Merhaba arkadaşlar, TeknoGeyik'te bu günkü konumuz internet yayıncılığı, reklamlar ve biraz da içinde bulunduğumuz sefalet!

Oldukça uzun bir yazı oldu, şu vakte kadar TeknoGeyik adı altında paylaştığım en uzun makalelerden biri diyebilirim. "Devamını gör"e tıkladığınızda hazırlıklı olun ve sakın korkmayın! 😀 Uyarıyı yaptım...

Internet yayıncılığı yapana da, reklamdan, bannerdan para kazanana da saygım var. İçeriğine emek verildiğini hissettiğim noktada, benim hiç alakam olmayan bir konu da olsa bu tür yayınların devam edebilmesi doğrultusunda payıma düşen desteği sunmaya geyret ediyorum

Ne yalan söyleyeyim, bir iki reklam bile olsa ilk başlarda üşeniyordum. Fakat TeknoSeyir ve muadili kalitede yayın yapan, dolu dolu içerik sunan, sırf hit kasmaya yönelik boş beleş içerik ve bir incelemeyi ayrı ayrı sayfalara yaymadan yayınlayan sitelerin çorbasına tuz katabilmek için bir süre alıştırma yaptıktan sonra, her gün olmasa bile elimden geldiğince tıkla/kapat yapmayı alışkanlık haline getirdim diyebilirim. Neticede bu yayınlar benden hiçbir karşılık almadan bana birçok bilgi sağlıyor, ürün alma arifesinde de meyvelerini afiyetle yiyoruz. E bunun karşılığında her gün olmasa bile birkaç günde bir 10-15 saniye harcamak ne beni yorar ne de bir başkasını.

Sadece inceleme sitelerinin reklamlarına mı tıklıyorum? Hayır. Oldukça yoğun bir şekilde dizi, program ve belgesel sitelerini de takip ediyorum. Özellikle MythBusters, National Geographic, BBC, HBO ve bazı Netflix programlarının bölümlerini düzenli bir şekilde sunan tek tük siteler vazgeçilmezim. Şimdi bu yayınlar çok mu legal? Tabiki hayır. Fakat bu yayınlar legal değil diye bu benim riyakarlık yapmamı gerektirmez. Neticede ortada bir hizmet var ve ben de bana birşey katabilen bir yayına ufakta olsa karşılığını vermek isterim.

-1. Madde-

Bu sitelerin arkaplanı reklam oluyor genelde, yanlışlıkla sitede boş bir yere tıkladığınız anda direkt açılıveriyor. Bu arkaplan reklamlarından sonra bu tür sitelerde biryere tıklarken 2 kere düşünür olduk fakat alıştık artık. Sağ taraftaki gezinti/liste kısmınada şöyle 1 ve ya 2 tane kare formunda reklam. içerik kısmı ile yorumların arasınada şöyle karınca kararınca bir gif reklam koydun diyelim. Sitenin footer ve header kısmınada ufak reklamcıklar, linkler, eyvallah. Bunların yanında zaten videoya tıkladığında bir reklam giriyor veya playeri görebilmek için öncesindeki reklamı kapatmamız gerekiyor. Hali hazırda YouTube player ise videonun ortasında bile şak diye giriveriyor engel olamıyorsun. E hadi tüm bu reklamlar Flash formatında ve hem pili hem de donanımı yoruyor, buna da eyvallah. Sunduğun içerik güzel olduktan sonra bu da kabulümüz.

Şimdi buraya kadar herşey güzel...

-2. Madde-

Bazı yayınlar var ki yukarıdaki tüm bu reklamların yanı sıra:

*Siteye girer girmez açılan tam ekran bir flash reklam ve ya reklamlı yönlendirme sayfası.

*Siteye girer girmez açılan flash reklamı kapatmak üzere koyulan "X" tuşunun istikrarlı bir şekilde doğru çalışmaması, "X" işaretinin hotspot'un kasıtlı bir şekilde olması gereken yerden birkaç piksel kaydırılması ve ya gizlenmesi. Hatta bu "X" tuşunun dahi başka bir reklam sureti ile bloklanarak kolaylıkla kapatılmasının türlü hilelerle engellenmesi.

*Sağ alt köşeden olur olmaz fırlayan/yükselen, ve fırlama esnasında da izlediğiniz video'yu yarıda kesen, video playeri buga sokan ve ya tam ekrandan atan, kapatana kadar eziyet çektiren bir flash banner.

*Siteye girer girmez altta beliren, kapatılmadığı takdirde videonun başlatılmasına izin vermeyen, dişe dokunur ebatlara sahip bir flash banner.

*Sitenin en üstüne yerleştirilen astronomik boyutlardaki(Bazen sitenin 1/3'ünü kaplayan) banner kullanılması.

*Belli aralıklara siteyi yenileyen(refresh) scriptler ve buna bağlı olarak izlediğiniz videonun veya okuduğunuz metnin içine edilmesi.

*Totalde 1 satırlık ürün incelemesinin sayfalara yayarak ve her sayfaya 1 cümle eklemek sureti ile sunulması; 2-3 sayfada bir araya reklam sayfası sokulması.

Ve şimdi aklıma gelmeyen envai çeşit: hem sistemin, hem içeriğin, hem de video player'in ırzına geçen türlü cambazlıklar.

