Shaarli
Kendi hostunuzdaki yer imleriniz.
Shaarli
Son 3 incelemede de olduğu gibi kendi hostunuza kurup kullanabileceğiniz bir web uygulaması inceleyeceğim 🙂
Bu sefer hepimizin hergün kullandığı bookmark lar. Yani yer imleri.
Avantajlı yanı heryerden erişilebilir olması ve kendi hostunuzda olması.
Dezavantaj olarak ise çevrimdışı çalışamama diyebiliriz.
Google Bookmarks içn açık kaynak alternatif diyebiliriz.
Kurulumu gayet basit. Kendi sitesinden indirdiğimiz zip dosyasını hostunuza atmanız ve tarayıcıdan bu adrese gitmeniz yeterli.
https://github.com/shaarli/Shaarli
Veritabanı kullanmıyor. Ve sadece girişte kullanıcı adı, şifre, bölge ayarı girmeniz yetiyor. 15 saniyede kullanıma hazır.
Eklediğiniz yer imlerine başlık, açıklama ve etiket (tag) ekleyebiliyoruz. Özellikle etiketler çok işe yarar görünüyor. Örneğin teknoloji etiketi altına eklediğiniz linkleri tek sayfada görmek mümkün.
İçe ve dışa aktarma araçları gayet iyi. Chrome dan aldığım yer imlerini hiçbir sıkıntı olmadan tanıyabildi. Türkçe karakter sıkıntısı görmedim.
Güzel bikaç eklentisi var. Daha önce incelediğim wallabag uygulaması için bir eklentisi de bulunuyor. https://teknoseyir.com/inceleme/wallabag
Sitelerin yanındaki wallabag ikonuna tıklayarak o siteyi wallabag hesabınızdaki okuma listenize ekleyebiliyorsunuz ki gerçekten birbiriyle çalışabilmeleri çok güzel bir özellik.
Bir diğer eklentisi ise her link için QR kod oluşturması.
Fakat mobil tarafta beni memnun etti denemez. Açık kaynak ve ücretsiz olmasının yanında kendi uygulaması var fakat sadece ekleme işini yaparken doğru linke yönlendiriyor. Yani bir linki Shaarli uygulaması ile paylaştığınızda uygulama açılıyor ve hangi tarayıcıyı kullanmak istediğimizi soruyor ve o tarayıcıda linki hesabınıza ekleme linkini açıyor. Yani linki kopyalayıp sitenize eklemekten sadece 3-5 saniye kazandırıyor. Keşke oturumu program içinde açsak da linki orada girip eklese. Ben android tarafta denedim ISO uygulamasını bilmiyorum.
Yer imlerinizi herkese görünür veya gizli olarak ekleyebiliyorsunuz. Herkese açık eklerseniz RSS bağlantısı ile başka biriyle paylaşabilir veya siteye giriş yapmadan bu imleri görebilirsiniz.
Türkçe dil desteği yok. Hatta İngilizce dışında başka dil de yok. Olsa güzel olurdu. Zaten karmaşık bir uygulama değil. Çevirmesi de kolay olurdu altyapı olsa.
Bulutun günümüzdeki önemi bu kadar çokken mobil uygulamalarının kötü olması ciddi bir eksi yaratıyor. Onun dışında kullandığım araçların eklenti olarak sunulaması hoşuma gitti.
10 üzerinden 8.
Mobil uygulama gelişirse şüphesiz bu puan yükselir.
Ekleme: şimdi farkettim. eğer yer imlerinde video varsa yukarıdaki menüden Play Videos seçeneğiyle videoyu oynatabiliyoruz. Ve bir video bittiğinde diğerine otomatik geçiş yapıyor. Güzel olmuş bu. ekran görüntüsü eklendi.
#Shaarli #akış @harunsuv
#SelfHosted








Bu ne hız 🙂
kurulumu uğraştırmadı. vaktim varken inceleyip yazayım dedim hemen 🙂
Size biraz hedef göstermek gibi olacak ama açık kaynak kodlu not alma da güzel olurdu 🙂
Benim asıl amaç oydu. Fakat google keep alternatifi bulamıyorum. Paragraf yazılacak not uygulamaları var. Onlardan en iyisini seçip inceleyeyim. 🙂
Baktım da guzel bir hizmetmis. Ama su an yaptığım seri kendi hostumuza kurulacak açık kaynak uygulamalardan oluşuyor. Avantajlari hiçbir yere bağımlı olmamak ve gizlilik. Tabi böyle olunca profesyonel olmayabiliyor. Tabi gayet ise yarar uygulamalar var. Wallabag ve owncloud gibi.
Buraya ulaşan bunları da gorsun tabiki. Uygulama eksikse ki eksik daha iyilerini belirtmek lazım.
Google'dan geldim 🙂 Shaarli baya güzele benziyo, yarın bununla beraber bir kaç bookmark uygulaması deneyeceğim. Siz hala kullanıyor musunuz? Kullanmıyorsanız yerine ne kullanıyorsunuz?
Denediklerinizden beğendiğiniz varsa bakmak isterim 🙂 Yok hocam kullanmıyorum şuan ne bunu ne de başkasını.