Sıvılaşma nedir?
Suya doygun zeminin, tekrarlı titreşim hareketine maruz kalması sonucu(mesela deprem), zemin içerisindeki su moleküllerinin zemin yüzeyine çıkması ve zeminin bir nevi çökmesine sıvılaşma denir. Yakında lazım olacak sanırım, aklınızda bulunsun.
Az önce bir haber bülteninde gördüm. Saçma sapan bir açıklama getirdiler. Neymiş efendim, toprak su tutuyormuş, ondan dolayı da toprak ve üzerindeki yapı çöküyormuş. Elbette ki, suyu topraktan uzaklaştırmadığınızda yapınızda bazı sorunlar oluşur. Mesela istinat duvarlarının taşıyacağı yük, toprağın özkütlesine göre hesaplanır. Toprak su tutarsa bu özkütle değişir. Buna önlem olarak da duvar üstünde barbakanlar(tahliye kanalları) bırakılır ki bu özkütle değişmesin ve yapımız çökmesin. İstinat duvarında toprak hem taşıyıcı hem de yüktür, fark budur, bu yüzden su meselesi önemlidir. Ancak toprak su tuttu diye üstündeki binayı zırt diye çökertmez. Bu mantıkla gidilirse, Karadeniz'de, ya da ne bileyim İngiltere'de falan taş üstünde taş durmaz.
Tekrar ediyoruz; tekrarlı titreşim hareketi sonucu toprağın çökmesi. Neymiş; tekrarlı titreşim.
Örnek kaynak: http://www.insaatmag.com/sivilasma-nedir/
Örnek video: https://www.youtube.com/watch?v=rKtBPtqiKzg
#akış #bilgi #deprem #bilim #bilimselaçıklama

Örnek fotoğraf da ekleyelim;
Yahu Hollanda'da mesela adamlar su birikintilerinin (kanal veya göl) içine ev yapabiliyorlar. Zemin etidü bu işler için yapılmıyor mu? Teknoloji var ama kullanan kaç kişi...
Zemin mekaniğinin temelleri 1930-1940'larda atıldı. Üstü kapalı şekilde bahsettiğim yapının imalatı sırasında bunun uygulamasının imkanı yoktu. Fakat dönüp dolaşıp sizin dediğiniz yere geliyoruz, teknolojiyi bilimi kullanan yok:)
@yokkullaniciadi Hangi yapıdan bahsettiğinizi bilemedim ama 99'dan sonra yapılan binaların çoğunda zemin etidü düzgün yapılıyor. En azından ailemin evinden biliyorum, çürük bina diye yıkılıp yenilendi, sırf eski bina dere yatağına yapıldı diye proje değişti, yeni onaylandı filan adam gibi düzenlediler 3-4 ay attı ama iş.
@burak25 Sarayburnu'nda bir yapı diyeyim, siyaset diye üstüme saldırmasınlar.
@asdera Yalniz benim gordugum kazmanin yetmedigi, dunya kadar pompa ile suyu tahliye ediyorlar ayrica.
Bunun yaninda eski evleri gecelim, o konuda soylediklerinizi duymustum zaten ama modern evlerde pek öyle bir kayma durumu oldugunu sanmiyorum, kazik ve temel teknolojisi sonucta yeterlidir. (Yoksa Amsterdam'da mesela dis kisimlara yaptiklari o 12-15 katli binalarin kaymasi pek kabul edilebilir bir durum olmaz sanirim) Ne diyorsunuz?
@asdera Sağol bilgiler için. Hollanda'yı iyi bilirim, kendimde mühendis olarak Amsterdam'da abimin yaşadığı evin yanındaki bir inşaatı 7 ay arayla gördüm ve gün gün dışardan inceleme fırsatım oldu oradan takıldım mevzuya.
Bu arada ben Finlandiya'da yaşıyorum ondan soğuk filan dedin gülümsettin beni. -30 derece olmadan burada sokakta çalışan insanlar çalışmayı durdurmaz. Gene yaşadığım evimin yanındaki bir konut inşaatından biliyorum. Burada da duvarlar komple tırla geliyor. Sonra vinçle lego yapar gibi tak tak yerleştiriyorlar. Kaba inşaat bitirme hızları inanılmaz. Ayrıca zemin de tamamen sert kaya, kazmak için kaç kilo patlayıcı kullanıyorlar bilemiyorum bile.
Yalnız hocam 10 yıl önce ilk gittiğimden beri belki 1000 kişiye sordum. Şu Hollanda'nın tuvalet mantığını bana akıl ve mantık sınırlarında açıklayabilen olmadı. Yahu yayla gibi banyo, insanın kıçının zor sığdığı bir tuvalet odası konsepti nedir ya.
Not: Bilmeyen için de (siz bilirsiniz) bilgi olsun. Büyük ihtimalle Hollanda'da da aynıdır. Bina yapılırken, balkon ve tüm boşluklara özel çelik barlar konulur, geçiçi olarak bariyer işlevi gören ve yerden 1 tabure (tam miktarı ne bilmiyorum ama hakikaten tabure yüksekliğinde gördüm) yüksekliğinde çalışan herkes güvenlik ipiyle duvara tutturulur. Düşer müşer diye.
Jey grout işlemi yapılsa da bu durum geçerli mi?
Valla benim alanım geoteknik değil, 3. Sınıf zemin mekaniği bilgisi bu:) Ama mantıken sıvılaşmanın etkilerini azaltması lazım, sonuçta olumsuz zemin koşullarında uygulanan bir yöntem.
@yokkullaniciadi yani jet grout yapınca korkmaya gerek yok.
@kgk jet grout sıvılaşma için kullanılabilir bir sistemdir. Sıvılaşma riski kum yoğunluğu fazla olan zeminlerde mümkün. Özellikle istanbul genelinde çok fazla gözükmez. Örneğin marmaray çalışmalarını incelerseniz anadolu yakası kısmımda kısmen sıvılaşma riski olan bölge tespit edilmiş olup o bölgede zemin iyileştirme çalışmaları yapıldığını görürsünüz. Ancak adapazarı genel olarak sıvılaşma riski olan bir bölgedir.