USD'ye geçiş mevzusunda Steam hakkında fazla "iyi niyetli" düşünen çok insan var, bence durum şöyle:
- Bu geçişi tam Sonbahar İndirimlerinin bir gün öncesinde yaptılar dalga geçer gibi. Bizim sesimizi belki hiç duymadılar bile. 7 gün sonra yapsalar onlar hiçbir şey kaybetmez ama Türk oyuncular için son bir fırsat olurdu.
-TL desteğini direkt kesmeleri, bizi sallamamalarından ötürü. Fiyatları kura endeksleyen bir fiyat sistemi yapmaları çok mu zordu? Halihazırda Steam pazarı böyleydi bildiğim kadarıyla, benzeri yapılabilirdi. "Yine arkaplanda dolar olacaksa ne farkı olacak?" diye düşünürseniz: Satın alırken bankalardan kur makası yemekten kurtulurduk. Ayrıca bu platformu çocuğu genci birçok insan kullanıyor, sitede TL yerine dolar sembolünü görmek bile birçok kişiyi satın alımdan caydıracak.
-"Yabancılar ucuz diye bizim bölgeye geçip satın alıyor o nedenle oldu" argümanı mantıksız: Türk kredi kartı+ ip adresi kısıtlaması ile bu satın alımlar büyük ölçüde önleneceği gibi (bunu aşmanın yolu olan vpn, kiralık kredi kartı vs ile çoğu oyuncu asla uğraşmaz) Arjantin ve Türkiye'den çekilmeleri bunu çözmeye yetmeyecek çünkü Ukrayna ve Rusya para birimlerinde hala bizim eski fiyatlar gibi ucuz fiyatlar var. Bu nedenden olsaydı onlara da yaparlardı. Görseldeki örnek Baldurs Gate 3'e ait.
Steam tekel, tembel ve saçma sapan kararlar alabilen bir şirket. Yıllardır çok sayıda Türk oyuncu kitlesi olmasına rağmen CS'ye Türk serverı açmadılar. Ben yerel fiyatlandırmayı uzun süre 1.5TL'den almalarını da bizi önemsemediklerinden kaynaklandığını düşünüyorum, büyük firmalar şikayet ettiği ve kendi canı yandığı an, önce kuru 10'a falan yükselttiler ve düzenli olarak güncelleyeceklerini söylediler, sonra da işin daha da kolayına kaçıp komple TL'den çıktılar. Durum budur bence.
Not: Bu durumun asıl sorumlularının kim olduğunun, esasen kimlere kızılması gerektiğinin farkındayım ancak Steam de sütten çıkmış ak kaşık değil.

Türkiye kredi kartı hariç Türkiye'den oyun alınamaması mantıklı hareket olacaktı ama Steam ödeme sistemi için aracı kurumlarla çalışıyor, muhtemelen oradan kaynaklı olarak yapamadılar, emin değilim. İsteseler bir şekilde çözerler miydi çözerlerdi. Ama Steam'in asıl derdi bu değil.
1,5TL, 10TL bunların bizi önemseyip önemsememeleriyle bir ilgisi yok. Satış/kazanç eğrisi üzerinden hareket ederler. Bunlar uluslararası şirketler. Var oldukları pazarı önemsemeleri/önemsememeleri diye bir durum olamaz. Kendilerine ne en çok kazandırırsa onu yaptılar. Yıllarca geliştiricilerin şikayetlerine rağmen kuru düşük almaları TR pazarını büyütmek ve daha çok kazanmak amaçlıydı başka bir şey değil. Dolara çevirdiklerine göre belli ki artık çok uğraşmaya değer görmediler.
Rusya ve Ukrayna pek isabetli örnekler değil. İşin sıkıntılı noktası para biriminin değerinin düşük olması veya alım gücünün düşük olması değil. Para biriminde çok hızlı bir şekilde değer değişikliği olması ve geliştiricilerin bunları takip edememesi. Ruble ve grivna çok daha stabil para birimleri. Savaşta olmalarına rağmen.
