Geçen gün linkini verdiğim i3 teardown-parçalama videosunu bitirdim. 1 saatime değdi. Epeydir bu kadar keyifli video seyretmemişimdir.
http://teknoseyir.com/durum/354520#comment-1612318
- #BMW bu araca sanırım 3.8 milyar USD bütçe ayırmış (2.8 miydi yoksa).
- Endüstriyel espiyonajın ne olduğunu iyi anlattı 🙂 Önce rakibin araçtan ya da üründen bir tane alıyorsun. Teline kadar söküyorsun. Sonra beğendiğin tarafı patent ihlali olmadan nasıl kopyalarım diyorsun. Beceremezsen Toyota'nın yakıt hücresi pazarlığı gibi bir patent verip takas yapıyorsun.
- Rapor ve sökme işlemi için 2 milyon USD harcamış adam. Normalde 30 bin'e biterdi diyor.
- Raporuna Çinliler hücum etmiş ama ABD'li firmalar almıyormuş (120 bin USD ila 500 bin USD arası fiyatla satıyor). Bunun sebebi açık: onlar kendi şirket içi imkanları ile yapıyorlar da ondan 🙂
- Model T kadar önemli bir model olduğunu düşünüyor zira oto üretimine bir devrim getirme ihtimali olduğu kanaatinde. Fazla etkilenmiş büyülenmiş sanılabilir ama Apple'ın gidip adamlarla görüştüğünü yeni duyduk, sebebi açık.
- Pilin LG ve Samsung'dan iyi olduğunu düşünüyor. Maliyeti aynı ama verim daha fazla imiş.
- Karbon fiber, plastik, alüminyum parçaların montajına hayran. Tasarruf için her şeyi düşünmüşler sonucuna varmış. Ana çerçevenin üstüne karbon fiber parçalar yapıştırma.
- Eleman epey bir etkilenmiş, BMW'nin pazarlamacısı sanmamak elde değil. Normal zira raporu satması gerek ki masrafı çıkartsın.
- Pil sıcak havada klima tarafından soğutuluyor (klima gazı ile). Soğuk havada ise rezistanslar var. Hücre hücre, hangisi bozuksa onu değiştiriyorsun.
- Üretim hızlansın diye vida kullanımı sanırım çok az. Dikiz aynasını bir plastik çivi tutuyor.
- Tesla'nın niye patentlerini açtığını da anlayabiliyorsun çünkü onlar araç başı 4 bin USD zarar ederken BMW'nin kar ettiği iddia ediliyor.
- BMW'nin sahibi kadın. Karbon fiber şirketinde de hissesi varmış. Aile şirketinin artıları olduğunu düşünüyorlar. İlginç bir yorum tabii ki.
Sorun şu ki aracın yazılımı çok ama çok kötü. O kısmı belli ki outsource etmişler 🙂 Forumlarına bakılınca anlaşılabiliyor (http://www.mybmwi3.com/forum/viewforum.php?f=15&sid=4f48719159092a1cf9a42f3b3ffaf455). Aracın nerede ise çalışan bir yanı yok. Ne zaman yolda kalacağın belli değil. Gece aracı bırakıyorsun, sabah geldiğinde camları vs yarıya inmiş, içerisi yağmurda ıpıslak olmuş. Rejenaratif frenleme işi de ayrı zor: ayağını gaz pedalında iyi ayarlayacaksın. Nötr pozisyonda tutabilirsen ne ala, yoksa işin zor, araba otomatik frene basıyor. Keza sensörler de sürekli risk. Otobanda önden arkadan gelen her şeyi takip edip, seni koruyayım derken daha beter kaza riskini arttırıyor. Zaten aracı sadece şehir içi kullanacaksın, otobanda işin ne.
Meriçler bu videoyu iyi çekerse elektrikli otomobil olayı konusunda oldukça güzel bir video olabilir. Sonuçta ister istemez 2018-2020 gibi etrafta bu tarz araçlar çoğalacak. Gelecek bu araçlarda.
İnanmayan Danimarka'nın şarj şebekesine baksın:
http://www.eon.dk/e-mobility/Oversigt-over-ladepunkter/
#OtoSeyir
(birkaç defa ekleme yaptım, ona göre)