
Xiaomi'nin Android One platformu için çıkardığı son model Mi A3 oldu. Daha önce Çin'de MiCC9 olarak piyasaya çıkan telefon global pazara saf Android olarak bilinen Android One ile sürüldü. Selefleri saf Android arayüzü tercih eden, nispeten ucuz telefon arayan kullanıcılar için iyi birer seçenek oldular. Mi A3 de bunu devam ettireceğe benziyor.
Teknik Özellikler
Boyutlar ve ağırlık: 153,48 mm*71,85 mm*8,475 mm, 173,8 g
Kasa: Ön-arka Gorilla Glass 5, plastik kasa?
Ekran: 6.01" Süper AMOLED, 1,560x720px çözünürlük, 19.5:9 ekran, 286ppi piksel yoğunluğu
Üçlü arka kamera: Geniş - 48MP f/1.8, 1/2", 0.8µm piksel boyutu, PDAF; ultra geniş açı - 8MP, f/2.2, 1.12µm piksel boyutu; derinlik sensörü - 2MP, f/2.4; 2160p@30fps
Ön kamera: 32MP, 0.8µm piksel boyutu, f/2.0; 1080p/30fps video kaydı
İşletim sistemi: Android 9 Pie; Android One
İşlemci: Qualcomm Snapdragon 665: sekiz çekirdek CPU (4x2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4x1.8 GHz Kryo 260 Silver), Adreno 610 GPU
Bellek ve depolama: 4GB sistem belleği; 64/128GB UFS 2.1 depolama; hibrid micro sd kart yuvası
Batarya: 4,030mAh Li-Po; 18W QC3 destekli
Bağlantı: Çift-SIM; LTE-A, Türkiye'de kullanılan tüm GSM frekanslarını destekliyor, Cat.15/13 (800Mbps/150Mbps); USB TipC; Wi-Fi a/b/g/n/ac; Bluetooth 5.0
Diğer özellikler: Ekran altı parmak izi okuyucu; mono hoparlör; 3.5mm jak
Kutu İçeriği
Kutudan telefonun dışında bir adet şeffaf yumuşak silikon kılıf, 5V 2A beyaz renkli şarj adaptörü ve beyaz renkli kablosu, SIM kart yuvasını açacak iğne ve kullanım kılavuzu gibi dokümanlar çıkıyor.
Diğer Xiaomi telefonlarda olduğu gibi bu telefonun kutusundan da kulaklık da çıkmıyor. Dahili FM radyoyu dinlemek isterseniz 3,5mm jakı olan bir kulaklığa ihtiyacınız var.
Tasarım
Telefonun ön tarafı son model sıradan telefonların tasarımı ile aynı olsa da arka kapaktaki janjanlı görünüm göreni cezbediyor. Benim incelediğim model de mavi idi.
Güneş altında arka kapaktaki renkler çok daha güzel gözüküyor. Ayrıca telefonun üst tarafı ve yanları yuvarlatılmış. Telefonu tutmayı kolaylaştırıyor. Pürüzsüz bir deneyim veriyor. Ön ve arka tarafı Gorilla Glass cam olsa da yan tarafların plastik? olması premium hissiyatını biraz törpülüyor. İnternetteki incelemelerde kimisi plastik kasa kimisi de metal kasa demiş. Telefon oldukça hafif ve bana kasa plastik gibi hissettirdi.
Arka kamera adası çıkıntı yapıyor ancak kutunun içinden çıkan silikon kılıf ile bu çıkıntı yok oluyor. Ekranın altında biraz boşluk var ama rahatsız edici düzeyde değil. Çentik son model tasarıma uygun damla çentik türünde. Ön kameranın solunda beyaz tek renk bildirim ışığı, yakınlık ve ışık sensörleri bulunuyor. Ahize, ekran ve kasa arasında ince bir çizgi olarak gözükmekte. İlk baştan ahize yok mu acaba dediğiniz oluyor. Ekranın köşeleri yuvarlatılmış. Çentiğin kenarlarında ve ekranın köşelerinde ekran çözünürlüğü sebebiyle piksellenme belli oluyor. Oraya ekran bölümünde daha detaylı değineceğim.
