Merhaba.
Son 1 haftadır şöyle bir sorun yaşıyorum; Genelde oyun oynarken bazen oyun kapalıyken ekran kartına bağlı 2 monitörümden görüntü gidiyor bilgisayarın USB kısmına bir şey takınca gelen bağlantı sesi çıkıyor ve power tuşundan bilgisayarı kapatana kadar görüntü geri gelmiyor. Bu görüntü gitme olayı sabit bir süre içerisinde olmuyor bilgisayarı açtıktan sonra bazen 3 saat bazen 6 saat bazen de 5 dakika içerisinde oluyor. Görüntü gitmesi olduğunda ekran kartının üzerinde bulunan RGB ışıkları bir süre yanıyor sonra sadece kırmızı ışık yanıyor ve bir süre sonra kırmızı ışıkta sönüyor. Bu süreçte bilgisayarın diğer kısımları normal çalışmaya devam ediyor arka planda açık olan müzik sesi geliyor klavye ve farenin ışıkları yanıyor klavyede caps lock, num lock gibi tuşlara bastığımda ilgili alanın ışıkları yanıp sönüyor.
Ayrıca görüntü gittikten sonra bilgisayarı power tuşundan kapatıp yeniden açınca windows bildirim kısmında "Ekran sürücüsü başlatılamadı" bildirimi çıkıyor bu bildirim de USB bağlantı sesi geldiği zaman sesini duyuyorum yani bilgisayarı kapatmadan önce bu bildirim gelmiş oluyor. Bu bildirim normal zamanlarda monitör kapanmadan bilgisayarı kapatıp açınca gelmiyor sadece görüntü gittiğinde geliyor.
Ekran kartını çıkartıp onboard üzerinden görüntü aldığımda bir sorun yaşamıyorum veya eski ekran kartım olan AMD HD 5750 ekran kartını taktığımda da görüntü gitmesi olmuyor sorunsuz çalışıyor.
Sorunu çözme amaçlı denediğim yöntemler şöyle;
1) DDU yazılımı ile ekran kartının sürücüsünü temizleyip son versiyonu indirip yükledim sorun düzelmedi.
2) Anakart bios sürümünü sürekli güncel tutarım ama bu sorunu yaşadıktan sonra mevcut güncel sürümü tekrar yükledim sorun düzelmedi.
3) 2 kanallı ram kullanıyorum birini çıkartıp tek ram ile bilgisayarı çalıştırmayı denedim sorun düzelmedi.
4) Anakarta bağlı bütün Hard disk ve SSD leri çıkarttım sadece m.2 SSD ile çalıştırdım sorun düzelmedi.
Bu konuda nasıl bir yol izleyebilirim acaba? sorun ekran kartında mı yoksa anakart, işlemci veya güç kaynağından kaynaklı mı nasıl öğrenebilirim?
Sistem Özellikleri;
Anakart: MSI Z370 Gaming M5
İşlemci: İntel i7 8700k
Ekran Kartı: ASUS GeForce GTX1080 Advanced
Bellek: Corsair 16GB(2X8GB) DDR4 3200MHZ RGB (CMR16GX4M2C3200C16)
PSU: COOLER MASTER G750M 80PLUS 750W
Görüntü gittikten sonra ekran kartının ışığı; https://www.youtube.com/watch?v=_RwiNgBNQ3k
Eski kartta sorun olmuyorsa sorun yeni ekran kartında. Yeni kart ağır olduğu için zamanla aşağı doğru kayıp problem çıkartabiliyor. Kasayı bir de yatay olarak 1/2 gün deneyin aynı sorunu yapacak mı bakın.
yatay şekilde deneyeyim ama ekran kartı kasaya 2 vida ile sabit bir de pci portunda ekstra güçlendirme var. 2.5 senedir kullandığım pc belki dediğiniz gibi bi sıkıntı olmuş olabilir tabi
@alperjk Bende böyle bir sorun vardı. Hatta kapıyı biraz sert kapatınca görüntü gidiyordu. Sonra sabitlemiştim. Ama sende 2 tanede vida varmış bilemedim.
Görüntüyü direk alıyorum çevirici yok. Display port ve HDMI üzerinden 2 farklı monitör kullanıyorum 2.5 senedir kullandığım sistem yakın zamanda bir bileşen değişimi olmadı.
Sistem Özellikleri;
Anakart: MSI Z370 Gaming M5
İşlemci: İntel i7 8700k
Ekran Kartı: ASUS GeForce GTX1080 Advanced
Bellek: Corsair 16GB(2X8GB) DDR4 3200MHZ RGB (CMR16GX4M2C3200C16)
PSU: COOLER MASTER G750M 80PLUS 750W
kartdaki kondansatörlerden biri kurumaya başlamış olabiilir yani donanım sorunu gibi ...
kartı servise yollamayı düşünüyorum da onlar genelde sorun varsa direk iade raporu veriyolar ben kartı 3100₺ ye almıştım şuan 5k küsür değişim yapmazlar diye korkuyorum
Tam olarak anlattığın sorunu yaşıyorum. 12 ay olmuş ama sorunu nasıl çözdüğünü söyleyebilir misin?
Ekran kartı arızalıymış. Kartı servise yolladım servis tarafından PCB de şişme olmuş onarım yapılamaz denerek bana para iadesi alabilmem için DOA raporu yolladılar. Bu güne kadar servise ne ürün yolladıysam hep onarım yapılmaz deyip para iadesi yoluna gidiyorlar. Türkiye'de ki servisler bu şekilde çalışmaya alışmış sanırım. Yurtdışı servisiyle işim olduğunda adamlar direk değişim yoluna gidiyor bizde bu durum yok maalesef.