Lunecase firması Kickstarter üzerinden yaklaşık 4000 destekçi tarafından 156.000 dolar başarıyla fonlanmış bir proje. 2013 senesinde geliştirilmeye başlanan Lunecase’in bildirim kapakları uluslararası yayın yapan bir çok yayının da dikkatini çekmişti. Şu an için sadece Apple iPhone cihazlar için kapak geliştiren Lunecase’in gelecek planlarında diğer telefonların olup olmadığını bilmiyoruz. Biz de bu yazımızda Lunecase Icon’u inceliyoruz.
Lunecase’in üç farklı modeli bulunuyor. Bunlar Icon, Cult ve Eclipse. Fakat bence en şık gözükeni de Icon. Dışarıdan bakıldığı zaman herhangi bir iPhone kapağından farklı gözükmeyen Icon, aslında çok büyük teknolojiler bulunuyor. Bunlara yazının devamında değineceğiz. Dayanıklı bir plastikten üretilmiş olan Lunecase Icon’ın dış yüzeyi kadifemsi bir malzemeyle kaplı. Kapağı elinize aldığınızda bu dokuyu çok seveceksiniz.
Düz siyah renkte olan kapağın tuş boşlukları da yeteri kadar geniş. Yani güç tuşuna basarken veya ses kademe tuşlarına rahatlıkla basabiliyorsunuz. 32 gram ağırlığında olan kapağın takılı olduğu telefonu ekran üstü masaya koyduğunuz zaman telefonun ekranı masaya değmiyor. Kapağın ön tarafında bulunan kısımlar sayesinde telefonunuzun ekranı yüzeyden yükseltiliyor.
Lightning ve kulaklık girişlerinin olduğu kısımda kapağın uzantıları bulunmuyor. Bu sayede piyasadaki en büyük girişe sahip olan Lightning ve kulaklık kablolarını bu kapakla birlikte kullanabiliyorsunuz. Kapağın arka tarafında kapağı telefonunuza bağlamak ve kapağı kapatıp açmak için gerekli iki adet tuş bulunuyor. Bu tuşlara ne yazık ki parmağınızla basmak mümkün değil. İnce uçlu bir araçla bu butonlara basabiliyorsunuz. Fakat telefonunuza bir kere bağladıktan sonra bu tuşları bir daha kullanacağınızı düşünmüyorum.
Ve gelelim kapaktaki teknolojilere. Bluetooth 4.0 Low Energy teknolojisi ile telefonunuzla bağlantı kuran Lunecase Icon, bu teknoloji sayesinde minumum seviyede telefonunuzun bataryasını etkiliyor. Tek bir tuşla telefonunuza kolaylıkla bağlanabilen Lunecase Icon’u 1 aylık test sürecimizde devamlı telefonumuzda bağlı bir şekilde kullandık ve bilinçli bir şekilde Bluetooth’u kapatmamız dışında hiç bir şekilde telefonla bağlantısı kopmadı. Peki kapağı sarj etmeye gerek var mı? Hayır! Çünkü Lunecase Icon telefondan yayınlan radyasyon ile kendi kendini şarj edebiliyor ve bu sayede her zaman çalışabiliyor. Zaten halihazırda telefondan radyasyon yayıldığı için telefonunuzun bataryasını kesinlikle fazladan etkilemiyor.
Lunecase Icon’ın arkasında iki adet ışık bulunuyor. Bunlardan ilki arama, diğeri ise mesaj geldiğini gösteren bildirim ışıkları. Arama geldiği zaman kapağın arama bildirim ışı üç defa yavaşça sönüp tekrar yanıyor. Mesajda ise her bir mesaj için bu ışık iki defa yavaşça yanıp sönüyor. Sadece SMS değil iOS bildirim merkezine gelen her mesajı algılayan kapak örnek vermek gerekirse WhatsApp veya Twitter bildirimlerinde de çalışıyor. Fakat bu ışıklar ne yazık ki güneş altında gözükebilecek kadar parlak değil. Gölge altında veya kapalı bir mekanda masanın üzerinde rahatlıkla gözüken bildirim ışıkları, bildirimlerinizi takip etmenizi kolaylaştırıyor.
