Neden Nas cihazı olarak Wd My Cloud almalısınız?
Eski bir cihaz hakkında bir sayfa yazıya anlam veremeyenler olacaktır ancak bir nas cihazı almayı düşünüp fazla harcama yapmak istemeyenler için makul tek seçenek olduğunu düşündüğüm için bunu yazdım.
Nas cihazları değeri pek bilinmeyen, sıradan kullanıcının ne olduğunu bile bilmediği veya kullanmaya değer bulmadığı cihazlar. Ama bence bilgisayar olan her evde mutlaka olmalı. Faydalarını tek tek saymaya gerek yok ama beni açımdan bu cihaz sayesinde 3,5 inç mekanik diskin sesinden kurtuldum. Ayrıca ssd disk yetmediğinde steam ve epic kütüphanelerinin nas cihazında kullanılabiliyor olması beni rahatlattı. Yükleme süresi ssd ye göre yavaş olsa da bilgisayara bağlı mekanik diskten çok farkını görmedim. Kullandığım 4-5 farklı cihaz arasında iyi bir köprü oldu.
Ancak özellikle son zamanlarda oldukça pahalı cihazlar haline geldiler. Bugün disk ile beraber bir nas cihazı almak istediğinizde fiyatlar 2500, 3000 liradan başlıyor.
Ancak burada ucuz ve iyi bir alternatif var o da bir önceki nesil Wd My Cloud Gen 2. Bu cihazı 5 yıldan uzun zamandır gen 1 ve gen 2 olarak kullanıyorum. Bunun dışında kendim kullanmasam da Asustor, Synology gibi cihazlarla da haşır neşir oldum. O yüzden iyi bir karşılaştırma yapabileceğimi düşünüyorum.
My Cloud biraz eski bir cihaz olsa da yazılımı tamamen yenilendi ve yeterli donanıma sahip. Diğer nas cihazlarına göre oldukça fazla fiyat avantajı var. Şu an yenisi satılmıyor olsa da temiz bir ürünü ikinci el siteleri üzerinde boş kutu 300 400 ₺ ya da içinde disk varsa kapasiteye göre 600-1000 ₺ arası değişen fiyatlara bulabilirsiniz. Karşılaştırmak gerekirse bugün Qnap’ın tek diskli boş versiyonu 2000 ₺ geçmiş durumda. Bunu da ikinci el alayım desen diskle beraber yine MyCloud'a göre pahalı geliyor.
Wd ise başından beri bu cihazları ucuz satıyordu. Eskiden de öyleydi güncel model olan My Cloud Home için de öyle. Aynı donanıma sahip(4x Realtek RTD1296 işlemci, 1gb DDR4) olan My Cloud Home 4tb disk ile beraber, Boş QNAP TS-130’dan daha ucuz. Ancak My Cloud Home donanım olarak güçlü olsa da yazılımında hiçbir şey yok. O yüzden bu cihazı önermiyorum. Donanıma yazık etmişler. Anlatmaya çalıştığım Wd nin başından beri uygun olan fiyatları. Zamanında ben de boş disk fiyatından çok az farkla almıştım.
My Cloud Gen 2 nin donanım olarak çıktığı yıllarda satılan nas cihazlarından farkı yok. 512mb Ddr3 ram ve çift çekirdek Marvel armada işlemci var. Bu ev ve küçük ofis için oldukça yeterli ve 2-3 yıldan eski ortalama nas cihazı donanımı. Yani donanımsal bir eksiklik yok.
Yazılım olarak da My Cloud’un arayüzünün basit olsun diye tasarladığı, deneyimsiz kullanıcıyı hedeflediği, detaylı özellikler sunmadığı, uygulama yüklenmediği gibi bir izlenim var insanlarda ama pek de öyle değil. Sanıldığı kadar dezavantajı yok ve gerekli tüm seçenekler var. Sonradan çıkan My Cloud Home için yazılımın kısıtlı olduğu geçerli olabilir fakat önceki nesil My Cloud oldukça yeterli. Nas cihazında gerekli olacak yazılımlar kullanıcıların %90’ından fazlası için belli zaten: Torrent istemci, Media server ve yedekleme yazılımları hepsi bu cihazda var. (Transmission, Plex, Twonky, Logitech Media S. iTunes ve Goodsync vs.) Diğer cihazlardaki onlarca yazılımın çoğu hiçbir zaman kurmayacağınız çerçöpten ibaret.
