Thinkpad T460s
Merhabalar
Sizlere yeni geçiş yaptığım thinkpad ile ilgili bir inceleme yazmak istedim. Markaya uzak olanlar ya da malum sitede ikinci el cihazları görenler için belki bir fikir oluşturabilir.
Son üç ayımı kendime yeni bir laptop almak üzere araştırmalar yaparak geçirdim. Daha önceleri macbook pro kullanıyordum ve 2009 model SSD ve Ram upgrade ile kullanıyordum. Kullandığım programların birçoğu müzik ve yazılım programlarıydı. Arada sırada fan açıyorsa da kasa kalitesi, ekranın parlaklığı ve diğer tüm bileşenleri bir araya gelince 3-4 saniyede açılan kapanan arada sırada ısınan ama yarı yolda bırakmayan bir bilgisayardı ve bu bilgisayarı 2000 lira gibi bir fiyata sattım.
(Bu parayı bilgisayarıma bütçe olarak kullanmak isterdim ama ne yazık ki farklı bir yere kullandım.)
İlk tercihlerim monster gaming bilgisayarlardı ve en ince en uygun performansı sunan olanı almaktı. Gündüz iş yerinde çantamda dursa da çıktıktan sonra yanımda sürekli taşıyacağım ve hemen her yere götüreceğim için bel fıtığı olmak istemiyordum. Ekranı 15 inç olmalı ve ekranı klavyesi iyi olmalı ve dışarıda kullanırken zorluk çekmemeliydim. Gönül yeni macbook almak istese de cüzdan el vermiyordu. Dell XPS 15 ve muadili kalitede macbook'a denk gelecek bir Windows makine arayışına başladım.
Fiyat olarak Dell XPS 5000 lira civarına yaklaşıyordu alacağım dönemde bütçem arasındaydı ama daha sonra bütçem azalmak zorunda kaldı. İş yerinde Thinkpad kullanıyoruz ve dayanıklılık olarak servis olarak çok memnunuz. Reddit üzerinde thinkpad bölümüne girince film orada koptu. Deli gibi bir destek var kullanıcılar 10-15 yıllık bilgisayarlarını kullanıyorlar ve ufak basit işlemler ile bilgisayarlara 4K ekranlar takılıyordu. Bu modifiye etme işi bana oldum olası mantıklı gelmiştir. Yenisini almadan elimdekini en üst seviyeye getirmek her zaman daha karlı ve duygusal olarak bağlandığım cihazdan ayrılmamak daha da iyi hissettiriyor.
Önceleri radarıma T580 girse de hem nümerik tuşlara ihtiyacım yoktu hem de kasanın verimsiz bir formda olmasını istemiyordum. 15.6 " ekrana sahip olsada klavye uzadığı için touchpad çok solda kalıyordu. Gözüme takılan ilanlar arasından t470s modelinde karar kılmıştım ama arada büyük farklar olmadığı için t460s de karar kılmıştım. Nitekim daha sonra X1 Karbon / P1-P2 / T480s gibi yeni nesil bir bilgisayara atlamak istediğim için bana f/p ürünü olan bir makine gerekliydi.
Gelelim cihazın konfigürasyonuna:
İ5-6300u // 8GB Ram(4GB slot – 4GB anakarta lehimli) // 256 GB İntel SSD // FHD Dokunmatik Ekran (350 nit sRGB %80) // Çift batarya (20-30 batarya döngüsü) // 4G Sim Kart //
Ekran:
Ekran gerçekten muazzam. 14 inç Full Hd ips mat ekran gün ışığı altında ya da herhangi bir kafede oturup çalışırken renk doğruluğu olsun parlaklık seviyesi olsun gayet yeterli. Mat kaplamaya sahip bir ekran olması ve İPS panel olması farklılık yaratıyor. Panel olarak boe kullanılmış.
Performans ve batarya:
Gelelim belki de almamdaki en önemli kriterlerin birine. İşlemci performansı Sanal makineler, docker kullanımı ya da vs code açıkken chrome üzerinden araştırma yapmaya arka planda spotify çalıştırmaya ve whatsapp ya da slack üzerinden bir sohbet gerçekleştirmeyi terlemeden hızlıca yapıyor. Windows 10 ile muazzam bir uyumu var ve lenovo vantage uygulaması ile her şeyi kapatıp açabiliyorsunuz kameranın fiziksel olarak bağlantısını kesmekten mikrofonu kapatmaya ya da klavyeden makro işlemler yapmaya kadar. Python ile çalışırken ve daha fazla kendimi geliştirmek için Windows 10’a elveda deyip KDE masaüstü ortamına sahip kubuntuya geçiş yaptım. Ekstra sorusu olanlara yardımcı olabilirim.
