Sahte alkolden 37 kişi ölmüş ve ölü sayısı artıyormuş, dünyanın başka bir noktasında böyle bir saçmalık var mı acaba ya?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • oniki @oniki

    Dur hocam şimdi ben bu sahte alkol üretenlere bir kırmızı kart gösteriyorum!

    • AB9 @sqn

      hükümet düşürür bu kadar protesto!

    • oniki @oniki

      @sqn Ya belki biraz sert oldu, bilemedim şimdi 🤔

    • arandur @arandur

      @oniki doğrudan çıkartman yanlış, önce uyar, sonra sarı kartı göster.

    • Türker Sezer @dirigeant

      @sqn ilk bakista sacma gorunuyor fakat mevcut baski ortaminda vatandasin tepkisinin gorunur kilinmasi icin ise de yarayabilir.
      Belki bilincli, belki yonlendirilmis sekilde en ciddi konuyu bile sulandirip, dalga gecerek sondurme yonunde bir tavir var Turk halkinda, sosyal medyasinda. O yuzden calismasi zor fakat semboller bazen onemli olabilir.

    • AB9 @sqn

      @dirigeant her açıdan saçma, zira soru basit: "sen hakem misin?". vatandaş seni sahaya oyuncu olarak sürüyor, performansını beğenirse alkışlıyor, beğenmezse dışarı alıyor. vatandaş burada hem seyirci, hem teknik direktör, hem hakem (birbirlerinin bel altına vurduğunda sandıkta cezasını cart diye kesiyor). dolayısıyla senin işin sahada işini yapmak, hakemin kartını eline alıp şov yapmak değil. hakeme hakemlik öğretmeye kalkarsan seni de dışarı alır.

      gelelim oyuncunun işine, ya sürekli bağırıp çağırıp dikkatleri üzerine çekersin, ya da ayağına top geldiğinde şovunu yapar golünü atarsın. elinde belediye var, oyna işte, yap şovunu, vatandaş görüyor, izliyor merak etme. öyle 1-2 belediye değil, yaz kırmızı kaplı deftere amacını, performans kriterini, açıkla vatandaşa, belediyelerin görevi bu, bunlar üzerinden bize puan verin, buyrun bu da uygulamamız, her sene sonunda belediyenin her görevi için anket yaptır, puanları ölç. öyle kırmızı kartlı uygulama peşinde koşacağına belediye yönetmekle ilgili akılcı bir yöntem koy, uygula; vatandaş da "bu adamlar işini biliyor, ülkeyi de yönetmeye muktedir" desin.

    • Türker Sezer @dirigeant

      @sqn teoride dediklerinize katiliyorum. Fakat pratikte islerin boyle islemedigini de biliyoruz. Sizin iyi niyetle yazdiginiz "sen isini yap, vatandas gorur" yaklasimi maalesef olmasi gerektigi gibi etkili calismiyor.

      KOI yontemiyle yapilan kopruler ve otoyollar icin devlet kasasindan para cikmadigina, parasi Istanbul belediyesinden olaganin misli misli hizli sekilde geri alinan metro insaatlarini ulastirma bakanliginin yaptigina, sosyal yardimlarin devletten degil de hukumetten geldigine ve daha nice mesnetsiz iddiaya inaniyor insanlar.

      Dediklerinizin yapilmasi elbette gerekiyor fakat reklam/tanitim kampanyalari bunlarin yapilmasina engel degil. Onlar olmasi gerektigi gibi yapilirken bu tarz kampanyalarla biraz daha gurultu yapilip dikkat cekilebilir. Zira propaganda gucundeki orantisizlik herkesin malumu. Nereden ne ciksa kardir.

  • teknosevir @teknosevir

    27 kişi de yoğun bakımda. Hadi içki fiyatlarının astronomik oluşunu bir kenara bırakalım. Etil alkol önceden eczaneden alınabiliyordu, yasaklandı. Katliam bu başka bir şey değil.

    • Ronnie James Dio @ronniejamesdio

      basit araçlarla meyveden alkol üretebiliyorsun evde.

    • ENİGMA @solo

      @ronniejamesdio üzüm, mandalin vs kuru meyve şeker olan heşyden yapıla bilyor.

