Şu filmi veya belgeseli her neyse izlemenizi tavsiye ederim. Amerikan sağlık sektörünün çürümüşlüğünü gerçek video kayıtlarıyla, ses kayıtlarıyla ve ifadelerle gösteren bir olay. Bir kız çocuğunun yaşadığı ağrılara onlarca doktor ve hastane tanı dahi koyamıyor, "psikolojik" diyor, bu konularda uzman bir doktor CRPS tanısı koyuyor ve tedavisine başlıyor, deneysel yöntemler içerdiği için (kontrollü koma) Meksika'da tedavi ediliyor. Yıllar sonra Amerika'dayken bir gün hastalık nüksediyor ve acildeki doktorlar hastalığı dahi bilmiyor, yıllarca bu işin peşinden koşan ve ne yapılması gerektiğini bilen ailenin dediklerini dinlemek yerine "bunlar çocuğa "tıbbi istismar" uyguluyor kafalarından hastalık uyduruyor, çocuk tiyatro sergiliyor " diye bi taraflarından uydurup çocuk esirgemeyi çağırıyorlar. O eyalette ÖZELLEŞTİRİLMİŞ olan ve bu işten paraları cukkalayan çocuk esirgeme kurumu yalan yanlış bahanelerle, önceki tüm tıbbi kayıtları görmezden gelerek çocuğu aileden alıyor. Hastanede çocuğun yanında kalan sosyal güvenlik görevlisi de daha önce çocuk istismarından tutuklanmış biri çıkıyor. Kızın zorla yarı çıplak fotoğraflarını falan çekiyor. Polisler bile anneyi mahkum ettirmeye çalışıyorlar. Anne en sonunda dayanamayıp intihar ediyor. Doktorlar, polisler ve çocuk esirgeme görevlileri, "sistem", el birliğiyle çocuğu da aileyi de yıllar süren bir eziyete mahkum ediyor. Daha sonra da o hastanenin ve o görevlinin dahil olduğu bu tip çok fazla olay olduğu ortaya çıkıyor. Aileyi yıldırmak için mahkemeyi 5 yıl erteletiyorlar.
O eyalette çocuk esirgeme kurumunun çocukları aileden alma oranı ortalamaya göre 2,5 kat fazlaymış. Her haltı özelleştirmenin ve her boka psikolojik diyen beceriksiz "doktorları" göreve getirmenin sonucu. Her ülkede yaşanabilecek bir şey. Dava bu belgeselden sonra sonuçlanmış, hastanenin aileye 261 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilmiş.
Olay tam bir rezillik zaten, resmen görevi kötüye kullanmanın en bariz örneği var burada. Bence de devlet sağlık ve eğitim ve sosyal alanlarda fatura kesmeyi gerektirmeden çağın gereklilikleri neyse onu sağlamakla yükümlü olmalı. İnsanlardan prim ödemesi alınabilir ama her duruma fatura kesme kesinlikle olmamalı. 🙂
Geç gelen adalet, adalet olmasa da eninde sonunda adalet tecelli ediyor ve bu vahşi kapitalistlere sağlam bir bedel ödetmişler yine. Anneyi geri getirmese de onlar için en değerli şey olan parayı kaybetmelerini sağlamış.
Bizde de böyle çok olay var çoğu olayda muhtemelen adalet geç bile gelmiyor. En son hatırladığım olayda kadının memesini alması gerekmediği halde alma kararı veren doktorla olan dava 6 yıldır sonuçlanmıyor. Ortada 6 yıl araştırmayı gerektirecek bir şey yok halbuki, başka bir doktor yersiz bir karar verildiğini söylemiş zaten, bir heyet toplamak ve bilirkişi raporu almak bu kadar da zor olmasa gerek?
Genel insan kalitesi çok önemli, doktor kalitesi de dahil her şeyi etkiliyor bu sonuçta.
Sanırım bu vahşi kapitalizmin sağlık tarafına Obama el atmaya çalışıp da reform yapacaktı ama resmen yaptırmadılar adama. 🙂
Kaptilazimi falan aşmış bunlar. Çocuğun hastalığının tedavisi olan ve hastanenin uygulamayı reddettiği tedavi ketamin denen bir ilaçla yapılıyor ama hastane bir de bu tedaviyi 3 ay uygulamış gibi gösterip faturaya ekliyor. Bu baya baya dolandırıcılık. Bu işte dahli olan kim varsa kariyerinin bitirilmesi lazım