Eğitimde Sanal Gerçeklik Uygulamaları
Günümüzde sanal gerçeklik uygulamalarının yaygınlaşması ile birlikte eğlence, sağlık ve eğitim gibi alanlarda sanal gerçeklik uygulamalarının çeşitliliği gittikçe artıyor. Yakın zamanda gündelik hayatımızın içerisine daha fazla entegre olacak olan sanal gerçeklik teknolojisi, yeni aldığınız bir evin dekorasyonu, fabrikalarda veya inşaat sektöründe kullanılmak üzere alınmış araçların sürücü eğitimleri, bir müzenin içerisinde sanki orada bulunuyormuşuz gibi gezmemize olanak sağlayacak.
Sanal gerçeklik olgusunun gelişmesi bu kadar fazla alanı etkilerken, ülkelerin çokça önem verdikleri konulardan bir tanesi olan eğitim alanında da köklü değişikliklere yol açıyor. Bunlardan en önemlileri yukarıda da bahsettiğim gibi bir aracın sürücü eğitimini sanal gerçeklik uygulamaları vasıtasıyla sanki o aracı kullanıyormuş gibi eğitimini verebilme teknolojisi.
IFA (Uluslararası Ev Elektroniği Fuar), sanal gerçeklik uygulamalarıyla ilgili birçok yeni teknolojinin tanıtıldığı dünya çapındaki ünlü fuarlardan bir tanesi. Bu fuarda VR (sanal gerçeklik) teknolojisiyle ilgili oyundan eğitime birçok alandaki yeni uygulamalar tanıtılmıştı, bunlardan bir tanesi de SANLAB Simulation firmasının ağır iş makinelerinin sürüş eğitimlerini verdiği simülasyon uygulaması loader simulator; bu simülatör sayesinde iş yerinde kullanılacak olan iş makinelerinin nasıl kullanılacağını bu simülatör sayesinde eğitimini aracı doğrudan kullanmadan eğitimini alabiliyorsunuz.
Şimdi gelelim bizim eğitim sistemimizde teknolojinin kullanımına. Bir ara okullara Fatih Projesi adıyla tablet bilgisayarlar dağıtıldı ve öğrenciler bu tabletler üzerinden derslerine çalışmaya başladılar, ne kadar başarılı oldu tartışılır fakat teknolojinin eğitim içinde kullanımı için yararlı bir adım fakat yeterli değil. Gelecekte bu cihazlar yerini sanal gerçeklik gözlüklerine bırakacaklar.
Sanal gerçeklik uygulamalarının eğitim alanına gelmesiyle birlikte bir topluluğa anlatılan bir konu, insanların belli bir mekandan bağımsız olarak herkesin bulunduğu ortamdan, yeterli bir internet bağlantısıyla bağlanarak ortama katılıp verilen dersi rahat bir şekilde alacak. Bu durumun gerçekleşmesi durumunda derslerin verilmesi gereken fiziksel mekanlara ihtiyaç kalmayacak, çok yakın zamanda okulların sayısı artmak yerine azalabilir böylece eğitimde binalara yapılan yatırım yerine internet altyapısına ve eğitimin daha kaliteli bir hale gelmesi için yapılan yatırımlara daha çok ağırlık verilebilecek. Bu durum sadece eğitim alanında değil etkinlik, konferans gibi kitlelere verilen sunumlarda da gerçekleşecek.
Her durumda olduğu gibi doğru kullanım doğrultusunda insanlık için yararlı bir uygulama olan sanal gerçeklik teknolojisi, insanların işlerini daha kolay ve pratik hale getirecek gibi görünüyor.
vr teknolojisini sınıflarda kullanan bir arkadaş; başlarda ilgi çekici olurken daha sonra yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağılımında artış gibi yan etkiler görmüş.emeklemeden, yürümeye yeni geçen bir teknolojide böyle şeyler doğal olabilir tabi.
Evet teknoloji olarak daha çok yeni, belli bir uyum süreci olacaktır fakat birkaç sene kullanımdan sonra "bunlar yokken biz ne yapıyorduk acaba" seviyesine de gelmiş oluruz diye düşünüyorum 🙂