Samsung’un bir kaç senedir geliştirdiği akıllı saatlerden ve akıllı bilekliklerden edindiği tecrübelerin neredeyse tamamının aktarıldığı Gear S3, çoğu saat hayranı tarafından da oldukça şık görülüyor. Geçtiğimiz senelerin ürünlerinde GPS, barometre, altimetre eksikliği ve yetersiz batarya performansından şikayet eden kullanıcılar bu senenin üyesi olan Gear S3’ten hayli hayli memnun kalacak gibi gözüküyor. İsterseniz incelememize tasarım ile başlayalım.
Tasarım
Öncelikle Samsung Gear S3’un iki farklı modeli olduğunu belirtelim. Bunlar Gear S3 Classic ve Gear S3 Frontier, iki model arasındaki tek farkın tasarım olduğunu söylemeliyiz. Bizim incelememiz için elimizde olan model ise Gear S3’un Frontier modeli.
Frontier daha aktif yaşam tarzı ve genç kesime hitap eden dinamizm ön planda olduğu model. Classic modelde ise geleneksel tarzda tuşlar ve deri kayış bulunuyor. Her iki modelin kayışlarını da istediğiniz 22mm standart saat kayışı ile değiştirebiliyorsunuz, bu sayede saatinizi özelleştirebiliyorsunuz.
Gear S3’un çerçecesi tıpkı selefi S2’de olduğu gibi dönüyor. Bu sayede saatin ekranına dokunmadan basit bir şekilde istediğiniz işlemleri yapabiliyorsunuz. Bu çerçeveyi döndürdüğünüz zaman kademe kademe ilerliyor ve her kademede ekranda bir kaydırma işlemi yapılıyor.
Mıknatıs destekli olan bu çerçeve, dokunma duygusunu çok güzel bir şekilde kullanıcısına iletmeyi başarıyor. Oldukça doğal bir geribildirim sağlayan bu çerçeve, saatin en sevdiğimiz özelliklerinden biri oldu.
Samsung Gear S3, piyasadakı akıllı saatlere oranla büyüklüğü ile eleştiriliyor. Fakat daha önce saat takma alışkanlığı olmayan ve ince bilekli biri olarak S3’un boyutlarının beni rahatsız etmediğini söylemeliyim. Karar vermeden önce kesinlikle bir Samsung mağazasından denemenizi öneriyorum. 46.1 mm uzunluğa ve genişliğe sahip olan saatin kalınlığı ise 12.9 mm. Piyasadaki geleneksel saatleri de düşündüğümüz zaman orta büyüklükte değerlendirebilecek olan Gear S3’un Frontier modeli 63, Classic modeli ise 59 gram.
Eğer Samsung Gear S3’u koşarken kullanmayı planlıyorsanız kesinlikle bileğinizde hissedeceksiniz. Eğer amacınız spor yaparken bu saatten yararlanmaksa tercihinizi Gear Fit 2’den yana kullanabilirsiniz. Gear S3’ün IP68 sertifikasına sahip olduğunu belirtelim, bu sayede toza karşı tam olarak korumalı ve 3 metre derinlikteki suya dayanıklı. Fakat her ne kadar dayanıklı olsa da bu saat ile su altına girmemenizi tavsiye ediyoruz.
Saatin sağ tarafında tıpki S2’de olduğu gibi menü ve geri tuşu bulunuyor. Bu tuşların altında gizlenmiş bir mikrofonda bulunuyor. Gear S3’te aynı zamanda dahili hoparlörde bulunuyor ve bu sayede her ne kadar saate doğru konuşurken oldukça garip gözükseniz de sesli çağrılar yapmak mümkün.
Hatta Gear S3’e müzik yükleyerek bu dahili hoparlör üzerinden müzik dinlemekte her ne kadar tavsiye etmesekte mümkün. Çünkü saatin üzerinde bulunan hoparlörler ne kadar güçlü olsa da tiz ve bas dengesini kuramıyor ve müzikten zevk almamanıza sebep oluyor.