Telefonun altında ortada tipC portu, sağlı sollu olarak mikrofon ve hoparlör bulunuyor. Üst kısmında 3,5mm jak, kızılötesi verici ve mikrofon bulunuyor. Sağ tarafta ses açma ve kapatma tuşları tek tuş haline getirilip konumlandırılmış. Güç tuşu da ses tuşlarının altında yer alıyor. SIM kart yuvası da sol tarafta konumlandırılmış.
SIM kart tepsisi çift sim ya da tek sim + micro sd kart olarak yapılmış.
Ekran 
720p süper AMOLED bir ekrana sahip. Manuel ayarlayabileceğiniz parlaklık çok yüksek olmasa da güneş altında ya da çok aydınlık bir yerde otomatik parlaklığı açtıysanız güneş altında görülebilecek kadar artıyor. Ölçme cihazım yok ancak yeterli diyebilirim. Ben de mağazada ilk incelediğimde ekranı en fazla bu parlaklığa mı çıkıyor diye düşünmüştüm.
Ekranın çözünürlüğü kafanızda soru işareti bırakıyor. Çentiğin kenarlarında, ekranın köşelerinde piksellenmeyi görüyorsunuz. Ancak telefon ekranındaki bir içeriğe bakarken bu düşük çözünürlük sizi rahatsız etmiyor. Yazılara ve uygulama ikonlarına çok yakından bakarsanız piksellenmeyi görebiliyorsunuz. 1080p panel bir cihaz ile yan yana bakınca özellikle yazı ve düz renk üzerinde olan motiflerde çözünürlük farkı anlaşılıyor ama kullanırken bu kadar dert etmezsiniz diye düşünüyorum. Zira resimlerde ve videolarda farkı anlamak zor.
Ekran konusunda benim beğenmediğim şey ise renkleri oldu. AMOLED ekran renkleri çok canlı veriyor ancak doğru vermiyor bana göre. Ekranı biraz soğuk tonları gösterecek şekilde ayarlanmış ve ayarlarda renk tonu değiştirme kısmı bulunmuyor. Bu AMOLED panel mi yoksa 1080p IPS panel mi diye sorarsanız görüntü doğruluğu bakımından kesinlikle IPS panel derim.
Ekranın altında parmak izi okuyucu bulunuyor. Ekran kapalı durumdayken telefonu elinize aldığınızda ya da telefonu biraz salladığınızda parmak izi okuyucu üzerinde oraya basacağınızı gösteren bir işaret çıkıyor. Bu özellik her zaman doğru çalışmıyor olsa da ekranda o işaret çıkmadan da belirlenen yere parmağınızı bastırıp kilidi açabiliyorsunuz. Parmak iziyle kilit açma biraz yavaş çalışıyor. Neredeyse 2 saniye bekletiyor. Bu yavaşlık parmak izi okunurken çıkan animasyon yüzünden mi yoksa sensör teknolojisinden mi kaynaklanıyor bilmiyorum. Sensör parmağınızı okurken oldukça parlak mavi-yeşil arası bir ışık açıyor o bölümde.
Sonra ekranın üzerine yapıştırdığım cam koruma yüzünden parmak izi pek iyi çalışmadı. Parmağı iyice bastırmak gerekiyor. Cam koruma alırken bunu göz önünde bulundurun ya da buna uygun bir cam koruma tercih edebilirsiniz.
Ekleme(28.09.2019): Parmak izini cam koruyucu katmanı uyguladıktan sonra kaydederseniz açarken çok sıkıntı olmuyor.
Batarya ve Ses
Telefon Quick Charge 3.0 teknolojisini desteklese de kutusuna 2A veren normal bir şarj aleti koymuşlar. Kutudan çıkan şarj aleti ile tam şarjın 2 saat 15 dakika olduğu söyleniyor internette yapılan incelemelerde. Ben de %25'te iken şarja taktığım telefonu 1 saat 40 dakika sonra %99'da çıkardım. İsterseniz QC3 destekleyen bir şarj aleti ve kablosu ile bu süreyi 1 saat 40 dakika civarına düşürebileceğinizi tahmin ediyorum.
Bataryanın bekleme süresi hakkında bir fikrim yok sadece 4-5 saat kadar kullanabildim ancak internetteki incelemelerde 4000mAh bataryanın hakkını verdiği belirtiliyor. AMOLED panelin de bunda katkısı vardır sanırım.
