BenQ Joybook A52

BenQ Joybook A52

#Laptopİnceleme

Chipset : ATI® RC415MD
Ekran Tipi: 15.4" Parlak Geniş Ekran
Grafik Kartı(Ekran Kartı): ATI Radeon X200M maks. 256 MB
İşlemci: Intel® Pentium® Core Duo T2130 1.86 GHz 1 MB L2 cache
İşletim Sistemi: Microsoft Vista Home Basic
Optik Sürücü: Super Multi
Ram(Bellek): 1 GB DDR2 667 MHz
Sabit Disk: 80 GB 5400 rpm SATA
Ses: Sound Blaster Pro compatible

Bunların dışında 3x USB 2.0, Wi-Fi ve Türkçe Q klavye özelliklerini de eklemem gerek.
Ağırlığı ise 2552 gram.

Kullanıcı deneyimlerime geçecek olursam bu bilgisayar 2007 alınmış ve kullanıma başlanmış bir cihaz bu yüzdendir ki cihazın yorgunluğunu anlayabilirim. Ancak şunu belirtmeliyim ki eğer bana bu ürüne isim ver deselerdi BenQ DisgustBook A52 derdim. Abarttığımı düşünebilirsiniz ancak ne yazık kullanıcı deneyimlerim bu yönde. Öncelikle grafik özelliklerinden bahsedeyim. Ne yazık ki deneyimlenmiş oyunlardan bahsedemeyeceğim zira tam manasıyla bir oyun deneyimine sahip değilim. Diğer incelemelerimde kullandığım klasik bir cümle vardır “oyunlar size istisnalar dışında vaat ettiği FPS değerini sağlıyor” diye burada durum tam tersi. Size vaat ettiği FPS değerini istisnaen sağlıyor. Hele birde grafik kartını zorlayacak sahnelerde kesirli küsüratlı FPS’lere hazır olun. Orta ayarlarda Flat Out 2 oynarken çoğunlukla ortalaması 30 FPS olan herhangi bir yarış yapamadım. Kotası dolmuş internetten video izlemeye çalışır gibi hissediyorsunuz kendinizi. 15 FPS düzeyine alıştırın kendinizi. Bir diğer sorun çok ısınması. Kabul ediyorum her dizüstü, notebook yada adı her neyse ısınır ancak bu o kadar ısınıyor ki bu ayın doğalgaz faturasına dahi yansıdı. Dolaptan aldığım herhangi bir hazır yemek fanın yanında 15 dakika bekletilirse yenebilecek sıcaklığa erişiyor. Kimya ve Fizikte kabul edilen oda sıcaklığı 23-25 derecedeyken benim odama has bir durum olarak oda sıcaklığım 30’dan başlıyor. Bilgisayarı yakmaktan korktuğum için ne yazık ki 4 adet ajandayı 2şer 2şer karşılıklı konumlandırıp laptopu ajandaların üzerine koyuyorum. Ajandaların arasında kalan alandaki soğuk havadan dolayı hararet durumu biraz daha yavaşlıyor. Oradaki havanın da sirkülâsyonunu sağlamak için eski kasamdaki fanı çıkarıp harici olarak laptopun yanında çalıştırıyorum. Böylece aletin kendisini yakmasını bir nebze olsun ertelemiş oluyorum. MSI nın kullanıcıya özel toplayıp gönderdiği laptopların alt kısmının çok kalın olduğundan bahsedilirdi o incelemeye çok güldüğümden olsa gerek ki Laptopu taşımak için her yere 4 tane de kocaman ajanda taşımam gerekiyor.
Bilgisayara entegre kamerası yok bu o dönemler için olabilir bir şey miydi bilmiyorum ama arada sıkıntısını çekmiyor değilim. Bir diğer husus klavye altında ışıklandırma yok. Gece çalışacaksam muhakkak ekrandan yardım almam gerekiyor. 3 adet USB 2.0 portu benim gibi kullanıcılar için yetersiz kere yetersiz. Zaten 1 port otomatikman fareye gidiyor. Bir diğerine de USB takınca elinizde tek port kalıyor. Ona da DVD reader’i bozuk olduğu için harici SATA DVD reader takıyorum ve doluyor. Bir 4. sisem takacaksam bilgisayara düzenleme ve kablo kargaşasından canım çıkıyor. O kadar şikayet etsem de kasam şuanki sistemimden çok daha iyiymiş.

