Xiaomi Mi 6, Xiaomi'nin amiral gemisi modellerinden biri. Fiyat performans oranı ile çıkmadan önce bile çoğu teknoloji sever kişinin radarına girmişti. Bu yazı tarihi itibarıyla çıkalı yaklaşık bir yıl oldu. MIUI8 ile çıkan telefon MIUI9 alıp daha da cazip oldu fakat daha önce farklı custom ROMlar denemiş biri için MIUI fazla tatmin edici değil. Ben de LineageOS Mi 6 için resmi olarak yayınlanana kadar Global Beta ROM ile devam edip resmi LOS çıkar çıkmaz telefonuma yükledim.
Bu yazıda MIUI 9 ile LOS 15.1 ve MIUI Camera ile Gcam arasındaki farklara fazla değinmeyeceğim. Sadece rehber niteliğinde bir yazı olacak. Xiaomi Mi 6, LineageOS 15.1 ve Gcam hakkındaki güncel bilgilere #XiaomiMi6 #LineageOS151 #Gcam hashtagleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
İşlemlere başlamadan önce bilmenizi isterim ki bu ileri seviye bilgi ve deneyim isteyen bir işlemdir. Cihazınız/cihazlarınız geri döndürülemez şekilde arızalanabilir. Bunun için mesuliyet kabul etmem.
Verilerinizi yedeklediyseniz önyükleme kilidini açarak başlayalım.
Önyükleyici Kilidini Kaldırma (Unlocking Bootloader)
Telefonumuza farklı bir yazılım yüklemek için öncelikle cihazın önyükleme kilidini açmamız gerek. Bunun için http://en.miui.com/unlock adresine mi hesabımızla girip, Xiaomi'den önyükleyiciyi kaldırmak için talep oluşturuyoruz. İşlem tamamlandığı zaman telefonumuza önyükleyici talebimizin kabul edildiğine dair bir kısa mesaj gelecek. Bundan 72 saat sonra ise yine aynı adreste önyükleyici indirilmeye hazır hâle gelecektir. zip uzantılı bu dosyayı indirip herhangi bir klasöre çıkartalım.
Telefonu bilgisayardan kontrol edebilmemiz için "adb"ye ihtiyacımız var. Eğer bilgisayarınızda Android Studio kuruluysa adb de kurulmuş demektir ama alt tarafı ROM atmak için Android Studio kurmayacağız. Buradan platform_tools.zip dosyasını indirelim. Bu sıkıştırılmış dosyayı masaüstüne çıkartıp işlemleri onun içinden yapabilirsiniz ama komutların daha anlaşılabilir olması ve adbnin tekrar kolay kullanılabilmesi için %USERPROFILE% klasörünün içine çıkartacağım. Windows kullanıcı klasörünüzün altına(örneğin "C:\Users\batuh\platform-tools") platform-tools isimli bir klasör açıp dosyaları bu klasöre kopyalayın. Bu klasörü bilgisayarımızın ortam değişkenlerine kaydedeceğiz.




İndirdiğimiz uygulamayı açmadan önce telefonumuzda da yapmamız gereken bazı şeyler var.
- Mi hesabımız ile telefonumuzu bağlayalım.
- Ayarlar > Telefon Hakkında > MIUI Versiyonu bölümüne en az 5-6 kere tıklayarak geliştirici seçenekleri menüsü açalım.
- Ayarlar > Telefon Hakkında > Geliştirici Seçeneklerini aktif edelim.
- Mi Kilit Açma Durumu'na girip "Hesap ve Cihaz Ekle" butonuna basalım.
- Geliştirici seçeneklerine geri dönüp "USB Hata Ayıklaması" ve "OEM Önyükleyici Kilidi" seçeneklerini aktif edelim.
