Paylaş Paylaş

Oyuncu ekipmanlarının atası: Joystick'ler - 1

Tozlu Raflar'ın bu bölümünde, bir zamanlar her bilgisayarın yanındaki değişmez aygıt olan joystick'lerin köküne iniyoruz. İyisiyle kötüsüyle bir çok örneğini tozlu raflardan indirip konuk ettiğimiz joystickler arasında eski  oyuncuların mutlaka tanıyacaklarını düşündüğümüz modeller var. Joystickler üzerine iki ayrıı bölüm hazırladık. Bugün sunduğumuz ilk bölümde joystickleri genel olarak hatırlıyor ve Competition Pro, Astek, Sys-Cont 1, Drean, TST gibi yerli-yabancı markaları anımsıyoruz. Daha sonra sunacağımız çok özel ikinci bölümdeyse joystick markaları arasıında tam bir efsane olan QuickShot'ı konu edeceğiz.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • LP

    Selamlar,

    Videoda isimlerini anmayı atlamışız, joystick konulu bölümlerimizi zenginleştiren ürünlerden bir kısmını DarkHardware'in müdavimlerinden sevgili Murat Alaaddinoğlu ve Taner Çetinkaya sağladılar. Aksaklık için özür diler, kendilerine teşekkürü borç biliriz.

    Sevgilerle, LP

  • elmek6 @elmek6

    Bir koca poset dolusu bozuk joystik vardi en son ayni LP beyin yaptigi gibi ben de hesap makinesi tuslarindan yapip rahat etmistim. Bulursam atilmamamissa resmini eklerim.

  • T66L66 @metallica_myhotmail-com

    merhabalar 🙂
    geçmişe gidip geldik vallahi...komşuların kuzenleri vardı Almanya dan gelirken böyle konsallar getirirlerdi bizde ne merak ederdik yaw acaba nasıl oynuyolar.biz nasıl oynarız çok zevklidir oynasak falan böyle hayallere kapılır giderdik 🙂 ellerinize saglık

  • rehaguner

    Quickshot'ların en az 3-4 modelini kullanmışımdır. Astek joystick'ler de çok sağlamlardı. Biraz ergonomi ve kullanım kolaylığı bakımından sorunlu olsa bile ortasındaki çelik çubuk ve içindeki yön sinyallerini veren metal dikdörtgen kısım sayesinde en uzun dayanan joystick'imdi. Bir gün babama Final Fight'ta Haggar ile bacak arası hareketini öğretirken babam kolu nasıl geri çektiyse, oracıkta can vermişti sevgili Astek'im. 🙂

  • dandare @dandare

    Sahte Quickshot II özellikle Kadıköy Yazıcıoğlu piyasasında sahte olduğu belirtilmeden çok yüksek miktarlarda satılmıştır. Fakat bir satın alanın bir daha tenezzül ettiğini sanmıyorum çünkü gerçekten çok çakma idi ve switch denilen "çıt çıt" lar hemen kopardı, (bunların tamir mevzusuna değinirseniz harika olur:) ) Sahte ile gerçeğini anlamak çok kolaydı, sahte olanın kırmızı bölümü orjinaline göre çok daha mat bir kırmızı renk idi ve siyah bölümleri ise yanlış hatırlamıyorsam daha açık renk kanserojen bir mat siyah plastikten yapılıyordu. Quickshot II en beğendiğim joystickler arasında idi, özellikle Quickshot I serisinin tepesindeki filmlerdeki imha tuşu kılıklı kırmızı yuvarlak tuşa basmaktan parmağım su topladığı için II çıktığında Şahinden Doğan SLX e binmiş gibi hissetmiştim kendimi. 🙂

  • ecaglav @ecaglav

    Çıtçıtlı josticklerin zaman içinde çıtçıtları bozulurdu, yönlerden birisini veya daha kötüsü butonu kaybedersiniz. Hepsi aynı fonksiyona sahip iki tuşun olma nedeni de belki de buydu işte, böylece diğer düğmeyle oyuna ara vermeden devam ederdiniz 🙂
    O dönemde mahalledeki bilgisayarcı dükkanın arka tarafında joystick tamiri için yer tertip etmişti; hurdalardan çıkardığı yaylı çıtçıtları bozulanların yerine takıyordu.

  • Ziya

    Yeni video 25-30 dakkaya eklenir mi çok uykum geldi onu bekliyorum.

  • Tarzan Rıfkı

    bu joystickleri görünce şimdi kinectmidir move mudur ne uyduruk aletlerdir 10-20 yıl sonrada onların aynı akıbete uğrayacağını gelecek kuşakların bu videoyu izler gibi onlarıda izlediklerinde tiksinip ateşe atıp yakasıları gelecek.

  • Idefix @idefix

    Geçen sene yakalandığım bir nostalji rüzgarında, PC'de Kick Off 2 oynamak için aşağıdaki linkteki joystick'i ve aynı modelin USB girişli olanını almıştım. Birini 9 pin-USB ek aparatıyla, diğerini doğrudan USB’den bağladığımda WinUAE’de Kick Off 2‘de bir lag sorunu çıkmamıştı.

    http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=610

    Küçükken biz Astek’i, TST’nin taklidi zannederdik, meğer o da yalanmış. Yeşil bir tane, taştan yapılmış gibi, ekstra gıcırlılı Astek’im vardı. Aman bir şey olacak diye içimiz gitmeden, rahatça Summer Games, World Games tarzı oyunları oynardık arkadaşlarla. Sağa sola, yukarı aşağı ritmik şekilde joystick’i çekmek gereken oyunlar için biçilmiş kaftandı. Onun biraz daha kibarı, daha bir TST'lere benzeri de vardı, ama sağlamlık konusunda bol gıcırtılı modelin önüne geçemezdi.

  • Serkan

    TST Pro'yu tek geçerim Switch olmadığı için çok daha akıcı kontrol sağlıyordu. Sadece arada bir, paslanıp temassızlık yapan çubuğunu, açıp zımparalamak gerekiyordu sonra aynen devam. Çok basit bir yapısı olduğundan kırmadığınız sürece bozulmazdı ve çok sağlamdı. Amiga'da Kick Off'u TST'den başka joystick'le oynayamazdım.

  • Serkan

    Az önce yazmayı unuttum, Alman malı olan Joystick'i de 2 sene önce aldım, o da duruyor. C64 DTV'nin aynısı gerçekten.

  • EMRE ALTINOK

    ahanda tekrar yazıyorum.. switch li kollar 8bit kasetli atarilerde çalişmayi