Bu cihazın Gen 2 versiyonunun ve WD nin (EX2 vb) daha gelişmiş cihazlarının yazılımı OS5 ile tamamen yenilendi. Eskiye göre daha stabil. Harici uygulama yüklemek kolaylaştı. Daha derli toplu hale geldi. Yeni olduğu için de sık sık güncelleme alıyor.
Tek diskli olmasını Raid 1 olmadığı için güvenlik riski olarak gören olacaktır ama Raid 1 tam bir yedekleme sayılmaz. Ayrıca çift disk kullanan çoğu insan bu cihazları Raid 1 modunda kullanmıyor zaten. Genelde kapasiteyi güvenliğe tercih ediyorlar. Raid 1 yerine hayati verileri(ortalama bir ev kullanıcısı için çok büyük veri olmuyor genelde) arkasına takacağınız biraz büyük bir USB belleğe elle veya otomatik yedekleme yaptırabilirsiniz. Tek disk olması cihazı oldukça kompakt hale getiriyor ayrıca. Yer kaplamıyor, az güç harcıyor ve gerektiğinde taşıması kolay. Ayrıca isterseniz 2 diskli My Cloud da var. Yine fiyat olarak diğerlerinden çok daha ucuz. Veya bundan bir tane daha alıp diğerini de uzak başka bir konuma koyarak çok daha güvenli bir yedekleme yaptırabilirsiniz.
Bu cihazın diskinin değişmediği de doğru değil ama biraz zor değiştiği doğru. İçini açmak nispeten zahmetli ve çalışması için boş diske USB bellekten işletim sistemini kurmanız gerekli.
Son olarak Gen 1, Gen 2 farkına değineyim. Bu cihazın dışardan zor anlaşılan aşağıdaki tabloda görebileceğiniz iki farklı donanım versiyonu mevcut. Ancak Wd tek diskli My Cloud’ları farklı isimlendirmemiş. Gen 2 daha güçlü donanım, yeni çıkan OS5 versiyonu yükleyebilme gibi avantajlara sahip. Bu iki cihazı ayırt etmek pek kolay olmasa da dikkat ederseniz anlaşılıyor. Gen 2 seri numarası -10 ile biterken, Gen 1 versiyonu -00 ile bitiyor. Ayrıca üzerindeki gri kısım Gen 2 de mat griyken, Gen 1 de metalik gümüş renkli.
Bu cihazlarda şifrelemeye karşı geri alma vs var mı? Bazı sistemler geri alınsa bile şifreleme kalkmıor.
@hamitozlu WD’den çok fazla şey bekliyorsunuz ☺️
4TB MODELİ VARDI hdd si badsector oluştu veri kaybettim yedekleme isteniyorsa en az 2 diskli olmalı
Raid 1 ev kullanıcısı için özellikle hdd fiyatları uçmuşken kullanışlı bir seçenek değil bence. Onun yerine fotoğraf, belge vb geri getirmesi mümkün olmayan verileri yedeklemek yeterli. Üstelik başka türlü veri kayıplarana karşı da önlem olur. 2 diskli 4tb mycloud da uygun fiyata düşüyor ara sıra. Ama bunu kapasiteyi yarıya düşürüp kullanmak isteyecek çok az insan var.
Yedekleme konusunda farklı seçenek var. Nas'dan USB'ye, Nas'ın bir konumundan başka bir konuma veya uzaktaki bir MyCloud'a, kopyalayarak veya eşitleyerek yedek aldırabilirsiniz. Bir de Goodsync diye her türlü bulut depolamayı destekleyen bir yazılım daha var.
WD NAS’mı, Allah yaşatmasın bir daha. Ben ürününün bu kadar arkasında durmayan, sorunlara bu kadar kulak asmayan, yeni cihazları çıkınca eskilerine bırakın firmware güncellemesini android app güncellemesi bile vermeyip zorla öldüren bir firma görmedim. 2TB WD My book live NAS cihazım çalışıyor olmasına rağmen, bir hacker grubunun bu cihazlara girip cihazdaki tüm verileri silmenin bir yolunu bulmaları sonucu bir sürü kişi mağdur oldu. WD bu açığı kapatmak yerine NAS cihazınızı bana yollayın size seçtiğim yeni NAS cihazlarından %40 indirim vereyim dedi ki sattığı fiyat amazondan filan da yüksek. Yani indirim 15-20% arasına ancak geliyordu. Qnap yada Synology pahalıdır evet ama sizi yarı yolda bırakmaz. Şuan Qnap TS230 ile mutlu mesut yaşıyoruz. Devamlı yeni yazılımlar, update’ler vs. de cabası. Verileriniz değerli ise WD’ye kesinlikle ama kesinlikle bulaşmayın. Ben bu pişmanlığı yaşadım, sizler de yaşayın istemem. WD iyi bir HDD firmasıdır ama kesinlikle iyi bir NAS firması değildir. Ancak verileriniz değersizse, silinse/hacklense de dert etmem derseniz evet ucuz bir alternatif. Zaten diğer bilindik NAS cihazlarına göre tek avantajı da ucuz olması.