Artık telefonumuzu bilgisayara bağlayıp önyükleyiciyi açmaya hazırız. Telefonumuzu bilgisayara bağlayalım cmd yada PowerShell'i yönetici olarak açıp komut satırına adb devices girelim. Bu esnada telefonumuza bir bildirim gelecek bunu onaylayalım. adb devices kodunu komut satırına tekrar girelim. Eğer telefonun sürücüleri düzgün yüklenmiş ve işlemleri doğru yaptıysak cihazımız listede gözükecektir. Artık cihazımızı fastboot moda alabiliriz.

Bundan sonra direk fastbooot moda gidebilirdik ama unlock tool kullanılırken mi hesabımızın bilgilerini isteyecek. Giriş bilgilerini unutmuş olabilme ihtimalimizi göz önüne alarak ilk önce bu uygulamayı(miflash_unlock.exe) yönetici olarak açıp mi hesabımızla giriş yapalım. Sonra bilgisayarımızdan komut satırına "adb reboot bootloader" kodunu girelim. Telefonumuz fastboot modda açılacak. Komut satırına "fastboot devices" kodunu girelim. Bunun sonununda aynı adb devices komutundaki gibi cihazımız bağlanmış görünmeli. Bundan sonra unlock tool üzerinden ilerleyelim. Unlock tool Çince olduğu için nereye basılacak nereye tıklanacak ben de bilmiyorum. Çin'de trafik akışı sağdan diye ben de hep soldaki tuşlara bastım. 😀 İşlem başarıyla tamamlanırsa cihazınız sıfırlanmış olarak yeniden başlayacak. Bu esnada tekrar usb hata ayıklamasını açmak ve fastboot moda geçmek için telefonu normal kurulum yapar gibi açmamız gerekiyor. Hiçbir şeyi yüklemeyin zira tekrar sıfırlanacak. 🙂
ROM, Gapps, Magisk vs. TWRP üzerinden yüklenecek şeyleri TWRP içinden kopyalayacaksanız sonra indirebilirsiniz. Eğer hazır olsun MTP üzerinden sorun çıkmasın derseniz önceden telefona indirebilirsiniz.
Custom Recovery (TWRP) Kurulumu
Buradan cihazınız için son sürüm twrp indirin ve dosya adını twrp.img olarak değiştirip platform-tools klasörünün içine atın. Telefonunuzun geliştirici seçeneneklerini tekrar aktif edip usb hata ayıklamasını açın. PowerShell ya da cmd'yi yönetici olarak açıp adb devices kodunu girelim. Cihazı sıfırladığımız için telefonda tekrar bildirimi onaylayacağız. adb devices komutunu tekrarlayıp cihazımızın usb hata ayıklamasının aktif olduğunu ve doğru bağlandığını görelim ve adb reboot bootloader kodu ile tekrar fastboot moda girelim. Fastboot mod açıldıktan sonra fastboot devices komutu ile cihazımızı listede görelim. fastboot flash recovery twrp.img komutunu girip twrpnin yüklenmesini bekleyelim.
TWRP yüklendikten sonra cihazı yeniden başlatmayın. Eğer yeniden başlatırsanız telefon tekrar MIUI ile gelen stock recovery'i geri yükler. Bunun için TWRP yüklendikten sonra "fastboot boot twrp.img" kodunu girelim. Bunun sonucunda direk TWRP açılacak.
TWRP açıldıktan sonra ilk önce Yedekle bölümünden EFS bölümünün yedeğini alıp bu yedeği bilgisayara kaydedelim. EFS silinmeyebilir ama önlem almak gerek silinirse IMEI'niz de silineceğinden arama yapamazsınız.
Internal Storage ve SDcard haricindeki diğer bölümleri temizleyelim. Yani sadece Cache, dalvik, system ve data bölümleri temizlenecek.
LineageOS 15.1 Kurulumu
Telefonumuza önceden indirdiğimiz ya da sonradan indirip bilgisayardan telefonumuza kopyaladığımız rom dosyasını TWRP içindeki Yükle bölümünden yükleyelim. OpenGapps yükleyecekseniz Cache ve Dalvik'i temizlemeyin.
