AOC 24G2U 144hz Monitör İncelemesi

Merhaba, yaklaşık 1 ay önce 75hz 1080p freesync lg monitörüm yerine aldığım AOC 24G2U monitörü görüşlerimi kısaca aktaracağım, incelemelerde görmediğim ama dikkatimi çeken şeylerden bahsedeceğim. #aoc #24g2u #144hz #ips

-İlk defa araştıranlar için kısaca özelliklerinden bahsedeyim: Monitör 1080p(Full HD), 144hz, Freesync destekliyor ve 1ms(inanırsanız). Paneli IPS panel ama kullanıldığı panel türü "Panda panel" olarak geçiyor.

-Panda Panel dediğimiz panel türü zannedersem 144hz ve IPS panel için şimdilik tek bir seçenek çünkü piyasadaki bu özelliklere sahip monitörler bu paneli kullanıyor. AOC, Asus, MSI, Viewsonic markalarındaki 144hz IPS monitörlerde de bu panel var. Bu panelin diğer IPS panellere göre daha sıkıntılı olduğu söyleniyor: Ölü piksel çıkma ihtimalinin fazla olması, ghosting sorunları, ışık sızması, ips glow sorunlarının yaşanma ihtimali bu monitörü alanların yorumlarına göre daha yüksek.

-144hz ve IPS'i birlikte isteyenler için gerçek 8bit veya üstü bir seçenek gördüğüm kadarıyla yok, bu ve bunun muadilleri 6bit+frc. Gönül ister 8bit olsaydı ama bu monitörde de alternatiflerinde de yok maalesef.

-Renkler gayet güzel, görüş  açısında vs. bir sorun yok yani kağıt üstünde yazan özellikleri bu anlamda karşılıyor.

-Ben 75hz ve IPS panelden bu monitöre geçtim çünkü IPS paneli çok sevdim ve bırakmak istemedim ancak aynı zamanda 144hz'i istiyordum. Bu monitörü buldum ve ilgimi çekti. 144hz ve IPS. Bu ikilinin yan yana oluşu beni fazlasıyla tatmin etse de şu gerçek insanın yüzüne çarpıyor: 144hz için 144fps alabilmek lazım. Yani güçlü bir sisteme ihtiyacınız var. 1080p için güzel denilen kartlar dahi yetersiz  kalıyor. Bunu mutlaka göz önünde bulundurun, 144 hz monitör alıp 60fps oyun oynamanın bir anlamı yok.

-1ms ve low input lag olayı bana göre IPS paneller için şu an tam anlamıyla hikaye, bu monitörde de çok hafif ghosting olayı var ve bu 144hz ile çok zıt düşen bir şey rekabetçi oyunlarda. Monitörde input lag'ı düşürücü ve ghosting azaltıcı seçenekler var ama hepsini açsanız dahi bu sorun VAR. Kısacası: Ana odağınız rekabetçi oyunlarsa bu monitör dahil hiçbir IPS panelli monitörü almayın, henüz öyle bir teknoloji yok(en azından bu fiyat bandında).

-Hoparlörü sırf "olsun" diye konmuş. Kulaklığımın sesini yükseltip masaya koyup duyduğum ses, monitördeki sesten kaliteli. Yokmuş gibi düşünün daha iyi bence, aşırı kötü buldum ben.

-Monitörün ince çerçeveleri var ama soldan ve üstten siyah alanlara sahip. Düz çerçeve olsa bence bundan daha iyi olurdu. Zaten o siyah alanlar ekrana dahil değil yani yine gizli bir çerçeve var.

Herneyse, o siyah alanlarda ölü piksele benzeyen beyaz noktacıklar olabiliyor yer yer ama sadece yansıma olduğunda görülüyor.  Bu sorun monitörü alan başka insanlarda da var ama çoğu bu sorunu benim dememle fark ettiler, hatta TS'de de sordum "bu nedir?" diye, cevaplar ve fotoğraflar şurada: https://teknoseyir.com/durum/1240719

-Monitörün pivot özelliği başarılı, gayet rahat ayarlanabiliyor.

-Alınır mı? 144 FPS'yi elde edebilecek bir sisteminiz varsa ve ortalama bir oyuncuysanız(arada rekabetçi oyunlar oynayıp ama çok da kasmayan) alın. Hem renkler güzel, hem farklı açılarda sorun çıkarmıyor hem de 144hz. 144hz'yi alabilmek sadece rekabetçi anlamda avantaj sağlamıyor, oyundan alınan hazzı da artırıyor çünkü akıcılık sağlıyor. Her oyunu böyle oynayabilmek güzel olurdu. Masaüstünde bile fark hissediliyor. İyi renklere sahip IPS panelle birlikte çok güzel oluyor. Ancaaak rekabetçi oyunlar öncelikliyse, almayın. Hatta IPS panel almayın. Input lag'ı düşük 144hz tn panel bir monitör bakın kendinize, daha mantıklı olur. Eyyorlamam bu kadar, okuduğunuz için teşekkürler 🙂

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Alptekin @alptekinck

    144fps alınamasa da görüntü daha net, akıcı bir his bırakmaz mı? Ghosting olayı can sıkıcı olabiliyor mu?

    • altalena @altalena

      Yani 144 yerine 60 alınıyorsa 60hz'lik monitörle hiçbir fark olmaz teknik olarak. O yüzden oyunda akıcı bir his bırakmaz, sadece masaüstünde akıcılık hissedersiniz ki bu biraz detaya kaçıyor. O yüzden 144fps'yi göremeyecekseniz bu monitörü -144hz'li tüm monitörleri- almak mantıklı değil. Ghosting olayı kolay kolay gözle görülebilir bir durum değil o yüzden sadece hardcore rekabetçi oyuncu için can sıkıcı bir durum.

      Bir de şöyle can sıkıcı bir durum oluştu maalesef: Aldıktan 2-3 ay sonra ekranın tam ortasında bir ölü piksel doğdu. Bu monitörü ya değişime ya da iadeye yollayacağım. İade alabilirsem yukarda açıkladığım sebepten ötürü 144 hz tn panel'e geçeceğim.

Sennheiser Game One ve GSP 300 Oyuncu Kulaklığı İncelemesi

Merhaba. Gördüğüm kadarıyla oyuncu kulaklıkları arasında Sennheiser markalı oyuncu kulaklıkları diğerleri kadar popüler değil ve konuşulmamış, oyuncu kulaklığı almayı düşünenler için ben bu modeller hakkında bir şeyler yazmak istedim.Yakın bir zamana kadar Sennheiser GSP 300 kullanıyordum, Game One modeline geçtim. GSP 300 hakkındaki deneyimlerimi, Game One'a neden geçtiğimi Game One hakkındaki deneyimlerimi tek tek aktaracağım. Baştan söyleyeyim, ses hakkındaki yorumlarım yetersiz olabilir, odyofil değilim ve bu işte teknik yorum yapacak bilgim yok.
Uzun uzun okumak istemeyenler, sonuç kısmına gidip özeti okuyabilirsiniz.

Satın Almayı Düşünenlere Önemli Not: Bu iki model de Türkiye'de pek satılmadığından çok az yer satıyor ve fiyatları çok uçuk. Amazon fiyatları çok daha uygun olabiliyor, mutlaka Amazon fiyatlarına da bakın.

İlk Oyuncu Kulaklığım: Sennheiser GSP 300

Bu model benim ilk oyuncu kulaklığım oldu, daha öncesinde bir referans kulaklık kullanıyordum(Superlux HD668B). İyi bir mikrofona ihtiyaç duyduğumdan ötürü oyuncu kulaklığı düşünmemle birlikte oyuncu kulaklıklarını araştırdım ve daha önce hiç yapmadığım şekilde markacılık yapmak zorunda hissederek Sennheiser GSP 300'ü tercih ettim. Sesin hassas bir iş olduğunu o yüzden kulaklık alırken deneyimli bir firmanın ürününü almanın doğru olacağını düşündüm. Bilmeyenler için bu kulaklığın fiyatını ve rakiplerini temsil etmesi açısından Hyperx Cloud 2 modelini rakip olarak örnek verebilirim. Bu kulaklığın güncel Amazon fiyatı ise 80 dolar.

Ses Kalitesi:

Basslarıyla öne çıkan iyi bir ses kalitesi var. Şu ana kadar iyi bir müzik kulaklığı kullanmamış kişiler ses kalitesinden tatmin olacaktır ancak benim gibi iyi bir müzik kulaklığı kullanmış kişiler için yetersiz gelebilir. Müzik tarafında beklentilerimi karşılamadı. Oyunlar içinse ses kasmak için gayet iyiydi, silah sesleri gibi sesler bu kulaklıkta patlamıyordu. Önceki müzik kulaklığımda bu gibi sesler beni rahatsız ediyordu ve bu sorun ortadan kalktı.

