Şimdi ömürlük araba istiyorsak toyota alcağız galiba?

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Elixir @elixir

    Önce iyi bir tamirci ile komşu veya arkadaş olman lazım, ardından servisini verdiği arabayı alacaksın.

  • Theo @theo

    Tüketim çağındayız ömürlük diye bir ürün artık yok.

  • Ronnie Kray @ronnie-kray

    Tamircide gördüğüm arabaların çoğu Alman arabası 😀

  • ENİGMA @solo

    1800 hibrit al, gez dur. 3litre yakıyor

  • Centurion @burakdogn

    Volvo al paran varsa 😀 Birisi sana çarpsada ömürlük yaşarsın.

  • Erdinç B. @erdincb

    Bmw aracıma normal bakım için randevu almak istedim. 2 buçuk hafta sonraya randevu verdiler. Neden dedim bu kadar geç, çok arıza var dedi. Ben zaten tövbeliyim bir daha asla bmw almam. Mazda varken ne rahattı ya, saat gibi tıkır tıkır çalışıyordu. Bunun ne yağ eksiltmesi biter ne subap kapağı arızası, yok komple ön panel değişimi bir rahat edemedik.

  • nineleven @nineleven

    Atmosferik motorlu + tork konvertörlü - CVT şanzımanlı her araba genelde ömürlüktür.

  • Hardes @hardes

    İmkan var ise 5 yılda bir satıp sıfır ya da sıfıra yakın araç dönüşümü yapmak en iyisi. Öbür türlü yıllanan araç her zaman bir şeyler çıkarır.

  • Housedakitopal @housedakitopal

    25-26 yıl önce ECU'lu arabaların yaygınlaşmaya başladığı dönemde bunlardan anlamayan sanayi ustalarının anladıkları arabalar olan Toyota Corolla XL'leri övmeleri ile başlayan şehir efsanesine adeta bir flashback yaptırdığınız için teşekkürler.

    • Kerem @deadpool

      gerçekten çok sorunsuz araba idi xl vardı bizde ben o kadar sorunsuz araba hiç görmedim şimdi yine japon aldık arıza var ama bir şekilde kaç yıldır arızalı da olsa gidiyor yolda bırakma ihtimalleri çok daha az diğerlerine göre.

    • Tony Montana @tonymontana

      Türkiye'de bu şehir efsanesi nedeniyle seviliyor diyelim, tüm dünyada'da mı aynı nedenle tercih ediliyor?

    • Kerem @deadpool

      @tonymontana ben kullandım ve ne kadar geriden gelse de japonlar daha az sorun çıkarıyor ben şehir efsanesi muhabbetini anlamadım neye dayanarak bunu söylüyorsun. https://www.generali.com.tr/sigorta-rehberi/arac-sigortasi/dunyanin-en-az-arizalanan-otomobilleri

    • Tony Montana @tonymontana

      @deadpool Hocam bende de Toyota var. Şehir efsanesi diyen ben değilim 🙂

    • Housedakitopal @housedakitopal

      @tonymontana Şehir efsanesi çünkü bu mantıkla benim şu an kullandığım 2003 model Fiat marka, 391K kmdeki arabanın çöpte olması veya sanayiden çıkamaması gerekirdi.

      Yıllarca deli gibi yağ yakan 1.4 Dizel motorları satan, araçları davlumbaz olmadan satan ( TR'de satılanlarda, yurtdışı modellerde mevcuttu ) , 1.33 atmosferik motorları Corolla gibi koca arabalara koyup millete satan bir markanın çok efsaneleştirilebilecek bir durumu yok bence. Bakımını yaptırdığınız zaman her araç dayanıyor, kronik sorunlar harici tabi. Ki bu Toyota'yı da etkileyen birşey.

      Evet, Toyota sahibi olduğunuz bir hayli defansif mesajınızdan anlaşılıyordu zaten 😀

    • Tony Montana @tonymontana

      @housedakitopal Defansif bir yaklaşım benimsemiş olabilirim ama ben basit bir soru sordum, tüm dünya yanılıyor olamaz diye düşünüyorum. Sizin yukarıda saydığınız olumsuz durumlar kabul edilebilir, hatta benim de ekleyeceğim bir sürü olumsuz şey var. Ama bu durum markanın motor dayanıklılığını değiştirmiyor. Ayrıca bakımı yapılan her araba dayanmıyor, bunu sanayideki yeni model alman ve fransız arabalarının sayısından anlayabilirsiniz. Toyota yetkili servis bakımı yapılan her arabasına 10 yıl motor garantisi veriyor, başka hangi marka bu güvenceyi verebiliyor?

      Ek olarak 1.4 D4D yağ yakma sorunu olan araçlarda garanti bitmiş dahi olsa değişmesi gereken parçaları ücretsiz değiştiriyorlar. Bu durumu yaşayan araç sayısı da çok fazla değil fakat Egea 1.4 motorların hepsi istisnasız yağ eksiltiyor.

    • Housedakitopal @housedakitopal

      @tonymontana Hayır tabiki, dünyada genel olarak Toyota'nın bir kabul görmüşlüğü var ki değişik nedenleri vardır, bizim ülke için benim gözlemlediğim ikinci el değerinin ölmeyişi ve genel olarak Türk aile ihtiyaçlarına daha uygun yapısı.

