Apple Macbook Pro incelemesi
Apple'ın yeni nesil Intel Core işlemcileri ile güncellediği ve Thunderbolt gibi yeni bir arabirimle gelen Macbook Pro'larından biri ofisimizi ziyaret etti. Biz de hem eski Macbook ile farkına bakıyoruz hem de ürünü değerlendiriyoruz.
Hakan Bozlu
Bir süredir beklediğim bir inceleme idi, hatta yeni seriyi ilk çıktığı gün alan kişilerden biri olduğumdan inceleme için önermeyi bile düşünmüştüm... Öncelikle hakikaten bilkom o apple tax (markaya has pahalılandırma) olayını burada çok abartmamış, hani gerçekten de yurtdışından getirmenin temel bir anlamı kalmamış. Netice Türkiye'den aldığınızda fazladan garanti, Türkçe klavye (ki sanırım ederi 120 dolar) ve normal priz avantajlarınız oluyor.
Macbook Pro'dan önce gene son kullanıcıya satılan en pahalı laptop'lardan biri olan Dell XPS 1330 u kullanmıştım, açıkçası zamanında 3 milyara yakın para eden o laptoptan hiç beklediğim kaliteyi bulamamıştım. Ne ekranı verdiğim paranın karşılığı idi, ne Dell delikanlı gibi Nvdia chipset'inden kaynaklanan probleminin arkasında durdu (refurbished anakart takarak garanti süresince işi ötelediler, garnati bittiği zaman da 600 dolarlık tamir ücreti belirleyerek lanet ettirdiler), ne de ısınma/fan problemlerinden başımı alabildim. (Bataryasının 1 yıldan kısa sürede ömrünün bitmesini felan hiç saymıyorum) Normalde koşulsuz Dell/Sony ikilisini öneren birisiyken Dell'i "aynı paraya iki değişik marka varsa yerinde garantisi yüzünden seçilmesi gereken, yoksa çok da tercih edilmemesi gereken" bir marka olarak niteledim. (Etrafınızda Dell xps 1330 almış ve sorun yaşamamış bir kişi olmadığını hayretle göreceksiniz)
Uzunca bir süre DHW forumlarında laptop arayışımı arkadaşlarla paylaştım, baştan yeni bir işletim sistemi ve yeni bir zihniyetle uğraşmamak için Macbook Pro dan özellikle uzak durmaya çalıştım ama sonuçta kullanım tarzıma göre başka alternatif bulamayınca (yeni modelin de çıkmasının gazı ile satın aldım). Sonucu söylüyorum : bundan önce hep eşşeğe binmişim, tasarım ve kalite olarak macbook hakikaten farklıymış. MacOS'e alışıp copy paste i bile baştan öğrenmesi bir iki haftalık bir gergin döneme yer açıyor olsa da sırf o adaptörün güzelliği bile "adamlar bunu düşünüp de yapmış" hissini uyandırıyor.
Bu arada hatırlatayım, eğer öğrenci ya da akademisyen iseniz bilkom'un ufak bir yüzde de olsa indirimi mevcut. (Alet biraz tuzlu olunca ufak yüzdeler bile yekün tutabiliyor)
13.3" macbook pro'larda ben de i5 in daha mantıklı olduğu kanaatindeyim, i7 modeli ile arasında neredeyse bir ipad farkı war, o şekil bir harcama çok daha etkli olacaktır.
Not : i5 modelinde zaman zaman sol üst köşede bir miktar ısınma problemi, bazen de zivzivleyip kafa beyin ütüleyen fan sesi ile karşılaştım. Sanırım önceki nesillerde bu problem pek yokmuş ama yeni modellerde kanıksanmış bir durummuş, seçim yapacak arkadaşlar için onu da belirteyim dedim.
Tayfun
Hakan Bey kesinlikle size katiliyorum bende zamaninda 3.400 TL veripte XPS serisini kullananlardanim daha iyidir diye dell kullaniyordum ama dediginiz gibi kesinlikli hep eşşeğe binmişiz. Ama sorun kesinlikle windows aslinda şunu söyleyebilirim ki mac pro mukemmel ben su an Core i7 kullaniyorum 15" modelini ve 6,400 tl gibi fiyati vardi ama vatan in %25 lik indirimiyle 4,600 tl ye aldim. Gercekten mac ciler bizim kullandigimiz cihazlara pc derken cok kiziyodum adamlar hakliymis su an ben soyluyorum urunun kalitesi ,hizi ve muhtesem 10 saatlik pil omru mukemmel ama hani insan sunu da dusunuyor -ya adamlar adaptore katlanir kablo sarma basliklari bile koymus bu bile benim icin kalite anlaminda etkileyici bir ozellik. Ürün yorumu kötü olan arkaslarin mutlaka bir bildigi vardir ama bi daha asla windowslu cihazlar kullanmam. Saygılar
Yalçın Aydın
Ekran çözünürlüğü çok az, 2 yıldır 1680x1050 kullanmaya alışınca 15" Macbook Pro'nun bile ekran çözünürlüğü düşük geliyor. Eldeki ile idare edip yeni nesli bekleyeceğim artık.
