
@orcun öyle olsa bile batarya ömrünü olumsuz etkiler çünkü esas sorun zaten şarj olurken açığa çıkan ısı. İsterse bataryayı 100e bölsün, böylece daha hızlı şarj edebilir ama ısınma sorununu engellemiş olmaz.
@orcun öyle olsa bile batarya ömrünü olumsuz etkiler çünkü esas sorun zaten şarj olurken açığa çıkan ısı. İsterse bataryayı 100e bölsün, böylece daha hızlı şarj edebilir ama ısınma sorununu engellemiş olmaz.
Güzel telefon, 5000 TL olsa alırdım. O paraya 3 tane s10e alınır kardeşim. 5 tane düzgün çalışan üzmeyecek telefon alınır.
@cro-magnon Trainingpeak yazısını da alintilayacagim merak etme. Ama bugünlük yeter üşendim.
@ilkercom lütfen ekle dokümanları. Bekliyorum. Bugün geç oldu yatıcam artık ama yarın hepsini açıp alıntı yapa yapa cevap vericem sana. Sen şimdi bu forumda 2000-3000 rakıma kamp kurup altitude acclimatization yapan bir insan olduğunu mu iddia ediyorsun? Ben zaten diyorum ki EVET bu insan için pulseox bir nebze ise yarayabilir. Özellikle dağcılar için hayati bir bilgidir bak. PulseOx birilerinin işine yarar bak bunu kabul ettik, geçtik bu konuyu.
Laktat eşiği aştığında verimin düşer ve mecburi olarak laktat eşiğinin altına inersin. Daha sonra yavaş yavaş kandaki laktat düşmeye başlar. 2 saat laktat eşiği üzerinde kalmak he mi 🙂 kendi yazdığın şeyi tekrar alıntı yapayım istersen?
@ilkercom ya sen daha az önce 2 saat haberin olmadan laktat eşiği üzerinde antrenman yapılabilecegini söyleyen bir adamsın. Senin bu konuda bana katabilecegin bişey olmadığı çok bariz zaten. Bu konuyu doktor arkadaşlarına danışmanı tavsiye ederim.
@ilkercom Öf. Engin bilgilerinle beni aydınlatmak istersen ben buradayım. Klavyem hazır. Google hazırda bekler. Heyecanımız yüksek. Gençliğimiz var.
Altitude Acclimatization. Doğru, Oksijen Doygunluğu değerine bakmak rakıma adapte olup olmadığımıza dair fikir verir. Öncelikle bu sıradan kullanıcının HİÇBİR İŞİNE YARAMAZ bunu söyleyeyim. Bu sadece yüksek rakımda acclimatization antrenmanı yapan, yüksek rakım kampı yapan profesyonel/rekabetçi sporcuların işine yarayabilir, ki onda da o kadar çok yaramaz çünkü altitude acclimatization bir zaman meselesidir, yüksek rakımda antrenman yapan sporcu tahmini bir süre içinde (2 hafta-4 hafta, gibi) acclimatize olur zaten. Bunun için illa PulseOx verisine bakmak şart değildir.
Ayrıca oksijen doygunluğu bilgisi dağcıların da işine yarar. Hatta esas onların işine yarar. Diğer sporcuların ise örneğin bu forumda bulunan tek bir sporcunun bile işine yaramaz. Niye ısrar ediyorsun? Ben de Google kullanabiliyorum söyleyeyim, Google Scholar veya başka publication database'lerini de kullanabiliyorum. Uğraştırma beni de bence.
@ilkercom 🙂 Tek tek gidicem.
Öncelikle aneorbik değil anaerobik. Spora anaerobik mekanizma ile BAŞLAMAZSIN diyerek başlayalım.
"Endurans tipi birşey yapıyorsan aeorbik modda uzun süre devam etmen önemlidir. Bunu da eğer test merkezinde filan değilsen ölçebileceğin aletler nabız ve oksijen sensörleridir. "
Yanlış, PulseOx antrenmanın ne derece aerobik olduğu konusunda bilgi VERMEZ. Nabız verebilir, o da tahmini olarak ne kadar anaerobik olduğu konusunda bilgi verebilir ancak. Başka bir deyişle zone 3te misin zone 5te misin gibi. Bu zone'ların hiçbiri tamamiyle aerobik veya tamamiyle anaerobik olamaz, çünkü anaerobik solunum tek başına hiçbir zaman kasların enerji ihtiyacını karşılamaya yetmez. Pulsoksimetre ile o geçişi gözlemleme imkanının olması söz konusu olmaz, spor yaptığın süre boyunca oksijen satürasyonu değerinin düşmesi ve düşük kalması normaldir. Bunu görüp de "anaerobik ağırlıklı spor yapıyorum" gibi bir çıkarım yapılamaz.
