Sünnet düğününe davetliyiz.
Hediye/para verme konusunda gelenek görenek gibi konularda hiçbir fikrimiz yok.
Önerilerinize ihtiyacımız var
Yakınlık derecesi: komşumuzun 9 yaşındaki oğlu
Yer: Anadoluda şehir dışında küçük bir ilçenin köyü
Sünnet düğününe davetliyiz.
Hediye/para verme konusunda gelenek görenek gibi konularda hiçbir fikrimiz yok.
Önerilerinize ihtiyacımız var
Yakınlık derecesi: komşumuzun 9 yaşındaki oğlu
Yer: Anadoluda şehir dışında küçük bir ilçenin köyü
zarf içinde mİ açık açık mı? Para miktarı?
Para takılıyorsa anonsla çağırırlar ve genel hakim banknot neyse aynısı takılabilir. Zarf ile veriliyorsa tanımadığınız insanlara sorun o esnada yada gönlünüzden ne kopuyorsa. Kutuya atarsınız.
Youtube'da örnekleri vardır. Çok da çekinmeyin. Oradakilere sorun gitsin. Bunlar genelenek görenek olmaktan çıkalı çok oluyor. Gelir kaynağı haline getirildi. Ayıplama/kınama nesnesi, dedikodu malzemesi yapılıyorlar. İnsanlar mecburiyetten yapıyor çoğunlukla.
Güncel Para miktarı?
400 lira tak yeter. Komşu sonuçta yakın akraba falan değil. Bakarsın ortama, herkes gidip fotoğraf çekip takıyorsa öyle yap. Yada bazı düğünlerde liste yapılır. Foto çekmeden sadece gider listeyi tutana parayı verir adını yazdırırsın. (Bu genelde çok kalabalık düğünlerde uygulanıyor)
Zarfa para koyun, tebrik mesajınızla isminizi yazın, keseye atın
Sokaktan sokağa bile adet değişiyor. Kimi yerde zarfın içine koyup veriliyor, kimi yerde direkt üstüne takılıyor. Kimi yerde anons ettire ettire veriyorsun falan.
Pilava dikkat et.
kendi sünnetime kadar keşkek yememiştim bu yüzden 🙂 kendi sünnetimde ise keşkek dövülürken daha kesilmediği için mevzuya uyanmıştım 😀
kimsenin bildiği yok, çünkü doğrusu yok. seni üzmeyecek, geri dönmesini beklemeyeceğin parayı tak gitsin. zarf usulü ise orada zarf dağıtılır, üstüne ismini yazarsın. kadınlar bu işe çok önem veriyor, dönmesini bekledikleri parayı takıyorlar, sonra kendi düğünlerinde videoları geri sarıp sarıp izliyorlar, dönüşü şaka gibi oluyor, bir tur daha üzülüyorlar. komple kalkması gereken bi gelenek. para takılıyor diye herkes avantasını kapmaya çalışıyor. en temizi çocuğun yaşına uygun hediye almak bence, bari çocuk sevinsin. sünnetimde en çok atariye sevinmiştim misal.
bizim burda düğün yemeğinde su böreği ve/veya baklava varsa takılan miktar değişir :D. yemek esnasında çocuğun anası babası misafirleri kabul ederken, zarfın içinde verilir. yemeğe katılmıcaksanız yada yemek olmucaksa sünnet gezdirilmeden önce takı töreni olur. orda verirsiniz.
Yerli halkın düğününe/sünnetine büyük şehirden gelen "sosyetik" devlet memurlarıda bir şekilde yakınlık kurmuşlar davet edilmişler ise para pul takmazlar, hediye saat, kaliteli oyuncak, kitap puzzule vs vs getirirler.
Biz battaniye alıp geçiyoruz 😀 Size de tavsiye ederim.
Değerli arkadaşlarım,
Şimdi kendimi daha donanımlı hissetmeye başladım
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Sizler olmasanız hiçbir fikrim olmayacaktı.
Kısmetse nasıl bir düğündü yakında gözlemlerimi buradan paylaşacağım
sağolun varolun
ha bak onu söylemedik, düğünün olayı bol bol gözlem ve dedikodudur 🙂 bekarsan kendi meşrebince (ister 9/8likte çingene şovu yap, ister club müzikte genç tayfaya eşlik et) ortaya çık, dansını sergile, bi anda kısmetin açılsın 🙂
liste de vereyim, her düğünden sonra figür çalışacağım, ortalığın tozunu attıracağım diyorum, sonra da hep üşeniyorum 😀
https://www.youtube.com/watch?v=P6KTCcdLZAE&list=PLnmMjUZNYGT_G44NdAwtJsQA1OVGHRwlY
3-5 tane futbol topu alabilirsin, bim'de vardı geçen hafta.
Çukurova bölgesinde , çeyrek altın, daha küçük altın da olabilir, para takilirsa elbiseye ignelenir veya hediye verilir.
Çocuk şayet sünnet yatağında yatıyorsa, direk parayı yastık altına çıkartıp koyabilirsin. Miktar da çok samimi komşuluk değilse, maksimum 500 tl yeter de artar bile bu zamanda.
"teyze beybi karikatur"