#akış #retro #oyun #game

OYUN İÇİN BİLGİSAYAR vs BİLGİSAYAR İÇİN OYUN

Tüm teknoloji severlere selamlar. Bugün karşınızda bir inceleme ile olmaya çalışacağım. Dağa doğrusu bir araştırmanın neticesi. Neredeyse son 1,5 yılımı yoğun veya seyrek tempo ile gasp eden, amatör ruhla yapılmaya gayret edilmiş bir araştırma.

Her ne kadar İsviçreli bir bilim adamı olmasam da 2003 yılından beri bilgisayarı olan ve şöyle veya böyle teknoloji ile haşır neşir birisi olarak, 14 yılın edindirdikleri ve biraz da retro-perestlikle harmanlanmış karışık duygular eşliğinde acaba OYUN BİLGİSAYARI nedir diye bir soru sordum kendime. Uzun bir cümle ile kafanızı çamur etmiş olabilirim. Ancak ne demeye çalıştığımı anlayacaksınız.

Intel Core I7 6700HQ işlemci 3,2 GHz
16 GB DDR4 RAM
Nvidia GeForce GTX 1080TI Ekran kartı 8 GB
4 TB HDD , 256 GB SSD

Bir bilgisayar sanırım birçok kullanıcının hayalini süsleyen bir cihaz olsa gerek. Birimlerde veya kapasitelerde hatalar olabilir, bu da o teknolojinin bana ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Ağzımı açıp DDR5 li bir sistem bile kuramadım düşünün. O kadar uzak geldi.

Ben bu sisteme nazaran çok mütevazi bir bilgisayar kullanıyorum.

Lenovo’nun artık çok fazla üretildiğini duymadığım serisi olan Z50-70 ine sahibim

Intel I5 4210U 1,7 GHz
8 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GT 820M Ekran Kartı 2GB ( Bir de INTEL HD Graphics sınıfından bir ekran kartım var ama onun özelliklerini tam bilmiyorum )
1 TB SHDD ( Hybrid HDD ) sahibi olan bir cihazım var.

İlk bilgisayarımdan itibaren teknolojiyi ve gelişme-güncellemeleri hep 5-0 geriden takip eden bir kullanıcı olarak, mecburen retro tarafım gelişim gösterdi. İlk kullandığım kasamda Intel Pentium 4 işlemci ve Asus’un 128 mb ekran kartı vardı. Ve o bilgisayar 8-9 sene arasında kahrımı çekti.

Bu yüzden birçok oyun oynanamadı benim tarafımdan. Ve BESTSELLER listem de çoğunlukla retro oyunlardan oluşur. Volfied’den tutun da oynayabildiğim en yeni oyun DISHONORED’ın Demosu dur. Ancak kasa bilgisayarım varken çıkabildiğim en yüksek yer NFS Carbon ( lowest settings) idi.

Tüm bu sürece bakınca, elimdeki mütevazi sistemin bile benim için ne kadar yüksek bir yerde olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Her dönem sıklıkla duyduğum ve teknolojinin gelişmesi ile sürekli çıta yükselten bir tabir vardı. OYUN BİLGİSAYARI yada OYUN SİSTEMLERİ

Tabii ki çalışıp kazanan yada durumu bana göre teknolojik gelişmeleri takip etmeye daha uygun olan kişiler için bu sistemlere ulaşmak kolay olabilir ancak benim gibi zihni teknolojiye fakir bir kişi için ( dışsal nedenlerle bu durumdayım ) oyun bilgisayarı ya da oyun için bilgisayar sistemine karşı ben de “bilgisayar için oyun” kavramını geliştirdim. Belki de yokluktan icad ettiğim bir şeydi bu.

Bilgisayar için oyun, kullandığınız mevcut sisteme yakın dönemlerde çıkan oyunları, yer yer oyun kalitesinden feragat ederek oynamanız anlamına gelen bir tabir. Çünkü yüksek ayarlarda oynarsanız oyun frame değerlerinden çok tatmin olmayacaksınız. E oyun oynarken de saniyede 1 kare almak istemiyorsanız çözünürlük, parlaklık, gölge, detay kalitesi gibi unsurlardan kısmanız gerekecektir muhakkak.

Peki bu mütevazi sistemim var ve beni tatmin ediyorsa neden bu yazıyı yazıyorum?
Çünkü benim “fasülye bilgisayar” dediğim bir minibook’um var. HP CompaQ mini 110

Çıkış tarihi olarak baktığınızda 2009 u gösteren, ancak o dönemin sistemlerinin yanından bile geçemeyen bir bilgisayar. Ancak yurt dışında tüm her şeyimi çaldırdığım dönemde elimdeki son paramla projelerime devam etmek için aldığım bu mütevazı bilgisayarın benim için ayrı bir yeri var. Kafayı yememek için kendimi zor tuttuğum; polis soruşturmalarında kendi odama bile giremediğim günlerde benim en büyük yardımcımdı. Ben de bilgisayar için oyun sistemini bu bilgisayarıma uygulamaya söz verdim kendime.

Boyutu küçük olduğu için her yere girebiliyor bir durumu var. Ve Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra da kendimi maddi olarak toparlayana kadar birkaç ay yine işlerimi takip etmemde bana katkısı oldu. Ve ben de o düşük sistemi bir oyun bilgisayarı haline getirmeye karar verdim.