Open Gapps Kurulumu
ROM yükledikten sonra aynı şekilde gapps'ı da kurun. Yükledikten sonra sol alttaki "Cache/dalvik temizle" butonuna basıp "sistemi yeniden başlat" diyelim.
Magisk de bu esnada kurulabilirdi ama ben ilk kurulumda sorun yaşadığım için sonra kurdum.
Magisk ya da SuperSU Kurulumu
Telefonumuzda root erişimini açmamız için Magisk ya da SuperSU'ya ihtiyacımız var. Magisk kendi aracıyla çalışan içinde modülleri olan nispeten yeni bir root erişim uygulaması. SuperSU ise sisteme izin verilen root yetkisini yönetmeye yarayan daha eski bir sistem. Ben Magisk yükledim. Zira bir farkları da yok zaten.
Telefonun recovery menüsüne girelim(VolUp + Power). Yükle komutundan önceden indirdiğimiz Magisk zip dosyasını yükleyelim. Cache/dalvik temizleyip, sistemi yeniden başlatalım.
Root erişiminin açılması için Magisk'in apk uzantılı dosyasını da telefon açıldıktan sonra kuralım. Uygulamayı açıp Yükle tuşuna basalım.
Telefonumuz Magisk ile SafetyNet testinden geçebilse de Google artık cihazı sertifikalı olarak görmemektedir. Bunun bir zararı yok ama Google, cihazımızı tekrar sertifikalı olarak yapmak için bir yöntem gösteriyor. Bunun için DeviceID uygulamasını indirip "Google Services Framework" kodunu kopyalayalım ve sitesine kayıt edelim.
Kayıt işleminden hemen sonra cihazımız sertifikalı olarak gözükmeyecek. Bunun için de Google Play uygulamasının verilerini temizlememiz gerekecek. Verileri temizleyip tekrar Google Play açıp ayarlardan telefonun sertifikalı olup olmadığını kontrol edelim.

Gcam Kurulumu
Magisk içinden hazır camera2 apisini aktif edebilir ya da root erişimini kullanan bir dosya yöneticisi ile /system/build.prop dosyasına persist.camera.hal3.enable=1 kodunu ekleyip kaydedebiliriz. Camera2 apinin çalışabilmesi için telefonu yeniden başlatmalısınız. Camera2 apinin etkin olup olmadığını bu uygulama ile kontrol edebilirsiniz.
Gcam için: https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/
Bu yazı itibatıyla kullandığım Gcam: https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/f/MGC_5.2.022_FINAL_1.0.apk
Güncelleme ve Sonrası
Yüklediğiniz ROM'a, TWRP'ye, Magisk'e ve Gapps'a güncellemeler gelecek. Bunların hepsini önceden yaptığınız gibi TWRP içinden yapacaksınız ya da varsa Android uygulaması içinden.
Aynı ROM sürümü içinde güncelleme yapıyorsanız Dirty Wipe yani Cache ve Dalvik temizlemek gereklidir ama aynı romu kullansanız bile güncelleme ile Android sürümü değişecekse Full Wipe (cache, dalvik, system, data) yapmanız önerilir. Tabi ki Full Wipe ile telefonunuz sıfırlanacaktır. Bunu göze alın.
Kurulum aşamalarının çoğunda ekran görüntüsü almadığım ve rehber hazırlayacağımı düşünmediğim için önceden pek hazırlık yapamadım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Hocam uninstall degil de paketin okunabilriligini alan komut vardi androidde onu yapsak daha iyi olmaz mi? Olasi geri donus icin dosya orda kalir.
Olabilir. O komutu bilmediğim için direkt sildim ben. Gerekirse apkmirrordan bulup tekrar yüklerim. 😁
Google TV arayüzü olanlar olarak da biz de Projectivy Launcher ile eski arayüze dönüyoruz 😀
Bendeki Realme Stick'in arayüzünde bu kadar seçenek yok mesela. Ara-Anasayfa-Uygulama-Kitaplık. Sadece bunlar var. Çoğu özellik sanırım kapalı Türkiye'de. VPN ile girince değişiyor arayüz dediğin gibi.