Uzayda Çöp Toplama Gerçek Oldu - Planet-es Anime İnceleme
Bir düşünelim uzayın çevresi insanların yaptıkları ölü uydular, roket parçaları ve envari çeşit çöpler bulunuyor. Eğer uzaya turist taşıma gerçek olacaksa ki son yıllarda büyük atılımlar yapıldı, uzayda bulunan çöplerin uzay araçlarına vereceği zararı düşünelim. Bir çöp parçası küçük büyük fark etmeksizin uzayda bir mermi hızında ilerliyor. Uzaydaki çöplerin bir tanesi bile uzay aracına çarpsa, örnek cam gibi kırılgan bölgelere vereceği zarar tam manasıyla ölümcül olacaktır.
İşte burda uzaya seyahat edecek turistler için sevindirici bir haber japonlar tarafından geldi.
100 Milyon Çöp
Dünya yörüngesinde mermi hızında dönüp duran 100 milyon parça uzay çöpü bulunuyor, tabi bu bir varsayım. Japonlar geçtiğimiz hafta uzayı temizlemek için ilk çöpcü uzay aracını yörüngeye yerleştirdi.
Uzay aracı basit ve kullanışlı bir teknoloji kullanıyor. Uzay aracı uzayda rastladığı (sensörler sayesinde) çöpleri kendisine doğru çekerek dünya yörüngesine doğru fırlatacak. Böylelikle dünya atmosferine giren çöpler atmosferde yanarak kaybolacak. Yinede büyük parçaların yanıp kül olmama ihtimali var, yeryüzünde yaşıyan insanlar için küçük de olsa risk oluşturmakta.
Uzaya Çıktık Petrolden Daha Değerli Bir Enerji Kaynağı Bulduk Ne Olacak?
İşte burda ana konumuza girme zamanı geliyor. Yine japonların yaptığı 2003 yapımı Planet-es animesi bu konuları derinlemesine incelemiş.
Anime ilk bölümünde, uzayda bulunan küçük bir vida'nın hızlı bir şekilde uzay turisti taşıyan araca çarpmasıyla başlıyor. Kimileri bu sahnenin Gravity filmine benzediğini söylemekte.
Planetes serisi bizleri geleceğe 2075 yılına götürüyor. Animeye göre bu zamanda insanlık uzay teknolojisi bakımından oldukça gelişmiştir. Öyle ki Ay’a yerleşim yerleri bile kurulmuş, uçağa biner gibi uzay gemileri ile seyahat edilebilir olmuştur. Nitekim ortada küçümsenmeyecek bir sorun vardır; o da uzayda Dünya’nın yörüngesinde gezen başıboş çöplerdir. Uzay kapsüllerinden düşen parçalar olsun, kullanılmayan uydular olsun en ufak bir vida parçası bile uzayda bir uzay gemisine çarparsa büyük tehlike oluşturmaktadır. İşte böyle bir ortamda bu çöpleri toplamak enkaz toplayıcılarının işidir.
Yönetmen: Kenji Kamiyama
Tür: Bilimkurgu, Uzay
Stüdyo: Bandai, Sunrise
Yapım Yılı: 2003
Bölüm Sayısı: 26
Anime'de petrol zengini olan ülkelerin yeni bulunan elemente yenik düşerek elindeki petrolü hiç bir şekilde değerlendirememesi ve yeni terör gruplarının (Uzay Savunma Hattı) ortaya çıkışı işleniyor.
Burada bahsedilen terör grupları malesef müslüman ülkeler olmak üzere bir çok latin amerika ülkeleri de bulunuyor. Şu an için gaz zengini olan Rusya, Amerika, Japonya ve Çin gibi devletler uzaya çıkabilecek teknolojiye sahiptir.
Uzay Savunma Hattı adlı grubun savunduğu değerler, ''bizler sadece insanlığın uzayı kirletmesini önlüyoruz'' tezini savunmakta. Ancak gerçekler tamamiyle farklı, petrol zengini ülkelerin petrol satamadığı için, açlık, savaş gibi sorunlarla boğuşmaktadır. Bu sorunların tek kaynağı ise yeni bulunan alternatif güç kaynağıdır. Problemi çözmenin tek yolu ise uzaya çıkışları engellemekten geçmektedir.
Planetes’de de Technora adlı uzay firması için çalışan enkaz toplayıcılarının günlük yaşamlarını, karşılaştıkları sorunları, ilişkilerini kısacası hayatlarını yakından görme şansı elde ediyoruz. Az önce söylediğim gibi Technora adlı firma için çalışıyorlar ve personel sayıları normalin yarımı olduğu için onlara “yarım porsiyon” deniliyor ve çoğu üst çalışan tarafından enkaz toplayıcısı oldukları için ikinci sınıf muamelesi görüyorlar.
Serinin başkahramanının adı Hachirota Hoshino, sürekli alın bandı taktığı için namı diğer Hachimaki. Kendisi uzaya deyim yerindeyse aşıktır ve her ne kadar dalga konusu olsa ve Enkaz toplayıcı maaşı ile imkansız kendi uzay gemisini almayı hayal etmektedir. Hachimaki’nin dışında yeni personel Tanabe, Toy Box adlı enkaz toplama gemisinin kaptanı Fee, ikinci kaptanı Yuri, enkaz birimi müdür yardımcısı Arvind, müdürü Myers ve sözleşmeli personel Edel’de serinin önemli karakterlerini oluşturuyor.
Anime'de daha çok kişilerin sorunlarına değinilmekte. Uzay çöplerini toplamak ise işin bilim kurgu tarafı.
Anime'nin çizimleri biraz avatar'ı andırmakta, ilk başlarda biraz tuhaf görünebilir fakat izledikçe anime ortamına alışıyorsunuz.
Anime'de çalan şarkılarda bir o kadar güzel. A Secret of the Moon adlı parça çalarken sanki uzayda kayboluyormuş gibi hissediyorsunuz.
Çevirisi de Şöyle, Umarım Yanlış çevirmemişimdir 😀
Rüyalarıma ulaşıyorum
Bugüne şükürler olsun
Beni Buldun
Hep Yanında Kalacağım
Gizemli Ay
Bırak da Yolunun Üzerindeki Güneş Olayım
Senin için yaşıyorum
Senin için yaşayacağım
kaynaklar
http://shiftdelete.net/japonlar-uzay-copunu-toplayacak-77663
http://www.anime-inceleme.com/2009/08/planetes.html?m=0
http://www.nitrolyrics.com/hitomi-kuroishi_a-secret-of-the-moon-lyrics.html