HDD 80 GB. Yorum yapmıyorum. Zaten oyun oynayamayacaksınız o yüzden evrak dosya proje vesaire için yeterli bir alan. Ekranı 15,4” parlak ve geniş ama bir o kadar da kendine Müslüman.TN panel. İzahı gerekirse 20-25 derecelerden itibaren renkler kaymaya başlıyor. Hele ki 75-80 derecelerde ekrandaki resmin negatifini elde ediyorsunuz. Kahverengiler siyah. Lacivert ve koyu maviler siyah. Siyahlar daha siyah. Perbol kullanmış gibi. İlk alındığında bataryası 2.5 saat dolaylarında gidiyormuş şimdiki hali ise odadan odaya taşıyacaksanız fişi çıkarıp öbür prize takacak kadar takribi 5 dakika hatta daha bile az. Hoparlörü mono. Ses, CoD ya da Battlefield serilerindeki telsizden gelen sese çok benziyor. Ya ses bir efektte takılı kaldı o yüzden kötü ya da gerçekten harika(!) bir hoparlöre sahip. Ancak kulaklıkla en azından sağlam bir ses deneyimi yaşıyorsunuz.
Laptopun arkasında 1x USB 2.0 portu, Display soketi ile PSU soketi bulunuyor. Sağ tarafına şuan çalışmayan DVD reader ile 1 x USB 2.0 yerleştirilmiş. Önünde ses ve mikrofon girişi var ki eğer kulaklık kablonuz kısa ise gayet kullanışlı. Onun dışında ekranı kapattığınızda kilit aksamı devreye giriyor. Kilidi açıcı tırnakta ön tarafta. Solunda ise tam anlamlandıramadığım disket sürücüye benzer bir giriş, 1x USB 2.0 portu ve LAN girişi var. Bir de eski bilgisayar olduğu için modemsiz direkt telefondan internete bağlanmanız için eski model bir internet bağlantı portu. Tanımı çok uzattım ama ne olduğunu anlamışsınızdır. Bu bilgisayar kışın oyun oynamak için ideal. Olur, da elleriniz üşürse hemen laptopun altına tutun ve farkı görün. Gece kapattıktan sonra uyurken ayaklarımın altına koysam uzun bir süre kalorifersiz yaşayabilirim sanırım. Ohh ne güzel sıcak sıcak. Bir sonraki denememde üst grafik ayarında bir oyun oynarken bir yandan da ütü yapmaya çalışmak olacak. Performansını merak ediyorum. İnternette sörf yapabiliyorsunuz eğer diğer elinizde sabır aşı ya da tespih varsa. Yeni açıldığı dinç, dinamik ve internetin de az kullanıldığı zamanlarda 46-66 ping ile işlem yapıyor. Ama yoğun ve yorucu bir günün ardından test yaparsanız 1 kereye mahsus da olsa 322 ping i gördüm ne yalan söyleyeyim. İşe yarar bir çok özellik Fonksiyon (Fn) tuşuna bağlanmış. Ses açıp kapama, ekran parlaklık ayarı ve numaratörler. Q klavyenin üzerinde numaretörlerden başka sağ tarafta numara tuşları yok. Klavyenin üzerine entegre edilmiş. Ancak normal numara tuşlarında 7,8 ve 9 un üzerine Fn yardımı ile yeniden 7,8 ve 9 konulmuş. Bu da BenQ’nun bu modelin klavyesini dizayn eden kişilerin ayık olmadığına ya da mesai saatlerinde de içtiklerine dalalet. Bir diğer tuhaf dizayn Scroll Lock ve Num Lock tuşlarının da FN’ye bağlanmış olması. Bir başka klavye enteresanlığı tüm tuşlar öyle veya böyle oturtulmuş ancak yön tuşları konumlandırılırken bir miktar taşılmış. Tasarım icabı mı yoksa tam sığdırsalardı tuşlar çok mu küçük olacaktı bilmiyorum.

Bilgisayarı yeteri kadar yerden yere vurduktan sonra biraz da iyi yönlerinden bahsedip incelemeyi bitireyim

İyi yönleri: …

Soru, görüş ve önerileriniz için incelemenin altına yorum geçmenizi rica ederim.

İyi paylaşımlar.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler