Telefondaki İngilizce Öğrenim Uygulamaları
Bu yazı, daha önce yazdığım şu yazının devamı niteliğindedir. Denediğim uygulamalarla ilgili izlenimlerimi, bunların artı ve eksi yönlerini kısaca yazdım.
1- Bright | Link
Alışkanlık oluşturmak için harika bir uygulama. Günde sadece 8 kelime öğretiyor ve sizden çok az zaman talep ediyor. Uygulamanın içinde zarflar, sıfatlar, sağlık, iş, okul, ilk 100 fiil vb 20'e yakın kategori var, hangi kategoride öğrenmek isterseniz onu seçebiliyorsunuz, ya da hepsini seçebilirsiniz. Seçtikten sonra uygulama size bugün öğrenmek istediğiniz 8 kelimeyi seçtiriyor (resim 1). Kelimeyi isterseniz öğrenmek için seçebilir, ya da kaydırıp geçebilirsiniz. Dinleme, yazma, şık seçme ve eşleştirme yaptırıyor. Ve bitti. Öğretim rutini şöyle: dün öğrendiğin 8 kelimeyi tekrar et, yeni 8 kelime öğren, daha önce öğrendiklerin arasından rasgele seçilmiş birkaç kelimeyi tekrar et (zorlandığınız kelimeleri belirleyip onları önünüze getiriyor).
5 gün ücretsiz denemesi var. İndirip deneyebilirsiniz.
Artıları
Az zaman talep ediyor.
İstediğin kelimeyi öğrenme özgürlüğü.
Fikir çok başarılı, oyun oynar gibi basit bir şekilde öğretiyor.
Yazma, dinleme pratiği de yaptırması.
Eksileri
Pahalı (benim androidcim işini bilir demek istemiyorum ama pahalı)
Bulut yedekleme yok, o cihazda kullanmalısınız.
Öğrenecek yeni kelime kalmadıktan sonra eskileri tekrar etmeme izin vermedi. Tebrikler bitirdin şeklinde kaldık.
2 - Drops | Link
Resimlerinden görebileceğiniz gibi illüstrasyonlarla zenginleştirilmiş bir uygulama. Sebzeler, yolculuk, içecekler, renkler vb. şeklinde kategorilenmiş kelimeler önünüze "damlıyor" öğrenmek istediğiniz kelimeyi aşağı kaydırınca öğretmeye başlıyor. Dinleme, görsel-kelime eşleştirme, doğru yanlış vb çok pratik içeriyor. Yazma kısmı şöyle: Ekranda ekmek resmi var size "d, e, a, r, b, g" gibi harfler verip "bread" olarak sıralamanızı istiyor. Günlük 5-10 dakikalık dozlar ile öğretmek hedefinde.
Artıları
Eğlenceli.
Görsel olarak çok iyi.
Çok fazla dil içeriyor.
Öğretirken "ders" havasında değil oyun gibi.
Yolda veya boş zamanlarda ayaküstü öğrenmeye müsait.
Eksileri
Ücretli sürümü pahalı
Kelime tekrar sistemi vasat
3 - Memrise | Link
En çok faydalandığım uygulama. 7 ünite, yüzlerce bölüm, 3800 kelime içeriyor. Dinleme, yazma, doğru şıkkı bulma vb pratikler içeriyor. O dilin yerlilerinin konuşmalarını gösteriyor. Tekrar sistemi yani öğrendiğiniz kelimeleri hatırlatması çok iyi. Son baktığımda sitelerinden öğrenmek ücretsizdi.
Artıları
Çok makul ücret (yıllık 50 tl sanırım).
Başarılı kelime öğretim sistemi.
Başarılı kelime tekrar sistemi.
Web sitesi ücretsiz | Link
Basit gramer bilgileri de içeriyor.
Eksileri
İlk ünite turistlere yönelik kelimeler ve cümleler içerdiğinden çoğu insan sıkılıp burada bırakabiliyor.
Kelime tekrar sistemi çok katı, en ufak bir dalgınlığınızı ve yanlışı işaretlemenizi "sen bunu öğrenemedin" diyerek en baştan öğretiyor.