iyi de 10 yıllık bahsettiğim modelden alakasız bir ürün için olanlardan bana ne. Kronik sorunlar ve hacklenme her firmanın başına gelebiliyor. Bunları tek bir cihaz için yazdım. Onun da gen 2 versiyonu iyi dedim. Hatta bundan sonraki güncel modelin de iyi olmadığını söyledim. Standart kullanıcının ihtiyacı olacak her türlü ayar ve uygulama da var. Şimdiye kadar bir sorun da yaşamadım. Diğer nas cihazları gibi de garabet bir arayüz yerine oldukça sade ve rafine bir arayüz var.
@emrahkaracam Tamam, en doğrusunu siz biliyorsunuz, WD ile benzer bir pişmanlığı yaşadığınızda da göreceğim. Dikkat ederseniz ben ürünle ilgili sıkıntıyı değil direkt firmayla ilgili sıkıntıyı ve onun takındığı tavrı yazmışım. Ben üründen memnundum, işimi de görüyordu. Hatta aynı sizin durumunuzdaki gibi, yeni WD NAS cihazları çıktığında bile “ne gerek var, bu cihaz çok iyi çalışıyor, android’den de ios’dan da ağa bağlanıyorum, yazılımı da gayet yeterli. Ev kullanıcısı için diğer pahalı NAS cihazları almak bence çok mantıksız” derdim. Ancak firma bile isteye bir ürün ailesinin tamamını, sırf yeni çıkan modelini satabilmek için ölüme terketti. Bir ürün sorunlu olabilir, hatta ürün ailesi sorunlu olabilir. Sonuçta kul yapısı, burada önemli olan firmanın takınacağı tavır ve ürününün ne kadar arkasında durduğudur. Ürün isterse ağzıyla kuş tutsun, firması ürünün arkasında durmuyorsa o firmaya sittin sene güvenmemek de hakkımdır. 1 musibet 1000 nasihatten iyidir demişler. Dilerim ki cihazınızın ömrü boyunca benzer bir durumu yaşamazsınız ancak olur da WD ile benzer bir problem yaşadığınızda anlarsınız bu anlattığım durumu.
NAS dediğiniz sadece ağa bağlanan bir harddisk değildir, aynı zamanda bir hizmettir. O hizmet ne kadar güncel kalabiliyor, ne kadar çağı yakalayabiliyor, sizi yarı yolda bırakmamak yada hayatınızı kolaylaştırmak için ne gibi aksiyonlar alabiliyor benim için bunlar önemli. Bu anlattıklarım sizin için önemsizse çok doğru bir seçim olmuş, bence de daha uygun fiyatlı bir “ağ diski” bulamazdınız.
@coppermine sırf yeni cihazları satmak için demek biraz fazla niyet okuma. Çok eski cihazlara bir noktadan sonra destek verilmemesi normal. Wd nin bu cihazlardan pek kar ettiğini de sanmıyorum. Qnap ts130 la aşağı yukarı aynı donanım olan my cloud home içinde 4tb red diskle ondan daha ucuz. Qnap kadar yetenekli cihaz değil ama o donanımın iki firmaya da maliyeti farklı değil. Sadece diskin fiyatına bakarsak kutu için istenen ücret çok az zaten. Hatta bu cihazları zaman zaman boş disk ile nerdeyse aynı fiyata alanlar oldu.
Yazıda bahsettiğim gen 2 mycloud lara tamamen yenilenmiş yazılım sürümü geliştirildi ve şu an ayda bir güncelleme alıyor. Şu an halâ satılan ex2 ultra gibi ürünlerle aynı yazılım kullanılıyor ve beraber güncelleme alıyor. Özellikle bu modeli önermemin sebebi buydu. Önerdiğim model sadece my cloud gen 2 ve my cloud mirror gen 2.