Frontier modelinin silikon kayışları oldukça kaliteli bir şekilde üretilmiş. Kutudan iki farklı uzunlukta kayış çıkıyor ve böylelikle bileğinize en uygun olan noktayı kolaylıkla bulabiliyorsunuz.
Gear S3’ün içince bulunan sensörler saatin daha çok bir egzersiz takip saati olarak düşünülmesine neden oluyor. Saatte bulunan altimetre, barometre, ivme ölçer, dahili bağımsız GPS ve nabız ölçer gibi sensörler sayesinde böyle düşünülmesi oldukça normal.
Ekran
Samsung Gear S3’te 1.3 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor ve bu ekran 360 x 360 piksel çözünürlüğünde. Gear S2’de aynı çözünürlüğün 1.2 inç ekranda sunulduğunu belirtelim. Corning® Gorilla® Glass SR+ ekran korumasına sahip olan Gear S3 en dayanıklı camlardan birine sahip.
Çözünürlük aynı kalmasına rağmen Samsung’un iddasına göre ekranın parlamaması için ekstra efor sarfedilmiş. Gear S3’un AMOLED ekranı en iyi özelliklerinden. Bu sayede ekrandaki renkler oldukça parlak ve canlı gözüküyor. Renk paletinde bulunan renkler S2’den tam iki kat arttırılarak 16 milyon renge çıkartılmış. Bu durumda Gear S3’un ekranının en iyi ekran deneyimi sunan akıllı saatler arasında olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Gear S3’un ekranı always-on yani her zaman açık ekran özelliğini de destekliyor. Bu sayede düşük güç tüketimi ile ekran üzerinde her zaman saatin düşük parlaklık ve koyu tonlarda gözükmesini sağlıyor. Fakat bu özelliğin saatin kullanım süresini neredeyse yarım günden fazla etkilediğini söylemeliyiz.
Saate kontrol etmek için bileğinizi çevirdiğiniz zaman otomatik olarak ekran açılıyor ve saati görüyorsunuz. Fakat eğer bileğinizi kendinize çevirecek durumda değilseniz saatin çerçevesini çevirerekte saate bakabiliyorsunuz. Bileğinizi aşağıya indirdiğiniz zaman ise ekran otomatik olarak kapanıyor. Fakat eğer isterseniz ekranın üstünü tamamen kaplayarak ekranı kapatabiliyorsunuz. Bu sayede saatin kullanım süresini arttırabiliyorsunuz.
Performans ve Yazılım
Gear S3 Samsung’un kendi işletim sistemi olan Tizen OS 2.3.2.1 kullanıyor. Çift çekirdekli 1 GHz işlemci, 768 MB RAM ve 4 GB dahili hafızaya sahip olan Gear S3’ün kağıt üzerinde bu özellikleri size düşük gelebilir fakat bir akıllı saat için oldukça iyi değerler olduğunu belirtmeliyiz. Bağlantı seçeneklerine bakacak olursak Bluetooth 4.2, 802.11b/g/n Wi-Fi protokolleri ve dahili NFC seçeneklerini içinde barındırdan S3 ile şu anda ne yazık ki Samsung Pay ülkemizde aktif olmadığı için temassız ödeme yapamıyoruz.
Menü ve uygulama geçişleri arasında kesinlikle hiç bir zaman gecikme yaşamıyorsunuz. Hem dokunmatik ekran, hem de dönen çerçeve ile verdiğiniz komutları anında yerine getiren S3’un performans konusunda hiç bir şekilde sizi yarı yolda bırakmayacağına eminiz.
Tizen işletim sisteminin hafif bir işletim sistemi olup donanımı yormadığını zaten biliyorduk fakat S3 ile birlikte tekrar tecrübe ettik. Menüler arasındaki uygulama ikonlarını tek tuş ile yeniden sıralayabiliyorsunuz, yine aynı şekilde saat kişileştirmelerini hiç bir geçikme olmadan gerçekleştirebiliyorsunuz. Gear ailesi 2017 ile birlikte iOS 9.0 desteğini de kazandı. Gear S3’ü tam verimle kullanmak istiyorsanız tek yapmanız gereken cihazının uygulama mağazından Gear Manager uygulamasını indirip Bluetooth ile saati eşleştirmek. Saatin aynı zamanda Andoid 4.4 ve üstü sürümleri için desteği bulunuyor.