4 - Rosetta Stone | Link
Bu kapsamlı bir dil öğretim programı. Zaman zaman üniversiteler öğrencilerine ücretsiz sunabiliyor. Eğer üniversite öğrencisi iseniz kütüphaneniz size bu hizmeti sunuyor mu kontrol edin. Benim üniversitem sunuyorken denedim ve telefon uygulaması neyse üniversitenin sunduğu da aynısı. Her dili o dil üzerinden öğretiyor, İngilizceyi de İngilizce üzerinden. Yalnız diğer diller İngilizce kursunun bir tercümesi olduğundan başarısı tartışılır ama konumuz İngilizce olduğundan bunu es geçelim. Telaffuz, gramer, dinleme, görsel eşleştirme, cümle kurma gibi pek çok şeyi öğretiyor.
Artıları
İngilizceyi İngilizce üzerinden öğretiyor
Dilbilgisi (gramer) de öğretiyor.
Oldukça kapsamlı bir uygulama.
Genişletilmiş Öğretim: Her seviyeye uygun pek çok okuma metni (toplamda onlarca) var ve bu metinler seslendirilmiş. Telaffuzları gösterme açısından çok başarılı. Hem de tek tıkla tercümesini görebiliyorsunuz.
Eksileri
Çok pahalı
Sizden biraz ders ortamı ciddiyeti talep ediyor (bu belki iyi bir şey de olabilir)
5 - Busuu | Link
Gramere çok önem veren bir uygulama. "Countable, uncountable, at/in/on/by/next to hangisi nerede kullanılır? there is some milk mi yoksa there are some milk mi?" gibi konulara önem veriyorsanız sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Günde kaç dakika çalışırsanız hangi tarihte bitirebileceğinizi gösteriyor, bu diğer uygulamalarda görmediğim güzel bir özellik. Kişisel olarak bana uymasa da başarılı bir uygulama. Sosyal yönüne de değineyim. Uygulama size diyor ki "Ben Türkiye'de yaşıyorum ve çok mutluyum" Siz bunu "I live in Turkish and i am so happy" diye çevirdiniz. Bunu sosyale gönderirseniz tıpkı TS'nin akışı gibi bir akış var ver insanlar buradaki yanlışı düzeltip size doğrusunu söylüyorlar (Turkish değil Turkey demelisin, sebebi budur vb).
Artıları
Uygun tam sürüm fiyatı (yıllık 70 lira civarında)
Gramer ağırlıklı öğretim
Ücretli sürümdeki sosyal sistemi
Eksileri
Ücretsiz sürüm sadece girip bakmalık, hiçbir şey sunmuyor.
Kelime öğretim sistemi başarılı değil.
Kursunuza sıfırdan başlamak isterseniz bunu tek tuşla değil, müşteri hizmetlerine e-posta atarak yapmanız gerekiyor. O yüzden ara verip unutmanızı tavsiye etmem.
6 - Duolingo | Link
Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz.
Artıları
Gerçek anlamda ücretsiz.
Harika bir topluluğu var, bütün konular açıklanmış ve anlatılmış.
Günlük ufak dozlar halinde öğrenmeye çok müsait.
Web sitesinden de çalışabilirsiniz.
Eksileri
Kelime tekrar sistemi başarılı değil.
Bazen çok özensiz cümleler ile karşılabiliyorsunuz.
Zaman zaman bir konuyu anlamak için topluluk mesajlarını epey kurcalamak gerekebiliyor.
7 - Lingodeer | Link
Asya dilleri konusunda oldukça başarılı bir uygulama. Türkçe-İngilizce kursunu çok denemediğimden bir şey söyleyemeyeceğim ama yapı olarak başarılı. Dozunda gramer ve kelime öğretiyor. Yazdırma, dinleme, boşluk doldurma, fazla ya da eksik kelime bulma gibi pratikleri var. Genel olarak başarılı. Bir de web sitesi var, bazı ücretli diller sitesinde ücretsiz, kontrol etmekte fayda var. https://www.lingodeer.com/
Artıları
Gramer ve kelime öğretimi dozunda
Alıştırmaları başarılı
Web sitesinde bazı diller ücretsiz.
