Asustor AS-7004T

Evimde fotoğraf ve videolarımı saklamak için uzunca bir süredir NAS cihazı kullanıyorum. İlk göz ağrım olan Zyxel ‘in iki diskli modelini uzun bir süre kullandım. Performansı hayal kırıklığı yaratmıştı. Sonra WD’in My Cloud Live’ı ile tanıştım. Tek diskli olan modelini evimde uzun bir süre kullandım. Çok memnun kaldım; bu yüzden iş yerinde de RAID-1 modu ile My Book Live Duo’yu tercih ettim. Özellikle evde kullandığım tek diskli modelin Twonky DLNA yazılımı ile filmlerimi ağ üzerinden herhangi bir medya oynatıcıya ihtiyacım olmadan seyretme imkânım olmaya başladı. Tek endişem, cihaz içinde tek disk olduğu için verilerimin güvende olmaması konusuydu. Tam o sırada TeknoSeyir’de WD EX-4 tanıtımı yapıldı. Biraz da kurcalama imkânım oldu. Çok beğendim ve 16 TB modelini evime kurdum. Cihazın içinden 4 adet 4 TB kapasiteli WD Red disk çıktı. Hemen RAID-5 olarak ayarladım ve ev ağıma dâhil ettim.
WD’ın arayüzü çok güzel tasarlanmış, çok sade ve her şey yerli yerinde. Kafa karıştıran hiç bir şey yok. Üzerine bir de torrent ve dropbox uygulamalarını da kurunca tam ihtiyacımı karşılayacak duruma geldi. Mobil uygulamaları sayesinde FTP ile uğraşmadan, ev dışından dosyalarınıza ulaşıp yedekleme yapabilmek çok büyük rahatlık. Dosya yazma hızı 50-60 MB/sn; okuma hızı ise 80 MB/sn civarlarındaydı. Piyasada daha iyi rakamlar mevcut, bu bakımdan WD EX-4 ortanın üstü seviyelerde diyebilirim.

2015 yılında ise daha profesyonel bir ürün olan Asustor AS-7004T NAS cihazına terfi ettim. 1 yıldır Asustor AS-7004T kullanıyorum; Deneyimlerimi ve EX-4 ile kısa bir karşılaştırmasını paylaşmak istedim.

Dış görünüş olarak EX-4’den daha iri. Buna karşılık arka tarafında daha fazla USB portu var. EX-4’de olmayan e-sata, optik ses ve HDMI çıkışları mevcut. HDMI çıkışı 4K (2160p) görüntü verebiliyor. HDMI portuna TV veya monitör bağladığınızda Asustor Portal adı verilen ekran ile karşılaşıyorsunuz. Kurduğunuz bazı programlar bu ekrana ekleniyor ve yalnızca TV/Monitör bağladığınız zaman kullanabiliyorsunuz (Örn: Kodi, Chrome, Spotify, VitualBox). Ön tarafında 4 adet çekmeceli disk yuvası, 2 satır ekranı, menü tuşları, 1 adet USB 3 portu ve bildirim ledleri mevcut. RAID yapınız uygun ise diskleri sistem çalışırken çıkarıp takmanız mümkün. Arka tarafta gigabit ethernet (x2), HDMI, S/PDIF (7.1 ses), e-sata portları var. Ethernet portlarını yedekli veya yük dağılımı şeklinde kullanmak mümkün. WD EX-4’ün ethernet portlarında da aynı özellik vardı fakat onda yük dengeleme için Link Aggregation desteği olan switch gerekiyordu. Asustor’un yük dengeleme işini özel switch gerektirmeden yapabildiği 2 farklı modu daha var. Her iki markada da Jumbo Frame desteği mevcut.

