Seagate Backup Plus Fast
Dijital hayatımızın vazgeçilmez parçalarından bir tanesi de harici sabit diskler. Seagate'in Backup Plus serisinin haberlerini etrafımızda bir çok kez görüyoruz. Backup Plus son üyesi Fast ise sizlere USB 3.0 üzerinden hızlar konusunda yeni bir rekor sunuyor. Harici depoloma konusunda geniş bir yelpazade ürün sunan Seagate, Backup Plus serisinde kullanıcılara yazılım desteğiyle ister buluta isterlerse de harici disklere yedek alabilme imkanı sağlıyor. Backup Plus serisinde şık ve ince ürünler sunan Seagate, Fast modeli sayesinde bir de USB 3.0'ın hakkını çok iyi bir biçimde veren bir model sunuyor. Seagate'nin Backup Plus Fast modeli 4TB depoloma alanına sahip bir harici sürücü. 2.5'' lik disk barındıran bir model olan Backup Plus Fast diğer örneklerine göre birazcık kalın. Bu kalınlığın elbette iki sebebi var.
1- Az önce belirttiğimiz gibi 4 TB seviyesinde ki depoloma alanı
2- Bununla bağlantılı olarak muhteşem hızı.
Seagate Backup Plus Fast sonunda ki Fast takısının hakkını çok iyi bir şekilde veriyor. USB 3.0 üzerinden bağlanan bu harici disk yaptığım testlerde beni oldukça etkiledi. Yaptığım testlerde;
Yazma hızı saniyede 235 MB ortalama ise 180 MB
Okuma hızı saniyede 230 Mb ortalama ise 160 MB
Bu ortalama değerlerinde ki diskin tümünde ki ortalaması olduğunu belirtmek isterim. Yani diskin en hızlı ilk kısımlara yaptığım testler değil doğrudan diskin bütün yüzeyine yaptığım testin ortalamasından bahsediyorum. Diskin performansına baktığımızda 2 tane soru aklıma geliyor. Ve bu iki sorunun cevabı birbirleri ile bağlantılı.
Öncelikle Seagate Backup Plus Fast nasıl bu kadar hızlı olabiliyor?
Cevabı RAID ismi verilen depolama teknolojisinde bu disk içinde USB denetçisinin yanı sıra RAID denetçisi var. RAID denetçisi iki diskin hızlı ve depolama alanını birleştirerek size yansıtıyor ve USB 3.0 arayüzünden bu şekilde yüksek hızlara ulaşılabilmesini sağlıyor. Olağan şartlarda USB 3.0 çok daha yüksek hızlara izin versede mekanik depolama çözümleri bu hızlara ulaşamıyor. Ancak SSD teknolojisi ya da bu tür özel sürücüler sayesinde bu denli yüksek hızlar görmek mümkün oluyor. Bu noktada bir uyarı yapalım RAID 0 teknolojisi iki diskin performansını ve kapasitesini bir araya getiren bir teknoloji fakat içeride görmediğimiz disklerden bir tanesi bozulursa tüm veriye veda etmemiz gerekebilir. Zira bu tür sistemler de veri kurtarmak oldukça zor bir iş haline geliyor. Gündelik kullanımda ki verilerimizi ve yedeğini alınmış verileri taşımak konusunda bir sıkıntınız olmasın fakat evhamlı bir kullanıcıysanız bu noktaya dikkat etmenizi öneririm.
Normal şartlar altında tek bir disk kullanan sistemde kontrolcü veya devre kartı bozulduğu zaman içinde ki diski sökerek çıkardığımız zaman herhangi bir bilgisayara sata yuvasından bağlayabiliyoruz ve içinde ki verilere erişebiliyoruz. Fakat bu diskte böyle bir arıza olduğu takdirde bunu yapmamız biraz daha zorlaşıyor. Dolayısıyla bu konuda sizi uyarmış olayım. Ürünün kutusundan kullanım kılavuzu ve 2 farklı USB kablosu çıkıyor. Bunlardan bir tanesi USB 3.0 kablosu, işin güzel tarafı 2 tane sürücü tek bir USB 3.0 kablosundan aldığı güç ile çalışabiliyor. Seagate bu konuda oldukça iyi bir iş başarmış. Eğer eski bir sisteminiz var ise veya USB yuvalarınızın akımı yetersiz kalıyorsa ikinci kabloyuda iki ucunu farklı yuvalara takarak ürünü çalıştırabilirsiniz. Dolayısıyla yüksek kapasite ve hızı bir arada arıyorsanız Seagate Backup Plus Fast'ı tercih edebilirsiniz.




Çok mükemmel bir cihaz fakat RAID 0 olması 10/9 puan vermemi sağladı. Umarım alacak kişilerin cihazı bozulmaz gönül rahatlığı ile kullanılır. Zaten taşınabilir HDD piyasada çok yaygın öyle darbe almadan kolay kolay bozulmuyorlar.
Çok iyi. Böyle bir ürün tam size göre yurt dışı fiyatı 239.83$ bu da 500 TL demek. Türkiye'de de 600-650 TL olacağını tahmin ediyorum.
İşte inceleme budur. Teşekkürler.
3 Ay önce WD aldım 2 TB lığından. Önceden çıksaydı da bundan alaydım.
İnceleme için teşekkür ederim.
Bi sorum var: acaba bu cihazı bulut depolama olarakta kullanabiliyor muyuz.
Kullanılır fakat riskli. Çünkü diskler RAID 0 modunda çalıştığı için disklerden birinin bozulma riski var.
Bulut depolama için WD My Live serisine bakman lazım. En düşük fiyata en başarılı ev içi bulut depolama .
@ardazeytin sağolasın. birde internette şöyle bişey buldum. normalde yerel ağ üzerinden çalışan bir harici diski modemden port açıp online hale getirmişler. ama güvelik sıfır çünkü ip adresini bilen girebiliyor
Bir çok seçenek var. Verilerin önemine göre karar vermeniz lazım. Bu işin en garantili temiz yolu NAS cihazı.
Öyle bir şey arıyorsanız bu incelemeye bakabilirsiniz. http://bit.ly/1n73MSa
vatan bilgisayar da disksiz modeli 1500 lira. biraz pahalı gibi @okankurubas 😀
Evet pahalı zaten ama NAS cihazı. Sen ya bu Seagate Backup Plus Fast'ı ya da http://bit.ly/1t0CX5Q bunu alacaksın elinde ki HDD'leri değerlendireceksin. Veya http://bit.ly/1nTQNXH bunu alacaksın içinde http://bit.ly/1jToTJ0 bundan 2 tane takacaksın kullanacaksın.
Teknoseyir incelemesi mi?
Hayır , kullanıcı incelemesi. Yayınlayan arkadaş teknoseyir profil resmini kullanıyor. Yanıltıcı görünüyor.
evet zaten biliyodumda bu sebeble sordum. bir an önce yasaklanmalı bu resimler.
Herkes siteye bizim kadar hakim olmayabilir. Ayrıca senin teknoseyir logosunu kullanman henüz kural dışı olmamasına rağmen etik değil. Haksız değilsin haklı hiç değilsin.