Elon Musk, Steve Wozniak ve Yuval Noah Harari gibi popüler ve çok tanınmış kişilerin de bulunduğu bir grup insan, yapay zekâ çalışmalarının en azından altı ay süreyle durdurulması gerektiğini söyledikleri bir açık mektup yayımladılar.
https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/
Geride kalmışlar yetişmek için mi? 😀
Ki kendileri o seviyeye yetişebilsinler 😂 Elon zamanında OpenAI'ı almaya çalıştı vermediler, şimdi neymiş gelişimi durdursunlarmış. Çok hızlı oluyormuş. Hadi ya 😀 Elon diyor bunu. Her konuda sürekli herşeyin yavaş ilerlediğinden, çok fazla bürokrasi olduğundan, gelişimin yavaşladığından şikayet eden Elon diyor. O 6 ayda kendi yapay zekasını oluşturmaya çalışmazsa ben de bişey bilmiyorum 😀
Bunun durdurulamayacağını bal gibi de biliyorlar, dediğiniz gibi kendilerini gidişata dur demeye çalışan vizyonerler olarak gösterecekler ileride.
İstek mantıksız, yapay zeka geliştirme işlerinin bağımsız denetçilerin kontrolünden geçmesini isteseler anlarım ama durdurun cihazları demek ister istemez yobazlık, bağnazlık kokuyor.
Dünya GPT-x ve benzeri sistemlerle gerçekten bir devrimin eşiğinde midir yoksa OpenAI ve dolayısıyla Microsoft'un reklam ve marketing bölümü iyi mi çalışmaktadır bunu göreceğiz.
Bana ikisi el ele gidiyor gibi geliyor. Yani OpenAI'ın GPT-x'i aslında henüz gerçek bir yapay zekâ olmaktan uzak ancak iyi reklam yapıyor. Diğer taraftan bu mektuba imza koyan bilim insanları ve teknoloji patronları da tümden haksız değil.
Ek olarak bir noktada yapay zekâ artık bir şirketin tekeline bırakılamayacak bir seviyeye gelirse onu o şirketin eline gerçekten bırakmazlar. Otorite teknolojiye el koymak ya da gözetim altında tutmak isteyecektir. Özellikle dünyada kural koyucu konumdaki ülke ve kurumlar gizli ya da açıktan olaya dahil olurlar.
"Peki yapay zekâ en fazla ne yapabilir yahu?" En önemli soru bu aslında ve gerçekten kimse şimdiden bunu ön göremez.
Gerçek bir yapay zekâdan bahsettiğimiz anda insan zekâsı ve ötesinde bir sistemin insanlığın tüm bilgi birikimi ve belki trilyonlarca insanın beyin gücü kapasitesine eşdeğer bir güçle çalışmaya başladığında neyi neden yaptığını bilmek mümkün olmayacaktır.
Mektubun içeriği bilim kurgusal etkilerden değil daha çok insanlar, meslekleri ve kullanım alanlarında çıkması olası katastrofik etkilerle ilgili elbette.
Kişisel olarak; gpt-x ve daha farklı sistemleri görmeyi çok istemekle birlikte insanın kâr hırsının ve bitmez isteklerinin günün sonunda hayrımıza olmayacağını düşünüyorum.
Aşağıda GPT-4'ün yayımlanmadan önceki bir sürümüne dair bir makale var. İçinde gpt-4 için benchmarklar, konu hakkında kısa tarihsel bilgiler ve sonuç metni var. Şiddetle okumanızı öneririm, sıkıcı değil.
https://arxiv.org/pdf/2303.12712.pdf