WD EX-4 üzerinde çift çekirdekli 2.0 GHZ işlemci bulunduruyordu. Asustor AS-7004T ‘de ise işlemci olarak Intel i3 4330 işlemci kullanılmış. EX-4 512 MB DDR3 bellek ile gelirken Asustor AS-7004T kutudan 2 GB DDR3 bellek ile çıkıyor. RAM slotlarının teki hemen kapağın altında. Böylece tek slotu upgrade etmek pek sorun olmuyor. Diğer slot ise anakartın işlemci tarafında ve üzerinde 2 GB modül takılı. Bu slotun modülünü değiştirmek için anakartı sökmek gerekiyor ve cihazı garanti kapsamı dışında bırakıyor. Bunu göze alırsanız cihaz 16 GB belleğe izin veriyor. VirtualBox ile işletim sistemi kurmayacaksanız bu kadar belleğe gerek yok. İşlemci üzerinde pasif soğutma kullanılmış. Buna karşılık arka tarafa yerleştirilen fan son derece güçlü ve işlemciyi yeterince zorlamanız durumunda inanılmaz derecede ses çıkartabiliyor. Film seyretme, kopyalama gibi rutin işlemlerde ise fan sesi zor duyuluyor. Yazılım üzerinde fan devrini ayarlama imkânı mevcut. WD EX4’de ise fan sesi çok daha az. Öyle ki çalışıp çalışmadığı belli değildi.

Arayüzü Türkçe hazırlanmış, kullanması kolay. Birçok ekranda açıklayıcı notlar var. Dahili FTP, VPN, SQL, web, iTunes, DLNA sunucusu var. Apple için Time Machine desteği mevcut. En büyük özelliği içerisindeki Uygulama Merkezi sayesinde cihaz bir çok özellik kazanabiliyor. VirtualBox ile sanal işletim sistemi kurup TV/monitör bağlayarak erişilebiliyor. Bir sürü download ve torrent yazılımı mevcut. Uygulamalar kurarak Nintendo ROM’larını çalıştırabilir, Plex Medya Oynatıcı ile film arşivinizi yönetebilir, Avast Antivirus ile NAS üzerinde anlık virüs koruması sağlayabilir, e-posta sunucusu ile kendi e-posta servisinizi oluşturabiliyorsunuz. Php BB, Joomla vb sunucular, hatta kullanıcıların online mağaza açılabilmesini sağlayan uygulamalar mevcut. Bunlar cihazın kullanım alanını çok genişletiyor. WD EX-4 ‘ünde uygulama merkezi var fakat Asustor’un yanında çok zayıf kalıyor. Bazı uygulamaları kullanmak için lisanlarını satın almanız gerekebiliyor (Örn: owncloud).

RAID 0-1-5-6-10 ve JBOD dizilerini destekliyor. iSCSI desteği mevcut. Aynı diziler WD EX-4 tarafından da destekleniyor. Dosya sistemi olarak EXT4 biçimini kullanıyor. Online, bulut, harici, dahili yedeklemeler yapılabiliyor. Zamanlı yedekleme yapmak mümkün. Uygulama mağazasındaki yedekleme yazılımları ile daha birçok kombinasyon mümkün olabiliyor.

İşlemci gücü sayesinde okuma ve yazma hızları inanılmaz rakamlara çıkıyor. Özellikle sıralı okuma ve yazma hızları konusunda en hızlı NAS’lar arasında. Büyük dosyaları okuma hızı 110 MBPS, yazma hızı ise 100 MBPS altına düşmüyor (RAID-5 dizisi ve TP-Link Archer C7 router kullanıyorum). Tercihimde en önemli nedenlerden biri bu olmuştu. Birçok inceleme sitesinde ilk 5’e giren NAS cihazları arasında yer alıyor. USB portuna Wifi dongle takarsanız kablosuz ağ özelliği de kazanıyor.

WD EX-4’de olduğu gibi klasör erişimlerini yetkiye bağlayabiliyorsunuz. Yetki grupları oluşturmakta mümkün oluyor. Ağınızda Active Directory kullanılıyorsa aynı şekilde entegre çalışabiliyor.

Appstore ve Play Store üzerinde birçok mobil uygulaması var. Bunlar sayesinde herhangi bir yerden dosyalarınıza erişmek mümkün. Aynı zamanda Asustor Portalı kolay kullanmak için mobil cihazınızın ekranını Mouse pad’e çeviren bir uygulaması da mevcut. Daha kolay olsun isterseniz piyasadan Asustor AS-7004T için uzaktan kumanda bulmanız da mümkün. Bu kumanda kutu içerisinden çıkmıyor.