Önce içindeki işletim sistemini düşürmek istedim. Zira Windows 7 ile çok akıcı bir performans sunmuyordu. XP format atmayı beceremeyince aynı harddisk ailesine sahip ve içinde XP kurulu bir başka laptop ile harddisk’lerini değiştirdim. Sonuç olarak hızlandı ancak hem klavye uyumsuzluğu hem de driver tanımadaki sorunları beni yine eski harddiskine geri döndürme yoluna götürdü. Ardından da donanım güncellemeyi düşündüm. Ancak bu işin okulunu az çok okumuş arkadaşlarımdan aldığım tavsiyeler gereği buna da girişmedim. Çünkü elimdeki sistemin hal-i hazırda çalıştığını, ancak benim yapacağım güncelleme çalışmaları, yeni donanımların anakart tarafından desteklenip desteklenmeyeceği hususu muallak olduğu için ve yine güncellemelerde başarılı olsam bile bunlar uygun driver bulup sonuç alabileceğimle ilgili konular bilinmez olduğundan bu fikir de ölü doğmuş oldu. Son olarak da eskiden oynadığım oyunların bir listesini yapıp bu bilgisayarda tek tek bıkmadan denemeye başladım.

Bazı oyunların setup dosyaları olmadığı için hazır kurulu oyunları transfer ettim. Ancak .dll dosyalarının eksikliklerinden dolayı oyunları tanımadı. Bazı oyunları 32bit 64bit sorunundan dolayı tanımadı. Bazılarını ekran kartı kaldırmadı. Bazılarını ise kaldırmasına ve lowest ayarlara çekmeme rağmen halen 1 FPS’de oynatıyor.

Eskiden oynadığım ve belki bir daha bulamam diye CD’ye çekip rafa kaldırdığım oyunları sabırla tek tek denedim.

Bu süreçte acaba bu işi yapmaya çalışan tek “deli” ben miyim diyerek araştırmalara da giriştim. Ancak 32MB gibi lowest gaming gibi kanallarla karşılaştım. Özellikle lowest gaming, Intel’in bir sticKomputer’i ile incelemelerini yapıyordu. Oyunlarda nasıl performans alınır videoları bana çok ilham verici oldu. Bazı videoları tek tek bilgisayarıma indirip adım adım minibook’ta uyguladım.

Özellikle Half Life 2 ile ilgili videoda, developer konsolu açıp kodlar aracılığı ile efektleri tek tek kaldırıp başlarda 10-15 fps aldığı oyundan son kısımda 75 fps ye kadar sonuç aldı. Ama sanırım onun low computer’i benim minibook’dan donanım açısından daha iyiydi.

Bilgisayarın inceleme sitelerinde ekran kartı 64 veya 128 mb opsiyonlu olarak veriliyordu
Ancak GPU-Z programı ile yaptığım analizde bilgisayarda 8mb ekran kartı olduğunu gördüm. Ve çok şaşırdım.

Yazı içinde fotoğrafları da paylaşmaya çalışacağım. Ancak minibook’tan paylaştığım tüm resimlerin lowest setting olması şöyle kıyas kabul edilsin.
Ben oyunu oynarken beni tatmin eden akıcılığa ulaştığımda ayarları kısmayı bırakırım. Lowest ayarlarda dahi beni tatmin eden FPS değerlerine ulaşamadıysam oyunu en düşük performansta oynarım.

Tüüm bu girizgahtan sonra nihayet beklenen yere doğru geliyorum.

Umarım oyun görüntülerini de birer adet en az olmak üzere paylaşabilirim.

Bu yazı ile ilgili soru ve önerilerinizi yorum aracılığı ile iletebilirsiniz.

Şimdi oyun listesi:

Mount & Blade: Warband ( Trailer modu – Lowest settings 640x480) 12-20 FPS
Half Life 2 : ( Normal hali ) 10 FPS (Kodlu ve düşük kalite lowest setting ) 12-39 FPS
HL 2 Ep1 ( Henüz deneyimlemedim, ancak aynı motor aynı kalitede benzer sonuç verecektir )
GTA Vice City : (640x480 tüm ayarlar ve efektler kapalı ) 10-25 FPS
Max Payne Demo: ( 640x480x32 lower settings ) Akıcı 60+ FPS
Max Payne 2 Demo ve Max payne 2 ( Lowest settings 1024x576x32) 25-40 FPS yükleme ekranları uzun.
F1 Challenge 99-02 (1024x576 Lowest Settings ) 5-20 FPS
NFS Most Wanted ( Lowest Settings ) Daha menü ekranında 1 FPS
GUNPOINT ( Düşük çözünürlük opsiyonu olmayan bir oyun 1024x600 ayarlarında 10-15 FPS ile çalıştırdı )
Flat Out 2 : ( 640x480x32) Ekranda araç veya obje varken 5 FPS civarında ekranda başka hareketli obje yoksa 15-20 FPS ortalamada. ( Oyun içi görüntü alamadık )

FIFA 2005 ( Bilinmeyen bir hatadan dolayı çalıştırmadı )
Valiant Heart ( .dll hatası nedeniyle çalıştırmadı )
Inside ( .dll hatası nedeniyle çalıştırmadı )
PES 2006 Demo ( Setup’tan kurmadığım için çalıştırmadı )
LNS ( Late Night Shopping – Pre Alpha 32bit) Oyun penceresini açıyor ancak pembe veya gri bir ekran görüyorsunuz. Oyun sesi geliyor, görüntü ise yok.
Mafia 1 Demo: ( Ana menüde ileri derecede grafik kargaşası var, her obje bir başkasının içinde. Ama oyuna girmiyor, başlatamıyor.)

BeğenFavori PaylaşYorum yap