Gelecek 20 yıla teknoloji projeksyonu.

Merhaba, 2013 yılı başlarında yazmaya başladığım "GELECEK 20 YILA TEKNOLOJİ PROJEKSYONU (MOBİL)" başlıklı yazımın ilk bölümünü yaynlamıştım ancak çok itibar görmeyince devamını yazmak zor gelmişti. Burada da paylaşmak istiyorum, itibar olursa belki sonraki bölümleri yazmak için bir heyecan olur 🙂

GELECEK 20 YILA TEKNOLOJİ PROJEKSYONU (MOBİL)

Önümüzdeki 20 yıla gelecek projeksiyonu yaparak bir takım tahminlerde bulunmak istiyorum. Teknoloji nereye gidiyor sorusuna hayali bir cevap ile kendimi avutmak aslında niyetim.

1989 yılında çekilen Geleceğe Dönüş 2 filminde Dr Brown zaman makinesi ile 26 sene ileriye giderek kendini 2015 yılına göndermişti. Filmi 2014 yılına gireceğimiz bu son dönemde izlediğimizde tahayyül edilen gelecek kurgusunun günümüz ile paralel bir yanının olmadığını ama çok keyifli bir hayal olduğunu görüyoruz.

Tahminlerimin tutarlı olabilmesi adına ürün bazlı bir hayal dünyası kurayım istedim. Serinin bu ilk yazısında en güncel olan konu mobil teknolojiler ile bir çalışma yapacağız.

Geleceğe dönüş filminde göze çarpan en enteresan ürün, uçan araba ve kaykaylar, ayrıca nükleer teknoloji. Anti Gravity (Anti yerçekimi) kuramının çözülüp hayata uygulanabileceği düşünülmüş.

Girizgâhtan sonra konunun aslına dönelim. 20 yılı değerlendirmeye almaya çalışalım.

2014

2014 yılında mobil dendiğinde akla gelecek ilk kalem akıllı telefon olmaya devam edecek. Akıllı telefon tabiri aslında eski ve yanlış bir tabir. Neticede bu cihazların telefon özelliği % 5 belki % 10 luk bir kısmı. Cep bilgisayarı daha mantıklı bir kullanım olacaktır. GSM özelliği ise ekstra bir donanım ve fonksiyon olarak düşünülebilir.

Akıllı telefonların en önemli parçalarından bir tanesi ekran, ekran teknolojilerindeki gelişme hızlı bir şekilde devam ediyor. Yüksek çözünürlüklü (1080P ve ya biraz daha yüksek 2K) ve esnek yapıda ekrana sahip akıllı cihazlar ile karşılaşacağız. Bu esnek ekran teknolojisi telefonun bükülebildiği manasına gelmiyor. Sabit bir esneklik ile biraz kıvrımlı olacağa benziyor. Telefonun komple esnek bir yapıda olabilmesi için içinde kullanılan chip, board ve pil gibi donanımlarının da esneyebilmesi gerekecek. Önümüzdeki yıllarda gündeme gelecektir. Üst seviye akıllı telefon ekranlarının 5 – 5.5” arasında olacağı beklentisi var. Bir diğer önemli özellik ise kamera ise insanların biraz daha bilinçlenmesi ile çözünürlük (mega pixel) sığ döngüsünden kurtuldu. 2014 den itibaren tüketicinin bilinç seviyesinin artacağı ön görüşdüğünde 10 – 20 Mp arasında kameralar devam edecek. Ancak kameraların görüntü sabitleme, gece çekim kabiliyeti gibi özellikleri artacak. Ancak hala bir compact kamera seviyesinde olmayacaklar.

