Taşınabilir Şarj 4.0 - Baseus Şarj Çözümleri ile 65W Deneyimi
Uzun süredir elimdeki 5W yada 10W çıkış ve giriş kapasiteli şarj cihazlarım ile powerbanklerimi daha güncel ve hızlı modeller ile yenilemeyi düşünmekteydim. Bu aşamada da öncelikle markaya karar vermem gerekiyordu. İlk etapda ufak bir araştırma sonucunda Baseus’un prizden şarj olabilen ve Gan2 teknoloisini destekleyen 10.000mah 45W powerbankini satın alarak denemelere başladım. Bu powerbankin gerek kalitesinden gerekse de hızından çok memnun kaldığım için de bu güncelleme sürecini tamamen Baseus markası ile yapmaya karar verdim ve farklı zamanlarda satın alarak mevcuttaki setimi artık tamamladım, sette şuan:
1 adet 120W destekli Gan2 Şarj adaptörü (1 usb type A ve 2 type c çıkışlı)
1 adet 65W destekli Gan2 Şarj Adaptörü (1 usb type A ve 1 type c çıkışlı)
2 adet 45W destekli Gan2 teknoloili 10.000mah powerbank (birisi 1er adet type A ve C, diğeri 2 adet type c çıkış destekli)
1 adet 65W destekli 20.000mah powerbank (2 type A, 1 type C, 1 micro usb)
1m type c to type c ve 2m type A to type c 100W destekli 2 adet kablo bulunmakta.
Ancak şuan 65W şarj çözümleri özelinde 65W destekli Baseus adaptör ve 20.000mah powerbank’ten bahsedeceğim.
Anlatacaklarıma başlamadan önce, kullandığım cihazlar ve neden 65W geçişini istediğimden bahsedeyim: pandemi öncesinde işim gereği farklı ülkelerdeki farklı ofisleri ziyaret etmem gerekiyordu. Bu vesliyle de mobilite ve hız benim açımdan oldukça önem arzetmekte. Eğer koşullar elverişli olursa bu seyahatler önümüzdeki sene tekrar başlayacak, o yüzden de hazırlıklı olmak istedim. Kullanacağım cihazlar:
Lenovo Thinkad x13 65W şarj destekli Laptop
Ipad Pro M1 11 inch
Iphone XR
Huawei P40 pro
Seyahatlerde kafa dağıtmalık Nintendo Switch oyun konsolu 🙂
Denemelerimi benim bir profesyonel yada poweruser değil, normal bir kullanıcı olarak yaptığımı, bu sebeple de teknik bilgi yada teknolojinin detayları değil de gündelik kullanımdaki etkileri üzerine değineceğimi en baştan belirteyim.
Şarj süreçlerine başlamadan önce powerbankden bahsedeyim. Dış yüzeyi tamamen mat alüminyum kaplı ve premium bir hissiyata sahip. Halen kullanmakta olduğum Xiaomi 20.000 mah powerbank ile boyut kıyaslaması yaparsak, xiaomiden daha uzun ve daha kalın ancak daha ince. Ağırlığı ise çok fark edecek seviyede gelmedi bana.
Powerbankin yanındaki düğmeye 1 kere basınca içindeki şarj yüzdesini, 2. basışta giriş yada çıkış gerilimini Volt cinsinden ve 3. basışta da giriş yada çıkış akımını amper cinsinden göstermekte.
65W Gan2 şarj adatörü ise oldukça ufak. Bu adaptörle hem bu powerbanki şarj edebilme, hemde laptop dahil yukarda saydığım tüm cihazlarımla kullanabilme fikri beni oldukça etkiledi.
Powerbank kutusundan %83 şarj ile çıktı ve ilk denememi ipad pro ile yaptım
Şarj süreci 31-32W ile başladı ve pil dolmaya yakın zaman içerisinde azaldı.
Ipad Pro %9 şarj seviyesinden %56 seviyesine 44 dakikada, %100 seviyesine ise 2 saatte ulaştı. Ipad pro şarj olduktan sonra powerbank de %17 şarj kalmıştı. Kabaca ipad proyu 1,5 kez şarj edebileceğini düşünüyorum.
