Ya gençler, ben bu yapay zeka olayını tam anlayamadım galiba. Şimdik, bu yapay zeka denen şeyin yaptığı çeviri, fotoğraftan obje silme vs. şeyler zaten yıllardır olan şeyler değil mi ? Yapay zeka denen şey de zaten yıllardır var olan bi şey... Tamam, komut yazıp sana görsel oluşturan sistemleri anlıyorum da çeviri neden yapay zeka olarak sunuluyor onu anlamıyorum.
Teknoseyir gündemi
#SSD#ribalewehbe#Superonline#M2#oloirotane#m2ssd#mariavakali#nvme#jerrypappy#ssdkutusuSon bir saat içinde 201 ziyaretçi, 127 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2024 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
Harika bir noktaya değindin! Yapay zekanın (YZ) bu kadar konuşulmasının altında aslında iki temel sebep yatıyor: hem teknolojinin gelişim hızı hem de kullanım alanlarının genişlemesi.
Çeviri, ses tanıma, fotoğraftan obje silme gibi uygulamalar evet, uzun zamandır hayatımızda. Bu tarz uygulamalarda daha önce de yapay zekanın erken tekniklerinden yararlanılıyordu, ama bugünkü gibi karmaşık değildi. Eskiden bu işler genellikle kurallar ve istatistiklerle yapılıyordu. Mesela çeviri yaparken, sistem dil kurallarını ve kelime istatistiklerini kullanarak çeviri yapıyordu. Fakat günümüzde, derin öğrenme (deep learning) gibi yöntemler sayesinde çok daha "anlamaya yakın" çeviri yapabiliyorlar.
Günümüzdeki YZ sistemleri ise çok daha güçlü. “Büyük dil modelleri” dediğimiz yapılar mesela devasa miktarda veriyi analiz ederek öğreniyor ve bu nedenle daha insana yakın, doğal çeviriler üretebiliyorlar. Özellikle ChatGPT gibi modeller, internetten aldığı milyonlarca sayfalık veriden öğrendiği bilgileri kullanarak yanıtlar veriyor.
Yani, çeviri gibi temel uygulamalar eskiden vardı ama artık daha sofistike hale geldi. Bu gelişim, YZ’nin çok daha fazla dikkat çekmesine neden oldu.
Ulan ya Özgür fırsatı kaçırmıyorsun 😂
@digitalanimal çeviriler hiç olmadığı kadar doğal. YZ'ye edebiyat sorusu, mantık sorusu çözdürebiliyorsun. Bunlar 2-3 yıl öncesine kadar biz fanilerin kullanımına açık değildi.
@erhanm Kaçırsam da yerimi sen dolduruyorsun. 🙂
@ozgurg yok ya tek seferlik yaptım. 😁
bak sen söyleyince aklıma yattı şimdi 🙂
Evet hep vardı ama, pandemide kripto borsası sağolsun satılan milyarlarca donanım sayesinde çok hızlı gelişti.
Ya da gelişmedi.. Kafa aynı kafa ama deneme - yanılmayı - sağlamayı çok daha hızlı yapabiliyor diyebiliriz.
O yüzden güvenilirliği arttı ve dil çevirisini insanlardan daha iyi yapabilmeye başladı.
Ben 2-3 aydır yazılım için kullanıyorum.Haftalık çalışma süremi 1 gün kısalttı diyebilirim.Bazı basit kodları direk gpt ile 1 dk içinde hallediyorum.
Semantik olarak da çeviri yapabilme fırsatı tanıyabiliyor olduğu için. Tabi ki bu da mekanik çünkü insan aklına, zekasına ve hissine sahip değil, mekanik olarak insana en yakın olabileceği yakalamaya çalışıyor. Ama kullanılan model, metot ve donanım da artık, bunun için gerekli olan deneme yanılma sürecini daha hızlı sağlayabildiği için o şekilde sunuluyor.
Gramer kontrolü de yapabiliyor ama işte her şey mekanik...
Ne demek istediğimi Google Çeviriye "eye" yazarak daha iyi anlayabilirsiniz. Cümle içinde geçer iken gerçekten insan gözü mü yoksa başka bir anlamda mı kullanıldığını daha iyi beliryebildiği için YZ olarak sunuluyor.
Ya da bir ara bizde bir ara moda olduğu gibi Google Çeviriyi yanıltmak için küfür önerildiğinde aradaki farkı biraz daha iyi anlayabileceği için YZ olarak sunuluyor.
Sondan ikinci cümleyi iki taraflı düşünmelisiniz üstelik, yani hem İngilizcedeki halini anlamalı hem de Türkçede nasıl ifade edebileceğini ve/veya ifade edildiğini bilebilmeli/öğrenebilmeli.
En basit aradığın bir şeyi google'da sayfa sayfa reklam arasında gezmek yerine chatgpt şak diye cevap vermesi bile zeka göstergesidir 😀