Kanal Tedavisinde farklı yöntemler/gelişmeler mi var?

- 2 yıl kadar önce özel dişçi de kanal tedavim geçici bir dolgu ve sonrası 2-3 seansta bitti
- Geçen gün Devlet Diş Hastanesinde 3 kanallı kanal tedavimin tümü yarım saatlik bir seansta bitti

Bu iki kanal tedavisi aynı başarıyı sağlıyor mu?
Birinin diğerine göre artısı eksisi nedir?
BU konuda ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var

Daha önce diş konusunda beni
@deniz-fidan çok iyi bilgilendirmişti.
Kendisi müsait değilse başka bir arkadaştan ayrıntılı bilgi rica edecektim

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Deniz Fidan @deniz-fidan

    Selamlar dişin canlı mı yoksa ölümü olduğuna göre ve kanal tedavisinin yapılma amacına göre tedavi süreci iki aşamalı veya tek aşamalı olabiliyor. Eğer enfeksiyon varlığı varsa ki bunu devital yani ölü dişlerde görüyoruz pulpanın çıkarıldıktan sonra oranın temizlenmesi için ilaç konuluyor. Dolayısıyla iki sefer eğer yeteri kadar bakteri kontrolü sağlanamadıysa 3 sefer yapılabiliyor. Eğer diş vitalse pulpanın çıkarıldığı aynı seansta temizlenip dolduruluyor.

    Yani aslında iki işlem farklı hastalıklara yapılıyor gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla birbirlerine göre artıları eksileri var diye karşılaştırmamak lazım farklı şeyler çünkü. Ama tabi enfeksiyon olsa bile tek seansta hızlıca kapatıp yollayan yok mudur vardır burası Türkiye. Ekol farkı vs de olabilir. Bu durumda bile tedavi kesinlikle başarısız olur diye bir kural yok ama başarısız olma ihtimali çok yükselir.

    • ammavelakin @ammavelakin

      Hocam bir şey sormak istiyorum izninizle. Geçici dolguyu çıkarmadan üstüne dolguyu yapmak normal mi? Özelde çıkartıyorlardı diye hatırlıyorum ama yakın zamanda devlet hastanesinde yaptığımda çıkartmadılar. Ben mi yanlış hatırlıyorum acaba, emin olamadım.

    • Deniz Fidan @deniz-fidan

      @ammavelakin merhabalar. Şimdi burada iki cevap var geçici dolgudan kastınız nedir? Normal dolgu mu kanalın üzerine yapılan dolgudan mı bahsediyoruz?

      Eğer cam iyonomer siman (cis) gibi materyaller ise dayanım olarak kompozite göre daha az dayanıyor, su ile vs temas ede ede çözünebiliyor bu sebepten genelde geçici olarak isimlendirilir fakat güzel bir özelliği var ki ikincil çürükleri önlemede daha başarılı. Kompozitten daha az büzüşme özelliğine sahip. Geleneksel cis ise kompozite bağlanmıyor fakat rezin içerikli cis ise kompozite de bağlanıyor ve sandviç tekniği diye bir şey var yani dediğiniz gibi alınmadan üstüne kompozit yapılabilir.

      Ama kastettiğiniz kanalın üzerine konulan dişle aynı hizaya getirilen dolguysa onu zaten almadan kanal tedavisini bitiremeyeceğinden, içini dolduramayacağından alınıyor olması lazım. Alınacak ki kanalın içi doldurulsun

      Ha ne olmuştur kanalı tek seferde bitirmiştir doldurmuştur ama hekimin aklında minik bir soru işareti kalmıştır. Cis koyayım bir hafta bekleyim bir sıkıntı yoksa üzerine kompozit yaparım demiştir böyle bir senaryo da olmuş olabilir.

  • seda @seda

    @deniz-fidan
    Bu bilgileri siz olmasanız öğrenemiyecektim. Sağolun. Çok teşekkür ediyorum
    "başarısız olma ihtimali çok yükselir" dediğiniz durum hangisinde ? 1 kerede yapılan tedavide mi?

    Bu başarısızlık hemen de ortaya çıkmayabilir mi? haftalar veya aylar sonra mı ortaya çıkar?
    Ne gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?

    Daha önceki (özelde) durumda hiç işlem sonrası ağrı olmamıştı
    Ama (Devlet diş hastanesinde) doktor birkaç gün ağrı olabilir ağrı kesici alırsın dedi
    Ve de ağrı oldu,
    ama ben ağrı kesici filan almadım

    bu durumu farklı bir nedenden olmuştur diye mi düşüneyim yoksa "başarısız olma ihtimali" olarak mı düşüneyim?

    • Deniz Fidan @deniz-fidan

      Başarısız olma ihtimali dediğim iki seferde yapılması gereken tedavinin tek seferde yapıldığı durumdan bahsediyorum ama sizinki zaten tek seferde de yapılacakb tedavi olabilir. Bence ağrıda artma değil azalma varsa işler yolunda diye düşünebilirsiniz.

  • seda @seda

    Teşekkür ederim. Sağolun. Keşke işlemi yapan doktorlar en az sizin kadar bilgilendirici olsa