Güç tüketimi WD-EX4’ e göre biraz daha yüksek. Bunu zaten cihazın genelde sıcak olan üst kısmına dokununca tahmin edebiliyorsunuz. EX-4 daha soğuk çalışıyordu. Bu arada EX4’de çift adaptör girişi vardı. Kutudan çıkan tek adaptörü bu güç girişlerinden birine bağlamak yetiyordu. Asustor’da ise tek giriş var o da 220V. Güç kaynağı kasa içinde, yani cihaz dışında ayrıca bir adaptör bulunmuyor.

Özetlersem eksi olarak fan sesini ve ekstra kart ile genişletilememesini sayabilirim. NAS cihazına göre fiyatı biraz yüksek. Bu yüzden takılacak ek kartlarla yeni özellikler kazanabilmesi gerekirdi diye düşünüyorum (Örn: 10 Gbit ethernet). Fiyatı yüzünden tek yıldızı vermiyorum.

Kafanıza takılan sorularda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Görüşmek üzere.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Zibrokan @zibrokan

    iyi günlerde kullanın. Bende de Synology 1815+ var. Gerçekten de NAS çok önemli oldu herkes için. Ben NAS'daki değerli belgelerimi, fotoğraflarımı ona bağlı external diskle yedekliyorum ekstradan. Ayrıca sadece NAS'ın bağlı olduğu APC surge protector ve APC online UPS kullanıyorum. UPS'e network kartta taktım, böylece hepsi yönetilebilir switchim üzerinden nete de çıkıyor. Eğer elektrik kesintisi olursa, anında haberim oluyor. NAS'daki 4 adet gigabit LAN girişini trunk yaptım ve yönetilebilir switch'te bunları tek hat gibi kullanıyorum bu da performansı oldukça artırıyor.

  • ozgurcaliskaner @ozgurcaliskaner

    Merhaba, My Cloud Live 'da herhangi bir uygulama veya eklenti kurma imkanı yok. Aynı şekilde My Cloud Live Duo için de geçerli. Yalnızca "Media" başlığı altında bulunan DLNA özelliğini aktif hale getirirseniz önceden yüklenmiş Twonky Media Server aktif oluyor.
    Aktarım hızı olarak Tek diskli My Cloud Live için büyük dosyalarda saniyede 60-65 MB civarında aktarım hızı gördüğümü hatırlıyorum. My Book Live Duo için net bir şey diyemem çünkü sürekli 100 Mbps hızındaki bir ağda kullandım; hiç gigabit ağ üzerinde kullanma imkanım olmadı. Olsa da büyük ihtimalle My Cloud Live Duo ile yakın bir sonuç vereceğini tahmin ediyorum çünkü RAID-1 modunda kullanıyorum ve iki model içerisinde de aynı disk kullanılmış (WD Red).
    Asustor'un tek veya iki diskli modellerini kullanmadığım için karşılaştırma yapmam mümkün değil. Buna karşılık WD EX-4 ile Asustor 7004 arasında açıkça fark edilebilir düzeyde hız farkı olduğunu söyleyebilirim.