Bu şekilde bir değişimle onlarca farklı ülkenin para birimiyle ayrı ayrı uğraşmaktan kurtuldular. 20-30 ülkeyi ikiye böldüler. Hem geliştiriciler için hem de Steam için işleri çok kolaylaştıracak bir durum. Sürekli olarak ekonomisi stabil olmayan ülkelerin para birimlerini takip etmek zorunda değiller artık. Kendi açılarından doğru ve mantıklı olanı yaptılar. Ben bir oyun geliştiricisi olsam ben de ekonomisini bilmediğim 50 ülkenin para birimiyle uğraşmak istemem. Duygusal yaklaşmanın bir anlamı da yok faydası da yok. Ak kaşık kara kaşık da yok. Adamlar şirket. Minimum efor ve maximum verimlilikle parayı nasıl kazanacağını düşünüyorsa öyle hareket eder. Hiçbir firmadan başka bir şey beklemeyin. "Bizi önemsemediler" diye duygusal yaklaşıp kızmanın anlamı yok. Bir firma önemsemediği pazardan tamamen çıkar gider arkasına dahi bakmaz. İş dünyasında böyle duygusallıklara yer yok. Var gibi gösterirler ama yok. Bilançodan başka hiçbir şeyin önemi yok.
Kredi kartı mevzusu halihazırda yapılan bir şey sanırım, Reddit'te TR'den alışveriş yapmak isteyenlere kiralık Türk kredi kartı satanlar gördüm ve rehberlere gerekli olduğunu yazmışlar.
Steam kapalı ve rasyonel yönetilmeyen bir şirket. Büyük veya uluslararası şirket olması bu durumu değiştirmez. Türk pazarı yüzdesel olarak 3-4'e tekabül etse de göz ardı edilecek bir pazar değil, bu doğru ve tam olarak bu nedenden ötürü bu pazarı tel seferde yok edecek potansiyelde bir hamleyi (usd'ye geçiş) atmaları mantıklı değil.
Bizim kurun volatile mevzusu doğru ancak Steam'in dolara endeksli TL fiyat çekmesinin önündeki engel neydi? Bunu yapacak yazılımcı mı yok şirkette, oturup kur takip etmek zorunda değiller ki 😀 Item pazarı sanırım böyle işliyordu zaten, bu sistemi mağazaya da getirmeleri iki taraf için de win-win olurdu.
Ayrıca Steam dışında ve oyun sektörü dışında halen yerel fiyatlandırmaya devam eden birçok şirket var, olmasa da TL'den satan. Adobe, Microsoft, Google ilk çırpıda aklıma gelenler.
Ek: Ayrıca bu işin duygusal yaklaşımı bence şu ve postta bunu eleştiriyorum: "ah canım steam bizi düşündüğü için yıllarca yerel fiyatlandırma yaptı, şimdi de dayanamadı çaresi kalmadı o nedenle bizim ezik tlyi komple kaldırıyorlar napsınlar :((".
@altalena Rasyonel yönetilmediğini neye göre iddia ettiğini bilmesem de rasyonel olmayan hiçbir şirket uluslararası pazarda tutunamaz. Adamlar verebilecekleri en rasyonel kararı verdiler. O %3-4 pazarı Türk oyuncuların oluşturup oluşturmadı şüpheli. Hala duygusal yaklaşıyorsun. Adamların tek amacı para kazanmak. Değer verdikleri tek şey para.
O firmalar ne kadar daha TL ile satmaya devam edecek orası şüpheli. Daha Steam olayı yeni, bi dur bakalım 🙂 O firmaların çoğu mağaza değil, kendi ürünlerini satıyorlar. İstedikleri fiyatı istedikleri an belirlerler, aynı Netflix'in habire zam yapıştırması gibi. Steam, PS Store, Microsoft bunlar farklı bir örnek. Göreceğiz önümüzdeki süreçte, bunlar da Steam'i takip edecek mi.
Dolara endeksli TL neyi değiştirecek? Şu an dolara endekslendik işte. Yani aslında arkaplanda dolar olan ama bize TL olarak anlık çevirisini yapıp göstermeleri neyi değiştirecek? Hiçbir avantajı yok bizim için de onlar için de. Aliexpress'te TL olarak görüyoruz ama aslında dolar işliyor. Sadece dolar değil TL yazıyor ekranda. Bize ne faydası var ki bunun? Hiç.
@protego Piyasada tekel olmanın avantajını kullanan ve rasyonel olmayan kararlarını hafif hasarlarla atlatan birçok şirket var. Elon Musk Twitter ile oyuncak gibi oynuyor, tüm dünya izliyor ve hala piyasada örneğin 😀 duygusallıkla alakasını anlamadım.
