türknet geçen günlerde kuruluma geldi, sinyal değerlerini görsel olarak uygulamaya yüklemişler. kablolu bağlantıda 910-920mbps alıyorum, kablosuzda 500mbps'ı aşamıyor. ping/kopma sorunu yaşamadım şimdilik. bu değerleri ai'a sordum, çok kötü dedi. aramızda yorumlayabilecek var mı?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Tarık @xahve

    Bu değerlerle internet çalışmaz, bi mantıksızlık var, ya adamın elindeki alet bozuktu, ya da da soketi tam sokmadı.
    ONT cihazını direkt bilgisayara bağlayıp gerçek dbm değerine bakabilirsiniz, bakacaksanız anlatayım.

    • Tarık @xahve

      @altalena ONT'den çıkan ethernet kablosunu direkt bilgisayarına takacaksın, sonra bilgisayarın ethernet ayarlarına girip IP atamasını otomatikten çıkarıp bu benim girdiğim gibi dolduracaksın.
      Sonra chromeu açıp 192.168.1.1 yazıp enterladığında ont arayüzü açılacak. admin-admin veya admin-password admin-1234 kombinasyonlarını dene birisi girecektir.

    • Tarık @xahve

      @altalena Girdikten sonra oradaki menülerden birinde şu attığım gibi değerler göreceksin, muhtemelen 21-29 arasında bir yerdedir senin gerçek değerin, 30 üstünde internet çalışmıyor çünkü. 50 olmasına immmkan yok.
      RX power önemli.

    • Kaşarsız Tost @kasarsiz-tost

      @xahve Çok teşekkürler hocam. Bizim değerler benzer çıktı 😀

    • Kaşarsız Tost @kasarsiz-tost

      @xahve wifi hakkında bir fikrin var mı? wifi5 modem verdiler ( zyxel VMG3625-T50B) ve 897mbps'ye kadar destekliyor modem ama 500mbit civarlarında tıkanıyor. reset attım, fabrika ayarlarına resetledim, 5ghz kanallarından farklı kanal kullandım ama sorun devam etti. modemin wifi'ının bozuk olabileceğinden şüpheleniyorum.

    • Tarık @xahve

      @altalena 24 gayet iyi bir değer, sorun yaşama ihtimaliniz yok. Kullandığınız modem WiFi5 olduğu için teorik olarak 867 Mbit, gerçek hayatta ise maksimum 600 Mbit civarı veri aktarımı yapacaktır, bunu da parazit çok bulunmayan bir ortamda 2-3 metreden ancak verebilir.
      Kablosuz ile daha yüksek hızlar istiyorsanız WiFi 6'ya geçmeniz gerekiyor, fakat ne yazık ki şu an TurkNet Wifi6 cihazlarda stok sorunu mevcut, değişim isteyebilirsiniz ama değiştirirler mi bilmiyorum.
      Örneğin ben WiFi 6 kullanıyorum ve 867 değil 1200 Mbit hız ile bağlantı kuruyor Laptop'um, bu sayede speedtest'te 900 görebiliyorum.

  • Emre @emre1393

    zaten 1310nm olanı ölçmüş, elindeki cihaz o kadar iletebiliyor.