"Yoksa 2 saat laktat eşinin üstünde sürersin haberin olmaz"
Zurnanın zırt dediği noktaya geldik. Söylediğin şeyde en ufak bir doğruluk payı yok. Öncelikle laktat eşiğini açıklayayım sana, laktik asit kaslarda anaerobik solunumla üretilir ve kana verilir. Kalp ve karaciğer laktik asiti metabolize edebildiğinden bu laktat bir yandan üretilirken bir yandan tüketilir. Peki laktat eşiği nedir? Laktat eşiği laktik asidin üretim hızının tüketim hızından fazla olmaya başladığı NABIZ değeridir. Buraya kadar biliyordun anladığım kadarıyla, ama bilmediğin bir şey söyleyeceğim şimdi. Laktat eşiği üzerinde 2 saat antrenman yapmak MÜMKÜN değildir, çünkü laktat eşiği aşıldıktan sonra birkaç dakika içinde tükenme yaşayarak yavaşlamak zorunda kalırsın. Laktat eşiğinin üzerindeki nabızlar sustainable değildir ve LAKTAT EŞİĞİNİN ÜZERİNDE BİRKAÇ DAKİKADAN FAZLA ANTRENMAN YAPMAK FİZİKSEL OLARAK MÜMKÜN DEĞİLDİR. AYRICA BU KONUNUN DA PULSEOX İLE BİR İLGİSİ YOKTUR. Bu söylediğime ikna olmadıysan bir teknoloji meraklısı olarak Google kullanma yeteneğine güveniyorum.
"Bir diğer konu koşma gibi hoplamalı Zıplamalı sporlarda bu aletler düzgün ölçmeyeceği gibi sen de bakamazsın bile."
Yoruma bak ya. Ben yıllardır koşuyorum, yıllardır da koşuda nabız kullanırım. Koşuda nabız kullanmaya Garmin Premium HR Soft Strap ile başladım, sonra bir iki yıl Suunto Smart Sensor kullandım, şimdi de Kalenji Dual Ant+ / Bluetooth ürününü kullanıyorum, bilekten nabız ölçen saatim de var. Koşuda nabız kullanılır, ister nabız bandıyla ister bilekten optik nabız ölçer ile. Bilekten nabız ölçen cihazların doğruluğu başka bir tartışma konusu, ama onların iyileri artık göğüs bandı performanslarına yaklaşmaya başladı. Bu konuda Valencell ve Scosche gibi şirketlerin sensörlerini örnek vericem fikir olsun diye, ama daha iyileri olabilir kıyaslama yapmadım. Ya da en basitinden Forerunner 245, 945 gibi cihazların performansları da fena değil. DcRainmaker bunları detaylı inceledi girip bakarsın. Nabız bazlı koşu programları var, bu konuda Google kullanma yeteneğine güveniyorum.
@ilkercom Bak hocam, ben amatör bir sporcuyum. Mesleğimi sorarsan mühendisim. Sana tane tane anlatıyorum, bunu son kez yapıcam, sonra kendi haline bırakacağım seni.
Ben oksijen dolgunluğu önemsizdir demedim, spor yaparken bir işinize yaramaz dedim. Köstekli saatle ölçülen saniye, Powermetre'nin ölçtüğü güç değerleri, ve nabız takibi spor yaparken işinize yarayan metriklerdir. Oksijen dolgunluğu DEĞİLDİR. Bana bir tane senaryo söyle, PulseOx verisi spor yaparken nasıl işimize yarayabilir bu konuda 1 TANE örnek ver. Sen neden bahsettiğini bilmiyorsun, ben de seni ciddiye alıp cevap veremeyeceğim artık.
Bekliyorum örneğini.
@ilkercom Efor testinde onu uzman bir doktor analiz ediyor, ayrıca ölçüm sebebi de farklı. hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesinde bir sorun mu var, akciğerde oksijen absorbsiyonunda bir problem mi var gibi sağlık problemlerini görmede faydası olabilir, ama bunu evde sen yapamazsın. Tekrar ediyorum spor yaparken PulseOx değeri okumak senin hiçbir işine yaramaz.
Volumetrik kapasite dediğin VO2MAX ise bunun için PulseOx gerekmez, hatta ikisinin birbiriyle hiçbir alakası yok. "Volumetrik kapasite" diye bahsettiğin şey her ne ise, PulseOx öyle bir bilgi vermez.
Bildiğin şeyler hakkında yorum yapmaya çalış. Bilmediğin şeylerde yapmaktan kaçın. Ben de aynısını yapmaya çalışıyorum. Sana tavsiyem.
