Haftalık Dündem #2
Geçen hafta başladığımız Haftalık Dündem Değerlendirmesi serisi bu haftaki gelişmeler ile karşınızda, haberler ve içerik ile ilgili yorum yapmaktan çekinmeyin, eklenmesini istediğiniz ve sizin de ilginizi çeken haberleri @mrx tagı ile beni etiketleyerek bildirebilirsiniz!
Google, Gemini Deep Research’ü Herkese Açtı
Daha önce sadece ücretli Gemini Advanced kullanıcılarının erişebildiği Gemini Deep Research, artık ücretsiz ve 45’ten fazla dilde kullanılabiliyor. Bu özellik, karmaşık konular hakkında detaylı ve anlaşılır raporlar oluşturmanıza yardımcı oluyor. Yeni Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental modeli sayesinde araştırma, planlama ve analiz süreçleri daha verimli hale getirildi. Ayrıca Google, "Kişiselleştirme" adında yeni bir özelliği de test ediyor. Kullanıcı izniyle, Google uygulamalarından ve arama geçmişinden alınan bilgilerle daha kişisel yanıtlar sunulacak. Önümüzdeki aylarda bu özellik, Fotoğraflar ve YouTube gibi diğer Google hizmetleriyle de entegre edilecek.
Karabiber Tanesi Kadar Mikrodenetleyici!
Texas Instruments, sadece 1.38 mm² büyüklüğünde yeni bir mikrodenetleyici tanıttı. MSPM0C1104 adlı bu minik cihaz, kulaklıklar, elektronik diş fırçaları ve giyilebilir tıbbi cihazlar gibi küçük ürünlerde kullanılmak üzere tasarlandı. 12-bit analog-dijital dönüştürücü, 16KB flash bellek, 1KB SRAM ve 24MHz hızında çalışma kapasitesine sahip. Fiyatı da oldukça dikkat çekici: 1000 adetlik alımlarda birim başına sadece 16 sent! Şirket, bu ve diğer mikrodenetleyicilerini şu an Almanya Nürnberg'deki Embedded World 2025 etkinliğinde sergiliyor.
OpenAI’den Çinli Rakibine Sert Çıkış
OpenAI, ABD hükümetine sunduğu yeni bir öneride Çinli yapay zeka laboratuvarı DeepSeek’in devlet destekli ve kontrolünde olduğunu iddia ederek yasaklanmasını talep etti. DeepSeek’in R1 "akıl yürütme" modeli gibi sistemlerinin, Çin yasaları gereği kullanıcı verilerini yetkililere sunmak zorunda olduğu belirtiliyor. OpenAI daha önce DeepSeek’i, kendi modellerinden bilgi çalmakla suçlamıştı. Çin hükümetiyle doğrudan bir bağlantı henüz kanıtlanamasa da, şirketin Xi Jinping ile görüşmesi Çin’in ilgisini gösteriyor.
Elektrikli Araç Kredilerine Büyük Güncelleme
BDDK, yerli üretim elektrikli araçlara yönelik taşıt kredisi limitlerini artırdı. Önceden 1,6 milyon TL olan kredi üst sınırı 2,5 milyon TL'ye çıkarıldı ve 48 aya kadar vade imkanı tanındı. Düzenleme sadece Türkiye’de üretilen elektrikli araçlar için geçerli olacak. Daha pahalı araçlar için ise kredi oranı ve vade süreleri kademeli olarak düşürüldü. 7,5 milyon TL üzerindeki elektrikli araçlar için artık taşıt kredisi verilmeyecek.
Sony, Yapay Zeka Destekli Oyun Karakterleri Üzerinde Çalışıyor
Sony’nin, oyun karakterlerini yapay zeka ile daha etkileşimli hale getirmek için çalıştığı ortaya çıktı. Bir videoda, Horizon Forbidden West'in baş karakteri Aloy’un yapay zeka destekli bir versiyonu gösterildi. Sony’nin, GPT-4, Llama 3 ve Emotional Voice Synthesis teknolojilerini kullanarak karakterin konuşmalarını, ses tonunu ve yüz ifadelerini yapay zeka ile oluşturduğu belirtiliyor. Ancak bu teknolojinin oyunculara ne gibi bir yenilik sunacağı şimdilik belirsiz.
Microsoft’tan TypeScript İçin Hızlandırıcı Hamle
Microsoft, TypeScript programlama dilinin performansını artırmak için Corsa adlı yeni bir projeye başladı. Şirket, TypeScript derleyicisini Go dilinde yeniden yazıyor ve böylece derleme sürelerinin 10 kata kadar hızlanacağını iddia ediyor. Örneğin, VS Code için 77.8 saniyelik derleme süresi 7.5 saniyeye düşüyor! Yeni derleyicinin ilk sürümünün 2025 ortalarında çıkması bekleniyor.
Türkiye, Avrupa’nın Rüzgar Devleri Arasında
WindEurope’un raporuna göre Türkiye, 13,8 GW kurulu kapasiteyle Avrupa’da 6. sıraya yükseldi. 2024’te eklenen 1,3 GW yeni kara rüzgar santraliyle Türkiye, yıllık artış bakımından Avrupa’da 3. oldu. Ülkenin deniz üstü rüzgar kapasitesi henüz sıfır, ancak potansiyelin 75 GW olduğu belirtiliyor. 2035 hedefi: 29,6 GW rüzgar kapasitesi!
Linux ve OpenInfra Güçlerini Birleştiriyor
Linux Vakfı ve Açık Altyapı Vakfı (OpenInfra), açık kaynak ekosistemini güçlendirmek için birleşme kararı aldı. Linux Vakfı, 900’den fazla açık kaynak projesini yönetirken, OpenInfra da OpenStack, Airship, Kata Containers gibi projeleri destekliyordu. Yeni birleşmeyle küresel çapta daha büyük bir açık kaynak topluluğu oluşturulması hedefleniyor.
Motosiklet Cezalarına Büyük Artış!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yeni trafik cezalarını duyurdu. Kask takmama cezası 993 TL’den 1.500 TL’ye çıktı. Eğer aynı yıl içinde tekrar edilirse 3.000 TL, üçüncü kez yapılırsa 9.000 TL olacak. Tek teker sürmek veya yarış yapmak 47 bin TL ceza ve 60 gün ehliyet iptali ile cezalandırılacak. Eğer ehliyeti iptal edilen biri motosiklet sürerse, 186 bin TL ceza kesilecek. Kırmızı ışık ihlali 5.000 TL’ye çıktı ve altı kez yapanın ehliyeti tamamen iptal edilecek.
Google, Gemma 3’ü Tanıttı
Google, Gemma 3 adlı yeni yapay zeka modelini duyurdu. Tek bir GPU’da çalıştırılabilecek en güçlü model olarak tanıtılan sistem, 128K-token bağlam penceresi sayesinde büyük miktarda veriyi işleyebiliyor. NVIDIA GPU’lar için optimize edilen model, Llama-405B, DeepSeek-V3 ve o3-mini gibi rakiplerini geride bıraktı. Ayrıca, ShieldGemma 2 adlı yeni bir içerik filtreleme sistemi de tanıtıldı.
Niantic, Oyun Stüdyosunu 3,5 Milyar Dolara Satıyor
Pokémon Go’nun yapımcısı Niantic, oyun geliştirme bölümünü Suudi Arabistan merkezli Scopely’ye 3,5 milyar dolara satıyor. Anlaşma kapsamında, Pokémon Go, Monster Hunter Now ve Pikmin Bloom gibi oyunlar Scopely’ye geçecek. Niantic CEO’su John Hanke, "Oyunlarımızın uzun vadeli başarısı için en iyi çözüm bu" açıklamasını yaptı. Satışın tamamlanması için düzenleyici onay bekleniyor.
Türk Polisi, Yüz Tanımalı Vücut Kameralarına Geçiyor
Türk Polis Teşkilatı, 45 bin polis memuruna yapay zeka destekli yüz tanıma özellikli vücut kameraları takacak. Sistem, şüpheli kişileri anında tespit edebilmek için tasarlandı. Bu yeni teknoloji sayesinde polisler sahada daha hızlı ve etkili çalışabilecek.
Başlığı görünce aklıma eskiden okuduğum bir köşe geldi. Oyungezer Dündem 🙂