Powerbanki tüketip şarja takmak için de %19 şarj seviyesindeki Huawei P40 Proyu şarja taktım ve 56 dakika sonra P40 Pro %77 şarj seviyesine ulaştığında powerbankin pili tükenmiş oldu. Buradan P40 Proyu kabaca 4 kere şarj edebileceğini düşünmekteyim.
Powerbanki 12:03 de 65w’lık adaptörü ile şarja taktım ve 12:49 da %50 seviyesine ulaştı. Tam şarj süresi ise 2,5 saat civarı sürdü. Bu süre benim için oldukça iyi ve hızlı diyebilirim.
Powerbank %100 şarja ulaştıktan sonra artık laptop ile denemelere başlayabilirim dedim ve %75 şarj seviyesindeki lenovo latopu powerbanke bağladım
15:15 da başlayan şarj süresi 16:18 de %100 e ulaştı ancak aynı ipadde olduğu gibi laptop şarj olmaya yakın verilen amper miktarında azalma olduğunu da belirtmek isterim.
Bu noktada Powerbank’de kalan enerji ise %72 seviyesindeydi. Bu kısa denemeden laptopu en azından 1 kere şarj edebileceğini varsayıyorum.
Bundan sonraki denememi Iphone XR ile yaptım. Elimde noname type c to lightning kablosu ile demeler yaptım ama bu kablo sanıyorum 5V 2A üzerine çıkamadığı için 10W ile şarj işlemini gerçekleştirebildim.
Iphone %38 şarj seviyesinden %100 şarj seviyesine 2 saat 20 dakikada ulaştı ancak bu noktada kablonun kalitesizliği büyük etken. En kısa sürede orjinal bir kablo edinmeye karar verdim.
Powerbank’de ise kalan şarj miktarı %53 idi. Sanıyorum iphone XR’ı da 4 defa civarında şarj edebilecektir.
Son testi de Nintendo Switch ile gerçekleştirdim:
15V ve 1A ile 15W üzerinden Nintendo Switch %22 şarj’dan %100 şarja yaklaşık 2,5 saatte ulaştı. Bu benim için yeterli bir süre. Şarj esnasındda ekranın çoğunlukla açık ve oyunlarda da güncelleme yaptığımı da belirtmeliyim.
Son olarak, güncel dolar kurunun etkisi ile gerek powerbank gerekse de 65W adaptör oldukça tuzlu seviyelerde bulunuyor olsalar da, iş modeli benim gibi olup hızlı, pratik ve görece hafif şarj çözümleri arayanlara bu ikiliyi tavsiye edebilirim. İlk intibam oldukça olumlu ve benim tüm beklentilerimi karşıladılar.
Sizin de denememi istediğiniz başka bir test olursa söylerseniz yapıp bilgi vermeye gayert ederim.
bende bu powerbank'ı ve özellikle 65W Gan2 şarj adatörü merak ediyorum. inceleme için teşekkürler.
Elinize sağlık, iPhone ları powerbank ile şarj etmeyin dedi tamirci. Bu konuda bilgisi olan var mı?
hiç böyle birşey duymadım, düzgün ve problemsiz bir powerbank’in, şarj adaptöründen bir farkı yoktur diye düşünüyorum.
18 watt hızlı şarjı destekleyen telefonum ve 40 watt civarı adaptör ile şarj olan type c girişli 2016 model bir laptopum var, 2019 dan beri 2 adet type c to type c kablom ile her ikisini aynada şarj edebilen, 65 wattlık şarj aletini kullanıyorum. Artık laptop ve telin şarj aletleri nerde tam bilmiyorum. Şarj aletini bir iki kez düşürdüm ilk yılın sonunda biraz dağılır gibi olmuştu, çabuk yapıştırıcı ile sabitleyip son 1.5 yıldır tekrar sıkıntısız kullanmaya devam ediyorum. 2019 yılı kasım indirimlerinden 170 ila 200 TL arasına mal etmiştim. Benzer ürünler yerli piyasadan güvenilir olarak 300 ila 700 TL arası optimal fiyatlar bulunuyor gibi hala.