Beyler sizce de Türkiye çok garip bir ülke değil mi 🙁
4 yıllık biyoloji ve fizik okuyup Polonya’da master yapan, 4 tane makale yazan bir birey çalışmaya iş bulamıyor! Siyasilerin ayaklarına kapanıyor.
2 yıllık diş protez okuyan adam 55000₺’ye çalışıyor farklı bir firmadan gel bizde 60000₺ net maaşla çalış diye ısrarla teklif geliyor.
Ne düşünüyorsunuz merak ediyorum…
zanaat gereken işler daha çok para ,yapanı az ,artık böyle
@mrte Doktorluk desen anlarım da hocam 2 yıllık okuyup tonla maaş alan adamın 4 yıl lisans okuyan adamdan daha fazla alması ne olursa olsun normal değil.
Maaş ve iş olaylari tamamen dengesini kaybetti maalesef.
Arz talep. 4 yillik biyoloji fizik okuyup master yapan adama ihtiyac yok demekki
Bencede bilimin artık degeri yok ülkeye köle lazım
@semih-karci her ülkeye köle lazım ve eğitim sistemleri sadece itaatkar köleler yetiştirmek içindir 🙂
Bizde bilim ne zaman para etti ki hocam.
Diş protezci ne yapıyor ya o kadar 🤔
Bizim de elimizden gelir belki.
Hocam adı üstünde dis protezci diş doktorunun kalıplarını dişleri ölçüsü ölçüsüne diş oluşturuyor takma diş yapıyor. Öyle yoğun bir işte değil ama sağlam para kazanıyorlar yorulmadan
Çünkü ülke daha temel gereksinimlerini sağlayamıyor. Yani alt yapı oturmuş değil ve bağlı olarak karşılaşabileceği olası problemleri daha yaşayamıyor (en azından hepsinde değil). Dolayısı ile de olası problemlerle kaşılaştığında soracağı ve pratiğe dökebileceği bir çözüm önerisi alabileceği "4 yıllık biyoloji ve fizik okuyup Polonya’da master yapan, 4 tane makale yazan bir birey"e ulaşmasına gerek kalmıyor. O noktalara gelemiyor.
Çeşitli sektörlerin beraber bulunduğu bir işyerindeyim. Şu an bir kaynakçı/elektrikçi/bakımcı bulmak için harcadığımız çabanın çok daha az süresinde mühendis buluyoruz. Hatta tecrübeli bir usta bulacağımız sürede ki bulamıyoruz, kapıda iş görüşmesi için gelen mühendis kuyruğu oluyor. Şu durum dedirtiyor ki "daha az okusaydım da tesisat ustası olsaydım keşke". Çocuğunuz varsa ve üniversite okumak gibi bir niyeti yoksa utanmayın meslek lisesine felan verin. Tesisat ustası olsun, vinç operatörü olsun, makine bakımcısı olsun, elektrikçi olsun ama yıldız bir mühendis olmayacaksa eğer, mühendis olmasın. Şu yaşadığımız devir için şahsi fikrim ve gördüklerim böyledir.
O da Devlet'in iş tanımlarını, haklarını çok iyi belirlemesi ve gereken şartları iyi bir şekilde sağlaması gerekiyor. Sağlayamadığı için bu şekilde zaten...
Bence okumayanların aksine okuyacak çocukların meslek lisesine gideceği şekilde yeniden bir müfredat düzenlemesi yapılsa önümüzdeki 20 senede ülke sınıf atlardı. Mesela düz lise diye bir şey var o niye var hiç anlam veremedim, puanı hiçbir yere yetmeyenlerin toplandığı zaman geçirme kampı gibi bir yer. Yap işte her okulu endüstri lisesi, sanayi lisesi, meslek lisesi, elektronik lisesi, mekanik lisesi ve yalnızca akademik eğitimin verildiği anadolu lisesi. Üniversiteye giriş sınavı yerine lise bitirme sınavı getir. Herkesin eli tornavida tutsun, isteyen usta olarak liseden mezun olsun, devam edecekleri mühendisliğe gönder, isteyen son sınıfta akademik liseye geçip hukuka fiziğe ekonomi bölümlerine hazırlansın.