Bildirimler cep telefonunuza düştüğü an S3’te kendine yer buluyor. Cep telefonunuzda bulunan tüm uygulamaların bildirimlerini saatinizden kontrol edip cevap verebiliyorsunuz. Eğer saat bileğinizde değilse Gear S3 bunu anlıyor ve saatinizi titreştirmiyor. Saat üzerinde klasik eski 9 tuşu klavye üzerinden mesajlarınıza cevap vermekte mümkün. İsterseniz İngilizce dikte özelliğini kullanıp sesinizi yazıyı dökebilirsiniz. Ne yazık ki şu an için Türkçe dikte desteği Gear S3’te bulunmuyor.
Yuvarlak ekranlar arasında kolaylıkla çerçeveyi çevirerek geçiş yapabiliyorsunuz. En son ekranda cihaza gelen bildirimler, orta kısımda saat ve sağ tarafta ise özelleştirebileceğiniz Widget’lar bulunuyor. Cihaza kurduğunuz tüm uygulamaları ise cihazın sağ tarafında bulunan Uygulamalar butonuna basarak görebiliyorsunuz.
Gear cihazınızı telefonunuzu kurduğunuz Samsung Gear uygulaması üzerinden yönetebiliyorsunuz. Gear uygulamasında ana ekran üzerinden Gear cihazınızın pil, depolama ve RAM gibi durumlarını anlık olarak takip edebiliyorsunuz. Eğer saatinizde yüklü olan bir uygulamanın güncellemesi varsa yine bu uygulama üzerinden kolaylıkla güncelleyebiliyorsunuz.
Bu uygulamanın ayarlar kısmından ise saatinizin tüm ayarlarını ve kişileştirmelerini yapmak mümkün. Eğer Gear cihazınızı kaybettiyseniz akıllı saatinizi titreştirip yüksek sesli bir uyarı sesi çalmasını sağlayabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde telefonunuzda bulunan müzikleri ve fotoğrafları akıllı saatinize Gear uygulaması üzerinden gönderiyorsunuz.
S Health ve Egzersiz Takibi
Gear S3 akıllı saat için S Health uygulaması ile birlikte geliyor. Bu uygulamanın tam verimle çalışabilmesi için Android bir telefonda S Health uygulamasının da yüklü olması gerekiyor. S Health uygulaması adım, uyku veya masa başında geçirdiğiniz sürülerin takibi gibi günlük aktivitelerinizin kayıtlarından sorumlu, ve bunlar tamamen otomatik olarak yapılıyor. Yani sizin kesinlikle el ile veri girmenize gerek yok.
Aynı zamanda egzersiz takibi yapan Gear S3, squat veya esnetme hareketlerini anlayıp takip edebiliyor. Örnek vermek gerekirse eğer Gear S3 bir saat boyunca masa başında oturduğunuzu fark ederse “Artık harekete geçmelisin.” diye bir uyarı vererek ekranda gösterdiği esnetme ve gerdirme hareketlerini yapmanıza teşvik ediyor. Bu özelliği tabii ki dileyen kullanıcılar kapatabiliyor.
Uyku takibinin oldukça başarılı olduğunu belirtmeliyiz. Neredeyse uykuya girdiğiniz saati tam olarak tutturan Gear S3 toplam uyku sürenizi üç farklı parametrede ölçebiliyor, bunlar: Hareketsiz, hafif ve dinlenme hali. Uykunuzun verimliliğini de yüzde halinde gösteren saat uyandıktan bir buçuk saat sonra size bildirim olarak raporlamayı sunuyor.
Saatin bünyesinde barındırdığı barometre ve altimetre daha doğru ve stabil bir kat çıkma tahmini yapmasına olanak sağlıyor. Kat çıkma hedeflerinizi de başarılı bir şekilde takip edebilen saat ile belirttiğiniz hedefi geçtiğiniz zaman bileğinize bir bildirim geliyor.
