Windows 7 ISO Kalıbına Güncelleştirmeleri Entegre Etme ve Tek Kalıptan Tüm Sürümleri Kurma

Merhaba arkadaşlar.

Bu blogda size tüm güncellemeleri içeren ve tek kalıptan 32 bit veya 64 bit tüm sürümleri kurabileceğiniz ISO kalıbı oluşturmayı anlatacağım.

Öncelikle elimizde herhangi bir 32 bit veya 64 bit iso kalıbı olmalı. Mimari önemli çünkü 64 bit kalıptan 32 bit; 32 bit kalıptan 64 bit sürüm kurulamaz. Ancak hangi versiyon olduğu çok önemli değil çünkü yapacağımız işlemle home basic medyadan professional sürümünü de kurabiliriz. Herhangi bir iso kalıbı aslında tüm Windows sürümlerini içermektedir.

Gerekli araçlar:

  1. Windows 7 ISO kalıbı
  2. ISO kalıbı açabilen Bandizip(öneririm), 7zip veya Winrar gibi bir yazılım.
  3. NTLite Yazılımı
  4. Windows Update Downloader
  5. Buradaki linkten 32 veya 64 bit güncelleme listesi (Eğer doğrudan indirmek isterseniz 32 bit için buradan ya da 64 bit için buradan indirebilirsiniz.)

İşlemlere başlayalım.

Öncelikle yukarıda saydığım yazılımları indirin ve Bandizip veya alternatifi, NTLite, Windows Update Downloader yazılımlarını bilgisayarınıza kurun.

Windows Update Downloader yazılımını kurduktan sonra 5. aşamada indirdiğiniz Windows ISO'nuzla uyumlu güncelleme listesi dosyasını (32 veya 64 bit) çift tıklayarak açın. "Compressed UL file installed" uyarısını alırsanız işlem tamam demektir.

Yukarıdaki uyarıyı aldıktan sonra Windows Update Downloader yazılımını açın. 1 ile işaretli alandaki Update List alanında indirmek istediğiniz güncelleme listesini seçin. Sadece 32 bit veya 64 bit güncellemeyi seçtiyseniz sadece o görünecektir. 2 numara ile işaretli yer güncellemelerin ineceği yerdir. İsterseniz değiştirin. 3 numara ile işaretli alandan istediğiniz güncelleme paketlerini seçin. Ben aşağıdaki resimdeki ayarları yaptım. Bütün ayarları yaptıktan sonra Download butonu ile indirmeyi başlatın.

Güncellemeler indirilirken bir taraftan da iso kalıbının içeriğini klasöre çıkarın. Ben bu işlemi Bandizip yazılımı ile yaptım.


Aslında 32 bit veya 64 bit ISO kalıpları kendi mimarisindeki tüm Windows sürümlerini içermektedir. Yani 32 bit Starter sürümüne ait bir ISO dosyası Ultimate sürümü de içermektedir. Microsofttan indirdiğiniz ISO kalıplarının boyutlarından bunu görmek mümkündür. 32 bit tüm sürümlerin dosya boyutu veya 64 bit tüm sürümlerin dosya boyutu eşittir. Hangi sürümün kurulacağını kurulum sources\ei.cfg dosyasından öğrenmektedir. Bu dosyayı not defteri ile açarsanız kurulacak sürümün yazdığını görürsünüz. Bu dosyayı silersek kurulum bu dosyayı bulamayınca hangi sürümün kurulacağıını bize soracaktır. ISO dosyasını çıkardığınız klasör altındaki sources klasörünü açın ve "ei.cfg" isimli dosyayı sllin. Ben zaten sadece bir tek sürüm kullanıyorum derseniz silmenize gerek yok ama silmenizin bir zararı da yok.

Bu işlem sonucunda kurulumda aşağıdaki ekran gibi bir ekran çıkacaktır:


Güncellemeler indiyse ve ISO dosyasını çıkarma işlemi bittiyse NTLite yazılımını çalıştırın. Sol üstteki Add butonunun altındaki oka tıklayın ve Image Directory seçeneğini seçip ISO dosyasını çıkardığınız klasörü gösterin.