Ülkede herkes mühendis olduğu için tekniker kalmadı. Arz/talep olayına göre mühendisten çok kazanır tekniker de. Herkes oğlunu/kızını masa başı iş yapsın diye okuttu.
https://x.com/srkninci/status/1784245618744893550
Eger amaciniz para kazanmak degil, idealizm pesinde birisiyseniz, aileden de geliriniz varsa, bilim üzerine bir kariyer ancak o durumda mantikli.Mesela Celal Sengör yada Ilber Ortayli gibi. Bu durumda hem yaptiginiz bilime konsantre olur hemde adinizi duyurabilirsiniz. Ancak, maas beklentiniz ve gelecek kayginiz varsa bilim size göre degil. 2 yillik dis protez daha dogru bir tercih olur.
Bir de cuvaldizi kendimize de batiralim. Türkiye'de neredeyse her üniversitede bu temel bilim bölümleri var ve diger bölümlerle kiyaslandiginda da daha düsük puanli bölümler oluyor bunlar. Benim sadece tek bir arkadasim, ki kendisi sinif birincisiydi, idealizm ile Bogazici Matematik ve Felsefe bölümlerini cap yaparak okudu. Aileden zengindi o da. Onun disinda tanidigim tüm örnekler, mühendislige yada Tip/Dis/Eczaciliga puani yetmedi icin Fizik/Kimya/Biyoloji'ye gidenlerdi. Sizi tenzih ederek ve istisnalar kaideyi bozmaz diyerek bunu belirtiyorum. Ama bu saydigim bölümler, ögrencilerin idealizmle sectikleri degil, genel itibariyle acikta kalmayalim diye gidilen bölümlere dönüsmüs durumdalar malesef. Hal böyle olunca da ortada hem cok fazla bu bölüm mezunu oldugu gibi mezun kalitesi de cok parlak olmuyor hemde hepsine yetecek seviyede akademik bir is imkani olamiyor.
Kaldı ki "açıkta kalmayalım" diye gidilen bölüm mezunlarına da ihtiyaç var ama onlara sıra gelemiyor.
aziz sancar ve daha ibrçok kişi sizin söylediğinizin akisine
@solo Aziz Sancar'ın üniversitede okuduğu dönemlerde lise mezunları bile el üstünde tutuluyordu. Benim zamanımda üniversite okuyup yüksek lisans yapanlar değerliydi. Şimdi tüm bunlara iki yabancı dil ekleseniz bile yeterli gelmiyor mesela. Devir değişiyor. Ayrıca yıkarıda yazdığım gibi, istisnalar (Aziz Sancar) kaideyi değiştirmez. Pamukkale üniversitesi Fizik'den bir Aziz Sancar tabiiki çıkabilir, ama tüm sınıftan da bu kapasiteyi bekleyemezsiniz. Hele ki bu eğitim sisteminde.
@coppermine 2 yabancı dil yeterli gelmiyor tezine karşıyım.
Koyun gibi Ösym sınav taktiklerine çalışıp üniversiteye gidip, hoca peşinde üst dönemlerin peşinde koşup mezun olanlara sonra iş bulamadık maaş şöyle böyle diye ağlayanlara hiç acımıyorum.
Bence daha çok kendini geliştiren overqualified pozisyonuna düşmüş kişilere acıyorum.
@solo ben işe başladığımda müdürüm üniversite mezunuydu, onun müdürü de lise mezunuymuş. Ben üniversite sonrası ingilizce işletme yüksek lisansı yapmıştım. TR'den ayrılmadan önce departman müdürüyken işe yeni aldığım kişi yüksek inşaat mühendisi, ayrıca akşamları MBA programına giden 2 yabancı dil bilen biriydi. Başvurular arasında iki yabancı dil bilen başkaları da vardı ve biz sadece birini seçmiştik. Eminim şimdiki kriterler daha da artmıştır. Pasta aynı ama rekabet her geçen gün artıyor. O yüzden iki yabancı dil iyi bir şirketteki iyi bir pozisyon için yeterli gelmez diyorum.
Kayınpederin sifonunda sorun olduğunu görüp, masraf çıkmasın diye yenisi ile değiştirdim. Diğer akrabalara anlatmış, ara ara musluk ve sifon sorunları olanlar beni aramaya başladı.
