Trident DT36

TriDent DT36 İnceleme #trident #DT36

 

Bu inceleme bir son kullanıcı incelemesidir. Teknik detaylarla ilgili verilen bilgiler doyurucu olmayabilir. Tüm text, deneyimlere dayanmaktadır. Telefon hiçbir elektronik teste tabi tutulmamıştır. Yazılan tüm verilerde %5 hata payı mevcuttur. Üzerine inceleme yapmak isteyen arkadaşlara telefon temin edilebilir.

Bu telefon elime 2013 yılı Nisan ayında geçti. Yine ucuzcu bir televizyon kampanyasından alınmış ve bana hediye edildi. Telefonun smart phone olmasına başlangıçta sevinmiştim ancak tuşlarının da olması beni şaşırttı açıkçası. Ve bu telefona kendi tabirimle “yarım akıllı” telefon demeye başladım. 1 yılı aşkın süredir kullandıktan sonra daha iyi anlıyorum ki çok bile demişim. Telefonun literatürde olan değil de benim aktif kullanıp değerlendireceğim özelliklerini kısaca hatırlatmak gerekirse:

Dual SIM
SMS-MMS
Uzun Süre İdare Eden Batarya
Analog TV
640x480 Kamera
Video Kaydedici/Oynatıcı
Harici Hafıza Kartı Desteği
MP3/MP4 oynatıcı (Ortam Oynatıcı)
Radyo/Radyo Kayıt
Ses Kaydı – Not Defteri – Slayt
Telesekreter – Alarm – Takvim – Hesap Makinesi – Kur Dönüştürücü – Görevler vs.
+Kulaklı bulunmasının zorluğu.
+Telefonun sessiz modunun olmaması.
+Mesaj yazarken telefonun kilitlenmesi. Çok hızlı yazıma karşı reaksiyon göstermesi.
Yanında (+) işareti bulunan özellikler dezavantaj olarak değerlendirilmiş olup telefonun özelliği değildir.

Kabul etmem gereken hususları baştan belirtmek istiyorum. Telefon DualSIM buna itirazım yok ve ne hikmetse hem SMS hem MMS atabiliyor. Ancak uzun süre idare edebilen batarya konusunda sağlam sınıfta kalmış durumdalar. Diğer Smart Phone’lerde durum nedir bilgim yok ama telefonun şarj seviyesi %50’nin altına düştükten sonra telefonu kapatıp açtığınızda anlamsız bir şekilde bataryası bir miktar daha zayıflıyor. Konuşmayı sevenlere yönelik 5 gün idare edebilen batarya reklamı ise alındıktan ve ilk şarjını yaptıktan sonra telefona hiç dokunmazsanız mümkün olabiliyor. Yani hem laklağımı yapayım hem de 5 gün prizin yanına sokulmayayım diye düşünen son kullanıcı dostları uyarmak isterim ki ağır hayal kırıklığına maruz kalacaksınız.

Analog TV’sinden bahsedecek olursak evet ortada programlanmış bir TV yayını ve bir de Allah’ın hikmeti bir adet de anten var. Ancak yayını mükemmel parlaklıkta HD yayın canlanıyorsa gözünüzde hiç heveslenmeyin der bu kardeşiniz size. VizonTele filmindeki meşhur karıncaların çektiği film var ya. Heh!, o film çok tutmuş. Hala oynatılıyor.

Kamerasına geçelim. Fotoğraf çekimine ve efektlemesine laf etmiyorum. Vaat ettiğini veriyor ancak ya video? Sadece benim telefonuma mahsus bir sıkıntı mı bilmiyorum ama video moduna aldıktan sonra FPS (frame per second) ayarı fark edilir derecede düşüyor. Daha kayıt almaya başlamadan 5 6 olan FPS kayda başladıktan ve alınan kaydı oynatma safhasında da 3 4 e iniyor. Bu arada resim kayıt formatı JPEG; video kayıt formatı MP4.

Harici hafıza kartına adeta muhtaçsınız. Zira telefonun kendi hafızası 500 küsur KB. Kendim denedim yalnızca telefona yazı tipi formatı yükleyebildim 2 tane. Söylentilere göre telefon 4GB’a kadar hafıza kartı destekliyor. Bende 2GB’lık mevcut. İşlerimi fazla fazla görüyor.