  • ozgurcaliskaner @ozgurcaliskaner

    Cihazı 3 yıldır kullanıyorum, bir güncelleme geçmek istedim.
    1) Cihazın belleğini 16 GB'a (2x8) yükselttim. Normalde tek yuvada toplam 2 GB RAM ile geliyor. Dış taraftaki modülü çok rahat değiştirebiliyorsunuz ancak iç tarafta kalan bellek modülünü sökmek için anakartına kadar her şeyi sökmek ve cihazın garanti etiketini yırtmak gerekiyor. Anakartı sökünce bir sürpriz sizi karşılıyor; Bellek modülü sokete silikon benzeri bir madde ile yapıştırılmış. Bir yandan söverken, maket bıçağı ile ufak ufak kazıyarak çözüme ulaştım. Halbuki dokümanlarda ve youtube videolarında böyle anlatmıyor.
    2) Uygulama marketinden indirdiğim VirtualBox’ta ki sanal makineme 12 GB bellek ayırdım. Hayatımın bir parçası oldu. RDP ile herhangi bir yerden bilgisayarıma erişebiliyorum. Ancak 3-4 ay önce bir güncelleme sonrası VirtualBox bir ay kadar çalışmadı. Zor bir aydı, güncelleme ile düzelttiler. Oyun için PlayStation tercih ediyorum, dolayısıyla performansı her işime yetti.
    3) ADM 3.0 versiyonundan sonra işlemci ısısında ciddi bir artış oldu. Önceden 400-500 rpm çalışan fan, güncelleme sonrası sık sık 1500-1600 devirlere çıkmaya başladı. Ses rahatsız edici boyutlara ulaşmaya başladığı için cihazı yaşam alanından uzak bir yere taşımam gerekti.
    4) Nedenini bilmiyorum ancak HDMI portu artık görüntü vermiyor. Çok kullandığım bir özellik değildi ancak artık istesem de Kodi kullanamıyorum. Neyse ki Plex harika çalışıyor.
    5) Uygulama marketinde 14 Mart 2018 itibariyle 231 uygulama var.
    6) Halen İstanbul’un saat dilimi +2 görünüyor. Düzeltmediler.
    7) Kendi içindeki yedekleme özelliği iyi çalışıyor. İstediğim klasörlerin incremental yedeklerini USB diskime belli aralıklarla kopyalayabiliyorum. Telefonumda kullandığım FolderSync uygulaması ile güzel bir ikili oldular.
    8) Disk olarak 4x4GB WD Red disk kullanıyorum. Garanti süresi kapsamında diskin teki bozuldu, ücretsiz değiştirdiler. RAID 5 olduğu için verilerime bir şey olmadı.
    Sonuç olarak fan sesi dışında halen çok memnunum.

  • ozgurcaliskaner @ozgurcaliskaner

    8 yıl sonra gelen güncelleme 🙂
    Cihazı aktif olarak kullanmaya devam ediyorum.
    1) WD Red disklerim de, Asustor'da arızalanmadı, ancak içi tonla toz doldu. Geçen sene basınçlı hava ile bir hayli temizledim, şu anda fena değil.
    2) Gelen firmwareler sonrasında artık fan hızı 1700'ün altına inmiyor.
    3) Uygulama mağazasında 633 uygulama var. VirtualBox'taki işletim sistemim duruyor. Bir defa sorun yaşadım, yeniden kurmam gerekti.
    4) HDMI portum halen görüntü vermiyor. Netflix'e geçtiğimden beridir de Plex kullanmayı bıraktım.
    5) Saat dilimi düzeldi.
    6) Önemli klasörlerimi incremental olarak harici disklere yedek alıyor. Web sitemin yedeğini de düzenli olarak FTP üzerinden yedek alıyor. FolderSync uygulaması ile telefonumdaki fotoğrafları da yedeklemeye başladım.
    7) Son 1 yıldır elektrik kesintisi sonrasında cihazın açılmasında problem yaşıyorum. Elektrik geldiği zaman fan maksimum hıza çıkıyor ve sistem boot aşamasında kalıyor. Roket kalkıyormuş gibi ses oluyor evin içinde. Özellikle gece uyurken korkutuyor. Kesinti sonrası açılmayı pasife aldım mecburen.

  • ozgurcaliskaner @ozgurcaliskaner

    9. yıl güncellemesi:
    1) WD Red disklerimin bir tanesi bozuldu. Diğerleri halen hatasız çalışıyor.
    2) Asustor AS-7004T'e artık firmware gelmeyecek. Asus desteği kesti.
    3) RAID-5 dizisi sürekli sync moduna geçiyor. %4'e gelince restart yapıyor. Bu yüzden güvensiz JBOD moduna geçtim. Harici diske düzenli yedek alıyorum. Asustor'un bir anlamı kalmadı.
    Özet olarak ömrünü doldurdu diyebilirim. Bu süre içerisinde bana hiç veri kaybı yaşatmadı.

Bu ürünle ilgili tüm incelemeler