Portföyü bir daha genişletebilirsem muslukçuluktan devam etmeyi düşünebilirim.
Ve eski nesil de hem yokluktan hem de maliyetlerden öyle yaşamış. Babam da öyle mesela, çok zor bir iş olmadığı sürece hep kendi hal etti, hala da öyle. Maşallah, size de büyüklerimize de...
@ferah Bizim sülalede de mobilya montajı konusunda aranan kişi oldum. Ufak tefek işlere çağırıp duruyorlar.
@lterlemez Eskilerde bu yüzden "Elinden geliyorsa yap." mantığı var. Genelde basit işlerde işe yarasa da arada kişinin yeteneğine bağlı oalrak sonuç iyi olmayabiliyor ve ekstra masrafa yol açıyor. Bir ürün tasarım garipliklerinden dolayı illa ustaya ihtiyaç duyuluyor. Örneğin sifon için tuvaletin komple sökülmesi, Kale'nin güzide tasarımcıları öyle uygun görmüş.
@bobafett: Ama en azından o ilk denemeyi yapıyor. Başarılı olduklarında devam, olamadıklarında da usta (ki o da doğal) çağırıyor.
25 yaşındayım fen lisesinde okudum arkadaşlarım şu an doktor ama sadece normal doktor evleri arabaları yok çoğu ailesiyle beraber yaşıyor. Bizimle aynı dönem sağlık meslek lisesine gidenlerin evi de var arabası da var kimisi evlenmiş çoluk çocuğu var. Ben lisanstan mezun olmadım halen, mezun olsam en az 6 ay asgariyle çalışacağım. Alacağım para 17 lira bu takım lise mezunu hemşire karı koca memur evlerine 100 lira giriyor rahat kira dertleri dahi yok. Tercih döneminde altın parlak çocuklar bizdik sözde şimdi rezil olduk resmen. Aynı düzeye gelmeye çalışsam onlarla evlensem vs rahat 4-5 milyon param olması gerekiyor ki aynı refaha erişeyim. Adam lise mezunu ha benden kat be kat refah içinde evi var arabası var belki ikinci evi alacak. Ben halen metroya biniyorum 🥰🥰🥰
Şimdi soruyorum:
Biz ne bok yemeye okuduk?
https://youtu.be/W5OxWXbB5vw?si=eeRFZdDvxORN_xQO
@ferah hocam yanlış yere yazdınız galiba 😀
@kortex valla Allah koruyor resmen... Yanlış paylaşım için en usturuplu videoyu paylaşmıştım
Kehkeh
Türkiye de bilimsel bir bölüm bitirirsen aç kalırsın.
arz talep
30 karat elmas kolyede olsan, biri seni gerdanına takmıyorsa , karanlık sandıkta unutulup gidersin.
şuan işçilik pahalı ve gittikçe o şekilde olacak. teorik bilgiye erişim gün geçtikçe kolaylaşıyor, ayrıca temel eğitim sonrası teorik olarak yapılabileceklerin pek çoğu yapay zekaya yaptırılabilir.
Her coğrafyanın farklı işleyişi vardır. Burası sömürü coğrafyası. Turizme yönelik iş yapıyorsan çok kazanırsın öteki türlü küçük bir işletme olursan kendi yağında kavrulur gidersin.
İş bulma konusuna gelince, 30 sene önce de, 30 sene sonra da olsa biz biliyoruz ki bazı bölümleri okursan iş bulamazsın, bazı bölümleri okursan işe giremeyebilirsin. Yani ağlamak mı istiyorsun? Sürünmek mi istiyorsun? Para kazanmak mı istiyorsun? bunların hepsinin cevabı bizde 30 senedir değişmedi. Öğretmenlik okuyorsun ve kumar oynuyorsun sonunda ağlıyorsun. E biliyordun zaten? niye okudun? Bir sürü bölüm bitirmişsin ve yurtdışında master yapmışsın ve Türkiyede bakınıyorsun ki okuduğun bölümün burayla alakası bile yok 😀 Yani orada iş bulmaya bak derim.
Diğer konu, diş, saç, protez, estetik alanları TURİZM kaynaklı gelir kaynağıdır. Orada dönen para kimsede yok.
