2020 yılında PSP mi, PS Vita’mı yoksa Nintendo 3DS’mi alınmalı ?
Değerli TeknoSeyir ahalisi bu yazımda sizelere görece ucuz sayılan ve taşınabilir el konsolu piyasasında benim denediğim öne çıkan üç konsolu karşılaştıracağım ve 2020 yılında almak hâlâ mantıklımı bunlara değineceğim.

Taşınabilirlik açından PSP GO>3DS>PSP>PS Vita olarak sıralanabilir. Çünkü PSP GO kızaklı yapısı itibariyle hem ince hem de taşınabilir bir yapıda 3DS ise katlanabiliyor ancak cebe konmak istendiğinde kalın kalıyor, PS Vita ise hem büyük hem de analogları çubuklarından dolayı çantaya koymadan taşımak zor.
Kullanışlılık ve Oyun açısından durum şöyle 3DS çok sayıda güzel Nintendo özel oyununa ve JRPG’lere sahip ancak bu bizim ülkemizdeki genel oyuncu kitlesine pek hitap etmiyor. Ayrıca tek analoglu yapısından dolayı FPS türünde oyun oynamak çok zor durumda. Bunun haricinde aparat gerektirmeden 3D olayı konsola tam karşıdan bakmayı gerektirdiği için seyahat gibi hareketli bir ortamda pek kullanılabilir bir özellik değil. Eğer ilginizi çeken bir cihaz ise oyunlarını araştırmanız da bir fayda var. Emülasyon açısından da donanımından dolayı zayıf bir cihaz ancak bütün DS oyunlarını çalıştırabiliyor. Hafıza Kartı olarak SD kart destekliyor.
PSP meselesinde ise durum şöyle tonla bizim oyuncumuza hitap eden oyun var, fiyatı uygun. Seveni için Nintendo kadar olmasa da bolca JRPG bulmak mümkün. Bunun haricinde emülasyon konusunda PS1 başta olmak üzere retro birçok konsolu destekliyor. FPS oyunlarını oynamak bu konsolda da güç bir halde. Hafıza kartı olarak kendi standartı var ancak temin etmesi zor değil.
PS Vita bu konsolların arasında en modern konsol olarak öne çıkıyor; ön ekran dokunmatik, çift analog var, donanım olarak hala gideri var, çözünürlüğü de hiç fena değil. Emülasyon olarak ise en yeteneklisi, içinde PSP’nin işlemcisi de yer aldığı için başta PSP ve PS1 olmak üzere çok sayıda konsolu emüle edebiliyor. Ancak PSP’yi native olarak emüle ettiği için çözünürlüğü biraz kötü duruyor ama şu anda bununla ilgili geliştirilmekte olan bir proje var. Oyun açısından Sony desteğini kesmiş olsa da konsolun ilk zamanlarında çıkmış gayet güzel özel oyunları, bağımsız geliştiricilerin çok sayıda oyunu ve Japon konsolu olmasından mütevellit çok sayıda JRPG oyunu var. Kısacası emülatörler ile birlikte çok sayıda oyun oynanabilir durumda. Hafıza kartı olarak kendi standartı var ancak CFW ve SD2VITA ile micro sd takılabiliyor.
2020 Yılı
2020 yılında bu 3 konsolunda tüm versiyonları CFW yüklenebilir durumda. Orjinal oyun almak isteyenler için ikinci el piyasası ise PSP’de gayet aktif durumda ancak 3DS ve PS Vita o konuda çok zayıf. Online market açısından PS Vita çalışır durumda, PSP’yi hatırlamıyorum, 3DS ise en son 42 ülkede eShop’u kapatmıştı. Multiplayer oyun açısından PSP de hiç denemedim, 3DS’te Mario Kart ve Smash Bros’ta denedim ve hala aktif, PS Vita’ da Call of Duty ve Helldivers oldukça aktifti ancak Killzone’da çok az sayıda insan vardı. Topluluk desteği konusunda PSP’ ye artık bir şeyler gelmiyor, 3DS’e de pek fazla topluluk tarafından yeni yazılım desteği yok zaten donanımsal olarak kapasitesi de belli, Ancak PS Vita hala aktif bir topluluk desteğine sahip örneğin şu anda Nintendo 64 ve PS 2 emülatörü geliştirme aşamasında onun haricinde bir sürü ek yazılım da bulmak mümkün.
Bu 3 konsol arasından bana en hitap edeni PS Vita oldu çünkü hem PSP oyunlarını oynatabiliyor hem güçlü bir Emülasyon ve Topluluk desteğine sahip hem ekranı 3DS’in aksine oldukça geniş hem de çift analog ile kontrolleri oldukça rahat.
Oyun olarak Nintendo’da bir sürü oyun var ancak herkese hitap etmeyebilir. PS Vita da ise genel kitleye hitap edecek oyun sayısı 3DS’e göre fazla ama fişi erken çekildiği için olması gerekenden az ancak ana oyun konsolu olmadığı sürece olanlar kolay kolay bitmez.
Okuduğunuz için Teşekkürler
Not: PSP’yi uzun süre önce elden çıkardığım için pek fazla detay hatırlamıyorum.
Not: Benim kullandığım PSP fat kasaydı.
3DS Hakkında ki bir yazım https://teknoseyir.com/inceleme/nintendo-3ds-inceleme-ve-2020-icin-degerlendirme
PS Vita Hakkında ki bir yazım
PS vita alırsan tüm PSP kütüphanesinide oynayabilirsin. Seçenekler arasında en iyi donanımda Vita'da. 3DS sadece kendi özgü oyunları sebebiyle düşünürdüm.
@yukare BDO mousepadi mi o yoksa 😀
Evet 😀