Xiaomi Telefonlarda Band 20 (800MHz) Meselesi Nedir?
LTE (Long-Term Evolution) ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarımına verilen addır. 4G / 4.5G hızının bir başka adı olan LTE’yi yüksek hızlı mobil internete verilen ad olarak da tanımlamak mümkündür. LTE, 2G ya da 3G gibi bağlantıların aksine, tamamen IP bazlıdır.
Band 20 en geniş alanda LTE (4G / 4.5G) hizmetinin alınabileceği banttır. 800Mhz. üzerinden yayın yapılır. Türkiye’de bu frekans LTE (4G / 4.5G) için özellikle boşaltılmıştır. Ülkemizde VoLTE (Voice over LTE) hizmeti de Band 20 üzerinden verilmektedir.
Operatörler de yüksek popülasyon olmayan alanlarda sadece bu band üzerinden yayın yapmayı tercih etmektedir. (Vodafone daha önce her yerde sadece Band 20 kullanıyordu, sonradan 1800mhz frekansından yayına yapmaya başladı.) 1800Mhz. ve daha yüksek frekanslar yüksek sayıda kullanıcı olan alanlarda, yüksek hız gereken durumlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Özetle tüm alanlarda (kırsal kesim vb.) LTE (4.5G) kullanacak iseniz Band 20 Türkiye’de sizin için önemlidir, VoLTE kullanmak istiyorsanız da Band 20 sizin için önemlidir, bulunduğunuz yerde diğer telefonlar LTE (4G / 4.5G) ile bağlanıyor iken sizinki 3G bağlanıyor ise telefonunuzun Band 20 desteği olmamasındandır.
Ayrıca sağlık açısından da yüksek frekanslar sakıncalıdır. Bu nedenle 800Mhz. den yayın yapılan Band 20 sağlık açısından da uygundur.
Eğer bu özellikler sizi ilgilendirmiyorsa Band 20 sizin için önemli değildir.
Üreticiler Band 20 için bir lisans bedeli vermek durumundadır. Üreticinin asıl satış yaptığı ülke veya coğrafyada bu band kullanılmıyor ise üretici Band 20 destekli telefon üretmeyi tercih etmeyebilir. (Çin’e özel telefonlarda Band 20 desteği olmaması gibi.)
Son olarak;
– Frekans ile kapsama alanı ters orantılıdır. Frekans arttıkça kapsama alanı azalır.
– Frekans ile hız doğru orantılıdır. Frekans arttıkça bağlantı hızı da artar.
– Frekans ile insan sağlığına olumsuz etkisi doğru orantılıdır. Frekans arttıkça insan sağlığına olumsuz etkisi de artar.