Saatin bağımsız bir GPS’e sahip olması yürüyüş ve koşu parkurlarında tam olarak nereden geçtiğinizi, ne kadar mesefe kat ettiğinizi öğrenmenize yardımcı oluyor. Sensörlerden gelen tüm verileri değerlendiren Gear S3, en doğru bilgiyi kullanıcıya sunmayı hedefliyor ve bunu başardığını söylemeliyiz.
Kalp ritim ölçerin ise artık çok daha tutarlı sonuçlar verdiğini söylemeliyiz. Çok daha pahalı ve sadece nabız için özelleştirilmiş cihazlardan çok minik bir farka sahip olan S3’un kalp ritim ölçer performansı, koşu sırasında ne yazık ki dinlenme halinde olduğu kadar başarılı olamıyor. Bunun nedeni saatin diğer modellere oranla daha ağır olup bilekten tam olarak veriyi ölçememesi olabilir. Fakat bu saati spor için değil, günlük yaşam için tercih edilmesi gerektiğini en başta belirtmiştik.
Son olarak, S Health uygulaması sizi motive edici bir çok özellik sunuyor. Bunlardan bir tanesi de “Birlikte” özelliği. Bu özellik sayesinde diğer Gear kullanan arkadaşlarınızla rekabet edip kendi aranızda yarışmalar düzenleyebiliyorsunuz. Arkadaşlarınızın kaç adım attığını saatin hemen yanında görerek kendinizi daha da hırslandırıp kendinizi harekete geçmeye teşvik edebiliyorsunuz.
Batarya ve Şarj Etme
Samsung Gear S3’te batarya kapasitesini 380 mAh’e çıkartarak S2’den çok daha uzun bir kullanım süresi sunuyor. Gear S2’de 250 mAh kapasiteli bir batarya kullanıldığını da hemen hatırlatalım. Ekran parlaklılığının otomatik, always-on ekran kapalı bir şekilde kullanıldığı senaryolarda ortalama üç buçuk gün kullanım süresi sunan Gear S3’u always-on ekran özelliği açık bir şekilde de üç gün kullanabiliyorsunuz.
Manyetik ve temassız QI standartına sahip bir sarj standıyla birlikte kutudan Gear S3’ü bu standı kullanarak sarj edebiliyorsunuz. 20 dakikalık bir şarjla 10 saatlik bir kullanım süresi sunan Gear S3’ü tam olarak iki saatte şarj etmek mümkün.
Sonuç olarak
Gear S3, bir önceki model olan S2’ye oranla tasarım olarak bir kaç gömlek üstte. Gear S2’nin de tasarımının da oldukça çekici olduğunu belirtmeliyiz. Fakat S3, geliştirilmiş döner çerçevesi ve parlak ekranıyla kesinlikle çok başarılı bir işe imza atmış.
Kağıt üzerinde saatin sensörleri spor ve egzersiz takibi için uygun olsa da boyutlarından dolayı bu saati spor yaparken takmanız sıkıntı yarataracaktır. Özellikle ağırlığı ve kalınlığından dolayı Gear S3’ü hareket halinde her zaman bileğinizde hissedeceksinizdir.
Gear S3’ün günlük kullanım için oldukça seçilebilir ve mantıklı bir seçenek olduğu ortada. Hızlı ve stabil performansıyla kullanıcısını her zaman memnun edebilecek S3’ün olumsuz eleştirebileceğimiz noktaları Android Wear veya Apple WatchOS kadar zengin uygulama marketine sahip olmaması ve 2016 senesinin sonunda sahip olduğu 1300 TL’lik fiyat etiketi. Fakat Gear S3’un içinde gelen uygulamaların ve markette hali hazırda olan uygulamaların bu eksikliği minimum seviyede hissetmemenize olanak sağlıyor.
Son olarak, hiç saat takma alışkanlığı olmayan birisini bile oldukça memnun bırakmayı başaran Gear S3’u eğer bildirimlerinizi kontrol etmek, günlük rütininizde ne kadar sağlıklı zaman geçirdiğinizi ve teknolojiden uzak kalmamak için tercih edebilirsiniz.
Bana gore bu saatin tasarimi Galaxy watch a gore daha guzel fakat; Internette yorumlara baktigim zaman., tizen 3.0 guncellemesi ile birlikte saatin acik kalma suresi 1 gune kadar dustu diyorlar. Sizde durum nedir?