      Geniş bagajlı, diz mesafesi iyi araçlar. Aynı şekilde çoğunlukla da diğer Avrupa araçlarına kıyasla dizayn ve sürüş zevki olarak daha gerideler. Örneğin Focus 3'ün bagajı o dönemki Corolla'ya göre baya küçüktür. Arkada tam bağımsız süspansiyonlarla o bagaj hacmine ulaşamaz çünkü. Diz mesafesi dardır, o dönemin Corolla'sı gibi görece klasik tarzda bir göğüs yapısı yerine haddinde fazla geniş göğüse sahiptir.

      Bu sebeplerin ( kullanışlılık ) dünyanın her yerinde kullanıcılar tarafından daha üstün tutulması da normaldir. Herkes "araç resmen virajı kucakladı" tarzı bir zevkin peşinde değil.

      Sanayicilerin "yağını suyunu koy gez" dedikleri tarzda araç kalmadı ama bununla beraber önceliği aile olan ve görece hor araç kullanmayan, memur tandanslı bir demografik yapı tarafında tercih edilen aracın hem hor kullanılmayacağı hem de bakımlarının aksatılmayacağı da ortada.

      O yüzden bence "bu marka dayanıklı, diğeri değil" gibi söylemler afaki.

      O yukarıda örneğini verdiğim Fiat araç ile Antalya'nın taşlık yayla yollarına çıkıldı kaç kere, şu 2-3 sene önce Anadolu Otoyolunda efsane kar yağışı sebebiyle milletin otobanda günlerce mahsur kaldığı gün Bolu'dan hemen önce yan yoldan otobandan ayrılınıp o ağır kar yağışında bir çok yerinde blok blok buz tuttuğu için arabanın zangır zangır o buz kesitlerine gire çıka gittiği, farlar ve radyatör hava boşluğu, araç tavanı komple karla dolu vaziyette Sapanca'nın biraz berisinden tekrar otoyola bağlanıldığı koşullarda kullanıldı. Bu mantığa göre 2003 model, 2012 senesinde beri LPG ile kullanılan külüstür Marea'nın yolda bırakması gerekirdi o halde. Bu arabaya yapılan şey zamanında bakımlarının yapılması ve arabanın dinamiklerinin bilinmesi. Bundan bir sene önce triger değişimi zamanı geldi, normalde hep gittiğim usta artık işi bıraktığından başka bir usta buldum, daha öncr Fiat servisinde çalışmış güya. Adam taktı takmasına ama araçta garip bir titreşim peydah oldu. Adama bu böyle değildi diyorum, bana makinaya bağlayıp "abi olması gereken tolerans değeri 280 ile 360 arasında, seninki 320, sorun yok" diyor. O sırada aynı model bir araç geldi başka birşey için, adamın arabası beşik gibi sallanıyor, bana onu gösterip "abi şuna bakar mısın" diyor. Neyse, üç beş gün sabredip sonra tekrar götürüp bir daha takmasını istedim, söylene söylene yaptı. Yine sarsıntı. İnternetten aradım taradım, başka bir dükkan buldum, Alfa'cıların gittiği de bir yer. Anlattım durumu, tabi işcilikleri tuzlu ama araca o şekilde binemezdim. Tekrar ayar yapıldı, yeni değer 283. Tolerans değerin başladığı eşigin 3 puan üstü. Sarsıntı yok, araba alıştığım araba.

      Uzun lafın kısası, bakılırsa bağ bakılmazsa dağ oluyor. Zamanınızı aldım ama bir markanın sırf kendisinden gelen bir dayanıklılık değil, kullanıcısının ( demografik olarak ) yapısının da etkili olduğu kanaatindeyim. Peugeot 20x,30x, Opel Astra, Seat Leon vs ile çok çakallık yapan gördüm ama daha bir Auris'le, Corolla ile yapan görmedim.

    • Elixir @elixir

      @housedakitopal Kitap gibi yazmışsınız, elinize sağlık. İzninizle eklemem gereken bir iki şey daha var:
      sürücülerin de aracı nasıl kullanması gerektiğini bilmeleri lazım. Örneğin aynı anda alınan 2 aynı aracın biri daha az yakıt tüketebiliyor, bunun sebebi aracın rodajının düzgün yapılması olabilir. Öte yandan turbolu araçlarda zamanında bakımlarının yapılıp uygun yağın kullanılması da turbo şikayetlerini azaltacaktır, parkederken biraz bekleyip turbo devrinin düşürülmesi de önemli Beklemedeyken vitesin boşa alınması ısınan şanzımanı rahatlatır mesela. Bazı püf noktalara dikkat edersek büyük masraflardan ve zaman kaybından kaçınabiliriz.

  • arandur @arandur

    O eskidendi, yeni Toyota'lar gayet arızalanabilen otomobiller. Hardes'in yukarıda dediği gibi sıfır alıp 5 yılda bir değiştirmek gibi bir döngü oluşturmak gerekiyor eğer başım ağrımasın deniliyorsa.