak değiştirmenizi sağlar, kullanımı basittir, ubuntu store dan yükliyebilirsiniz.
Not-7: "Synaptic Package Manager" kurmanız tavsiye edilir, paket yönetiminizi(yükleme/kaldırma vs.) bu uygulama üstünden yapabilirsiniz, ubuntu store dan yükliyebilirsiniz.
Not-8: "extensions.gnome.org" adresinden ihtiyacınız doğrultusunda "Caffeine" gibi çeşitli uygulamalar indirebilirsiniz.
Not-9: İşletim sistemi içerisinde ubuntu hesabınıza giriş yaptıktan sonra terminal den "sudo ua attach <size verilen lisans anahtarı>" komutunu kullanarak cihazınızı hesabınıza bağlıyabilir ve lisanslanmış şekilde sisteminizi kullanmaya devam edebilirsiniz, bu lisans ücretsizdir(hesap başı 3 cihaza kadar), avantajları sistem kapanmadan kernel güncelliyebilme hizmeti, müşteri destek vs.. gibi şeyler.Lisans anahtarınızı ubuntu web sitesine giriş yaptıktan sonra "UA" sekmesinden alabilirsiniz.
Not-10: Kurulum işlemi ardından karşılama ekranında size sistem "donanım" bilginizi Canonical göndermek istermisiniz şeklinde bir soru soruluyor, bunu kabul etmeniz tavsiye edilir.Sadece sistem donanım bilginizi gönderiyor bu bağlamda bir sıkıntı yok.
ISO İndir
"2022 Nisan Ayında LTS in Yenisi Çıkıcak O Zamana Kadar Normal Versyonu Kullanmanız Önerilir"
https://ubuntu.com/download/desktop
Örnek Desktop
"İçerik Alıntıdır ve Sahibinden İzin Alınmıştır"
https://forum.donanimhaber.com/windows-11-desteklemiyormu-veya-biktinizmi-guvenlik-aciklari-vs-ubuntu--150389769
Uyumlu Driverları olsa geçerdim de driver yok. Touchpad falan çalışmadıktan sonra ne yapayım linuxu.
Linux driverı çıkarmayan dandik üreticilerin laptoplarını almayabilirsin.
@realblue1 birazçık sert bir tutum olmuş ama neyse Ya şu sıralar sürücüler windows üzerinde de çok sorun çıkardığını fark ettim ama millet o zaman suçu donanıma atıyor nasıl alıştılarsa artık 🙂
olmaması imkansız kendisi yüklüyor hemde windeki gibi tek tek bulup indirmiyorsun daha ne istiyorsun linux cennettir..
@eyupgurkan33 wifi driver dışında hiçbir şey yüklemedi. Laptop modeli Lenovo v145
@olasandra lenovo laptoplarda manjaro linux çok iyi çalışıyor, onu denemenizi tavsiye ederim.
@enesizgi teşekkürler bilgi için
ElementaryOS tavsiye ederim. 6.0 sürümü çıktı yeni