Asus Memopad 7 ME176C
Bu yazımızda ASUS’un Computex 2014 fuarında tanıttığı fiyat/performans ürünü olan MeMO Pad 7 (ME176C) adlı cihazını inceliyoruz.
Tasarım
MeMO Pad serisinin diğer cihazları gibi tasarımsal olarak aynı hatlar MeMO Pad 7’de de mevcut. ASUS, cihazda oval yapılı metal görünümlü –gümüş renginde- bir çerçeve kullanmış. Bunun dışında 7 inçlik ekranı üzerinde parmak izi önleyen bir kaplama yer almakta. Serinin önceki cihazı olan MeMO Pad HD 7 ile karşılaştırdığımız zaman ekran konusunda ilerleme olmuş diyebiliriz.
MeMO Pad HD 7’de kullanılan parlak ve kaygan kasa bu cihazda kullanılmamış aksine kaymayı önleyen ve mat bir kasa tercih edilmiş. Kasa her ne kadar iyi olsa da kaliteden ödün verildiğini söyleyebiliriz. Ancak fiyat/performans ürünü olduğu için bu konuda taviz verilmesi uygun karşılanabilir.
Tabletin üst kısmında kulaklık çıkışı – mikrofon girişi (2 in 1)-, Micro USB girişi ve mikrofon bulunurken sağ tarafında ise eğik bir şekilde konumlandırılmış ses tuşları ve açma/kapama tuşu yer alıyor. Micro SD kart girişi ise açık bir şekilde sol tarafa yerleştirilmiş. Eğik tuşlar, tek elde kullanımda zorluklar çıkarabilmekte.
ASUS, renk konusunda MeMO Pad HD 7’de olduğu gibi oldukça fazla seçenek sunuyor. Test için gönderilen beyaz renginin dışında siyah, kırmızı, sarı ve mavi renk seçenekleri ile satışa sunulmuş durumda.
295 gram ağırlığa sahip olan cihazın boyutları ise 189,3 x 113,7 x 9,6 mm.
Donanım
ASUS MeMO Pad 7, fiyatına karşılık iyi bir performans alabileceğimiz cihazlardan biri. 370 TL’lik bir fiyat etiketiyle sunulan cihaz gücünü Intel Atom işlemcisinden alıyor.
Intel’in Bay Trail platformundaki 4 çekirdekli Z3745 işlemcisi cihazın içerisinde yer alıyor. İşlemcinin ulaşabileceği en yüksek saat hızı 1.86 Ghz. Önceki nesil cihaza karşılık en büyük yeniliklerden birisi de işlemci tarafında Intel’e geçilmesi. Daha öncesinde kullanılan MediaTek’in MT8125(1.2Ghz) işlemcisine kıyasla performansta oldukça büyük artış var. Yazı sonunda yer alan videolardan benchmark testlerine ulaşabilirsiniz.
Grafik tarafında ise Intel HD Graphics yer alıyor. Popüler oyunlardan Real Racing 3, Asphalt 8 gibi oyunlar tablette gayet iyi çalışmakta. Önceki nesil tablette bulunan RAM miktarı aynı şekilde yeni MeMO Pad’te de korunmuş durumda. 1 GB RAM, arka planda fazla uygulama olmadığı sürece ihtiyacı karşılıyor. Ayrıca tabletin uzun süreli kullanımında - oyun oynarken ya da film izlerken- kamera kısmının aşırı ısındığını belirtelim.
MeMO Pad 7, 7 inç boyutunda 1280x800px çözünürlükte bir ekranla geliyor. Bunun yanı sıra LED IPS ekrana sahip olan cihazın PPI değeri ise 216.
Test için gönderilen cihazın depolama alanı 16 GB. Bu alanında yaklaşık olarak 11 GB kullanılabilir durumda ancak SD kart ile 64GB’a kadar yükseltme yaparak depolama alanını arttırabilirsiniz. Bunun dışında 8GB modeli de raflardaki yerini alacak.
3910 mAh batarya ile gelen tablet, 9 saat pil ömrü vaat ediyor. Yaptığımız testlerde Wi-Fi açık ve parlaklık %100 iken film senaryosunda 3 saatin sonunda pil seviyesi %46’ya düştü. Eğer parlaklığı kısar ve arka planda çalışan uygulamaları düzenlerseniz yolculuk sırasında 3-4 film izlemek mümkün olabilir.