MP3/MP4 oynatma: Telefon mp3 formatında ses dosyalarını oynatıyor. Tabi kendi ses kaydı formatı olan .wav ve .amr’de oynatıyor. Video olarak da MP4 desteklemekte. Bu oynatmayı ortam oynatıcı denilen bir mekanizmada yapabiliyorsunuz. Oynatma listelerinizi ayrı ayrı dosyalayıp ya da tasnif edip izlemek/dinlemek istediğiniz müzik ya da videoları kendi kategorizasyonunuza göre ayırabiliyorsunuz.

Radyo/Radyo kayıt: Radyosuna diyebileceğim çok bir şey yok zira fazla dinlemedim işimi mp3le gördüğümden ötürü. Ancak radyo kayıt özelliğinden gördüğüm kadarıyla kaydı .amr olarak yapıyor. En kalitesiz kayıt biçimi olan bu kaydı isterseniz direkt olarak harici kartınıza aktarabilme şansınız var. Yani kaydı direkt microSD karta yapıyorsunuz. Zaten başka çareniz de yok.

Bu arada radyo ve ses kayıtlarını yönlendirerek, kaydı direkt microSD kartınıza almasını isteyebiliyorunuz.

Ses Kaydı – Not Defteri – Slayt: Ses kaydını .amr veya .wav olarak alabiliyorsunuz. .amr kaydına bakmadım ama .wav formatında 32kbps kalitesinde kayıt alıyor. Ancak .amr bundan daha düşük buna teminat verebilirim. Ses kaydına ekleyebileceğim birbaşka şey kayıt esnasında bilerek/bilmeyerek ret tuşuna basarsanız yada telefonunuza arama/mesaj gelirse kaydı otomatik bitirip ve kaydedip ondan sonra diğer işleme geçiyor yada ret tuşunuza cevap veriyor.
Not Defterinde her sayfa için 100 karakter hakkınız var yani twitter’den daha acımasız.
Slayt gösterisi ise “images”lerinizi gerek otomatik gerekse sizin komutunuzla ard arda gösteren bir sistem. Klasik bir yöntem zaten açıklanası çok bir şey yok.

Telesekreter – Alarm – Takvim – Hesap Makinesi – Kur Dönüştürücü – Görevler vs:
Bu özellikler her telefonda standart olmaktadır yaklaşık olarak. Takvim, Dünya saati, Hesap makinesi. Ancak hesap makinesinin basit işlemlere programlı.

Bunun dışında olumsuz olarak eleştirebileceğim, özellik olmayan ancak dezavantaj olarak nitelendirebileceğim hususlar var:

1) Yedek parça sıkıntısı. Daha ziyade kulaklık. Telefonun orijinal kulaklığı 6-7 ay kadar dayandıktan sonra bıraktı kendini. Ben de yeni bir tane almak için telefoncular çarşısını dolaştım ve karşılaştığım şu oldu. Telefonun aslen Çin malı olduğunu (sanırım diğer adı az bilinen telefonlarla karıştırdılar) ve ellerindeki uyumlu kulaklıkların sadece tek kulaklıktan ses verdiğini söylediler. Denedim ve gördüm ki durum hakikaten böyle. Sadece uzun araştırmalarım sonucunda bir merdivenaltı işletmede bulduğum NOKIA’nın yan sanayi ürünlerinden bir kulaklık birinden düşük olmakla beraber iki kulaklıktan da ses veriyordu. 7,5 TL verdiğim kulaklık 35-40 gün sonra bıraktı kendini. Yaklaşık 5 aydır kulaklıksız idare ediyorum.
Şarj aletlerinde ise pek sıkıntı yaşamadım. Telefon zaten kendi priz adaptörü ile geldi. Ayrıca USB kablosu ile şarj olabiliyor. Samsung Nokia gibi markaların uyumlu soketleri ile sıkıntı olmaksızın şarj olabiliyor. Ancak batarya performansını nasıl etkiledi bilmiyorum.
Bu arada son bir husus USB ile şarj ederken tek bir komutla telefonun depolama aygıtlarına erişebiliyorsunuz ve istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz.