Hani filmlerde çok ünlü bir doktor görürsün, iş çıkışı ferrarisine atlar gider ya, buradakilerin de o şansı var.
İstanbulda 10 tane dil bil, bir otele resepsiyon olarak gir maks. alacağın maaş asgari ücret, hadi aşırı lüks bir yere girdin/yada patronun harbi adamdır, hak nedir bilir diyelim alacağın maks. 30-35k (yan gelir haric, onu da her otel vermeyebilir.)
Ama 10 tane dil bil, kapalıçarşıda bir mağazaya, hediyelik eşyacıya gir alacağın para satacağın ürünlere göre artıyor. Min. maaş asgari zaten ama her sattığından da anlaştığın ölçüde pay alıyorsun ki bu da 100bini bile görebilrsin demek.
meslek seçimi çok önemli artık hangi mesleğe yapay zeka en son ulaşır diye düşüneceksin. özellikle ev üzerine yapılan tadilatlar vs. şuan bence en çok rağbet edilesi meslekler olacak. ör: kombi tamiratı, tesisatçı parkeci, fayanscı, perdeci vs..
Bu işleri yapan kültürlü, zeki tipler görmeye başlayacağız yakında.
Bi 10,yila kadar bir vidasi dislisi bozulan makine alet edavati tamir edecek usta bulamayacaksiniz.Bulsanizda sizden,bizden yenisi kadar para isteyecek..Piyasaza zaanatkar yok.dici,protez,,alci boya,kaynak,seramikci,duvarci marangoz vs vs.ailen zenginse oku degilse okuma meslek ogren
Eğitim sisteminin bilinçli olarak yok edilmesinden kaynaklanıyor bu gariplik, Akıl ve mantıkla çözülmeyecek hiç bir sorun yok.
6 yaşında çocuğum var. Sanayiye mi versem diye düşünüyorum. Adamlar deli gibi para kazanıyor. Müşteri falan seçiyorlar o kadar rahatlar. Hele ki otomatik şanzıman tamiri veya ecu tamiri, modlaması yapan yerler para basıyor resmen.
Aynı durumdayım ciddi ciddi özendirmeye çalışıyorumda çocuk yazılımcı olacam oyun yapcam diyor.
@semih-karci herkesin kanayan yarasına parmak basmışsın
Yaptığın bilimsel çalışma patrona para kazandıracak mı? Adam seni neden alsın? Bize yanlış bir hayat satıldı.
Üniversiteye okumaya gidip, hoca kisvesi adı altında okuya okuya gerçek hayattan kaça kaça doçent prof olmuş adamlardan duyduklarımız tamamen hayal tacirliği. Üniversiteye giden gençlere röportaj yapıyorlar mezun olunca kaç para maaş almayı düşünüyorsun? herkes uçuyor bol sıfırlı rakamlar. Çünkü satılan bu.. malzeme bu, hoca denilen tiplerin gerçek sektörle uzaktan yakından alakası olmayan, kendiside o realiteden kaçmak için okumuş insanlar. Bazı gerçek hocalarda var haklarını yemek istemem adamın arkaplanında hocası olduğu bölümle ilgili 10 yıllık deneyimi var. Demiş ki tamam ben bu işin öğreticiliği kısmını yapayım artık. Öylesine can feda.
Meslek lisesi okusun çocuklar yazmış herkes bende meslek liseliydim. Yıllarca 55-75 arası doğan anne-babaların çocuklarına o liselerde köpek muamelesi çekildi kardeşim. Şimdi o köpek muamelesi çekilen işyeri açabilir belgeli eli yağ pas gören çocuklar değere mi bindi? Ne oldu mutfaktaki kırık fayansınıza kalekim karamadınız mı? Kopuk kayış için karaköyde kayışçı mı arıyorsun? Herkes yola gelecek kardeşim realite karşısında duramazsın. İstersen dünyadaki en niş konunun profesörü ol, sen birilerine katma değer katamıyorsan protezci çocukta senden çok kazanır, sokaktaki belediye çöpçüsüde senden çok kazanır.
Muhtemelen teknisyen Antalya/İstanbul’da çalışıyor. Temel bilimin ülkemizde maaş karşılığı maalesef yok.