Yapay Zeka ve Etik
Yapay zeka konusu günümüzün teknoloji gündemini en çok meşgul eden kavramlardan bir tanesi. İnsanların yapacakları işleri, insanlar tarafından programlanan yazılımlar sayesinde, doğrudan bilinç kazanmadan insanlar adına yapacak olan “mental canlılar” olarak tanımlayabiliriz, tabi ki yapay zekanın tanımı sadece bu kadarla kalmıyor akademik veya insanların kendi kafalarında yaptıkları tanımlar az çok bulunmakta.
Yapay zeka görevi itibariyle bir takım kararları almakla yükümlü yazılımlar olarak düşünürsek bu kararların doğru bir şekilde alınması gerekmekte. İnsanlar doğası gereği bir takım duygu ve düşüncelerin etkisinde, verecekleri hayati kararları dahi kendi çıkarları için kullanabilirler, bunun önüne geçmek için yapay zekanın vicdanına başvurmak daha objektif bir yöntem olarak düşünülebilir. Her ne kadar bu yapay zekanın tasarımcısı buraya kendi görüşlerine uygun bir düşünce yapısı algoritması koyacak olsa da bir takım tarafından gerçekleştirilen yapay zeka, farklı görüşleri sentezleyerek daha doğru kararlar verebilir. Bu kararlar duygudan uzak tamamen akılcı olacaktır.
Yapay Zeka’da Ahlak Kavramı Olacak Mı ?
Ahlak tanımı itibariyle insanların bir takım ortak kurallar çerçevesinde hareket etmesi, toplumun düzenini belirleyen yazısız kurallar, gelenekler vs şeklinde açıklayabiliriz fakat durum, herhangi bir inancı, milleti, gelenek ve göreneği olmayan sadece mantıksal kararlar veren bir sistemde nasıl işler sizce ?
Yapay zekanın kullanıldığı alanlar arasında en çok sanayi ve otomotiv sektörünü sayabiliriz. Özellikle taşıma ve yükleme servislerinde artık yapay zekanın yaptığı işler normal insan gücünü geçmiş bulunmakta. Çok ağır yükleri bağlı oldukları vinç sistemleri sayesinde insanlardan çok daha kolay olarak yükleyebiliyorlar. Peki yapay zeka, hayati konularda karar verme aşamasında kullanılırsa buna verilecek kararlar ahlaki yönden nasıl olmalı ?
Bunun için MIT’ nin geliştirdiği yapay zekaların karar verme senaryoları sayesinde, onlara bir derece yol gösterilmiş olacak. Hazırlanan senaryolarda karşıdan gelen bir arabanın hakimiyetini kaybettiği takdirde yapması en uygun davranışını bir görsel ile bize soruyor ve biz de bu senaryoyu en uygun şekilde tamamlıyoruz. Örneğin içerisinde bir sürücüsü olmayan araba karşıdan gelen yayaya çarpmamak için direksiyonu bariyerlere kırabilir, bu gibi durumlarda yapay zeka vereceği kararlar neticesinde direksiyonu tam aksi yönde insanların bulunduğu kalabalık bir otobüs durağına da kırabilir. Yapay zeka arabanın içinde ki şahsın hayati durumunu düşünürken diğer şahısların hayatlarını hiçe saymıştır, bu durum ahlaki yönden de bir takım tartışmaları da beraberinde getirmekte.
Şüphesiz yapay zeka yakın gelecekte sürücüsüz araçları yaygınlaştıracak, bu durum ile birlikte kaza anlarında verilen kararlar artık insanın kararından bağımsız olarak tamamen bir “makinenin vicdanına” bırakılacak. Size göre bu senaryolar nasıl gerçekleşmeli siz olsanız nasıl bir senaryo kurardınız ?