@ilkercom ileri seviye değildir, bir kullanım alanı yoktur. Antrenmanlara herhangi bir şekilde yön vermez, öğrenmek somut olarak bir şeyi değiştirmez. Fakat nabız öyle değildir. Nabzın en az 3 kullanım yolunu sayabilirim. Esas nabız bazlı antrenman ileri seviyedir, tam aksine nabziyla ne yapacağını bilen ve nabız bazlı program yapabilen insan içindir. Ama nabız amatör için de işe yarayabilir, mesela aerobik bölgede kalmak isteyen biri için fikir verir, ya da resting heart rateini takip eder en fazla.
PulseOx değeri yani oksijen doygunluğu spor sırasında işe yarayan bir metrik değildir. Spor yaparken atıyorum %90 doygunluk okusaniz bile bu bilgiyle bir şey yapamazsınız, bir anlamı da yoktur.
umarım spotify ve müzik çalma işleviyle gelir. 24 gün pil ömrü vaat ettiğine göre bu ihtimal baya düşük ama bakalım.
Aynen, spor yaparken içine müzik/podcast atıp dinleyebilmek ve spotify kullanabilmek bence bu cihazın en önemli özelliklerinden biri. diğeri de GPS ve GPS doğruluğu, ve spor yaparken verdiği anlık metriklerin doğruluğu (anlık tempo, ortalama tempo, anlık nabız, ortalama nabız, anlık spm/kadans, yüzmede kulaç ve tur algılaması, gibi. Bunu spor odaklı bir akıllı saat olduğu için söylüyorum, biraz daha spor kullanımına odaklayabilirsiniz incelemeyi. Mesela GPS açık ve spotify kullanarak koşarken pil ömrü yaklaşık kaç saat gidiyor? Bunu hiç bir mecrada bulamadım. Günlük kullanımda kaç gün gittiği bu konuda bir kriter değil, çünkü GPS ve Bluetooth kulaklık+spotify aynı anda kullanmak çok yüksek miktarda güç harcıyor olabilir, belki de bu şekilde kullanırken 2 saatte şarjı bitiyor. E ben bunu alınca mı öğreneceğim peki? Sporcular Garmin/Suunto/TomTom/Polar gibi markalara yönelsin diyebilirsiniz ama Garmin dahil bu markalar spor odaklı olarak daha fonksiyonel olsalar da çok az modelde müzik çalma özelliği var, (Garmin Fenix 5s, Forerunner 645 Music, Forerunner 945, Vivoactive 3 Music gibi) olanlar da bu üründen ciddi derecede daha pahalı ürünler. Suunto zaten bu topa hiç girmedi, girecek çapı da yok. TomTom dandirik bir ürün çıkardı Spark diye, Polar da aynı şekilde. Bir umudum bu saat, anlıyor musunuz? 😀
Active 2 gelince bu ucuzlar mı? Yoksa active 2 daha yüksek bir fiyattan mı gelir? 1044 liraya samsung garantili alabiliyorum şu an active'i, ama gerekirse active 2'yi bekleyeceğim.
2500 beklerken 5000i duyunca şok oldum. bu fiyatı kim belirlemiş? sürümden kazanamıyoruz bari tutabildiğimizi öpelim demişler herhalde.
@gurcan-eser gear fit 2 çok kötü bir ürün. Şahsi kanaatim. Akıllı saat desen değil bant desen bant olamayacak kadar büyük ve hantal. Bir banda GPS koymaya çalışırsan ortaya böyle bişey çıkar işte.
@platinium08 Teşekkürler, aynı olduğuna ikna oldum. Ben yıllardır Suunto kullanıyorum, gelecekte geçeceğim cihaz da muhtemelen bir Garmin olacak. Kız arkadaşım da Amazfit Bip kullanıyor (o da Sony GPS chipsete sahip), ve hemen her koşumuzda Amazfit bip büyük hata payıyla ölçüm yapıyor. Hem de her koşuda. GPS datasını alıp karşılaştırıyoruz ve gözümüzle görüyoruz. Hele anlık pace'in çok yavaşlığı ve kullanışsızlığını ve bilekten ölçüm yapan optik HR'ın çok kötü isabetliliğini de konuşalım. Peki, bu iki cihaz arasında anten yerleşiminin de birebir aynı olduğunu iddia edebilir misiniz? ya da yazılım optimizasyonunun? Anten yerleşimi ve kasanın sinyal geçirgenliği GPS cihazlar için önemli bir kriterdir.
@platinium08 doğru, ikisi de sony modülü ben yanlış biliyormuşum. ama aynı modül olup olmadıklarına dair bir bilgi yok. Sony'nin ürettiği birkaç modül var: https://www.sony-semicon.co.jp/products_en/gps/index.html
Son bir saat içinde 1154 ziyaretçi, 350 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
@orcun bataryayı küçük parçalara bölmek bu sorunun önüne geçmez. Daha kısa sürede daha yüksek miktarda ısı açığa çıkacaktır. Bu ısıyı azaltmanın tek yolu termodinamik verimliliği artırmak, bunun yolu da bataryayı küçük parçalara bölmek değildir.