Xiaomi telefonlarında 3,5mm jak kaldırmayı artık bırakmış gözüküyor ki son çıkan telefonlarının neredeyse hepsinde 3,5mm jak vardı. Bu telefonda da bulunması iyi olmuş. 3,5mm jak üzerinden alınan ses çok yüksek değil. 32ohm gibi telefonlar için yüksek empedanslı bir kulaklık takarsanız çok yüksek ses alamayabilirsiniz. Ses kalitesi bana bu fiyat için yeterli geldi. Çok ahım şahım değil. LG G2'den sonra Xiaomi telefonların ses kalitesi beni pek tatmin etmiyor.
Ahizeden gelen ses bana baştan boğuk geldi ama deneyenler bir sorun olmadığını söyledi. Herhalde bana öyle denk gelmiştir. Ayrıca alttaki hoparlörü yüksek ses veriyor. Hoparlörden gelen sesin kaliteli olduğunu söyleyemem ama zil, video ve oyun sesleri için yeterli.

İşletim Sistemi ve Performans
Android One platformundaki telefon kutudan Android 9 Pie ile çıkıyor. Güncel güvenlik yaması da 5 Eylül tarihinde yayınlanmış.
Geçen seneki Xiaomi'nin Android One platformu telefonlarında yaşanan güncelleme sorunu bu telefonda yaşanmaz umarım. Geçen sene güncelleme geç gelip bir de üstüne sorunlarıyla beraber gelmişti. O yüzden güncellemeyi geri çekip biraz daha beklettiler.
Saf Android arayüzü oldukça sade ve kolay kullanılır. Ben de Mi6 telefonumda MIUI olduğu halde saf Android arayüzünü andıran Nova Launcher kullanıyorum.
Telefonda Xiaomi Community ve Aliexpress uygulamaları dışında bloatware bulunmuyor. O uygulamaları da kaldırabiliyorsunuz zaten.
Uygulamalar MIUI telefonlardaki gibi ekrana doluşmuyor. Uygulama çekmecesinde duruyorlar. Parmağınızı aşağıdan yukarıya doğru kaydırarak önce çalışan uygulamaları sonra biraz daha yukarı kaydırarak uygulama çekmecesini açabiliyorsunuz.
Navigasyon tuşları ayarlanmıyor. Ayarlarda tuşların yerini düzenlemek, türünü ayarlamak için bir bölüm bulunmuyor. Geri tuşu sol tarafta, ana ekran tuşu kalın ve kısa bir çizgi halinde ortada. Sağ tarafta ise tuş yok. Çalışan uygulamalara üst paragrafta dediğim gibi uygulama çekmecesini biraz yukarı çekerek ulaşabiliyorsunuz.

Koyu mod mevcut, isterseniz sürekli açık kalmasını ya da otomatik modda çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ayarlar menüsü haricinde birçok yer koyu temaya geçse de telefonun tamamında koyu mod açılıyor diyemeyiz. Ayrıca her uygulamanın içindeki ayarlardan koyu modu aktif etmelisiniz. Genel koyu mod ayarı bunlara etki etmiyor nedense.
Kulaklık ses ayarı ve NFC de bulunmuyor.
VoLTE destekleyen hattınız varsa *#*#86583#*#* kodu ile VoLTE'yi etkinleştirebilirsiniz. VoWiFi da benzer şekilde etkinleştirilse de bende çalışmadı. Belki diğer Xiaomi telefonlarında olduğu gibi ileride EFS değiştirme ya da ShortcutMaker uygulamaları üzerinden VoWiFi'ı çalıştırabilecek bir yöntem çıkar.
4GB sistem belleği günlük kullanımda oldukça yeterli. Oyun oynamadığım için sistem performansını değerlendiremiyorum ancak Antutu testinde 140bin puan aldığını söyleyebilirim. Ayrıca telefon uzun süre kullanımda bile çok az ısınıyor. Oyunlarda sıcaklığı artabilir tabi. Kullandığım Mi6 sadece ekranı açıkken bile ısındığını düşününce Mi A3 baya iyi geldi.
Kamera ile kayıt yaparken, Chrome ile webde gezinirken yavaşlama hissetmiyorsunuz. Snapdragon 665 serin çalışıp aynı zamanda yeterli performans veriyor.