Batarya batarya batarya :
Lenovo burada muazzam bir iş çıkartmış. Windows 10 üzerinde bazı saçma servisleri devre dışı bırakıp biraz kişiselleştirme ile çift bataryanın keyfini sürdürüyor. 2 adet batarya ile gün içinde yaklaşık 6-9 saat arasında bir pilde kullanım performansı alıyorum. ( Bluetooth kapalı, Wifi açık ekran parlaklığı %35-40 civarında)
Kısa bir not düşeyim. Tarayıcı olarak kesinlikle yeni chromium tabanlı edge kullanın. 4K youtube videosu izlerken bile fan açmaması ve ısınma donma ya da frame drop olmaması çok ama çok iyi. Kullanmamış arkadaşlara tavsiyem bir şans vermeleri. Özellikle pdf ve epub formatında kitapları okumayı seven arkadaşlarım kesinlikle edge tarayıcı üzerinde deneme yapsınlar.
Bu durum Linux kullanırken %10 azaldı ama bunun sebebi daha fazla ağır işleri yapıyor olmam.
Klavye ve dokunmatik yüzeyler:
Thinkpadlerin belki de en çok sevilmesinin başlıca nedenlerinden birisi o muazzam klavyesi ve tuşesi. Klavye o kadar iyi ki durmadan sürekli bir şeyler yazmak istiyorsunuz. Büyük boy enter tuşu olması gibi artıları var klavye hakkında olumsuz bir şey demem mümkün bile değil. Klavye su ve sıçramalara karşı üst düzey bir dayanıma sahip. Kasa esnemesi veya herhangi bir boşluk yok. Çok yek para tok bir kullanıma sahip.
Trackpoint daha önceden kullanmamış olsam da kendimi alıştırdım ve şuan da touchpad kullanımım çok ama çok azaldı bazı durumlarda kullansam da gün içindeki oranı % 10 seviyelerinde diye düşünüyorum.
Tocuhpad windows 10 ile beraber bazı gesturelara sahip bunlardan bazılar 3 parmak ile kaydırma yapınca ekranlar arası geçişler. Açık pencereleri göstermek. Bildirim merkezini açmak gibi. Ama asla bir macbook olamayacak gibi geliyor. Her ne kadar orada donanımın ona özel üretilen yazılımla çalışması durumu mevcut olsa da insan artık biraz daha yatay ve dikey olarak daha geniş daha hisli bir touchpad kullanmak istese de asla konu komşuya rezil etmeyen touchpad benden geçer not aldı.
Ses :
Bilgisayar alt kapak tarafında konumlandırılmış 2 tane görece kuvvetli hoparlörlere sahip. Dolby atmos teknolojisi ile birlikte kullanılınca kaliteli ve göreceli bir kullanıma sahip. Genellikle dışarıda olduğum için kulaklık kullanıyorum ve ses çıkışı olsun portların konumu olsun gayet başarılı.
Kasa kalitesi ve portlar :
Bilgisayar magnezyum ve karbon fiber ile üretilmiş hibrit bir hammaddeye sahip.Kalınlık olarak 2cm çok geçmiyor ve ağırlık olarak 1.2 kg dolaylarında.
Alt kapak ve klavye kısmı magnezyum ile güçlendirilmiş. Üst kapak ise karbon fiber destekli bir kapaktan oluşuyor. Isınma ve soğuma durumunda kasa ya da klavye kısmında herhangi bir ısı değişimi pek gözlemlemiyorum. Mat siyah renkli kasa biraz parmak izi tutsa da ben genelde alkollü küçük mendiller ile düzenli temizleyerek böyle bir etkeni ortadan kaldırmış oluyorum.
Gelelim portlarımıza;
1 Adet güç portu // 3 Adet USB tip A portu(1 adet 3.1 port) // 1 Adet Ethernet // 1 Adet kart okuyucu // 1 Adet kulaklık mikrofon birleşik kombo port // 1 Adet HDMI // 1 Adet mini DP // Kensington kilit portu // Akıllı kart okuyucu portu // Sim kart // Dock Bağlantı portu.
Hepsine şöyle bir bakınca alette yok yok. Tek eksiği tip-c portu gibi görünüyor ama aradaki %10 işlemci performans artışı ve tip-c çıkışı için t470s tercih etmeniz gerekiyor bunun anlamı da minimum 1000 tl gibi bir fiyat farkı demek. Ben gereksiz bulduğum için böyle bir tercih yapmadım. Fiyat 2950 TL
Yazının redditte olan ingilizce versiyonunu okumak isteyenlere https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/d85ij7/t460s_in_2019_student_and_it_worker_review/
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Soruları olanların sorularını severek yanıtlarım. 🙂
Bu arada sevgili arkadaşlar ürünümü satıyorum. İş yerim de mac bilgisayar verdiği için iki adet bilgisayar taşıyamıyorum. Malum sitede linki mevcut.
Merhaba, thinkpadinizi satmadıysanız link paylaşabilirmisiniz? İyi akşamlar
merhaba ilgili sitede 763565418 bu kod ile bulabilirsiniz 🙂
@batuhan-ozoguz teşekkürler.
@mobile_soil TSDEN geldiğinizi söylerseniz aldığım fiyata vereceğim 🙂
sattınız mı acaba?
Merhabalar arkadaşıma sattım ürünü, satılık mı diye sorgulayabilirim.