Süreç gösterir elbette ama olur ya devam ettiler diyelim, ya da bazıları gitti bazıları kaldı Steam'in aksine. Bu durumda rasyonel karar almamış olan Steam mi olur devam edenler mi? Bu örnektekilerin hepsi uluslararası şirket.
Dolara endeksli TL'nin neyi değiştireceğine postta değinmiştim. Yapma allasen 😀 Mağazada TL yerine dolar işaretini gören birçok kişi satın alımdan en baştan cayacak. Daha ucuz dahi olsa dolarla işlem yapmak çoğu tüketicinin yabancılık çekeceği, yanaşmayacağı bir durum. Steam adına dibine kadar zarar yazacak bir durum yani. Bizim tarafımızda ise bankaların komisyonuyla uğraşmak büyük dert olacak. Hiçbir şey olmasa bile mağazada gezerken sürekli dolar tl dönüştürüp hesap yapmak zorunda kalıyoruz yahu 😀
"Yabancılar ucuz diye bizim bölgeye geçip satın alıyor o nedenle oldu" argümanı gayet mantıklı. İlk gün burda da yazmıştım, Polonyalı bi arkadaşımla bu konuyu konuşunca "Hiç şaşırmadım, çünkü biz de alıyoduk" dedi direk. Bununla ilgili bi çok rehberin de reddit de şurda burda olduğunu söyledi.
Ukrayna para biriminde hala ucuz ve ve onlara bir şey yapmadılar. Onu niye kaldırmadılar madem sebep buysa? Bu da rehber:
https://www.reddit.com/r/steamregionaltricks/comments/15hmf9e/how_to_make_your_own_ukraine_steam_account_for/
@altalena çünkü bizde ve Arjantinde hiper enflasyon var, dikkat ettiysen bu iki ülke dahil oldu özellikle. Olay zaten ucuza veya pahalıya satmak değil, anlık fiyat dalgalanmalarında başka ülkelerdekiler fiyat güncellemesi gelene kadar 1-2 gün fiyat avantajı yakalıyo. Direk fiyatı indirme veya kaldırma olrak bakmamak lazım.
@kreetwight Bu ikisi farklı sebepler hocam. Yabancıların alması sorunsa, aynı sorun Ukrayna'da da var, hatta gift card'ına vpn'ine ulaşması yapması vs Türkiye'den daha kolay. Yabancıların geçisi sorun olsa onların da patlaması lazımdı. Yabancılar ucuz diye bu yöntemi kullanıyor.
Kur dalgalanması ise dolara endeksli TL fiyat ile çözülebilecek bir sorundu, Steam'in item pazarında yaptığı gibi. Ama Steam bizi hiç sallamayıp doğrudan TL'yi kaldırdı.
@altalena sen dolara endeksli fiyat sistemi sana mantıklı geliyo, belki Valve'a mantıklı gelmedi, bilemezsin. Ama fiyat dalgalanmasından yaptıkları çok ortada.
Adamlar düşük dolar kuru avantajı sayesinde normalde satabileceklerinden belki onlarca yüzlerce kaç fazla oyun sattılar. Sadece benim steam kütüphanemde yüzlerce oyun var. Bunlar en başından beri dolar kuruyla satılsa idi bu oyunun 4 te 5 te biri kadar bile oyun almazdım. Şimdi ise market bir doyum noktasına ulaştı ve oyunların çok ucuz olmasının pek bir avantajı kalmadı. Bu yüzden de dolar kuruna geçiş yaptılar. Tabi bu bölge ucuz diye vpnle oyun alınması da bir etken. Sonuç olarak bu firmalar cebine bakar. Bizim çok oyun oynamamamız umurlarında değil.
Stream öldü, yeni kral epic.
Rus steaminden oyun alabiliyor muyuz?
Bölge değiştirmek mümkün VPN ve steam gift card ile ancak Rusya'ya olan ambargadan ötürü Cyberpunk 2077 gibi bazı oyunlar mağazada bulunmuyor. Ukrayna bu iş için ideal olur herhalde ama bunlar yerine Epic ve Gamepass'i tercih etmek daha pratik ve doğru olacaktır diye düşünüyorum.