Kamera
Mi A3'ün en çok öne çıkan yeri üçlü kamera sistemi. Aslında diğer kameralar pek kullanılmasa da 48mp ana kamera övgüleri üzerine topluyor.
Mi A3 camera2api desteği açık olarak geliyor. Yani root yapmanıza, garip gurup programlar yüklemenize gerek kalmıyor. Play Store'dan indirdiğiniz kamera yazılımları ile ya da Google Camera portları ile camera2apiyi kullanabiliyorsunuz. Ben dışarı çıkıp kamera ile çekim yapmadım.
İnternette Mi A3 için şimdiden bir çok inceleme ve karşılaştırma videosu var. Görünüşe göre Mi A3 2000₺ altında en iyi kamera performansına sahip telefon oldu. Dahili kamera yazılımı oldukça iyi iş çıkartıyor. Sadece ışık azaldığında belki dahili kamera uygulaması yerine Gcam tercih edebilirsiniz. Yine de dahili kamera yazılımı çok iyi, gcam yüklemedim diye pişman olmazsınız.
Mi A3'te OIS yok. Onun yerine EIS ile yazılımsal stabilizasyon yapıyor. 4K@30FPS video kaydı yaparken EIS çalışmıyor ve çok sarsıntılı bir video ortaya çıkıyor. Yürürken kullanılabilecek seviye değil kesinlikle. EIS 1080p@30FPS'de açılıyor ve çok iyi iş çıkartıyor. Amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz stabilizasyon performansına sahip. HEVC video kayıt desteği var. Böylece çektiğiniz videolar görüntü kalitesi kaybına uğramadan daha düşük dosya boyutu ile saklanabiliyor. Google Fotoğraflar'da otomatik yedekleme açıksa HEVC videoları da yedekleyebiliyor.

Sonsöz
Mi A3 2000₺ altındaki iyi bir alternatif. Artıları ve eksileri var. Realme ile Asya pazarında rekabetin iyice artması Xiaomi'yi böyle bir telefon çıkarmaya itti sanıyorum. Telefonun en çok eleştirilen kısmı olan ekranı gözleri iyi görmeyen ya da daha önce bu kalitede ekran görmemiş birini tatmin edebilir. Ancak güzel IPS panelli bir telefondan ya da Samsung'un üst serisi modellerden bu telefona geçiş yapanlar için ekran eksi bir nitelik olabilir. Kendi kullandığım telefonların ekran kalitelerini sıralarsam Xperia Z3C ~ LG G2 > Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi A3 diyebilirim. Yine de ekranı çok kötü değil. Mağazaya gidip görmeden karar vermeyin derim.
Ayrıca ben telefonu anneme aldığım için fotoğraflarda yazı fontu normalden büyük gözükebilir. 🙂
Artıları
- Fiyatına göre mükemmel kamera performansı
- Uzun bekleme süresi
- Saf Android tasarımı(kişiye göre değişebilir) ve güncelleme desteği
- Göz alıcı tasarım
- Son zamanlarda kullanımı azalan bildirim ışığı
- 3,5mm jak
- Quick Charge 3 desteği ve tipC portu
- Yeni çıkan telefonlara göre nispeten kısa boyu
Eksileri
- Düşük çözünürlüklü ve renk kalitesi bakımından tatmin etmeyen ekran
- micro sd kart takılacağı zaman bir sim portunun işgal olması
- MIUI arayüzünde olan bazı ekstra uygulamaların ve ayarların bulunmaması(görüşme kaydı, ekran kaydı, ayarlardaki çeşitlilik vs.)
- Çentik
- OIS yok bu yüzden 4K@30FPS hareketli kullanımda tercih edilebilir değil.
İncelememi okuduğunuz için teşekkür ederim.
#XiaomiMiA3
Elinize sağlık, güle güle kullanın. 😊 bu arada gerçekten de zayıf taraflarını iyi betimlemişsiniz. Youtube'da inceleyen "influencer" ön tanımlı reklam ajanslarına baksak kulaklık Bang & Olufsen Beoplay H95 neredeyse.
Beoplay neymiş diye arattım. Biz yaşamıyoruz valla. 😀
kabloları neden açıkta bırakmışlar anlamadım