İşlemci ve grafik yongası tarafındaki gelişmeler de çok hızlı. 4-8 çekirdekli ve 2.5 Ghz a varan ARM tabanlı işlemciler 2014 de gündeme gelecek. Ağırlıklı olarak 4 çekirdekli işlemcilerde kalacak. Grafik tarafında çığır açacak bir yenilik beklenmiyor. 2014 yılında mobil cihazlarda çok kaliteli grafikler görebileceğiz ancak hala bir konsol kalitesine yaklaşması mümkün olmayacak.
Tablet ve Notebook tarafında ise yine çığır açacak bir yenilik beklenmezken mevcut tablet tasarımlarında daha hafif, daha ince ve daha güçlü cihazlar hayatımıza girecektir. Hiybrid denemeleri devam edecektir (notebook, tablet, akıllı telefon melezleri). Tabletlerde 2K çözünürlük kullanımda olacaktır 2014 son dönemlerinde 4K tabletler söz konusu olabilir. Notebook tarafında ise x86 tabanlı işlemcilerin mobil kabiliyetlerinin artması ile Windows makinaları daha ince ve daha uzun pil ömürlü olarak görebileceğiz.

Giyilebilir teknolojiler 2014’de hayatımızda daha çok yer bulacak. Akıllı saatlerin pil ömürleri ve ekran kaliteleri biraz daha artacak. 2014’ün ikinci çeyreğinde çıkmasını beklediğim yeni akıllı saatler, hem dayanıklılık hem de kullanışlılık açısından daha hızlı yaygınlaşacaktır. Önümüzdeki yıllarda tasarım konuları daha çok gündeme gelecektir.

Giyilebilir teknoloji dediğimizde aklımıza ilk gelen cihaz olan Google Glass ve benzerlerinin kısıtlı ve ya az miktarda piyasaya çıkacağını öngörüyorum. Bütün fonksiyonlarının dünyadaki bütün gelişmiş ülkelerde çalışması bir sonraki yıla sarkacaktır.

Google Glass’ın kısıtlıda olsa 2014 yılında çıkacak olması sebebi ile bu yıl için biraz detay vermek uygun olabilir. Google Glass’ı bir akıllı telefondan ayıran en önemli iki özelliği var. Ekranı ve bone (kemikten ses iletimi) connected mikrofonu. Ekranı ise gözümüze yakın bir alanda 22” civarında bir monitöre bakıyormuşçasına görüntü verebiliyor. Ağırlıklı olarak sesle komut için tasarlanan Google Glass çerçevesinin yanında bulunan bir touch pad ile dokunarak bazı fonksiyonların düzenlenmesine müsaade ediyor. Bu gözlük ile ne yapılır ki diyen arkadaşlara bazı örnekler verelim.

1- Aranmasını istediğiniz kişinin adını söyleyerek LTE desteği ile telefon görüşmesi yapılabilir.
2- Yolda yürürken nereye gideceğinizi belirterek GPS olarak kullanılabilir.
3- Video, fotoğraf çekilebilir.
4- Yanından geçtiğimiz mekanların neresi olduğu ve hakkında detaylı bilgi alınabilir.
5- İleriki aşamalarda karşımızdaki insanın yüzü taranarak sosyal ağlardaki bilgilerine ulaşılabilir.
6- Video izlenebilir.
7- Hava durumu, saat, sosyal medyadaki son güncellemeler gibi konular her an göz önünde bulundurulabilir.
8- Kitap okunabilir.

Daha birçok örnek verilebilir, ancak ilk çıkan versiyonda can sıkıcı bazı dezavantajlar olacak. Bunların başında pil problemi gelecektir. Tahminlere göre Google Glass ortalama bir kullanım ile bize ancak 4-5 saat kullanım ömrü sunabilecek. Yoğun kullanımda ise 1 saate kadar düşebilir. Ayrıca kaba tasarım ve ekran kalitesi ciddi problemler arasında. Donanımsal olarak kas gücünde problem yaşamayacak olsa da bu dezavantajlar yorucu olacaktır. Alternatif markalardan akıllı gözlük tasarımları 2014 yılında karşımıza çıkacaktır.