Ziyaretçi
video iOS cihazlarda görünmüyor
Ziyaretçi
Çok teşekkürler. Apple ürünlerine ağırlık vermeniz dileğiyle...
Yalçın Aydın
Bunlar fazlasıyla profesyonel video işleme ekipmanları.
Öncelikle harici disk falan görmek lazım 🙂
BenRockcıyımHerkesBilsinYani
usblerin sıkışık ve ekranın parlak olmasının dezavantajına karşılık aliminyum yekpare gövde ve diğer özellikleri ile bence gayet alınabilir güzel bir ürün.
Kaan
İncelemelerde kullandığınız video kamera modeli nedir acaba?
Canon EOS 60D
Kaan
teşekkürler
Emre
D90 mı 60 d mi
Ziyaretçi
Mac işletim sistemi ile ilgili bir videoda gelecek sanırım yakında? 🙂
Cipsx
Aslında bizim de böyle kendi çapımızda inceleme yapmamızı sağlyacak HD kameraları inceler misinz bir ara mümkünse? Misal Lifecam 500 Logitech 310 vs...
srknlvnt
Buyrun:
http://www.pclabs.com.tr/2010/06/20/microsoft-lifecam-hd-5000/
http://www.pclabs.com.tr/2010/06/30/microsoft-lifecam-cinema-incelemesi/
Cipsx
Teşekkürler. 🙂 Çok şey istiyorum ama birde bu inceleme işine hafiften başlamak isteyenler için bir program yapılabilir mi acep ilerde? Misal kullanılan yazılımlar vs... 😀
Tamam yapalım 🙂
hulusi
core i7 4 çekirdekli değil mi ? core i7 çift çekirdekli işlemci yazmışsınız 🙂
srknlvnt
Core serisinde çift çekirdeklilerde var.
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=52231&processor=i7-2620M&spec-codes=SR03F,SR041
kenan
1200 dolardan bahsetmişsiniz ama core 2 duo lar bile 1600 dolar pek anlayamadım. bilkom'da i5 ler 2600 dolar
ROOTKIT
Macbook pro'lar iyi hoşta bence kullanılan donanımlar ve giriş çıkış portları yeterince iyi seviyede değil. Özellikle USB çıkışlarının gerçekten de birbirine o kadar yakın olmaması gerekirdi. Sanırım ekranlarının düşük çözünürlüklü olmasının sebebi, kullanılan grafik işlemcinin yeterince üst seviye bir model olmaması olabilir. Hoş 200-300$ daha fazla ödeyip biraz daha yüksek çözünürlük opsiyonu ilede alınabiliyor o ayrı.
Sizce fotoğraf ve video editlemek için 27'' İmac daha mantıklı değil mi? Hem daha üst seviye donanımı hemde yüksek çözünürlüklü IPS paneli macbook pro'lar la aynı fiyata alıyorsunuz. Tabi arada ki fark sadece taşınabilirlik ise, bence macbook pro'ların İmac'lerden biraz daha ucuz olması gerekirdi.
Taşınabilirlik isteyen; aynı zamanda çok ağır işler yapan kullanıcıların piyasada çok fazla alternatifi yok. Üst seviye güçlü taşınabilir sistemler genelde oyun pc'si olarak üretiliyor artık.
MacBook Pro; PC tarafında Lenovo ThinkPad W serisi aklıma bir çırpıda gelen modeller.
Mehmet Özgür
i5 işlemcili macbook pro nerde 1265$? İncelemede duyunca şaşırdım alsammı dedim ama dediğiniz fiyatta bulamadım?
ayhan
1400 ABD doları sıfır olanı verebilirim
Serkan
Sadece işletim sistemi için bile tercih edilir mac. 4 senedir kullanıyorum, sistem değişikliğinde bile dosyalarıma zarar gelmedi. Sorunsuzdur, stabildir, kullanışlıdır.
ediz
1265 $ nerede acaba ?
Ziyaretçi
Bu aralar PcLabs baya bir Apple reklamı alıyor.
Teknoseyir'desiniz PCLabs'ta değil 🙂 Teknoseyir henüz reklam almıyor.
Elve
Yanlı bir inceleme olmuş. Bilkomun direk reklamını yapsaydınız daha iyi olurdu. Türkiyedeki ürünlerin yüzde 18 kdv farkınıda ekleyin lütfen. 1800 dolara vermiyorlar sonuçta... yanıltıcı bilgi...