Bir kaç sene önce sokakta yürürken gördüğümüzde çok şaşırdığımız akıllı saatler veya akıllı bilekliklere, 2016 senesine girerken alıştığımızı söylemek yanlış olmaz. Bunda Apple’ın akıllı saati Watch’un da etkisi çok büyük. Fakat bügün konuk ettiğimiz ürünün herhangi bir “akıllı” özelliği bulunmuyor. Bu yazımızda Kyte&Key firmasının üretmiş olduğu dünyanın ilk giyilebilir Lightning şarj ve senkronizasyon kablo bilekliğine göz atıyoruz.
Antonio Bertone’nin 2013 yılında kurduğu Kyte&Key, temel teknolojik ihtiyaçlarımızı şık ve özgün bir şekilde yanımızda bulundurmamızı amaçlıyor. Bizim incelememiz için elimizde bulunan model Cavoletto serisi siyah/gümüş renk olan bileklik. Bu serinin aynı zamanda tamamen siyah ve kırmızı siyah seçenekleri de bulunuyor. Kyte&Key’in üç farklı beden seçeneği bulunuyor. Bunlar Medium, Large ve X Large olarak belirlenmiş. Medium bileklik 12-15 cm, Large bileklik, 15-17, XL olan bileklik ise 17-20 cm bilek çevresine sahip bilekler için üretilmiş.
Bu kutunun her bir kenarı 10 santimetre ve masanızın üzerine koyduğunuz zaman farklı işlevlerde kullanmanız mümkün. Kyte&Key firması da geri dönüşüme önem vererek böyle bir hamlede bulunmuş ve kullanıcılarının bu kutuyu nasıl kullandıklarını kendileriyle paylaşmasını istiyor. Hatta e-posta ile bu kutu ile ne yaptıklarını anlatan kullanıcıların kullanım senaryolarını sosyal medya hesaplarından paylaşacaklarını kutunun içinden çıkan kağıtta belirtmişler.
Hakiki dana derisi olan bilekliğin deri kısmı örgülü bir yapıya sahip. Bu örgüler bileğinizi hiç bir zaman rahatsız etmiyor. Birazcık büyük gözüken bu bileklik göründüğü kadar ağır değil. Bilekliğin toka kısmı ise parlak fırçalanmış gümüşten yapılmış. 31 gram ağırlığında olan bilekliğin ağır olan kısmı kabloların uçlarının bulunduğu gümüş olan toka kısmı. Bu tokanın genişliği 1 santimetre, kalınlığı ise 0.6 santimetre.
Lightning ve USB kablo kısımları bu tokanın altında bulunuyor. Tokanın üstünde siyah çıkıntı olan kısmının açıldığı bilekliği açınca bizi Kyte&Key logosu kablolarla karşılıyor. Bundan sonra geriye tek kalan şey Apple cihazınızı Lightning kablosuna, USB kablosunu da bilgisayara veya adaptöre takmak. USB’nin iç tarafında Kyte&Key logosunun rengi olan sarının kullanılması da ince bir detay.
Farklı bedenlerde farklı kablo uzunluğuna sahip olan bilekliğin boyutlarını yukarı da belirtmiştik. Apple tarafından verilen MFi sertifikasına da sahip olan Kyte&Key, Lightning girişi olan bütün Apple cihazlarıyla kullanılabiliyor. Sonuç olarak, Lightning kablosunu her zaman yanında taşımak isteyenler için mükemmel bir seçim olan Kyte&Key’in bu bilekğini Shopigo üzerinden satın alabilirsiniz. Bu bilekliklerin fiyatı ise 375 TL’den başlıyor.
Bana gore bu saatin tasarimi Galaxy watch a gore daha guzel fakat; Internette yorumlara baktigim zaman., tizen 3.0 guncellemesi ile birlikte saatin acik kalma suresi 1 gune kadar dustu diyorlar. Sizde durum nedir?
Ben aklmak istiyorum ama 3.0.2 güncellemesi ile düzenlediğini yazmışlar siz güncelleme yaptıysanız fark varmı arada