Eksileri
Esas olarak Asya dillerini öğretmek amacıyla çıktığındna Avrupa dillerinde aynı ölçüde başarılı değil.
Bölümlerde bazen insana "vallahi öğrendim artık bit lüfen" dedirtebiliyor.
8 - 9
Anki ve Quizlet
Bunlar sizin kelimelik hazırlamanıza dayanan, size hazır bir ürün satmayan uygulamalar. Artık temel öğrenim bittikten sonra kendi kelimelerinizi, kurslarınızı hazırlayıp öğrenmek isterseniz işine yarayacak şeyler.
Kabaca bir tabirle Anki=Linux ve Quizlet=Windows diyebiliriz.
Quizlet daha kullanıcı dostu. Kelimenizi yazınca size otomatik karşılık öneriyor, otomatik seslendiriyor(İngilizce telaffuz çok başarılı ama Türkçe sıkıntılı). Ayrıca insanların paylaştığı "deck"leri görüp onlara da çalışabiliyorsunuz. Bunun haricinde kelime için hatırlatıcı bir resim eklemek isteseniz bile paralı. Yine de bu birinin resimli kursunu ekleyip çalışmanıza mani değil. Yine sadece dil için değil, pek çok amaçla kullanılabilir. Örnek bir Quizlet kursu: Avrupa Kıtasındaki Ülkeler
Anki ise sizden biraz kod bilgisi istiyor. Kurs oluşturmak zor ama öyle güzel hazırlanmış kurslar var ki insan hayret ediyor, bu programla bunu nasıl yaptınız diyorsunuz. Hazır kurslar var ama Quizlet kadar zengin değil. Ama çok fazla eklenti desteği var. Birinin adını vereyim mesela "Quizlet to Anki" evet, Quizlet "deck"lerini Anki'ye aktarmaya yarıyor. Ve evet benim de favori kullanımım kursu Quizlet ile hazırlayıp Anki'ye aktarmak. Anki'nin arkasında dev bir topluluk var. Özellikle Tıpçılar arasında çok popüler. Anki Reddit Topluluğu | Anki Medical School Topluluğu
Anki internet sitesi: https://apps.ankiweb.net/
Quizlet internet sitesi: https://quizlet.com/tr
10 ve Son
-
Kapanış
Denediğim uygulamalar ile ilgili izlenimler böyleydi. Ben deneyimledikten sonra meydana gelen gelişmelerden çok haberdar değilim, mümkün olduğunca öğrenmeye çalıştım. Örneğin ben 2 yıl önce Drops'u denediğimde 24 saatte bir 10 dakika veriyordu ve bu 24 saat sizin 10 dakikanız bitince başlıyordu. Yani bir akşam 11'de çalıştıysanız ertesi akşam 11.10'u beklemek zorundaydınız, iğrenç bir şeydi. Şimdi bu düzelmiş ve yorumlarken bunu dikkate alarak yazdım.
Bu yazı dizisini üçleme olarak düşünmüştüm, eğer biraz olsun birilerinin işine yararsa belki ileride üçüncüsünü de yayımlarım.
Son olarak defalarca pes edeceksiniz, defalarca sıkılıp bırakacaksınız, bunu okurken hadi ordan diyip aylar sonra "hakikaten bıraktık" diyeceksiniz. Bunların hepsi normal, yeter ki geri dönmeyi bilin. Çok sevdiğim iki alıntıyla bitiriyor ve hoşçakalın diyorum.
İnsanlar aynı olduğuna göre, kimsenin kimseden aşağı kalır tarafı olamaz. İnsan yaptıklarını geniş bir gönülle yapmazsa, tek başına sülaleyi hareket ettirmek kararlılığında olmazsa, işe yaramaz. Çaydanlık gibi, insanın yüreği de sıcaklığını kaybedebilir. Önemli olan soğumamasını sağlamaktır.
...
Başkalarını yenmeyi bilmem, kendimi yenmeyi bilirim. Bugün dünden, yarın bugünden daha iyi olmaya çalışarak yaşam tamamlanmalıdır. Bunun da sonu yoktur.
Tsunetomo Yamamoto