Mehmet Özgür
Fiyatlanma konusuna bi anlam veremedik 🙂
Özkan yok dönünce yazar yanlış mı söyledi ya da nerede gördü 🙂
Hakan Denizyılmaz
http://store.bilkom.com.tr/Apple-Apple-MacBook-Pro-13-inc-2-7GHz-dual-core-Intel-Core-i7-Q-TR-Klavye-4GB-RAM-500GB-HD-Intel-HD-Graphics-3_3215.html#0
Buyrun buradan bakın fiyatına. Havale ile öderseniz KDV hariç fiyatıyla aşağı yukarı bahsedilen tutarlara denk geliyor. Baktığım model 13" için en yüksek fiyata sahip model. Diğer bir model için:
http://store.bilkom.com.tr/Apple-Apple-MacBook-Pro-13-inc-2-3GHz-dual-core-Intel-Core-i5-Q-TR-Klavye-4GB-RAM-320GB-HD-Intel-HD-Graphics-3_3214.html#0
Bu model de 1.450 USD+KDV gibi bir tutara geliyor. Bence fiyatlarda aşırı bir durum yok. Neticesinde arkadaşlar da değinmiş. Uzun süreli kullanılabilir cihazlar bunlar. Benim kardeşime aldığım Lenovo laptop 2 sene dayanamadan çöp oldu. Macbook, kullanım ömrü ve performansı sebebiyle bence hala diğer dizüstü bilgisayarlardan daha üstün bir cihaz.
selman
sayın editörler yakanıza birer mikrofon takmak çokmu zor. Dedikleriniz anlamak için sesi sonuna kadar açmak zorundamıyız.
Laptop hoparlörü kullanmıyorsanız seste bir sorun yok. Ben normal bir ses düzeyinde dinliyorum. Bildiğinizin aksine yaka mikrofonu sesi yükseltmiyor. Sesin şiddeti kayıt edilen makinede ayarlıyorsunuz. Yüksek gelirse patlama yapacağından sesin şiddeti aslında hep aynı.
ediz
dün yazmıştım ama yöneticiler silmiş ! inceleme daha iyi ve tarafsız yapılmalı ayrıca çekimlerinizide mikrofon konusunu çözmelisiniz sizi duymak için baya çaba sarfediyoruz...
Mikrofonlar eski haline gelecek. Geçen hafta arıza yaptılar bu haftadan itibaren tekrar kullanımdalar 🙂
Daha iyi ve tarafsız göreceli kavramlar. Şu halleriyle en ufak bir şey ifade etmiyorlar 🙂 Taraflı inceleme ya da reklamda ürünle ilgili olumsuzu bırakın, olumsuz algılanma ihtimali olan bir kelime dahi ederseniz aranızdaki anlaşma bozulur. Firma işi kabul etmez, para ödemez. Reklam işleri sandığınız gibi iki iyi laf etmekle olmuyor 🙂
Teknoseyir'in inceleme konsepti PCLabs ya da DarkHardware gibi değil. Daha çok deneyim aktarımı üzerine. Detaylı inceleme için diğer siteleri takip etmeniz gerekecek.
Mehmet Özgür
Ben seste sıkıntı yaşamadım sadece fiyatlanma durumu ilginç geldi. Birde Bilkom u son zamalarda yaptığı fiyatlandırma stok sorunu durumu için bir uyarıda bulunun kendilerine. iPhone 4 ve iPad için İLK mdefa adam gibi fiyat açıkladılar ama stok sorunu iPhone 4 için hala varken iPad içinde bi parti geldi hemen bitti gelen giden yok. Fiyatını yüksek tuttuğu ürünlerde stok sıkıntısı yokken uygun tuttuğu bulunmuyor bu nasıl bi iştir?
mesut
söylediğiniz fiyatları göremedik acil cevap =)
Selamlar herkese,
Şu anda en uygun fiyatlı olarak Bimeks'de bulunuyor: (1397$ )
http://www.bimeks.com.tr/urun.aspx?&uid=117727
Teknofiyat'ta aratınca 1265$'lık bir fiyat görmüşüz ama o eski MacBook Pro imiş, o yüzden fiyat konusunda alt sınır 1400$ dememiz gerekli.
http://www.teknofiyat.com/?search=MacBook+Pro&altlimit=1000&ustlimit=
orhan kansız
macbook ta windows kurmak (iki işletim sistemi)peerformansı düşürür mü?;(dual boot)
Emre
Babam kullanıyor pc iki kat yavaşladı
hüseyin buğra şahin
merhabalar benim bir sorum olacak acaba bu laptop asus g75vw ile kıyaslandığında extra parasına değermi hangisi bir oyuncunun isteğini daha iyi karşılar yoksa macbook pro da beni 3-4 yıl götürürmü ne diyorsunuz
Emre
Kaç yıl gider bir macbook pro
Emre
Ben macbook pro alacağım.Usa dan mı alayım yoksa türkiye denmi 13'' olan model yardımcı olursanız sevinirim
hlk
macbooklarda internetteki istediğin videoları açabiliyormu yoksa adobe flash player mı istiyor lütfen yazarsanız sevinirimmm ayrıca internet için ideal mı yoksa windowsu mu tercih etmeli miyiz??
http://www.albirelma.com/apple/macbook-pro/ çok iyi fiyat koymuslar..