Mikrofon Kalitesi:

Muazzam. Bu konu hakkında çok bir şey yazmaya gerek yok, rakipleri-aynı fiyat bandındaki ürünler- arasındaki en iyi mikrofona sahip. Şuradan dinleyebilirsiniz: https://youtu.be/SBnCkHxrg4M?t=184 (3. dakika 4. saniye)
Ancak mikrofon kulaklıktan çıkarılamıyor, sadece yukarı kaldırıp pasif hale getiriyorsunuz. Çıkarılabilir olsaydı çok daha hoş olurdu.

Malzeme Kalitesi ve Kutu İçeriği:

Malzemesi plastikten ama çok esnek bir yapısı var, kırılacak gibi değil. Elime aldığımda sağlamlığını hissettim. Bu konuda kötü olarak söyleyebileceğim tek şey kulaklığın ağırlığı olabilir, biraz daha hafif olmasını isterdim.
Kulak yastıklarına gelecek olursam: Üst tarafı-saça gelen kısım- kumaştan, padler ise deriden yapılmış. Üst kısımdaki kumaş çıkarılamıyor, kulak yastıkları çıkarılabiliyor. Kulak yastıkları gayet rahat.
Mikrofon çıkarılamıyor, üste ve alta indirerek pasif, aktif hale getiriyorsunuz. Bu tek kötü yanı, zamanla kırılır mı diye korkutmuyor değil.
Kulaklığın üzerinde ses kısma bölümü var, sesi maksimum %20'lere getirecek kadar kısabiliyorsunuz. Ben pek kullanmasam da ses kısmak için pratik bir çözüm olmuş.
Kablosu çıkmıyor.
Kutunun içinden kulaklık ve mikrofon  girişlerini tek  3.5mm jack girişine dönüştüren ufak bir dönüştürücü var. Çok kaliteli, ben seste bir kayıp hissetmedim. Tablet, dizüstü bilgisayar-tek girişli- ve telefona bağlarken mikrofonu da bu şekilde kullanabiliyorsunuz.

Önemli bir not: Yastıklar deri olduğundan ötürü özellikle yaz aylarında uzun kullanımlarda benim kulaklıklarımı çok terletti. Deri ürünler sizi terletiyorsa kulak yastıkları kumaş olan bir model tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır.

Sonuç:

Mikrofonu ve rahatlığıyla öne bir kulaklık GSP 300. Oyun için iyi bir ses deneyimi sunmasına rağmen müzik için yeterli gelmedi. Müzik üzerindeki beklentileriniz çok yüksek değilse -bu güne kadar ortalama kulaklık kullandıysanız ve bir tık daha iyi olsun yeter diyorsanız(Değecek şekilde daha iyi müzik deneyimi için yaklaşık 2 kat para ödemeniz gerekecek).- sizi gayet mutlu edecek bir kulaklık. Yaklaşık 1 yıl sonra, Deri kulak yastıkları yaz aylarında beni çok terlettiğinden ve müzik için tam istediğimi alamadığımdan yakın bir zaman önce sattım ve Sennheiser Game One modelini aldım.

 

Sennheiser Game One Oyuncu Kulaklığı

Sennheiser GSP 300 kulaklığıma alıcı bulduktan sonra bu kulaklığı almaya karar verdim çünkü hem müzik hem de oyun için en ideal kulaklıklardan biri bu. Bu kulaklığın güncel Amazon fiyatı 130 dolar. Sennheiser içinde kıyaslandığı kulaklık HD598, ikisi arasında büyük farklar yok. Ben iyi bir mikrofon da istediğim için Game One'ı tercih ettim.
Bu kulaklığın Game Zero ile farkı; Game One'ın açık, Game Zero'nun kapalı kulaklık olması. Açık kulaklıkta izolasyon kötü(yüksek seslerde sesi dışarıya veriyor), sahnenin geniş olmasından ötürü ses ise daha doğal. kapalı kulaklıkta ise tam tersi: izolasyon daha iyi, sahnesi daha dar olduğundan ötürü  doğallığı açık kadar iyi değil. Bir de Game One'da kumaş, Game Zero'da deri kulak yastıkları kullanılıyor(nedeni izolasyon için olsa gerek). Deri ise kulaklıkları  terletmeye daha müsait ki ben sadece bu yüzden-terleme sorunum var- direkt tercihimi Game One'dan yana yaptım.