Cihazda karşılaştığımız sorunlardan biri uyku durumundayken aşırı şarj gitmesi. Gece tableti yanınıza bıraktığınız zaman sabah olduğunda %18’lik bir düşüş ile karşılaşabilirsiniz. Güncelleme ile çözülebilecek bir durum olduğu için durum ile alakalı kesin bir yargı belirtemeyiz.
ASUS’un tabletlerinde görmeye alıştığımız SonicMaster ses teknolojisi MeMO Pad 7’de de mevcut. Cihazın arka tarafında bulunan stereo hoparlörler AudioWizard uygulaması ile birleştiği zaman ortaya güzel bir sonuç çıkarıyor.
802.11 b/g/n kablosuz ağ seçeneklerine sahip olan tablet, Bluetooth 4.0 ile gelmekte. Bunun dışında cihazda bulunan Miracast ile görüntüyü TV’ye aktarmak mümkün. Ancak az gecikme olması sebebiyle Miracast ile oyun oynamak mümkün değil.
Yazılım
Android 4.4.2 ile gelen cihazın kurulumunu tamamladıktan sonra 97MB’lık bir güncelleme geliyor. Bu güncelleme önemli zira Asphalt 8 ve Real Racing 3 gibi oyunlarda sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. Güncellemeyi yaptıktan sonra herhangi bir sorun kalmıyor.
ASUS’un yeni tanıttığı ZenUI arayüzü tableti oldukça iyi göstermesinin yanı sıra kullanım kolaylığını da birlikte getiriyor. ZenUI’da daha öncesinde var olan uygulamalar güncellenmiş ve yeni uygulamalar eklenmiş.
Kilit ekranında hızlı erişim tuşları ile kamera, e-mail ve tarayıcıya ulaşmak mümkün. Yanında ise hava durumunun gösterildiği ve gelecekteki programları hatırlatan What’s Next uygulaması yer alıyor.
Cihazda yer alan Do It Later uygulamasına ilerde yapmak istediğimiz şeyleri ekleyebilir ve sıraya koyabilir, Splendid uygulaması ile ekranın renk ayarlamalarını yapabilir ve AudioWizard(Ses sihirbazı) ile de duruma uygun ses modunu seçebilirsiniz. ZenUI, şık bir arayüz olmasının dışında geçişlerde de oldukça başarılı bir görüntü sergiliyor.
Kamera
MeMO Pad 7’nin ön tarafında 2MP kamera bulunurken arka tarafında ise 5MP’lik kamera bizleri karşılıyor. Ön kamera ile 1280x720(HD) çözünürlükte video çekebilirken arka kamera ile 1920x1080(Full HD) çözünürlükte videolar çekebilirsiniz. Cihazla çekilmiş fotoğraflara bu linkten ulaşabilirsiniz.
Giriş segmentindeki bir cihazdan beklenmeyecek sayıda kamera modları bizi karşılıyor. Yazının başında da belirttiğimiz gibi MeMO Pad 7 bir f/p ürünü. Ancak kamera kısmında bulunan zamanı geri sarma, HDR, panorama, gece, kendi fotoğrafını çekme, alan derinliği, akıllı kaldır, tüm gülümseme, güzelleştirme ve GIF animasyon gibi modlar, cihazı bu kategorideki diğer cihazlardan ayıran bir özellik olmuş. Elbette tabletlerden olağanüstü bir fotoğraf kalitesi beklenemez fakat ortam ışığının uygun olduğu ortamlarda – gündüz – durumu kurtaracak fotoğraflar çekebilirsiniz.
ASUS MeMO Pad 7 fiyatına karşılık iyi bir sonuç alınabilecek cihazlardan biri. Giriş segmentinde yer alan cihazın fiyat etiketi 370-400 TL arasında değişmekte. "Ucuz olsun" ve "Güvenilir olsun" diyorsanız ASUS MeMO Pad 7 seçeneklerinizin arasında olmalı.
Cihazla ilgili test videoları:
http://www.youtube.com/playlist?list=PLH6G50M5qF4LrfrQ1YWJ6bdDsM58oxUWE





İncelemenin kralı yapmışsın helal valla 😀
İnceleme sayfa yapısına yeni özellikler mi geldi yoksa html kullanarak mı yaptın ? Çok güzel olmuş inceleme eline sağlık .
bold etiketi çalışmıyordu, h4 çalışıyormuş. İlginç.
img etiketi de çalışıyor gözüküyor. Resmi yükle; linkini öğren, yazıda istediğin yerde img etiketi kullan.
iframe çalışmıyor 😀
@paralelport Bu konuda tam bilgim yok. İnceleme sayfasında kullanabileceğim kodları ne diye aratmalıyım ? Öğrenmek istiyorum. Başlangıç olarak font büyültme , yazı arasına resim ekleme mesela.