2) Telefonun sessiz modunun olmaması: Telefonda envai çeşit mod var. Uçak modu Bluetooth modu dahil. Ancak alışageldiğimiz genel bir “sessiz modu yok” bunun yerine “titreşim modu” koymuşlar ki tövbeler olsun. Eğer sınav anında falan yakalanırsanız direkt alıyorlar affetmeksizin. Uçak modunda sessiz mod olabileceğini düşündüm ama o fikrim de suya düştü. Zira ses seviyesi 1’de de olsa bir ses dosyası içeriyor telefon.
Kendi yöntemime gelince: telefonun ses kaydı özelliğinden yararlanarak 5 sn. ses kaydı yaptım. Bunu telefonun zil sesi olarak atadığınızda telefonunuz çalsa da kimse duyamıyor. Allahtan mesaj seslerinde sessiz mod benzeri bir şey var.

3) Mesaj yazarken telefonun kilitlenmesi. Çok hızlı yazıma karşı reaksiyon göstermesi.
Bu en sinir olduğum özelliği. NOKIA’nın bazı yumuşak tuş akımlı telefonları vardır. Mesela 1100 ya da 2600 gibi. Siz, parmaklarınız hızlı ise mesajınızı tık tık tık yazarsınız eğer text page sizin hızınıza yetişemese dahi bunları kısa süreli hafızasına alır ve siz mesajınızı bitirdiğinizde text’i tamamlar. Ancak incelemesini yaptığım telefonda böyle bir şey söz konusu değil. Bu telefonla mesaj yazmak demek tespihle sabır çekmek demek. Tuşlar dip dibe. Kazara diğerine ya da ret tuşuna dokunursanız direkt reaksiyon alıyorsunuz. Ancak hızlı mesaj yazayım demeye kalkarsınız hiçbir cevap alamıyorsunuz. Önce telefonun sol tarafındaki ışıkları deactive ediyor sonra da tuşlara bassanız da reaksiyon alamıyorsunuz.
Nadiren de olsa “temizle” düğmesine basarak telefonu kendine getirmeniz mümkün. Ancak bazen kapatma tuşu dahil hiçbir tuşu çalışmıyor. O zaman da telefonu kapatmanız için Türk aklınızı kullanmanız gerekiyor. Mesaj yazarken ret tuşuna basıp çıkarsanız mesajı taslak klasörüne kaydediyor.

Son bir kısa husus: Telefonun sim yuvası geniş tasarlanmış. Yani telefonunuzun sim kart yuvası ndaki demir yatağı geri çektiğinizde sim kartınız deactive oluyor ve sms/arama gelmiyor. Ancak kartı yeniden yerine taktığınızda ve oturma sesini “çıt” diye duyduktan sonra telefon sim i yeniden algılamıyor. Bir kapatıp açmanız gerekiyor.

Unuttuğum yanlış belirttiğim bir husus varsa yorumlarınızla beni uyarabilirsiniz.

LightSoftWare

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • LOOP @loop

    Şu analog tvyi neden akıllı telefonlara da koymazlar her sensör
    koyuyorlar onuda koysalar

  • LightSoftWare @ihumour

    Sevgili kardeşim emin ol burdaki TV de tamamen zihin manipülasyonu. Telefona akıllı dedirtmek için yapılmış birşey.
    Düşün ki bir telefonun içinde ne zaman sayacı ne de kronometre var. Hesap makinesi de muhasebe ofislerinde kullanılandan farkı yok, hatta daha aşağı seviye.

    TV sini şöyle anlatayım. Eskiden WalkManlar vardı kaset yada CD çalardı eyvallah ama radyo yayınında ilallah ettirirdi. Hem yukarıda hem de değişik bi pozisyonda tutmanız gerekirdi iyi çeksin diye. (Benm 2002 model SONY öyleydi en azından) Bu da aynen öyle. Anteni açıp da yükseğe koyduğunuzda sorun yok, ancak ekranın yanına, yere, birbaşka telefonun yanna koyduğunuzda TV dedim ya "karıncaların filmini" oynatmaya başlıyor.
    Analog TV. Ama gerçekten dizi takip edeceğim maç izleyeceğim diyorsan fıtık yada erken yaşlanma sebebi 😀

Bu ürünle ilgili tüm incelemeler