
Şuan tek tek bulmam mümkün değil ama hep yapıldı bunlar. Yüksek bütçeli firmaların hype yakalamak tutunduğu bir reklam alanı gibi oldu. Reklam olarak da çok işlerine yaradı zamanında. Pratikte tutmadı tabi ki.
Şuan tek tek bulmam mümkün değil ama hep yapıldı bunlar. Yüksek bütçeli firmaların hype yakalamak tutunduğu bir reklam alanı gibi oldu. Reklam olarak da çok işlerine yaradı zamanında. Pratikte tutmadı tabi ki.
@umtk Quest en yakın ürün. Mobil cihaz olmasına rağmen PC'ye type c kablo ile bağlayıp PC oyunlarını oynama özelliği de geçen hafta geldi.
@leventp @gamsizm işin mutfağında, günlük ekmeğini yiyen biri olarak VR oyunlarının grafiklerinin neden geriden geldiğinden biraz bahsedeyim. Videoda biraz eksik kalmış.
Standart ekranda oynadığımız oyunlarda oyun motoru içerisinde tek sanal kameradan ekrana görüntü render edilir. VR gözlükte ise bunu aşmak için deneysel yöntemler hızla gelişse de hala göz başına birer kamera render ediliyor. Basitçe iki gözün de görüş açısına giren obje iki kere render edilmiş oluyor. Öncelikle bu çok büyük bir ekstra render yükü getiriyor. Bu da yetmezmiş gibi normal oyun kamerasından daha fazla bir görüş açısını(FOV) render etmek gerekiyor. Bu da kamera alanında normalden daha obje vs. kalmasına sebep oluyor. Bu da ayrı bir yük. Bunlar yetmezmiş gibi kullanıcının/oyuncunun deneyiminin baltalanmaması için gözlüğe gelen görüntüde yırtılma, kare atlama, gecikme vb. durumların yaşanmaması gerekiyor. Bunun için de donanımdaki ekranın maksimum tazeleme oranı ne ise o hedef sabit olarak yakalanmak zorunda. Cihazlarına göre bu değerler şuan 90Hz, 80Hz, 72Hz civarlarında. Kısaca bu da oyunun/içeriğin bu kadar ekstra yüke rağmen, sabit bir şekilde, ekran tazeleme oranını yakalaması, yani örneğin 90FPS sabit çalışması demek. Böyle olunca kapı GTX 1070'den açılıyor.
Bu sebeplerden dolayı her geçen gün türlü türlü deneysel teknikler kullanıcıların önüne çıkıyor. Kullanıcılar farkında olmuyor genelde ama bizim elimizden her gün geçiyor. Birkaç tane örnek vermek gerekirse,
- Oyunu gözlüğün ekranından daha düşük çözünürlükte render etme
- Ekranın tazeleme oranının yarı değerini hedefleyip arada kalan eksik kareleri bir önceki ve bir sonraki kareden tahmini bir şekilde kopyalayıp ekranın maksimum tazeleme hızında görüntü verme
- Göz başına sırayla tam birer kare render etmeyi beklemek yerine göz başına objeleri sıra ile render edip iki kareyi aynı anda tamamlama
- Göz bebeğini sensörler ile takip edip gözün odaklanmadığı alandaki çözünürlüğü dinamik olarak düşürme
- Göz başına birer ekran kartı ile render etme (SLI)
- Yapay zeka ile oyun içi kaplamaları olduğundan daha yüksek kalitede gibi gösterme
Bu teknikler genelde deneyselliğinden kurtulup tüm oyunların işine yarayan standartlar haline geliyor. Yarış pistindeki milyonluk deneysel araba teknolojilerinin yıllar sonra günlük arabalara yansıması gibi. Daha geçen gün piyasaya sürülen Radeon Boost özelliği buna canlı bir örnek mesela.
Daha sayılacak, anlatacak çok şey var ama fazla uzatıp sıkmak istemiyorum. VR inanılmaz hızlı gelişiyor. Maliyetlerden dolayı hala B2B tarafı ağır basıyor ve son kullanıcıya ulaşmakta güçlük çekiyor. Gelişmelerden haberdar olmuyor pek kimse ama 3-4 hafta içinde bile bir anda çok şey değişmiş olabiliyor.
Ben de öyle düşünüyordum ama curved 27" de karar kıldım sonradan. Çok memnunum.
@achfighter güzel seviyesine çıkarmadığın sürece hissedilebilir bir kalite farkı oluyor. Verim alabiliyorsan güzel ayarında kullan. 30-50mbps bağlantı gerekiyor.
@achfighter TV kablo ile bağlı onda zaten sorun yok ama telefonda düşük bağlantı diye uyarmasına rağmen 2 metre + 1 duvara rağmen en yüksek kalitede oynayabiliyorum. Telefonda göz görmediği için de sanki telefonun kendisinde çalışıyormuş gibi bir his oluyor zaten. TV de ise yakından fark edilebilir bir fark var ama uzaktan göz alışıyor. 2K 144Hz monitör kullanmama rağmen yadırgamıyorum. 55" 4K 3-3.5 metre.
Ben de çok accutype aradım ama bulamadım. MK470'e pusu kurdum şuan. Amazonda vs. indirim denk gelirse US Qwerty sipariş vereceğim.
Geçen sene iş için almıştık bir tane. VR uygulaması çalıştırmak için. Görüntü portlarına bir şeyler çıkarıp taktıkça mavi ekran veriyordu. Vermese de deli gibi fan sesi çıkıyordu. Rakiplerine göre çok geride kalitede. Neyse servise verdik mavi ekran veriyor diye. Bir şey yok deyip 2 defa gitti geldi. Sonra iade edildi.
Yakın bir arkadaşım da fan sesine dayanamayıp 2 gün sonra iade etmişti.
2.4 ile zor o iş. Ben steam link kullanıyorum ethernet ile. 40-50 mbps kullanıyor aktif olarak. TV ye çok yakın oturmayınca kalite farklı belli olmuyor bile. Telefonda 5GHz ile denedim. Telefonda direkt native gibi. Hiç kalite farkı yok. Ipad de başarılı bu konuda. 5GHz denersen iyi bağlantı koşullarında düzelir bence.
Benzer sebeple millenicom fibere geçtim. Turknet ile yaşadığım ufak tefek sorunlar da ortadan kalmış oldu. VDSL'den çok daha kararlı çalışıyor. C3535501 bu kod ile nakil/abonelik için millenicom a başvurursan bir ay bedava hak verecek. İstersen kullan. Merak ettiklerin varsa yanıtlayabilirim.
Telefon hattı da Turkcell ise gittikten sonra telefonda durumu takip edip test etmiş olursun. Kimse sana kesin bir şey diyemez buradan. Kalacağın yerde test yapılması lazım.
Buradan google pixel kamera kurun. Gece modu dahil cok daha iyi cekim yapar. https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/
Son bir saat içinde 1316 ziyaretçi, 481 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Yetiyor, dar kalmıyor. Beyin anında adapte oluyor. Yeter ki deneyim kusursuz olsun, beyin sahteliğin farkına kolay kolay varmasın.