2015

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte önümüzdeki 20 yıl değil iki yıl için bile gelecek projeksiyonu yapmanın gerçekten çok zor olduğunu fark ettim . Ancak pes etmek yok devam edelim…
2015 Yılında çıkacak akıllı taşınabilir cihazlarda ekranın artık 4K (3840 * 2160 civarında). Akıllı telefon üst seviyede 5.0 ve 5.5” ekran artık standart hale gelecek. Tabi phablet kategorisinde daha büyük cihazlar görmek hala mümkün olacak. Aşağıda tablet, telefon, phablet kategorileri için üst seviye beklenen ortak özellikleri yazalım.

Tasarım:

1- 5-6mm arasında kalınlık.
2- Esneklik gerçekleşecek ve cihazlar her yöne 15 – 20 derece civarında kıvrılabilecek.
3- Suya ve toza karşı dayanıklılık.
4- Ekran etrafındaki çerçeveler kalkacak.

Fonksiyon

1- 8 çekirdekli mobil işlemciler cell mimarisi ile desteklenmiş 16 – 32 çekirdekli grafik işlemcileri ile desteklenecektir. Ancak pil tasarrufu ve ısınma problemleri için çok yüksek frekanslar beklemek mümkün olmayacaktır. Bu şartlarda hala piyasada olacak olan PS4 performansında grafikler beklenemeyecektir.
2- Depolama alanları 32Gb dan başlayacak ve 256Gb seviyelerine kadar çıkacaktır.
3- Pil teknolojisinde olan gelişmeler ile 2 güne varan kullanım sunmaları bekliyorum.
4- Genişleyebilirlik ve gerekli aksesuarlar ile evde monitöre bağlayarak PC yerine ve ya yine çeşitli aksesuarlar ile TV ye bağlanarak oyun konsolu gibi kullanımı çok daha fazla yaygınlaşacaktır.
5- Gelişen kablosuz iletişim ile 5G network altyapısı ile 100M/bit internet hızı kullanılacaktır. Ancak dünyada hala 4G yaygın olacaktır. Evdeki kablosuz iletişim gelişmesi ile çevresindeki cihazlar ile çok hızlı kablosuz iletişim kurabilecek yüksek çözünürlükte video ve oyunları kesintisiz monitöre aktarabilecektir(mevcut durumda da var ancak yavaş ve stabil değil).
6- Kamera performansı arttırılacak ve compact makinaların tahtını artık ciddi zorlanmaya başlayacak ,satışlarındaki düşüş hızla devam edecek. Ayrıca artırılmış gerçeklik ile çekilen video ve fotoğraflarda gerçekçi eklemeler ve düzenlemeler yapılacaktır.

2015 Yılında standart PC ve Notebook satışlarında ciddi düşüşler olmasını bekliyorum.Notebook ve PC kullanımı ağırlıklı olarak profesyoneller tarafında olacak. Son kullanıcı tablet ve telefon ile bilgisayar ihtiyacını giderecek.

Giyilebilir teknolojiler yaygınlığını artıracak. Akıllı saatler incelik ve tasarım konusunda ciddi çeşitliliğe kavuşacak. Çok fonksiyonlu bir akıllı saatin 1 ay seviyesinde pil ömrü sunmasını bekliyorum. Piyasada yaygın ve yadırganmayan bir pozisyona oturacak. Nabız, tansiyon gibi bazı sağlık konuları da saat vasıtası ile takip edilerek doktor tarafından anlık izlenilebilir.
Burada her ürünün olası özelliklerine detaylı girmek mümkün değil aslında. Konu sadece mobil olduğu için özetle üzerinden geçiyoruz. Sağlık ile alakalı yazacağımız projeksiyonda bunlara değinebiliriz.
Google Glass ise daha yaygın ve uygun bir fiyat ile satılacak. Artık yaygın olarak alınabilir ve kullanılabilir bir ürün haline gelmeye başlayacak. Pil ömrü daha uzun ekranı daha kaliteli olacak. Ayrıca alternatif firmaların ürünleri de rekabeti kızıştıracak. Bu tarihten itibaren tekno gözlükler için bir çok uygulama, oyun indirmek mümkün olacak. Bu yıl herhangibir gözlüğe takılabilen aparatlar da söz konusu olacaktır.

to be continued…

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler