1993 Yılından Araba Fiyatları ve Karşılaştırma

Merhaba arkadaşlar alım gücü kıyaslaması araştırırken bu tarz konulara genelde internette özellikle ekşi sözlük ve Donanımhaber'de rastlamıştım.En çok dile getirdikleri şey market harcamaları oluyordu sanırım o zamanlar daha çok yerli üretim olan ve uluslararasılaşmamış, sadece iç pazar için üretilmiş ürünlerimiz dövize endeksli olmadığı için market harcamaları karşılaştırmasında alım gücü yüksek çıkıyor. Ben de bu yazıda araba fiyatları üzerinde duracağım için bu tür market alışverişlerini bir kenara bırakalım ve hem ABD'de bile lüks olan hem de Türkiye'de ekonomik diye satışa çıkan Türkiyedeki araba fiyatlarını ele alalım.

Öncelikle bana çok yardımcı olan şu https://www.youtube.com/watch?v=07xDQMZ5gOI&t=902s Youtube videosunun 13:02'den başlayarak izleyin derim ve o videoyu çekene özellikle teşekkürlerimi iletiyorum yoksa bu yazıyı yazamazdım.

Orta geliri öğretmen olarak tanımlarsak eğer

1993 yılında yaklaşık 1/4 dereceden 5.500.000Lira maaş alıyormuş. not:  9/1 derece 3.720.000Lira

2021 yılında 1/4 dereceden  yaklaşık 6074TL maaş alıyor. not : 9/1 derece 4841TL

Arabaların fiyat kıyaslaması yaparak fiyatları maaşlara böleceğim ve 1 araba için kaç ay çalışmaları  gerek onu hesaplayacağım. Baz aldığım dergi 7 Haziranda çıktığı için  bazı ithal arabaları o günün Dolar ve Döviz kurlarına göre hesaplama yapacağım. Bazı önemli araçları ele alarak ve ek donanım olayan başlangıç fiyatları yazıp ve günümüzde bu araçların denk geldiği arabalarla alım gücü karşılaştırması yapıp sonuca varacağız.

Durum içler acısı alım gücümüz araba konusunda bile çok net bir şekilde düşmüş.

Sonuçta Türkiye'de her zaman sıfır araba almak aşırı zor olduğu için  halkın büyük bir çoğunluğu maaş biriktirme yerine kredi çekerek araba alıyor. Fakat bilmiyorum o dönemin kredi olanaklarını bilmediğim için günümüzle kıyaslamadım sadece basit bir şekilde alım gücünün düştüğünü göstermiş oldum.Not: VW Golf ilginç bir şekilde eskiden çok daha pahalıymış beni en çok şaşırtan o oldu.

Bitirirken aslında ÖTV'nin olmadığı 90'lar da kötü, şimdi de kötü, eğer bugün ÖTV oranları çok az olsaydı ki çok fazla, bu sonuçlar tam tersine dönecekti. Tek avunduğumuz nokta o zamanın ekonomik araçları uçan tabut ve boş arabalardı, şimdikiler ise teknolojinin gelişmesi ve ucuzlamasıyla da en azından daha iyi donanımlara sahipler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • arandur @arandur

    Bazı otomobillerin ikamesi güzel bulunmuş ama bazıları saçma. Opel Vectra neden şimdi Astra olmuş? Gayet Insignia modeli var aynı sınıfta. Bmw 3 serisinin de 1 serisine düşürülmemesi gerekiyordu.

    O yıllarda kredi olanakları olmadığından para biriktirerek ve kalan kısmı eş dosttan borç alınarak otomobil alınıyordu. Böyle olduğu için çok gerekli olmadıkça satın alınmazdı. Çiftçiler senelik toplu para elde ettikleri için avantajlıydılar, ayrıca tarım ürünleri çok iyi para ediyordu eskiden. Ticaret ve üretimde de eskiden kar marjları daha yüksek, fırsatlar daha fazlaydı. Şimdi ise köşeler tutulmuş, karlar minimuma inmiş durumda. Gelecekte daha da kötü olacak.

  • Daviance @daviance

    bmw gibi araçlar ve denkleri %80 ötv ye giren tüm araçlar da ay farkı deli gibi artmış ,nedenide %50 matrahın şaka gibi bir değer olması ,sürekli yükselen bir döviz ortamında matrah koymak zaten aşırı saçma ,o zaman matrahıda 6 ayda bir güncellemen gerekir.amaç milleti soymak olunca...

Tüm blog yazılarını gör