Cihaz zaten ucuz. İlerde destek kesilse ne olacak. Yetmediği yerde kalan parayla duruma göre güncel cihaz alırım.
https://os5releasenotes.mycloud.com
@emrahkaracam ne mutlu o halde bu kararınızdan ötürü. Ben onlarca email sonunda, 2tb WD Mybook Live cihazım için olan “sözde” indirim kuponumu WD’nin yeni model NAS cihazları için değil, WD’nin 2 tane 5TB taşınabilir harddiskinde kullanmak için ikna edebildim. Üzerine de yaklaşık 150 Euro ödedim. Bu arada Qnap NAS cihazımda 2x4tb WD Red serisi HDD takılı ve raid1 modda 4tb şeklinde kullanıyorum. İlave olarak da 5TB disklerimden birini bu NAS cihazının usb’lerinden birine bağladım, belirlediğim bir klasörü belirlediğim periyotta bu harici diske yedekliyor. Evde ayrıca 2x3tb WD Red serisi HDD takılı WD Mycloud Home Duo’da var ancak bunu para verip almamıştım, bir tanıdığım kullanmıyordu bana verdi. Şuan için 3. bir yedekleme kaynağı olarak daha geç periyıtlarda (6 ayda 1 gibi) kullanıyorum. Genelde kapalı duruyor.
Bu kadar önleme ve cihaza ne gerek vardı derseniz, 2tb’lık ilk WD NAS cihazımda 2004 yılından beri RAW olarak çektiğim yaklaşık 45 bin fotografım vardı. Şayet erken önlem almamış olsaydım WD’nin bu aymazlığı sebebiyle hepsini kaybetmiş olacaktım. Ayrıca eşimin mesleği sebebiyle tasarladığı 3D çizim ve tasarımları da bu cihazlarda yedekliyoruz. Firmanın cihaza verdiği desteğinin kesilmemesi bizim için çok önemli. WD bana iyi bir Depolama Cihazı üreticisi olduğunu ama iyi bir NAS cihazı üreticisi olmadığını kanıtladı. Umarım ucuz NAS cihazınızla bu tarz problemler hiç yaşamazsınız.
Son olarak, donanım şüphesiz ki önemli ama NAS sisteminde asıl önem ve öncelik NAS yazılımında bitiyor. Qnap TS130 ile 4TB Mycloud Home aynı para olsalar da yapabildikleri arasında onlarca fark var. Ürün desteğine değinmiyorum bile, WD Mycloud Home’da harddisklerin sağlığını dahi göremiyorsunuz. Elimde var, kıyaslayabiliyorum rahatlıkla.
@coppermine Problem her cihazda yaşanabilir. Önemli olan bunlara önceden hazır olmak. Değerli verilerle iş yapıyorsanız tabi ki yedek almak zorundasınız. Hiçbir cihaza tam güvenilemez. Haklı olarak QNAP'a da güvenmiyorsunuz. Hatta yedeklerin aynı yerde bile bulunması risk unsuru. Ama sizin yaşadığınız kötü bir tecrübe başka bir konu. Cihaza sonsuza kadar destek verilecek diye bir şey yok. Firmaların bu ürünlerin desteği için ayırdığı bir bütçe var sonuçta.
Ben Wd'nin bir sürü cihazı arasından özellikle bir modeli tavisye ettim. Amatör, yarı profesyonel kullanım için uygun fiyatlı ve oldukça yeterli. Bahsettiğim ürün wd'nin daha profesyonel tarafta kayan ürünleriyle aynı yazılımı kullanıyor. Sade olmasına rağmen de yazılımda öyle şu da olsaydı diyebileceğim eksik bir taraf yok.
@emrahkaracam WD’nin bu kadar avukatlığını yapmanıza gerek yok, aldığınız ürünü seviyor olabilsiniz, ve hatta bu seçiminizle gurur duyuyor da olabilirsiniz. Sizin adınıza sevinirim. Ama işi NAS cihazları üretmek olan firmalar ve onların ürünlerine göstermiş olduğu uzun ve etkili müşteri desteği ile, asıl işi depolama çözümleri üretmek olup, NAS diye bir pazar varmış oradan da bir pay alalım diyen firmanın ürünlerine sağladığı teknik desteği kıyaslayamazsınız. Ben her iki sistemi de kullandım ve halen de kullanıyorum. Firmaların kullanıcılarına olan yaklaşımlarını da bilfiil deneyimledim. Gereksiz bir tartışmaya girmek değil niyetim ama WD’yi ve seçtiğiniz cihazı bu kadar savunmamanızı naçizane tavsiye edebilirim. Gerisi sizin kararınız artık. İyi pazarlar.
Bunun bir üst modelinin incelemesini izlemiştim ts'de. Bana çok yavan geldi. Hiç yoktan iyidir tabi.