Site Bootstrap altyapılı olduğu için resimlere "img-responsive" class'ını atadığınız zaman her çözünürlükte güzel görüntü alınabiliyor. (Telefon, tablet vs.) @hkellecioglu kullanmamızda bir sakınca olur mu? 🙂
Sayfanın kaynak koduna bakarsan görebilirsin: font değişikliği var mı denemedim. Resim ve başlıklarda kullanılan etiketlere bkz.
@paralelport inceledim. Deneyene kadar öğrendim diyemem tabi ... Teşekkürler.
Ben sabah test etmiştim: h2, h3, h4, i (italik), a (href), img (src) çalışıyor.
Teşekkürler arkadaşlar. @ardazeytin Aslında eklenen bir şey yok sadece WordPress altyapısının nimetlerinden faydalanıyoruz.
copy-paste bir yerde bu ürün bize test cihazı olarak geldi diyor
Öncelikle hiç araştırma yapmadan bu yorumu yazmanız üzücü. ASUS test takımındayım. Yazının asıl inceleme adresi de -blog adresim- "teknolojio.com". Ayrıca sadece bu ürün değil birçok ürünü test ediyoruz. Aynı adreste diğer cihazlarıda görebilirsin.
memo pad HD7 ye 4.3 gelicekmi acaba ?
Teşekkürler çok aydınlatıcı olmuş almayı planladığım ürün gayet ucuz ve iyi duruyor.
Donanım -işlemci- kısmında değişiklikler olduğu için büyük ihtimalle olmaz. Konu hakkında bilgim yok fakat xda developers gibi yerlerde custom rom geliştirilmişse ona bakabilirsiniz.
işlemcisi bile farklı o şekilde yenisi eskisine olmaz...
ürün oldukça iyi bir f/p cihazı.ancak bir sorunum var ürün standby da çok pil tüketiyor bu herkeste böylemi? kullanan arkadaşlar ürünü şarjdan çıkarıp uyuduklarında(yaklaşık 8-10 saatlik bir standby süresinde) cihazlarında şarj kaça inmiş oluyor?
Sanırım incelemeyi okumadınız. Orada da belirttiğim gibi %18'lik bir düşüş var. Fakat güncelleme ile çözülebilecek bir durum. Cihaz daha yeni çıktı. Güncellemeler gelecektir.
İlk incelemeyide okudum.ya biraz takıntılıyım sanırım:-) bu sorun banada yazılımsal ve güncellemeyle düzelir gibi geliyor.ama eğer bu sorunları yaşamayan kullanıcılar varsa bizdeki ürünler hatalı demektir.ben daha çok bunu merak ediyorum , bende böle sorun yok diyen varmı acaba?
%85ten %72 ye düştü.
Bende şimdilik idare etmek için bu tableti almayı düşünüyorum.Bazı sitelerde okuduğuma göre bazı sorunları varmış mesela; kulaklık takılıyken sesin azalıp yükselmesi, sd karta uygulama taşınmaması ve sd kart takılıyken uygulama yüklenmemesi bu sorunlar giderildi mi ?
Arkadaşlar cihazı yaklaşık 4-5 gün kullandıktan sonra pil sorunları yüzünden iade ettim.Yukarıda yaşadığım sorunla ilgili bir mesajımda var.TS’nin zenphone incelemesinde Levent Beyin de söylediği bir konu(şarjın %1 e kadar indiğini ve o şekilde yaklaşık 2 saat daha teste devam ettiğini söylemişti) bu pil sorunu büyük ihtimal asus’un zenui arayüzü ile alakalı yazılımsal bir sorun.Ben dert etmem yada güncellemeyi beklerim diyen varsa cihaz güzel cihaz.f\p oranı iyi.Ama benim gibi takıntılı olanlar uzak dursun:)
Root ve hafıza sorununu çözdük çok şükür 😀
Tableti rootlama; http://www.hamdicatal.com/android/asus-memo-pad-7-me176cx-root-yetkisi-alma
Data dosyalarını hafıza kartına taşıma; http://www.hamdicatal.com/android/kitkat-data-dosyalarini-hafiza-kartina-tasima
Arkadaşlar Merhaba
Bu tableti satın alacağım da bir şey merak ediyorum . Kullanan varsa lütfen cevaplasın . Bir çok tablet deneyimim oldu fakat telefondan interneti paylaştığım zaman . bazı tabletlerde kablosuzu görüyor , ama bağlanamıyordum . Bunda deneyen varmı acaba ?