Seçtiğimiz klasörün içerdiği sürümler aşağıdaki gibi görüntülenecektir. Güncelleme entegre etmek istediğiniz sürüme sağ tıklayıp Load seçeneğine tıklayın. Ben Professional sürümüne entegre edeceğim için onu seçtim. Ne yazık ki hepsine aynı anda güncelleme entegre edilememektedir. Bu işlem ve sonrasını defalarca tekrarlayarak tüm sürümlere güncelleme entegre edebilirsiniz. Bunu yapacaksanız ISO kalıbını tekrar göstermeye gerek yok. Tüm işlemler bitince eğer ISO kalıbını çıkardığınız klasörü silmediyseniz NTLite yazılımını tekrar açtığınızda buradan devam edebilirsiniz. Sağ tarafında bir bar iki kez dolacak ve işlem tamamlanınca Status bölümünde Loaded yazacaktır. Loaded yazısını gördüğünüzde soldaki Updates seçeneğine tıklayıp güncelleme entegrasyon bölümüne geçin.


Dikkat: İndirdiğiniz güncellemeler içindeki İnternet Explorer sürümü İngilizcedir. Türkçe sürümü entegre etmek için buradan indirin. Dikkat etmeniz gereken nokta 64 bit ISO kalıbına işlem yapıyorsanız "Windows 7 SP1 64-bit" seçeneğini değil "Windows Server 2008 R2 SP1 64-bit" seçeneğini seçin. Öbürünü NTLite kabul etmeyecektir. Bunun sebebi 32 bit yazılımlar 64 bit işletim sisteminde çalışabildiği için Microsoft/un 64 bit seçeneğine de 32 bit IE11 eklemesidir. İndirdiğiniz Internet Explorer dosyasını güncellemelerin indiği klasör içinde tercihen Internet Explorer 11 klasörüne atın ve o klasördeki ismi "en-us.exe" ile biten dosyayı silin.


Updates sekmesine girdikten sonra Sol üstteki Add butonu altındaki "Directory containing packages" seçeneğini seçin ve güncellemeleri indirdiğiniz klasörü gösterin.

Yazılım klasörü otomatik olarak tarayacak ve bulduğu güncellemeleri listeleyecektir. Bazı güncelleme dosyalarının desteklenmediğini söyleyebilir. 3-5 tane güncelleme için uğraşmaya değmez. OK deyip uyarıyı kapatın. Sol alttaki Apply seçeneğine tıklayarak devam edin.

Burada Saving mode bölümünde Save the image seçiliydi ve öyle bıraktrım. Remove non-essential editions altında işaretleme yapmadım çünkü tek kalıptan tüm sürümleri kurabilmek istiyorum. Eğer programın işlem sonunda güncellemelerin entegre edildiği ISO dosyasını oluşturmasını isterseniz Create ISO seçeneğini seçip ISO dosyasının ismini yazın ve oluşturulacağı konumu seçin. Ardından ISO dosyası etiketini seçin. ISO/yu DVD'ye yazdırınca bu etiket görünecektir. (Tabi ISO boyuta arttığı için DVD'ye sığdırabilirseniz. 32 bit sığabilir ama 64 bit'in double-layer DVD dışında pek şansı yok. :D)

Eğer dönüp DVD içeriğindeki başka bir sürüme de güncelleme entegre edecekseniz Create ISO seçeneğini seçmeyebilirsiniz. Bu durumda güncellemeleri entegre edeceğiniz son sürüme entegrasyon yaparken bu seçeneği seçersiniz.

Ayarları yaptıktan sonra sol üstteki yeşil renkli simgeye sahip Process butonuna basın ve gelen soruya Evet deyip işlemi başlatın. Bu işlem bilgisayarınız güçlüyse ve SSD varsa yarım-1 saat arası yoksa 2-3 saat sürebilir.

İşlem bittikten sonra Create ISO seçeneğini seçmişseniz belirttiğiniz alanda ISO dosyası oluşturacaktır. Eğer seçmemişseniz ISO dosyasını çıkardığınız klasördeki dosyalara güncellemeyi entegre edip öylece bırakacaktır. Bu durumda programı kapatıp tekrar açarak güncelleme entegre edeceğimiz sürümü Load seçeneğine tıklayarak seçtiğimiz aşamadan devam edebiliriz. ISO dosyasını tekrar çıkarmaya ya da programa göstermeye gerek yok.

Umarım beğenirsiniz ve işinize yarar.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Tüm blog yazılarını gör