Yahu zaten bir kullanıcı olarak 1. Madde de yer alan birçok şeye göğüs geriyor, birçok fedakarlıkta bulunuyorken, olaya 2. maddeyi de katarak afedersiniz işin b*kunu çıkarıp insanların sabrını zorlamanın ne gereği var değil mi?

Şimdi bu mevzu bahis sitelerin çıkıpta "emeğe saygı eheh..napalım bizde işte..karınca kararınca destek eheh" demek gibi bir haklı tarafları yok benim gözümde. Sen işi böyle yokuşa sürersen sana, ne en ufak saygı gösteririm ne de takip ederim. Üstüne gider tarayıcılarımı AdBlock eklentileri ile donatırım, bütün internet yayın kuruluşları da bundan nasibini alır. Ben böyle yaparsam kim beni suçlayabilir? Hiçkimse...

Sen kalk insanları çıldırt, iyi niyetleri suistimal et; kimsenin sabrı kalmasın, sonra: "reklam kazandırmıyor be abi" serzenişleri yap... Vallahi ne kaynak belirtirim ne de reklamına tıklarım. İçeriğin çalınır, kılımı bile kıpırdatmam, ihtiyacım olanı alır çıkarım!

Uzun lafın kısası arkadaşlar, sonunda hem Firefox'u hem de Chrome'u AdBlock eklentileri ile donatmış bulunmaktayım. Bunun yanında bir tane de ek program kurdum. Bir kere engelle diyorum, gerisini onlar hallediyor. Şu vakte kadar gerek duymuyordum, sonunda bana da yaptırdılar.

Ha ne yapılabilir? mümkünse bu tür dalaverelerden uzak, işini doğru dürüst yapan sitelere blok programları üzerinden ayrıcalık tanınabilir, muaf tutulabilir. Ben de öyle yaptım, 3-4 site dışında geri kalan hepsinin reklamlarını blokluyorum. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere 20-25 kadar yabancı uyruklu teknoloji siteleri var takip ettiğim, bunlarda blok yok. Gerek te yok çünkü adamlar reklamları dozunda tutmasını biliyorlar.

Ekseriyetle Türkiye'de yayın yapan sitelerde bu sorunu yaşıyorum ben. Tom's Hardware, Ars Technica, The Tech Report, The Inquirer, ExtremeTech gibi sitelere girin bakın, 1 tane reklam bile zor bulursunuz. Şimdi diyeceksiniz ki bu yayınlar oldukça büyük, reklama ihtiyacı yok. E arada küçüklerde var, en küçük yayınlarda bile benim görebildiğim 1 veya 2 adet ufak tefek, naçizane ve hiçbir şekilde rahatsız etmeyen bannerlar.

Bizde gene yayın ne kadar büyük olursa olsun, bu işi senelerce yapan, çok ciddi paralar kaldıran yayınlar bile hala sitelerine reklamı döşüyorlar da döşüyorlar. Bizimkiler mi çok açgözlü yoksa yabancılar mı tok? En çok izlenen yayınlarımız bile böcek yeme peşinde, yedikleri yetmezmiş gibi videolar linkten izlenmeyecek halde. Videoyu bir açıyorsunuz ekranda kapatmanız gereken 8 tane link var. Birde öyle bir yerleştiriyorlar ki o linkleri, "X" tuşları tıklanmayacak yerde. Bazen mecbur kapatmadan izliyorsunuz, denk getiripte kapatabilirseniz ne ala!

Yine haklarını yemeyelim, Türkiye'de de kaliteli içerik ile birlikte kimseyi sövdürmeden yayın yapan TeknoSeyir ve WebTekno gibi birkaç tane site daha var, fakat bunların sayısı bir elin parmak sayısını geçmiyor. Yayınların genelinin kalitesi yükselmedikçe bu yaş siteler de malesef kurular ile birlikte yanmaya mahkum kalıyor. E bunun zararını ise önce kaliteli yayıncılar sonrasında ise biz takipçiler görüyoruz.

Herkesin bildiği gibi 10-15 sene önce televizyonlarda bile karşımıza çıkan, oyun, yazılım, donanım programları artık kalmadı. İnternette bir ürünün sayfalarca incelemesini yapan, ürünü incik cincik ederek vidasına kadar inceleyen, bunu yaparken de kimseyi sıkmayan, kendine çeken; uzun metrajlı inceleme videoları, makaleler de yitip gitti. Tüm bunların farkındayız.

Şimdi çıkıp alakası yok diyecekler olacaktır fakat inanın ki var! Siz yine de 1 Kasım'da oyunuzu dikkatli kullanın. Elimizde kalan birkaç değerli yayını da kaybetmeyelim. Kurumuz yükselsin, cebimizdeki paranın değeri artsın. Yine eskiden olduğu incelemek üzere ürünleri daha kolay edinebilelim, teknolojiye adapte olalım; PlayStation 5 veya Xbox Two ilk çıktığında alabilelim mesela, kara kara fiyatların düşmesini bekleyerek yine "Game Over" olmayalım. 🙂

Farkındayım yine çok uzun bir yazı oldu. Malum konulardada o kadar doldu ki heybemiz, insanın yazdıkça yazası geliyor, hoş görün. Okuyanların sabrına ve gözlerine sağlık. Bir sonraki geyikte görüşmek üzere takipte kalın...

#akış #geyik #TeknoGeyik #İnternetYayıncılığı #reklam #böyleyayıncılığın #AdBlock #DolarTL #Enflasyon #GameOver

BeğenFavori PaylaşYorum yap