İçerik Üreticileri İçin Tasarlanan Asus ProArt PA32UCG-K İncelemesi
Asus'un profesyonel kullanıma yönelik tasarladığı Asus ProArt PA32UCG-K monitörü, Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Ömer Serkan Bakır ile İnceliyoruz. Kutudan kalibrasyon cihazı ile çıkan monitör, özelikle HDR desteği, 4K 120Hz tazeleme ve MiniLED aydınlatma sistemi ile benzersiz ürünlerden.
@gamsizm Abi oled yada amoled olup profesyonel monitor varmı Türkiyede?
Görmedim. Sanırım büyük OLED genel olarak sıkıntı henüz.
Üst seviye bir teknoloji tanıtılıyor. Bugüne kadar kimseyi engellememişim geçen farkettim. Bu ürünü fiyatından dolayı eleştiren olursa engelleyecem. Verilen emeğe, konuğa ve bu ürünleri gönderenlere saygımız olsun lütfen. Tane tane anlatıyorlar her şeyi. Çok keyif aldım. Teşekkürler @gamsizm
Bunu gerçekten alan fiyatına bakmıyor zaten 🙂
@gamsizm konsept ürün de olsa satılmasa da bir sürü yeni teknoloji görüyoruz böyle cihazlar sayesinde. Daha önce belirtmiştim, verge editörü üst seviye bir telefon incelerken şöyle başlamıştı söze: “elbette bu ürüne herkesin erişemeyeceğini biliyoruz, ama bu ürünü ayrıntılı incelememiz lazım. Çünkü firma alt segmentleri bu ürünü kırparak oluşturacak. Nelerden kırpıldığını anlamamız için bu üst seviye ürün önemli” hayran kalmıştım bu mantığa. Belki 25 yıl önce bilgisayar dergilerini okurken ki dönemlere özeniyorum. Teknolojiyi sahip olmak için teknoloji için takip ettiğim dönemler. Neyse ellerinize sağlık güzel inceleme olmuş
Monitöre gel, ikiniz arasında sosyal mesafeyi bile sağlamış.
iPad ;Pro 10.000 bölge değil miydi? Ben mi terimleri karıştırıyorum?
iPad Pro 2500 bölge, 10000 led'ten oluşuyor.
Bu monitörün esas rakibi Apple Pro Display XDR, zaten direkt ona rakip olarak tasarlanmış bir ürün. Asus'un bazı özellikleri daha iyi iken (bölge sayısı, refresh rate, freesync), çözünürlük olarak daha düşük (4K vs 6K).
Bu segmentin esas rakipleri de Sony'nin 15000-20000 dolarlık profesyonel monitörleri. Tabii o monitörlerde olan bazı özellikler, bağlantı seçenekleri bunlarda yok ama fiyat olarak üçte biri olduğundan baya ucuz kalıyor.
Mesela:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1657412-REG/sony_pvm_x3200_32_4k_hdr_professional.html
Bu tür profesyonellere hitap eden ürünlerde inceleme de profesyonelce olmalı. Bu ürün fotoğrafçıları ilgilendirmiyor. Çünkü fotoğraf için tavsiye edilen parlaklık düzeyi bulunduğunuz ortama bağlı olarak kalibrasyon için genelde 80-120cd civarında oluyor. Video işinde HDR v.s. işin içine girince o zaman 1000 nit = (cd/m2) video sektörü işin içine giriyor. Bu monitör fotoğrafçılar için gereksiz. Fotoğrafçılar eğer sRGB dışında çalışacaklarsa monitörün içinde donanımsal destek ile kalibrasyon olabilen monitörlere yönelmeliler. Bahse konu Asus'da var mı yok mu araştırmadım ama video üretim işindeki meraklılar bu konuyu araştıracaklardır.
Genel kültür açısından donanım ve yazılım destekli (donanım kullanarak) kalibrasyon farklılıklarını anlatan çok güzel bir videoyu ekte gönderiyorum.
https://youtu.be/9hVfwW9LK8E
Zaten fotoğraf için bu ürünü almaya gerek olmadığını basa basa belirtiyorlar.