
Elektrikli arabaların beygir gücü nazara alınarak vergi sınıflarına ayrılması, videoda anlatılanın aksine son derece akıllıcadır. Bilakis pil kapasitesinin hesap edilmesi mantıksız olurdu. Zira vergi "lüksü" ayırmak için konmaktadır. Yarın pil kimyası değiştiğinde bütün sistemi baştan ayırmak yerine, beygir gücünü baz alarak kullanım amaçlarını ayırmak daha isabetlidir.
Motor güçleri ithalat öncesi düşürülüp vergiden kaçınılarak satış sonrasında sanayide basitçe yükseltilemez. bu da talihsiz bir varsayım olmuş.
Benzin /dizel yakıt ithalatı yerine elektrik yakarak ülkece kendimize yeteceğimiz fikri de maalesef eksik gözlem sonucudur. Nitekim elektrik enerjisinin kalbi konumundaki pillerin hammaddesi çok daha ciddi cari açığa neden olacaktır.
İskandinav ülkelerinde içten yanmalı motor yerine elektrikli arabaların tercih edilerek kullanılıyor olmasının asıl sebebi, içten yanmalı arabaların dahi gece prize takılarak ısıtılıyor olmasıdır. Çok soğuk havalarda içten yanmalı motorun önceden ısıtılması, kısa mesafeli kullanım için çok verimsizdir.
Son zamanlarda çok satan 800 Volt bataryalı Porsche Taycan gibi yüksek kapasiteli, beygir gücü yüksek olduğu için de devasa pilini sık sık bitirip tekrar doldurmaya mecbur kalan arabaların elektrik sisteminin şebekeden çektiği elektriği biz elektrik santrallerinde kömür, doğalgaz yakarak karşılamak durumunda kalmaktayız.
Hidrojenin akaryakıt olarak kullanılmaya çoktan başlamış olduğu, sistemin 1998 itibarıyla olgunlaştığı gözden kaçan bir diğer gerçektir. Elektrik motorlu araçların batarya kompartmanı hidrojen yakıt pili sistemine de adapte edilecek şekilde tasarlanmaktadır.
İçten yanmalı motorlar daha uzunca bir süre bizimle beraber olacaklar, sıfır kilometre satışları da uzunca süre devam edecek. En azından 20 sene denilebilir zira elektrikli arabaların çevre çözümü olduğuna inanan iyi niyetli insanları yanıltan husus, günümüzde kullanılmakta olan benzinli ve dizel otomobillerin yarın tümden imha edilmeyeceği. 🙂 Yedek parça stoğu, akaryakıt dağıtım ağı, kurulması gereken ekstra elektrik şebekesinin ağırlığı tamamen gözden kaçırılıyor.
Asıl çözüm şehir planlamacılığı; çevreyi kirletmemek için yeni araba satmak istemek, devekuşu gibi kafayı kuma gömmektir. Küresel ısınma karşısında karbon ayak izimizi düşürmek adına tüketim alışkanlığımızı azaltarak elimizdekileri korumak hem de devletin cari açığını düşürmek adına yapılması gereken yaklaşımdır. Hem bu şekilde can yakan vergilerden de daha az etkilenmek mümkündür.
Video öncesinde danışılsa işaret edeceğim hususları videoyu izleyerek yorum olarak düzeltebildim, başarılar dilerim. #elektrikliaracgunlugu #otoseyir
@electric Yazıyla tartışmaya gerek yok, 21.00'da youtube/ilkyazvecan canlı yayına beklerim.