    • oniki @oniki

      @ronniejamesdio Evde turşu yapmak da mümkün, reçel, konserve de yapılır, hatta yemek bile yapılır, dışarıdan almaya ne gerek var. Daha yeni bir kadıncağız dışarıda kumpir yemiş ölmüş, Salmonella varmış patateste 🙁

    • teknosevir @teknosevir

      @ronniejamesdio ben yaparım, etil metil ayrımı kontrolünü de yaparım çok da güzel olur ama konu bu değil
      türkiyede kaçak içki içmemiş insan çok azdır. çoğu kişi içtiğinin farkında bile değil

    • Türker Sezer @dirigeant

      @oniki marketten aldiginiz urunlerde de salmonella olabilir. Dolayisiyla evde yapmak da cozum degil. Denetimin ve cezalandirmanin olmadigi yerde kimse urun kalitesini garanti edemez.

      Ingiltere'de her ay en az 3-5 urun cesitli sebeplerle geri cagiriliyor. Salmonella riski tasiyan da olabiliyor, son kullanma tarihi yanlis basilan da, icindeki alerjen bir madde (sut, findik vs.) uzerinde "uygun sekilde" yazili olmayan da.
      Turkiye'de buyuk olay olan birkac vaka disinda hic geri cagrilma vs duymuyoruz. Bunun sebebi elbette Turkiye'deki uretim teknolojilerinin avrupanin otesinde olmasi degil, denetimsizlik.
      Ingiltere'de lokumun icindeki az miktarda sut etikete yazilmamis diye urunler toplatiliyor. Turkiye'de alerjisi olan biri onu farketmeden yiyor, sansliysa o gun biraz fazla yelleniyor, sanssizsa hastanelik oluyor.

    • oniki @oniki

      @dirigeant Elbette evde yapmak çözüm değil, makul de değil, öyle olsa pek çok şeyi evinde yapardı herkes.

      Fahiş vergi olunca üretim ve satış merdiven altına kayıyor, orada da tanımı gereği hiç denetim yok. Normalde bu iş sektörün belli bir kısmının (yüzde vermemem) kayıt dışına çıkmasıyla kaçak olarak sürerken bir takım salaklar (çünkü kim müşterisini öldürmek ister ki) metil alkol kullanıp 'sahte' içki piyasaya sürmüşler.

  • Anıl @anil

    Haberlere baktım şimdi, bidonla alan varmış...

  • Höşelek @benvaryaben

    sanarsın gerçeği öldürmüyor 😁

  • oniki @oniki

    @benvaryaben Doğu değil ama batı medeniyeti için benim yazdığım tarihi bir gerçek.

    https://www.scientificamerican.com/article/the-conflicted-history-of-alcohol-in-western-civilization/

    In this context of contaminated water supply, ethyl alcohol may indeed have been mother's milk to a nascent Western civilization. Beer and wine were free of pathogens. And the antiseptic power of alcohol, as well as the natural acidity of wine and beer, killed many pathogens when the alcoholic drinks were diluted with the sullied water supply. Dating from the taming and conscious application of the fermentation process, people of all ages in the West have therefore consumed beer and wine, not water, as their major daily thirst quenchers.

    Babylonian clay tablets more than 6,000 years old give beer recipes, complete with illustrations. The Greek akratidzomai, which came to mean “to breakfast,” literally translates as “to drink undiluted wine.” Breakfast apparently could include wine as a bread dip, and “bread and beer” connoted basic necessity much as does today's expression “bread and butter.”

    The experience in the East differed greatly. For at least the past 2,000 years, the practice of boiling water, usually for tea, has created a potable supply of nonalcoholic beverages. In addition, genetics played an important role in making Asia avoid alcohol: approximately half of all Asian people lack an enzyme necessary for complete alcohol metabolism, making the experience of drinking quite unpleasant. Thus, beer and wine took their place as staples only in Western societies and remained there until the end of the 19th century.

    Atatürk'ün niye siroz olduğu konusuna gelince, adam ölmüş ne gerek var neden ölmüş demeye benziyor sizin dediğiniz. Alkol tükettiği ve adam gibi içtiği bilinen gerçek ama bu suistimal ediliyor, bazı haddini bilmezler sarhoş diyor ülkemizin kurucusuna, o zaman gerçekten ne kaynaklı siroz oldu bakmak lazım. Herşeyi geçtim, günümüzün düşünmeyen akıl yürütmeyen gençliğine en azından siroz denen hastalığın sadece alkolden olmayacağını öğretmek lazım.

    Dediğniz gibi 'sanarsın gerçeği öldürmüyor 😁' ama 'sanarsınız hiç alkol almayan da ölmüyor 😀 ', değil mi?

  • CimAdam @cimadam

    gıda ve alkol işi çığrından çıktı artık TR'de

  • Deniz Fidan @deniz-fidan

    O kadar vergi zammından sonra insanlar bir tık mecbur kalıyor