Ses Kalitesi:

Daha önce de belirttiğim üzere HD598 ile birbirine yakın kulaklıklar. Sesi bildiğimiz oyuncu kulaklıklarının çok ötesinde bir  kaliteye sahip. Sahne geniş, enstrüman ayrımı çok rahat yapılabiliyor. Buna bağlı olarak oyunlarda patlayan sesler olmadığı gibi sesleri ayırt etmeniz de daha kolay oluyor(örneğin ot ve ayak sesi). Bu ses kalitesiyle hem oyun oynayıp hem de müzik dinleyebiliyorsunuz bu kulaklıkla-bu elbette her kulaklıkta  yapılabilir ama müzik kalitesinden taviz vermemiş oluyorsunuz-.
Kulaklık 50ohm sürücülere sahip. Klasik ses kartları bu kulaklığı tam anlamıyla beslemiyor, iyi bir ses kartı veya amfi ile kullanırsanız kulaklığın tam hakkını vermiş olursunuz. Beslemesi o kadar da zor olmadığından  ben bilgisayarımdaki yerleşik ses kartıyla kullanıyorum, belki gelecekte Asus Xonar DG falan alıp kullanırım.

Mikrofon ise piyasadaki en iyi mikrofonlardan biri, zirveye oynayacak kadar iyi. Sennheiser GSP 300'ün de mikrofonu çok iyiydi ama küçük bir farkla bu daha iyi geldi. Bunu pek yazarak anlatmaya gerek yok aslında, Youtube üzerinden kulaklığın mikrofon testlerine bakarak kendiniz duyabilirsiniz.

Malzeme Kalitesi ve Kutu İçeriği:

GSP 300 ile aynı şeyleri söyleyeceğim hemen hemen: Malzemesi plastikten ama çok esnek bir yapısı var, kırılacak gibi değil. Elime aldığımda sağlamlığını hissettim.
Kulak yastıklarına gelecek olursam: Kulak yastıkları zannedersem kumaştan yapılmış. Üst kısımdaki kumaş çıkarılamıyor, kulak yastıkları çıkarılabiliyor. Kulak yastıkları gayet rahat. Kafanıza taktığınızda rahat hissediyorsunuz, yastıklar oldukça da büyük(XL), kulağınız büyükse bile sorun yaşamazsınız.
Mikrofon çıkarılamıyor, üste ve alta indirerek pasif, aktif hale getiriyorsunuz. Bu tek kötü yanı, zamanla kırılır mı diye korkutmuyor değil.
Kulaklığın üzerinde ses kısma bölümü var, sesi maksimum %20'lere getirecek kadar kısabiliyorsunuz. Ben pek kullanmasam da ses kısmak için pratik bir çözüm olmuş.
Kablosu çıkarılabiliyor, kendi kablosu yanlış hatırlamıyorsam 3 metre idi, yanında 1 metrelik yedek kablo da çıkıyor. Yalnız kulaklığa taktığımız taraftaki uç 2.5mm, PC'ye taktığımız kulaklık ve mikrofon 3.5mm.

Sonuç:

Hem müzik, hem oyun için konforlu bir üst seviye kulaklık istiyorsanız Game One sizi mutlu edecek bir kulaklık. Bir önceki kulaklığımın yastıkları deri olduğundan terlemek gibi bir sorunum vardı,  artık bunla yok. Yaklaşık 4-5 aydır kullanıyorum, bir sorun yaşamadım ve eksik yön görmedim. Güzel ve fiyatının hakkını veren bir kulaklık olduğunu düşünüyorum.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • altalena @altalena

    Game One olduğundan emin misiniz hocam, o rahatsızlığı ben gsp 300'de yaşamıştım yastıklar deri olduğundan ötürü. Bu kulaklığı günde 6-7 saat kullandığım oluyor, şu ana kadar hiç bunaltmadı dolayısıyla terletmedi. Müzikse dediğiniz gibi beklenti meselesi, normal bir kullanıcı için yeterli performansı verdiğini düşünüyorum(hd598 ile kıyaslandığını da düşünerek). Daha üst kullanımlar için oyuncu kulaklıklarına hiç bakmamak lazım. Teşekkür ederim şimdilik memnunum bu tercihten umarım ileride sorun yaşamam.